Elinkeinohallituksen päätös kypsyttämättömien juustojen ja munajuustojen mikrobiologisesta laadusta ja käytettävistä tutkimusmenetelmistä
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 431/1990
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Elinkeinohallitus on 7 päivänä huhtikuuta 1977 annetun juustoasetuksen (315/77) 11 a§:n nojalla, sellaisena kuin se on 4 päivänä heinäkuuta 1980 annetussa asetuksessa (518/80), päättänyt:
Soveltamisala
1 §
Tässä päätöksessä määrätään kaupan pidettävien kypsyttämättömien juustojen ja munajuustojen mikrobiologisesta laadusta ja käytettävistä tutkimusmenetelmistä.
Mikrobiologinen laatu
2 §
Kypsyttämättömien juustojen ja munajuustojen valmistuserästä tulee, mikäli mahdollista, ottaa viisi osanäytettä. Otetuista osanäytteistä saa yhdessä grammassa juustoa olla:
koliryhmän bakteerien määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 100, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 1 000;
fekaalisten kolimuotoisten bakteerien määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 10, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 100;
hiivojen määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 1 000, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 10 000;
homeiden määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 100, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 1 000; ja
Staphylococcus aureus -bakteerien määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 100, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 1 000.
3 §
Yksittäiseen osanäytteeseen sovelletaan 2§:ssä mainittua korkeampaa raja-arvoa.
4 §
Salmonella - suvun bakteerien määritystä varten tulee kypsyttämättömien juustojen valmistuserästä ottaa, mikäli mahdollista, viisi osanäytettä. Niistä yhdessäkään ei saa olla osoitettavissa Salmonella -suvun bakteereja 25 grammassa osanäytettä.
5 §
Kypsyttämättömissä juustoissa ja munajuustoissa ei saa olla mitään juustolle vieraita mikrobeja sellaisia määriä, että niistä on terveydellistä haittaa.
Tutkimusmenetelmät
6 §
Edellä 2 ja 4§:ssä tarkoitettuja laatuvaatimuksia koskevissa tutkimuksissa käytetään seuraavia tutkimusmenetelmiä:
Koliryhmän bakteerit: Kansainvälisen meijeriliiton julkaisema menetelmä FIL-IDF 73 A:1985;
Fekaaliset kolimuotoiset bakteerit: Pohjoismaisen elintarvikkeiden metodiikkakomitean julkaisema menetelmä NMKL 125:1987;
Hiivat ja homeet: Kansainvälisen meijeriliiton julkaisema menetelmä FIL-IDF 94 A:1985;
Staphylococcus aureus -bakteerit: Kansainvälisen meijeriliiton julkaisema menetelmä FIL-IDF 138:1986 tai Pohjoismaisen elintarvikkeiden metodiikkakomitean julkaisema menetelmä NMKL 66:1980; sekä
Salmonella -suvun bakteerit: Kansainvälisen meijeriliiton julkaisema menetelmä FIL-IDF 93 A:1985 tai Pohjoismaisen elintarvikkeiden metodiikkakomitean julkaisema menetelmä NMKL 71:1985.
Tietoja 1 momentissa mainituista tutkimusmenetelmistä ja niiden sisällöstä antaa tarvittaessa elinkeinohallitus, kesäkuun 1 päivästä 1990 alkaen elintarvikevirasto.
Erityisiä määräyksiä
7 §
Näytettä otettaessa on noudatettava 15 päivänä huhtikuuta 1983 annetun näytteenottoasetuksen (385/83) säännöksiä.
8 §
Tarkempia ohjeita tämän päätöksen soveltamisesta antaa tarvittaessa elintarvikevirasto.
9 §
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä kesäkuuta 1990 ja on voimassa kesäkuun loppuun 1993.
Helsingissä 14 päivänä toukokuuta 1990
Pääjohtaja Seppo RautioToimistopäällikkö Anna-Liisa Koskinen