Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

431/1990

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Elinkeinohallituksen päätös kypsyttämättömien juustojen ja munajuustojen mikrobiologisesta laadusta ja käytettävistä tutkimusmenetelmistä

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
431/1990

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Elinkeinohallitus on 7 päivänä huhtikuuta 1977 annetun juustoasetuksen (315/77) 11 a§:n nojalla, sellaisena kuin se on 4 päivänä heinäkuuta 1980 annetussa asetuksessa (518/80), päättänyt:

Soveltamisala

1 §

Tässä päätöksessä määrätään kaupan pidettävien kypsyttämättömien juustojen ja munajuustojen mikrobiologisesta laadusta ja käytettävistä tutkimusmenetelmistä.

Mikrobiologinen laatu

2 §

Kypsyttämättömien juustojen ja munajuustojen valmistuserästä tulee, mikäli mahdollista, ottaa viisi osanäytettä. Otetuista osanäytteistä saa yhdessä grammassa juustoa olla:

koliryhmän bakteerien määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 100, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 1 000;

fekaalisten kolimuotoisten bakteerien määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 10, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 100;

hiivojen määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 1 000, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 10 000;

homeiden määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 100, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 1 000; ja

Staphylococcus aureus -bakteerien määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 100, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 1 000.

3 §

Yksittäiseen osanäytteeseen sovelletaan 2§:ssä mainittua korkeampaa raja-arvoa.

4 §

Salmonella - suvun bakteerien määritystä varten tulee kypsyttämättömien juustojen valmistuserästä ottaa, mikäli mahdollista, viisi osanäytettä. Niistä yhdessäkään ei saa olla osoitettavissa Salmonella -suvun bakteereja 25 grammassa osanäytettä.

5 §

Kypsyttämättömissä juustoissa ja munajuustoissa ei saa olla mitään juustolle vieraita mikrobeja sellaisia määriä, että niistä on terveydellistä haittaa.

Tutkimusmenetelmät

6 §

Edellä 2 ja 4§:ssä tarkoitettuja laatuvaatimuksia koskevissa tutkimuksissa käytetään seuraavia tutkimusmenetelmiä:

Koliryhmän bakteerit: Kansainvälisen meijeriliiton julkaisema menetelmä FIL-IDF 73 A:1985;

Fekaaliset kolimuotoiset bakteerit: Pohjoismaisen elintarvikkeiden metodiikkakomitean julkaisema menetelmä NMKL 125:1987;

Hiivat ja homeet: Kansainvälisen meijeriliiton julkaisema menetelmä FIL-IDF 94 A:1985;

Staphylococcus aureus -bakteerit: Kansainvälisen meijeriliiton julkaisema menetelmä FIL-IDF 138:1986 tai Pohjoismaisen elintarvikkeiden metodiikkakomitean julkaisema menetelmä NMKL 66:1980; sekä

Salmonella -suvun bakteerit: Kansainvälisen meijeriliiton julkaisema menetelmä FIL-IDF 93 A:1985 tai Pohjoismaisen elintarvikkeiden metodiikkakomitean julkaisema menetelmä NMKL 71:1985.

Tietoja 1 momentissa mainituista tutkimusmenetelmistä ja niiden sisällöstä antaa tarvittaessa elinkeinohallitus, kesäkuun 1 päivästä 1990 alkaen elintarvikevirasto.

Erityisiä määräyksiä

7 §

Näytettä otettaessa on noudatettava 15 päivänä huhtikuuta 1983 annetun näytteenottoasetuksen (385/83) säännöksiä.

8 §

Tarkempia ohjeita tämän päätöksen soveltamisesta antaa tarvittaessa elintarvikevirasto.

9 §

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä kesäkuuta 1990 ja on voimassa kesäkuun loppuun 1993.

Helsingissä 14 päivänä toukokuuta 1990

Pääjohtaja Seppo RautioToimistopäällikkö Anna-Liisa Koskinen

Sivun alkuun