Asetus passintarkastuspaikoista
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 889/1991
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Sisäasiainministerin esittelystä säädetään 22 päivänä elokuuta 1986 annetun passilain (642/86) 11 ja 22 §:n sekä 22 päivänä helmikuuta 1991 annetun ulkomaalaislain (378/91) 74 §:n nojalla:
1 §Lentoasemat
Lentoasemapassintarkastuspaikkoja ovat Helsinki-Malmi, Helsinki-Vantaa, Ivalo, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kemi, Kruunupyy, Kuopio ,Lappeenranta, Maarianhamina, Oulu, Pori, Rovaniemi, Savonlinna, Tampere-Pirkkala, Turku, Vaasa ja Varkaus.
2 §Maarajanylityspaikat
Maarajapassintarkastuspaikkoja ovat Aavasaksa, Karesuvanto, Karigasniemi, Keinovuopion kylän ja Kolmen valtakunnan pyykin välinen alue, Kilpisjärvi, Kivilompolo, Kolari, Kolmen valtakunnan pyykki – RM 294, Muonio, Nuijamaa, Nuorgam, Näätämö, Pello, Piilola (RM 353 K), Pättikkä, Raja-Jooseppi, Ropinsalmi, Saarijärvi (RM 296 B ja RM 297 A), Saarikoski, Tornio, Utsjoki, Vaalimaa ja Vainikkala.
3 §Satamat
Satamapassintarkastuspaikkoja ovat Eckerö, Hamina, Hanko, Haukipudas, Helsinki, Inkoo, Kalajoki, Kaskinen, Kemi, Kokkola, Kotka, Kristiinankaupunki, Lappeenranta, Loviisa, Långnäs, Maarianhamina, Naantali, Nuijamaa, Oulu, Parainen, Pietarsaari, Pori, Porvoon maalaiskunta, Raahe, Rauma, Tammisaari, Tornio, Turku, Uusikaupunki ja Vaasa.
Huvialusten passintarkastuspaikkoja ovat 1 momentissa mainituista satamista ainoastaan Hamina, Hanko, Haukipudas, Inkoo, Kalajoki, Kaskinen, Kemi, Kokkola, Kotka, Kristiinankaupunki, Maarianhamina, Nuijamaa, Oulu, Pietarsaari, Pori, Raahe, Rauma, Tornio, Uusikaupunki ja Vaasa.
4 §Merivartioasemat
Enskärin, Fagerholman, Haapasaaren, Santion, Storklubbin ja Suomenlinnan merivartioasemat ovat 3 §:n 2 momentissa mainittujen satamien lisäksi huvialusten passintarkastuspaikkoja.
5 §Passintarkastus muualla kuin passintarkastuspaikalla
Milloin sisäasiainministeriö on myöntänyt luvan maahantuloon tai maastalähtöön muualta kuin passintarkastuspaikan kautta, passintarkastus suoritetaan luvassa määrätyssä tai muutoin passintarkastusviranomaisen osoittamassa tarkoituksenmukaisessa paikassa.
Maahantulon tai maastalähdön yhteydessä passintarkastus voidaan suorittaa passintarkastuspaikan ulkopuolella myös aluksessa, ilmaaluksessa tai muussa liikennevälineessä.
6 §Maahan tulo merialueen kautta
Merialueen kautta maahantulevan henkilön on passintarkastuspaikalle saapumiseksi kuljettava lyhintä virallista kulkuväylää kansainvälisiltä vesialueilta tai vieraan valtion alueelta.
Merialueen kautta maahan saapuva ulkomaalainen, joka on oikeutettu maahantuloon ilman passia, on kuitenkin velvollinen ilmoittautumaan passintarkastuspaikassa.
Mitä 1 momentissa säädetään ei koske Suomen kansalaista, joka tulee maahan kansainväliseltä vesialueelta ilman, että hän maastalähdön jälkeen on käynyt vieraassa valtiossa.
7 §Rajanylityslupahakemus
Lupaa maahantuloon tai maastalähtöön muualta kuin passintarkastuspaikan kautta haetaan kirjallisesti sisäasiainministeriöltä.
Lupahakemuksesta tulee käydä ilmi:
maahantulevan tai maastalähtevän henkilön henkilö-, kansalaisuus- ja osoitetiedot;
huvialuksen osalta kansallisuus, nimi, rekisterinumero ja radiokutsu;
maahantuloaika ja -paikka tai maastalähtöaika ja -paikka;
maahantulon tai maastalähdön syy; sekä
päiväys ja hakijan allekirjoitus.
Sisäasiainministeriö voi asettaa maahantuloon tai maastalähtöön liittyviä ehtoja.
8 §Tarkemmat määräykset ja ohjeet
Tarkemmat määräykset ja ohjeet tämän asetuksen täytäntöönpanosta antaa sisäasiainministeriö.
9 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 15 päivänä kesäkuuta 1991.
Tällä asetuksella kumotaan passintarkastuspaikoista 5 päivänä helmikuuta 1988 annettu asetus (121/88).
Helsingissä 7 päivänä kesäkuuta 1991
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoSisäasiainministeri Mauri Pekkarinen