Liikenneministeriön päätös valtionavusta joukkoliikennevälineiden varustamiseen vammaisten tarpeisiin
Ei voimassa- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Hallinnonala
- Liikenne- ja viestintäministeriö
- Antopäivä
- Voimaantulo
- Huomautus
- kum. 13.12.1990 annettu LMp valtionavusta joukkoliikennevälineiden varustamiseen vammaisten tarpeisiin sopivaksi 8339/79/1990
- ELI-tunnus
- http://data.finlex.fi/eli/sd/1992/196/ajantasa/1992-02-28/fin
- Suomen säädöskokoelman alkuperäinen säädös
- SDK 196/1992
Liikenneministeriö on luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä 15 päivänä helmikuuta 1991 annetun lain (343/91) 29 §:n 3 momentin nojalla päättänyt:
1 §Yleistä
Valtion tulo- ja menoarviossa osoitetusta määrärahasta myönnetään luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain 23 §:n 3 kohdan nojalla valtionapua joukkoliikennevälineiden varustamiseen vammaisten tarpeisiin siten kuin tässä päätöksessä määrätään.
2 §Valtionavun käyttö
Valtionapua voidaan myöntää seuraaviin tarkoituksiin:
linja- ja tilausliikenteessä käytettävien linja-autojen sekä taksien, ei kuitenkaan invataksien, vaihtoehtoisvarustamiseen pyörätuolia käyttävän tarpeisiin sopivaksi,
linja-auto- ja junakaluston, jolla hoidetaan erikseen määriteltyä kaukoliikennettä, varustamiseen pyörätuolia käyttävän tarpeisiin sopivaksi ja
joukkoliikennevälineiden suunnitteluun vammaisten tarpeisiin sopivaksi sekä muihin tarkoituksiin, joilla edistetään vammaisten kulkumahdollisuuksia joukkoliikenteessä.
3 §Valtionavun myöntämisen edellytykset
Valtionavun edellytyksenä on, että asennettavat varusteet ja rakenteet palvelevat vammaisten tarpeita, ja että ne ovat luotettavia ja turvallisia sekä kustannuksiltaan edullisia.
Edellytyksenä valtionavun myöntämiselle 2 §:n 1 ja 2 kohtien mukaisiin tarkoituksiin on, että pyörätuolia käyttävä tulee voida siirtää liikennevälineeseen esteettömästi ja liikennevälineen korkeuden sekä pyörätuolille liikennevälineessä varatun tilan tulee olla riittävän. Liikennevälineessä tulee olla kiinnikkeet, joihin pyörätuoli voidaan matkan ajaksi turvallisesti kiinnittää.
Valtionapua ei voida myöntää liikennevälineiden hankinnasta aiheutuviin kustannuksiin.
4 §Hakumenettely
Valtionapua hakee liikenteenharjoittaja. Valtionapua voi hakea 2 §:n 3 kohdan mukaisiin tarkoituksiin myös kunta tai muu yhteisö kuin kunta.
Hakemuksesta tulee ilmetä hakija, haettavan valtionavun määrä, valtionavun käyttötarkoitus ja tarvittavilta osin sen perustelut sekä laskelma kokonaiskustannuksista.
Hakemuksesta, joka 2 §:n 1 kohdan mukaisesti koskee taksin vaihtoehtoisvarustusta, tulee ilmetä hakija, haettavan valtionavun määrä ja sen käyttötarkoitus. Taksia koskevaan hakemukseen tulee liittää jäljennös liikenneluvasta.
Valtionapu tulee hakea ennen hakemuksen mukaisen työn aloittamista.
5 §Myöntäminen
Valtionavun myöntää Autorekisterikeskus liikenneministeriön päättämän määrärahakiintiön puitteissa.
6 §Valtionavun määrä
Valtionavun määrä 2 §:n 1 kohdan mukaisiin tarkoituksiin on enintään 50 prosenttia muutostyöstä aiheutuvista kustannuksista. Taksien vaihtoehtoisvarustuksen osalta kustannus saadaan laskennallisesti.
Valtionavun määrä 2 §:n 2 ja 3 kohtien mukaisiin tarkoituksiin on enintään 90 prosenttia kustannuksista.
7 §Maksatus
Autorekisterikeskus maksaa valtionavun laskun perusteella jälkikäteen. Laskuun tulee liittää erittely aiheutuneista kustannuksista ja jäljennös tositteista. Taksien vaihtoehtoisvarustuksen osalta näitä liitteitä ei tarvita.
Siltä osin, kun valtionapua on myönnetty liikennevälineen vaihtoehtoisvarustukseen, on maksatuksen edellytyksenä katsastusviranomaisen todistus muutostyöstä tai erityisvarusteista.
8 §Valvonta
Autorekisterikeskus vastaa myöntämänsä valtionavun käytön valvonnasta.
9 §Voimaantulo
Tämä päätös tulee voimaan 5 päivänä maaliskuuta 1992. Tällä päätöksellä kumotaan liikenneministeriön 13 joulukuuta 1990 antama päätös valtionavusta joukkoliikennevälineiden varustamiseen vammaisten tarpeisiin sopivaksi (8339/79/1990).