Asetus valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1019/1992
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Opetusministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään määrätyn ministerin esittelystä säädetään valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista 21 päivänä elokuuta 1992 annetun lain (801/92) nojalla:
1 lukuYlläpitäminen
1 §Ylläpitämislupa
Valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annetun lain (801/92) 2 §:ssä tarkoitettu ylläpitämislupa voidaan myöntää, jos koulutuskeskus on liikunta-alan koulutuksen järjestämisen kannalta tarpeellinen ja jos koulutuskeskuksella on valtakunnallista tai alueellista toimintaa varten riittävät edellytykset.
Opetusministeriölle toimitettavassa ylläpitämislupaa koskevassa hakemuksessa on selvitettävä:
ylläpitäjän nimi ja kotipaikka;
koulutuskeskuksen nimi ja sijaintipaikka;
koulutuskeskuksen valtakunnallisuus tai alueellisuus sekä alueellisen koulutuskeskuksen osalta maantieteellinen toiminta-alue;
koulutuskeskuksen toiminnan aloittamisaika;
koulutuskeskuksen koulutustehtävä ammatillisessa koulutuksessa;
opetuskieli;
toiminnan laajuus, toimitilat ja henkilöstö;
arvio perustamis- ja käyttökustannuksista sekä rahoitussuunnitelma; sekä
ylläpitäjän taloudellinen asema.
Lisäksi tulee esittää selvitys koulutuskeskusta ylläpitävän yhteisön tai säätiön merkitsemisestä asianomaiseen rekisteriin sekä yhtiöjärjestys tai säännöt.
Ylläpitämislupa sisältää 2 momentin 1-6 kohdassa mainitut asiat.
2 lukuHallinto ja henkilöstö
2 §Johtosääntö
Koulutuskeskuksen johtosäännöstä tulee käydä selville:
edellä 1 §:n 2 momentin 1-6 kohdassa tarkoitetut seikat;
hallintoelinten ja toimenhaltijoiden tehtävät ja toimivalta;
koulutuskeskuksen toiminnan järjestämisen perusteet; sekä
muut lain tai asetuksen nojalla taikka asian laadun mukaan johtosäännössä määrättävät asiat.
3 §Johtokunta
Valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annetussa laissa ja tässä asetuksessa erikseen säädettyjen tehtävien lisäksi johtokunnan tehtävänä on vastata koulutuskeskuksen toiminnasta sekä opetuksen ja valmennustoiminnan kehittämisestä siten kuin johtosäännössä tarkemmin määrätään.
4 §Opettajakunta
Opettajakunnalle valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annetussa laissa säädettyjen tehtävien hoitamisesta määrätään tarkemmin johtosäännössä.
Opettajakunta päättää opiskelijoille todistukseen annettavista arvosanoista.
5 §Rehtori, apulaisrehtori ja vararehtori
Rehtori johtaa koulutuskeskuksen toimintaa.
Lisäksi koulutuskeskuksessa voi olla vararehtori tai apulaisrehtori. Joku päätoimisista opettajista voidaan määrätä vararehtoriksi tai apulaisrehtoriksi.
6 §Toimet
Koulutuskeskuksessa on rehtorin toimi.
Koulutuskeskuksessa voi olla apulaisrehtorin toimi.
Koulutuskeskuksessa voi olla lehtorin ja opettajan toimia.
Koulutuskeskukseen voidaan ottaa myös tuntiopettajia ja luennoitsijoita sekä muuta henkilöstöä.
7 §Kelpoisuusvaatimukset
Kelpoisuusvaatimuksena rehtorin toimeen on ylempi korkeakoulututkinto ja siinä tai erikseen suoritetut vähintään 15 opintoviikon kasvatustieteen opinnot tai niitä vastaavat opinnot. Lisäksi rehtorilta vaaditaan opetusministeriön määräämät hallinnolliset opinnot.
Kelpoisuusvaatimuksena apulaisrehtorin ja lehtorin toimeen on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja 1 momentissa tarkoitetut kasvatustieteelliset opinnot.
Kelpoisuusvaatimuksena opettajan toimeen on soveltuva korkeakoulututkinto tai opistoasteen tutkinto sekä 1 momentissa tarkoitetut kasvatustieteelliset opinnot.
Tuntiopettajalla ja luennoitsijalla tulee olla tehtävien edellyttämä kokemus ja taito.
8 §Toimien täyttäminen
Rehtorin ottaa johtokunta.
Avoimeksi tullut rehtorin, apulaisrehtorin, lehtorin ja opettajan toimi on täytettävä vakinaisesti. Toimi voidaan kuitenkin täyttää määräajaksi, milloin se pätevien hakijoiden puuttumisen, opetustoiminnan uudelleen järjestelyn tai muun painavan syyn vuoksi on tarpeellista.
Toimia vakinaisesti täytettäessä toimet on julistettava haettavaksi.
3 lukuOpetus ja opiskelijat
9 §Opetus
Valtakunnallisen liikunnan koulutuskeskuksen koulutustilaisuuden tulee kestää vähintään 15 oppituntia. Opetuksen tulee kestää keskimäärin vähintään viisi oppituntia päivässä.
Alueellisen liikunnan koulutuskeskuksen järjestämän koulutustilaisuuden tulee kestää vähintään neljä oppituntia päivässä.
10 §Opiskelijat
Ammatillista koulutusta saavan opiskelijan kurinpidosta on voimassa, mitä ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden kurinpidosta säädetään.
11 §Opintososiaaliset etuudet
Koulutuskeskuksen on järjestettävä ammatillista koulutusta saavalle opiskelijalle päivittäisen maksuttoman aterian lisäksi maksuton aamiainen ja päivällinen.
4 lukuKäyttökustannusten valtionrahoitus
12 §Opiskelijavuorokauden yksikköhinnat
Opiskelijavuorokauden yksikköhinnat määrätään valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annetun lain 12 §:n 2 momentissa tarkoitettuna vuonna siten, että ammatillisesta koulutuksesta ja muusta koulutuksesta aiheutuneet kokonaiskustannukset jaetaan kumpikin erikseen asianomaisen koulutuksen toteutuneiden opiskelijavuorokausien määrällä.
Koulutuskeskukselle voidaan sen toimintaan liittyvästä erityisestä syystä määrätä ammatillista koulutusta varten oma opiskelijavuorokauden yksikköhinta, jos 1 momentin mukaisesti laskettu yksikköhinta on enintään 80 prosenttia koulutuskeskukselle mainitusta koulutuksesta opiskelijavuorokautta kohden aiheutuneista kustannuksista.
13 §Kotikuntien maksuosuudet
Opetusministeriö määrää ammatillisessa koulutuksessa olevan opiskelijan kotikunnan maksuosuuden määrän perusteet opiskelijaa kohden ennalta seuraavaa vuotta varten viimeistään marraskuun 15 päivänä.
14 §Opiskelijamäärien laskeminen
Ammatillisessa koulutuksessa koulutuskeskuksen valtionosuus ja opiskelijan kotikunnan maksuvelvollisuus määräytyvät syyskuun 10 päivän ja tammikuun 10 päivän opiskelijamäärien mukaan. Opiskelijamääriin lasketaan ammatillisessa peruskoulutuksessa tutkintoa suorittavat ja jatkolinjakoulutuksessa opiskelevat.
Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, yksityisopiskelijoita sekä vähintään lukukauden mittaisessa harjoittelussa olevia ja maksullisena palvelutoimintana järjestettävään opetukseen osallistuvia opiskelijoita ei oteta lukuun opiskelijamääriä laskettaessa.
15 §Opiskelijamäärän laskentapäivän soveltaminen
Koulutuskeskuksen valtionosuus ja opiskelijan kotikunnan maksuosuus määräytyvät 14 §:ssä tarkoitetun syyskuun laskentapäivän opiskelijamäärätietojen mukaan opiskelijamäärän laskentapäivää edeltävän heinäkuun alusta ja tammikuun laskentapäivän opiskelijamäärätietojen mukaan mainitun tammikuun alusta.
16 §Opiskelijan kotikunta
Opiskelijan kotikunnalla tarkoitetaan kuntaa, jossa opiskelijalla on kotipaikka opiskelijamäärän laskentapäivää edeltävän elokuun 1 päivänä.
17 §Opiskelijamäärien ilmoittaminen
Koulutuskeskuksen ylläpitäjän on toimitettava opetusministeriölle ammatilliseen peruskoulutukseen ja jatkolinjakoulutukseen osallistuvista henkilötunnuksin varustetut opiskelijaluettelot seitsemän päivän kuluessa opiskelijamäärän laskentapäivästä.
Opetusministeriö ilmoittaa opiskelijoiden kotikunnille 1 momentissa tarkoitettua koulutusta saavien opiskelijoiden määrät oppilaitoksittain 40 päivän kuluessa opiskelijamäärän laskentapäivästä.
18 §Kokeilu- ja kehittämistoiminta
Koulutuksen kehittämiseksi järjestettävässä kokeilussa voidaan opetusministeriön luvalla poiketa valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annetun lain ja tämän asetuksen muista kuin valtionosuutta ja kotikunnan maksuosuutta koskevista säännöksistä.
5 lukuErinäiset säännökset
19 §Tarkemmat määräykset
Tarkempia määräyksiä tämän asetuksen täytäntöönpanosta antaa tarvittaessa opetusministeriö.
6 lukuVoimaantulo- ja siirtymäsäännökset
20 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993.
Ennen tämän asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä asetuksen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
21 §Opiskelijavuorokauden yksikköhinnat vuonna 1993
Vuoden 1993 valtionosuuden perusteena olevat opiskelijavuorokauden yksikköhinnat määrätään 12 §:n 1 momentista poiketen siten, että ammatillisen koulutuksen ja muun koulutuksen arvioidut kokonaiskustannukset jaetaan kumpikin erikseen asianomaisen koulutuksen toteutuneiden opiskelijavuorokausien määrällä.
22 §Opiskelijamäärien ilmoittaminen vuonna 1992
Sen estämättä, mitä 17 §:ssä säädetään, toimitetaan syyskuun 10 päivän 1992 opiskelijamäärätiedot opetusministeriölle siten kuin opetusministeriö ja koulutuskeskukset keskenään sopivat. Opiskelijamäärien ilmoittamisessa opiskelijoiden kotikunnille voidaan poiketa siitä, mitä mainitussa pykälässä säädetään.
23 §Rehtorin ja opetushenkilöstön kelpoisuus
Rehtori, apulaisrehtori, lehtori ja opettaja, joka on nimitetty toimeensa ennen tämän asetuksen voimaantuloa ja joka on täyttänyt tämän asetuksen voimaan tullessa voimassa olleet kelpoisuusvaatimukset, on edelleen kelpoinen toimeensa.
Alueellisen liikunnan koulutuskeskuksen vakinainen rehtori ja opettaja siirtyvät tämän asetuksen voimaan tullessa 7 §:n estämättä aikaisempia tehtäviään lähinnä vastaavaan tässä asetuksessa tarkoitettuun toimeen.
Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 1992
Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOMinisteri Tytti Isohookana-Asunmaa