Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1564/1991

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus kasvinsuojeluasetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsauml;talousministerin esittelystä

kumotaan 11 päivänä kesäkuuta 1982 annetun kasvinsuojeluasetuksen ( 442/82 ) 3 §:n 1 momentti, 25 § ja sen edessä oleva väliotsikko sekä 27 § ja sen edessä oleva väliotsikko,

muutetaan 1 §:n johdantolause, 2 ja 5 §, 6 §:n 1 ja 3 momentti, 7 §, 13 §:n 2 ja 4 momentti, 15 §:n 2 momentti, 17 §:n 2 momentti, 19 §, 20 §:n 2 momentti, 22 §:n 1-3 momentti, 24 § ja 26 §:n 1 momentti, sellaisina kuin niistä ovat 6 §:n 1 momentti 31 päivänä toukokuuta 1985 annetussa asetuksessa (442/85), 13 §:n 4 momentti 13 päivänä tammikuuta 1989 annetussa asetuksessa (16/89) ja 22 §:n 1 momentti 30 päivänä marraskuuta 1990 annetussa asetuksessa (1033/90), sekä

lisätään asetukseen uusi 12 a §, 14 §:ään uusi 2 momentti sekä asetukseen uusi 16 a, 17 a ja 21 a §, seuraavasti:

1 §

Kasvinsuojelulaissa säädettyihin rajoituksiin, kieltoihin ja toimenpiteisiin saadaan ryhtyä seuraavien kasvintuhoojien torjumiseksi ja leviämisen estämiseksi:


2 §

Maatilahallitus saa maa- ja metsauml;talousministeriön luvalla kasvinsuojelulain 2 §:n 3 momentin mukaisesti päättää rajoituksiin, kieltoihin ja toimenpiteisiin ryhtymisestä muitakin kuin 1 §:ssä mainittuja kasvintuhoojia vastaan.

5 §

Kasvinsuojelulain 3 §:ssä tarkoitettu ilmoitus kasvintuhoojan esiintymisestä tehdään asianomaisen kunnan maatalouslautakunnalle. Ilmoitus on viipymättä toimitettava maaseutupiirille. Maatalouslautakunnan tulee pitää maatilahallituksen ohjeiden mukaisesti luetteloa kasvintuhoojien esiintymisestä.

6 §

Saatuaan 5 §:ssä tarkoitetun ilmoituksen taikka jos muutoin on syytä epäillä 1 tai 2 §:ssä tarkoitetun kasvintuhoojan esiintymistä, saa maatilahallitus tai maaseutupiiri määrätä tarpeellisen tarkastuksen suorittamisesta ja näytteiden ottamisesta. Tällaisen tarkastuksen saa suorittaa ja näytteet ottaa myös maatalouden tai puutarhatalouden neuvontajärjestön toimihenkilö, maatalouslautakunnan maataloussihteeri tai hänen sijastaan maatalouslautakunnan puheenjohtaja, jos maataloussihteeri on estynyt tai jos kunnassa ei ole maataloussihteeriä, taikka maa- ja metsauml;talousministeriön tehtävään määräämä henkilö.


Tarkastuksesta on laadittava pöytäkirja, johon on merkittävä ainakin tarkastuksen tulos ja asianosaisen lausuma, jos se on asiaan vaikuttava, sekä päätös siitä, mihin toimenpiteisiin asianosaisen tulee tarkastuksen tuloksen perusteella ryhtyä ja mitä mahdollisia kieltoja ja rajoituksia noudattaa. Jäljennös tarkastuspöytäkirjasta päätöksineen on annettava asianosaisille tiedoksi.

7 §

Kasvinsuojelulain 7 §:n 3 momentissa tarkoitettuun hakemukseen on liitettävä hyväksyttävä selvitys kustannuksista tai vahingoista.

Perunasyöpä

12 a §

Maa-alue, viljelmä tai viljelys katsotaan perunasyövän saastuttamaksi perunasyövän toteamista lähinnä seuraavien 20 kalenterivuoden ajan. Jos perunasyöpää todetaan tämänkin jälkeen esiintyvän, katsotaan maa-alue, viljelmä tai viljelys uudelleen perunasyövän saastuttamaksi toteamista lähinnä seuraavien 20 kalenterivuoden ajan.

Perunan vaalea rengasmätä ja ruskomätä

13 §


Perunan vaalean rengasmädän tai ruskomädän saastuttaman perunan kuljettaminen, kauppaaminen tai muu luovuttaminen viljelytarkoituksiin on kiellettyä. Milloin luovutus tapahtuu muuhun tarkoitukseen, luovutuksen saajalle on ilmoitettava, että peruna on vaalean rengasmädän tai ruskomädän saastuttamaa.


Perunan vaalean rengasmädän tai ruskomädän saastuttamat rakennukset, työ- tai kuljetusvälineet, pakkausaineet tai muut esineet on puhdistettava ja desinfioitava.

14 §


Tarkastetulla terveellä siemenperunalla tarkoitetaan siementavaran kaupasta annetun lain (669/75) 6 §:n nojalla tarkastettua vakuustodistuksella varustettua siementä sekä sellaista siemeneksi viljeltyä perunaa, jota ei ole siten tarkastettava ja varustettava vakuustodistuksella mutta jonka maaseutupiiri tai 6 §:ssä tarkoitetun neuvontajärjestön toimihenkilö on tarkastanut varastokautena ja todennut vapaaksi perunan vaaleasta rengasmädästä ja ruskomädästä.

Peruna-ankeroinen

15 §


Peruna-ankeroisen saastuttaman kasvin tai kasvinosan kuljettaminen, kauppaaminen tai muu luovuttaminen viljelytarkoituksiin on kiellettyä. Milloin luovutus tapahtuu muuhun tarkoitukseen, luovutuksen saajalle on ilmoitettava, että kasvi tai kasvinosa on peruna-ankeroisen saastuttamaa.


16 a §

Maa-alue, viljelmä tai viljelys katsotaan peruna-ankeroisen saastuttamaksi peruna-ankeroisen toteamista lähinnä seuraavien yhdeksän kalenterivuoden ajan. Jos peruna-ankeroista todetaan tämänkin jälkeen esiintyvän, katsotaan maa-alue, viljelmä tai viljelys uudelleen peruna-ankeroisen saastuttamaksi toteamista lähinnä seuraavien yhdeksän kalenterivuoden ajan.

Varsiankeroinen

17 §


Varsiankeroisen saastuttaman kasvin tai kasvinosan kuljettaminen, kauppaaminen tai muu luovuttaminen viljelytarkoituksiin on kiellettyä.


17 a §

Maa-alue, viljelmä tai viljelys katsotaan varsiankeroisen saastuttamaksi varsiankeroisen toteamista lähinnä seuraavien kuuden kalenterivuoden ajan. Jos varsiankeroista todetaan tämänkin jälkeen esiintyvän, katsotaan maa-alue, viljelmä tai viljelys uudelleen varsiankeroisen saastuttamaksi toteamista lähinnä seuraavien kuuden kalenterivuoden ajan.

19 §

Juurikasankeroisen saastuttamalla viljelyksellä saa viljellä Beta-suvun kasveja enintään joka toinen vuosi.

Sipulin pahkamätä

20 §


Sipulin pahkamädän saastuttamien kasvien tai kasvinosien kuljettaminen, kauppaaminen tai muu luovuttaminen viljelytarkoituksiin on kiellettyä.


21 a §

Maa-alue, viljelmä tai viljelys katsotaan sipulin pahkamädän saastuttamaksi sipulin pahkamädän toteamista lähinnä seuraavien 10 kalenterivuoden ajan. Jos sipulin pahkamätää todetaan tämänkin jälkeen esiintyvän, katsotaan maa-alue, viljelmä tai viljelys uudelleen sipulin pahkamädän saastuttamaksi toteamista lähinnä seuraavien 10 kalenterivuoden ajan.

Muut kasvintuhoojat

22 §

Tomaattisyövän, krysanteemin mustamädän, herukan äkämäpunkin, möhöjuuren, krysanteemin lehtimiinaajakärpäsen tai Phytophthora fragariae -sienen saastuttamia kasveja ei saa kuljettaa pois viljelmältä eikä varastopaikalta. Saastuneet kasvit on hävitettävä.

Saastunut osa viljelmästä tai viljelyksestä sekä tarvittaessa saastunut kasvien kasvualusta, rakennus, työ- tai kuljetusväline, pakkausaineet tai muu esine on desinfioitava.

Koloradonkuoriaiset on hävitettävä ja niiden esiintymispaikka desinfioitava.


24 §

Maatilahallitus voi myöntää poikkeuksia 12 a, 14, 16, 16 a, 17 a, 21 ja 21 a §:ssä säädetyistä viljelyrajoituksista, jos viljelmällä laaditaan maatilahallituksen hyväksymä suunnitelma kasvintuhoojan torjumiseksi ja leviämisen estämiseksi. Poikkeusten myöntämisen edellytyksenä on lisäksi, että viljelyrajoitusten noudattaminen aiheuttaisi merkittävää haittaa tilan tuotannolle ja viljelijän toimeentulolle tai muu painava syy.

26 §

Tämän asetuksen täytäntöönpanosta ja sen nojalla annettujen määräysten noudattamisen valvonnasta huolehtivat maatilahallitus ja maaseutupiirit.



Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä helmikuuta 1992.

Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 1991

Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOMinisteri Ole Norrback

Sivun alkuun