Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

130/1979

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Prokuralaki

Säädöksen tyyppi
Laki
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
130/1979

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Kaupparekisteriin merkitty elinkeinonharjoittaja voi- valtuuttaa määrätyn henkilön prokuristikseen antamalla hänelle valtakirjan, joka valtakirjan tekstissä nimenomaan selitetään prokuraksi, tai muulla tavoin todistettavasti osoittamalla hänet prokuristikseen.

Prokuran rekisteröimisestä säädetään kaupparekisterilaissa (129/79).

Prokuristi saa kaikessa, mikä kuuluu päämiehen liikkeen harjoittamiseen, toimia päämiehen puolesta ja kirjoittaa hänen toiminimensä. Prokuristi ei kuitenkaan saa ilman erityistä valtuutusta luovuttaa päämiehen kiinteätä omaisuutta tai tontinvuokraoikeutta eikä hakea kiinnitystä niihin.

Jos prokura on kirjallinen, prokuristilla on oikeus edustaa elinkeinonharjoittajaa tuomioistuimissa ja muiden viranomaisten luona.

3 §

Prokura voidaan antaa myös usealle henkilölle siten, että he ainoastaan yhdessä voivat sitä käyttää (yhteisprokura).

Osakeyhtiössä tai osuuskunnassa voidaan määrätä, että prokuristi saa kirjoittaa toiminimen ainoastaan yhdessä osakeyhtiölain (734/ 78) 8 luvun 12 §:n tai osuuskuntalain (247/ 54) 76 §:n mukaan toiminimen kirjoittamiseen oikeutetun henkilön kanssa.

Osakeyhtiön ja osuuskunnan prokuristin tulee olla Suomessa asuva Suomen kansalainen, jollei kauppa- ja teollisuusministeriö myönnä poikkeusta.

Prokuristille tämän lain mukaan kuuluvan oikeuden määräaikaisuuteen tai muuhun kuin 3 §:ssä tarkoitettuun rajoitukseen ei voida vedota vilpittömässä mielessä olevaa kolmatta henkilöä vastaan.

Prokuristin tulee kirjoittaessaan toiminimen osoittaa prokuratehtävänsä asianmukaisella lisäyksellä, kuten prokuristina, per procuram, p.p. tai muulla vastaavalla tavalla. Toiminimen kirjoittamisesta on muutoin voimassa, mitä toiminimilaissa (128/79).

Prokuristi ei saa siirtää prokuraa toiselle henkilölle.

Prokura voidaan milloin tahansa peruuttaa. Päämiehen kuolema ei aiheuta prokuran lakkaamista.

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1979.

Helsingissä 2. päivänä helmikuuta 1979

Tasavallan Presidentti Urho Kekkonen Oikeusministeri Paavo Nikula

Sivun alkuun