Asetus ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen yhteistoimintakokeilusta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 948/1989
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Opetusministerin esittelystä säädetään ammatillisista oppilaitoksista 10 päivänä huhtikuuta 1987 annetun lain 36§:n, sellaisena kuin se on 10 päivänä helmikuuta 1989 annetussa laissa (146/89), ja keskiasteen koulutuksen kehittämisestä 16 päivänä kesäkuuta 1978 annetun lain (474/78) 3§:n nojalla:
1 §
Tätä asetusta sovelletaan ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen yhteistoimintakokeiluun, jonka tarkoituksena on lisätä ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden tai niissä tutkinnon suorittaneiden mahdollisuuksia korkeakouluopintojen harjoittamiseen sekä edistää muuta koulutus- ja tutkimusyhteistoimintaa ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen välillä.
Ammatillinen oppilaitos voi kokeilutarkoituksessa sen estämättä, mitä ammatillisista oppilaitoksista annetussa laissa (487/87) tai sen nojalla annetuissa asetuksissa on säädetty, yhteistyössä korkeakoulun kanssa osallistua korkeakoulun perustutkintoon tai muuhun koulutukseen liittyvän opetuksen järjestämiseen sen mukaan kuin tässä asetuksessa säädetään.
2 §
Yhteistoimintakokeilun tavoitteena on ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen yhteistyöllä:
kehittää ammatillisissa oppilaitoksissa ja korkeakouluissa järjestettävää koulutusta sekä palvelu- ja tutkimustoimintaa;
kokeilla yhteisin opetusjärjestelyin uusia menetelmiä ammatillisten opintojen ja korkeakouluopintojen toisiinsa niveltämiseksi sekä laitosrajat ylittävien koulutusmahdollisuuksien laajentamiseksi ja monipuolistamiseksi;
lisätä ammatillisten opintojen ja korkeakouluopintojen yhteensovittamisella niiden hyväksilukemista tutkintoa suoritettaessa; sekä
tehostaa ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen voimavarojen hyödyntämistä niiden yhteiskäytöllä.
3 §
Ammatillinen oppilaitos voi osallistua yhteistoimintakokeiluun ammattikasvatushallituksen luvalla. Ammatillinen oppilaitos ja korkeakoulu tekevät sopimuksen kokeilun järjestelyistä.
4 §
Korkeakoulun perustutkintoon liittyvän koulutuksen järjestämisessä noudatetaan seuraavia periaatteita:
korkeakoulu hyväksyy koulutusohjelman tai yksittäisen opintosuorituksen opetussuunnitelman;
korkeakoulu hyväksyy opiskelijat;
korkeakoulu hyväksyy opetusta antavat opettajat; sekä
korkeakoulu antaa todistuksen koulutusohjelman mukaisesta tutkinnosta tai sen osasuorituksesta.
5 §
Perustutkinnon suorittamista varten korkeakouluun hyväksytty opiskelija otetaan ammatillisen oppilaitoksen ylimääräiseksi opiskelijaksi siksi lukukaudeksi, jonka aikana opinnot pääasiassa järjestetään ammatillisessa oppilaitoksessa. Tänä aikana opiskelijan opintotuesta ja opintososiaalisista eduista on voimassa, mitä korkeakouluopiskelijasta on säädetty tai määrätty.
6 §
Opettajaan noudatetaan sen laitoksen opettajia koskevia säännöksiä ja määräyksiä, jonka virassa tai toimessa hän on taikka jonka palvelukseen hänet yhteistoimintasopimuksen mukaisesti otetaan, jollei virka- tai toimiehtosopimuksella ole toisin sovittu.
7 §
Yhteistoimintakokeilua koskevaan sopimukseen tulee sisällyttää:
kokeilun tavoitteet;
ammatillisen oppilaitoksen ja korkeakoulun välinen työnjako;
kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma; sekä
muut kokeiluun liittyvät järjestelyt.
8 §
Ne yhteistoimintakokeilusta aiheutuvat kustannukset, jotka eivät kuulu ammatillisen oppilaitoksen peruskoulutuksen tai lisäkoulutuksen järjestämisestä aiheutuviin menoihin, voidaan maksaa korkeakoulun määrärahoista tai tätä kokeilua varten lahjoitetuista varoista taikka muulta kuin opetusministeriön hallinnonalalta myönnetyistä määrärahoista taikka ammattikasvatushallituksen luvalla kokeiluun valtion tulo- ja menoarviossa osoitetuista määrärahoista.
9 §
Tarkempia määräyksiä tämän asetuksen täytäntöönpanosta antaa tarvittaessa opetusministeriö.
10 §
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1990.
Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Helsingissä 3 päivänä marraskuuta 1989
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoOpetusministeri Christoffer Taxell