Asetus kuvataideoppilaitoksista annetun asetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Opetusministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään määrätyn ministerin esittelystä
kumotaan kuvataideoppilaitoksista 17 päivänä helmikuuta 1989 annetun asetuksen ( 147/89 ) 1§:n 3 momentti, 7§:n 3 momentti, 15§:n 2 momentti, 28§:n 4 momentti, 40§:n 2 momentti, 41§:n 3 momentti, 9 luku, 47§:n 2 momentti ja 49§, sekä
muutetaan 3§:n 4 momentti, 5§:n 1 momentti, 6§, 9§:n 1 momentti, 10§, 11§:n 2 momentti, 13§, 14§:n 3 momentti, 22§, 26§:n 1 ja 2 momentti, 31§:n 4 momentti, 37§:n 6 kohta, 42§:n 1 ja 3 momentti, 46§:n 1 momentti, 47§:n 1 momentin 2 kohta ja 48§, sellaisina kuin niistä ovat 6 ja 10§ osittain muutettuina 15 päivänä kesäkuuta 1990 annetulla asetuksella (570/90), seuraavasti:
3§
Oppilaitoksen järjestämän peruskoulutuksen pohjakoulutusvaatimuksen pysyvästä muuttamisesta päättää lääninhallitus.
5§
Yksityisen kuvataideoppilaitoksen ylläpitäjä valitsee johtokuntaan vähintään viisi jäsentä ja kullekin heistä henkilökohtaisen varajäsenen enintään neljäksi vuodeksi kerrallaan. Ylläpitäjä nimeää valituista johtokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.
6§
Johtokunnan tehtävänä on:
seurata alan kehitystä ja oppilaitoksesta valmistuvien työhön sijoittumista;
laatia oppilaitoksen tulo- ja menoarvioehdotus;
päättää oppilaitoksen työjärjestyksestä, opetusryhmien muodostamisen perusteista ja opettajien työnjaosta, jollei sitä ole johtosäännössä määrätty rehtorin tehtäväksi;
hyväksyä oppilaitoksen järjestyssäännöt;
ottaa oppilaitoksen henkilökunta sekä myöntää heille vapautusta virasta, toimesta tai tehtävästä ja ero, jollei johtosäännössä ole toisin määrätty; sekä
käsitellä ne muut asiat, jotka lain, asetuksen, johtosäännön tai asian laadun mukaan kuuluvat johtokunnalle.
9§
Opettajakunnan tehtävänä on:
päättää opiskelijoille todistukseen annettavista arvosanoista;
edistää opettajien yhteistoimintaa; sekä
käsitellä ne muut asiat, jotka lain, asetuksen, johtosäännön tai muiden määräysten mukaan kuuluvat opettajakunnalle.
10§
Rehtorin tehtävänä on:
valmistella opettajia kuultuaan oppilaitoksen työjärjestys, opetusryhmien muodostaminen ja opettajien työnjako;
edistää yhteistyössä opettajien kanssa opiskelijoiden työhön sijoittumista;
määrätä toimisto- ja muun henkilökunnan tehtävät, jollei sitä ole johtosäännössä määrätty muun viran tai toimen haltijan tehtäväksi;
esitellä asiat johtokunnan kokouksessa, jollei johtosäännössä ole toisin määrätty;
panna täytäntöön johtokunnan ja opettajakunnan päätökset; sekä
suorittaa ne muut tehtävät, jotka lain, asetuksen, johtosäännön tai asian laadun mukaan kuuluvat rehtorille.
11§
Vararehtorin määrää johtokunta. Ennen opettajan määräämistä vararehtoriksi on opettajakunnalle varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Vararehtorille annettu määräys voidaan peruuttaa, kun siihen on syytä.
13§
Oppilaskunnan tehtävänä on:
hyväksyä itselleen säännöt ja esittää ne johtokunnan vahvistettavaksi;
järjestää opiskelijoiden harrastus- ja kulttuuritoimintaa; sekä
käsitellä ne muut asiat, jotka lain, asetuksen, johtosäännön tai muiden määräysten mukaan kuuluvat oppilaskunnalle.
Oppilaitoksen tulee osoittaa oppilaskunnan toimintaa varten tarpeelliset tilat.
14§
Oppilaitostoimikunnan tehtävänä on:
edistää opettajien, muun henkilökunnan ja opiskelijoiden välistä yhteistyötä; sekä
käsitellä ne muut asiat, jotka lain, asetuksen, johtosäännön tai muiden määräysten mukaan kuuluvat oppilaitostoimikunnalle.
22§
Oppikirjat hyväksyy ammattikasvatushallitus.
26§
Opiskelijat valitaan aikaisemmissa opinnoissa menestymisen, koulutushalukkuuden, koulutustarpeen ja työkokemuksen sekä muiden niihin verrattavien taikka yhteiskunnan koulutustarpeeseen liittyvien seikkojen perusteella sen mukaan kuin opetusministeriö tarvittaessa tarkemmin määrää. Mahdollisista pääsy- ja soveltuvuuskokeista päättää tarvittaessa opetusministeriö.
Ehdotuksen opiskelijoiden valinnasta tekee oppilaitoksen opettajakunta tai sen jaosto saatuaan, milloin valinta suoritetaan yhteishakujärjestelmän avulla, lääninhallituksen ehdotuksen. Opiskelijat ottaa johtokunta, jollei johtosäännössä ole toisin määrätty.
31§
Jos opiskelija on tutkimuksen alaisena rikoksesta, voi johtokunta pidättää hänet koulunkäynnistä, mikäli se opiskelijan tekemäksi epäiltyyn rikokseen tai siihen liittyviin seikkoihin nähden on perusteltua. Päätöksestä on ilmoitettava lääninhallitukselle. Päätös voidaan heti panna täytäntöön, jollei lääninhallitus sitä kiellä.
37§
Opettajien työnjaossa vahvistettujen oppituntien pitämisen ja siihen liittyvien tehtävien lisäksi päätoimisen opettajan tulee:
osallistua työnantajan määräämään ammattitaitoa ylläpitävään ja kehittävään koulutukseen vähintään viiden päivän ajan lukuvuodessa sekä perehtyä työelämään; sekä
42§
Aikuiskoulutuksena järjestettävän ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijaksipääsyvaatimuksista päättää opetusministeriö ottaen soveltuvin osin huomioon, mitä 25§:ssä on säädetty. Oppilaitoksessa järjestettävän lisäkoulutuksen pääsyvaatimuksista päättää tarvittaessa opetusministeriö.
Aikuiskoulutuksena järjestettävän ammatillisen peruskoulutuksen oppilasarvioinnista on soveltuvin osin voimassa, mitä 28§:ssä on säädetty.
46§
Oppilaitos voi järjestää ammatillisen koulutuksen kehittämiseksi tarpeellista kokeilua ammattikasvatushallituksen luvalla ja sen hyväksymän kokeiluohjelman mukaisesti. Kokeilussa voidaan opetusministeriön luvalla poiketa ammatillisista oppilaitoksista annetun lain ja sen nojalla annetun asetuksen säännöksistä sekä niiden nojalla annetuista määräyksistä.
47§
Johtokunnan päätökseen ei saa valittamalla hakea muutosta, jos päätös koskee:
opettajan määräämistä vararehtoriksi tai osastonjohtajaksi;
48§
Ammatillisista oppilaitoksista annetun lain 40§:n 3 momentissa tarkoitettuja opiskelijaa koskevia asioita on opiskelijan määräaikainen erottaminen.
Lääninhallituksen päätökseen, jolla on ratkaistu johtokunnan päätöksestä tehty valitus tai joka koskee 26§:n 3 momentissa tai 29§:n 3 momentissa tarkoitettua asiaa, ei saa hakea muutosta valittamalla.
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä helmikuuta 1991.
Ennen tämän asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Helsingissä 25 päivänä tammikuuta 1991
Tasavallan Presidentti MAUNO KOIVISTOMinisteri Anna-Liisa Kasurinen