Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eräiden valtion ammatillisten oppilaitosten kiinteistöjen luovuttamisesta kunnalle tai kuntayhtymälle
- Hallinnonala
- Opetus- ja kulttuuriministeriö
- Antopäivä
- Esityksen teksti
- Suomi
- Käsittelyn tila
- Käsitelty
- Käsittelytiedot
- Eduskunta.fi 60/1996
ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ
Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki eräiden valtion ammatillisten oppilaitosten kiinteistöjen luovuttamisesta kunnalle tai kuntayhtymälle. Lain mukaan valtio luovuttaa kunnallisille ylläpitäjille korvauksetta eräiden valtion ammatillisten oppilaitosten kiinteistöt, rakennukset ja irtaimistot.
Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.
PERUSTELUT
1.Nykytila ja ehdotetut muutokset
Esitys liittyy ammatillisen koulutuksen oppilaitosverkon kehittämisen toimeenpanoon. Oppilaitosverkon kehittämisen eräänä osatavoitteena on yhtenäistää ja selkeyttää oppilaitosten hajanaista ylläpitojärjestelmää muun muassa kunnallistamalla ja myös yksityistämällä valtion ammatillisia oppilaitoksia.
Keskeisten yhtenäisten periaatteiden luomiseksi valtion oppilaitosten kunnallistamisille on valtioneuvosto tehnyt vuosittain, vuodesta 1993 lukien, päätöksen niistä periaatteista, joita valtion ammatillisten oppilaitosten kunnallistamisissa tulee noudattaa.
Vuoden 1996 kunnallistamisissa noudatettavista periaatteista valtioneuvosto päätti 15 päivänä kesäkuuta 1995. Päätöksen mukaan siirrettäessä valtion ammatillisten oppilaitosten ylläpitäminen kunnalliselle ylläpitäjälle, omaisuutta koskevissa ja muissa järjestelyissä noudatetaan seuraavia periaatteita:
1) Oppilaitosten kiinteistöt ja irtaimisto sekä koulutustehtävän edellyttämässä laajuudessa maatalousalan oppilaitosten ja koti- ja laitostalousoppilaitosten opetusmaatilat luovutetaan, jollei jäljempänä toisin sanota, kunnalliselle ylläpitäjälle korvauksetta.
2) Metsä- ja puutalousoppilaitosten opetusmetsät jäävät valtion omistukseen ja kunnalliselle ylläpitäjälle annetaan näihin metsiin käyttöoikeus hyväksytyn metsätaloussuunnitelman puitteissa. Valtion omistukseen jäävien metsien hallinnan opetusministeriö luovuttaa metsähallitukselle tai metsäntutkimuslaitokselle.
3) Oppilaitosten hallinnassa olevat erilliset vesialueet ja suojelualueet jäävät valtion omistukseen.
4) Oppilaitosten opetusmaatilojen välittömästi taaja-asutuksen yhteydessä olevat yhdyskuntarakentamisen kannalta erityistä arvoa omaavat ja muut vastaavat maa-alueet, jotka eivät ole oppilaitoksen koulutustehtävän kannalta välttämättömiä, jäävät valtion omistukseen. Kunnalliselle ylläpitäjälle voidaan antaa näihin alueisiin käyttöoikeus.
5) Valtion aloittamat rakennushankkeet ja tekemät rakennusten ja kiinteistöjen hankintasopimukset hoidetaan loppuun valtion rahoittamina. Hanke on aloitettu, kun opetusministeriö on antanut oppilaitokselle valtion talonrakennushankkeista annetun asetuksen (137/77) 6 §:ssä tarkoitetun hanketta koskevan rakennussuunnittelukehotuksen tai vahvistanut valtion kiinteistövarallisuuden hallinnosta annetun asetuksen (159/95) 9 §:ssä tarkoitetun hankesuunnitelman, molemmat koskien opetusministeriön määrärahoin tapahtuvaa rakentamista.
6) Valtion oppilaitosta varten vuokratiloiksi rakennettujen tai hankittujen tilojen ostamiseen voidaan kunnalliselle ylläpitäjälle myöntää valtionosuutta jälkirahoitteisena enintään rakennuskustannuksia vastaavaan kauppahintaan valtion talousarvion rajoissa.
7) Rakennusten ja maa-alueiden toiselle luovuttamiseen, käyttötarkoituksen muuttamiseen, toiminnan lopettamiseen sekä omaisuuden tuhoutumisesta tai vahingoittumisesta saatuihin korvauksiin noudatetaan, mitä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (705/92) 44 §:ssä säädetään.
Lakiehdotuksen mukaan luovutettavista kiinteistöistä Helsingfors sjukvårdsläroanstaltin kiinteistö on tarkoitus luovuttaa Helsingin kaupungille, jolle oppilaitoksen ylläpitäminen on jo siirretty (1 §:n 1 kohta), Hämeenlinnan ammatillisen opettajakorkeakoulun kiinteistö Hämeen ammatilllisen korkeakoulutuksen kuntayhtymälle (1 §:n 2 kohta), Jyväskylän ammatillisen opettajakorkeakoulun kiinteistö Jyväskylän seudun ammatillisen koulutuksen kuntayhtymälle (1 §:n 3 kohta), Kainuun ammattioppilaitoksen Kuhmon sivukoulun kiinteistö Kuhmon kunnalle, jolle sivukoulun ylläpitäminen jo on siirretty (1 §:n 4 kohta), Kittilän maaseutuoppilaitoksen kiinteistö Rovaniemen ammattikoulutuksen kuntayhtymälle, jolle oppilaitoksen ylläpitäminen jo on siirretty (1 §:n 5 kohta), Kotkan tekniikan, puutalouden ja merenkulun opiston Palvaanjärven kurssikeskuksen kiinteistö Kotkan kaupungille, jolle oppilaitoksen ylläpitäminen on jo siirretty (1 §:n 6 kohta), Kujalan maatalousoppilaitoksen kiinteistö, koulutustehtävän edellyttäessä, Päijät-Hämeen koulutuskonsernille (1 §:n 7 kohta), Suonenjoen maatalous- ja palvelualojen oppilaitoksen kiinteistö Sisä-Savon koulutuskuntayhtymälle, jolle oppilaitoksen ylläpitäminen jo on siirretty (1 §:n 8 kohta), Taivalkosken metsäoppilaitoksen kiinteistö Koillis-Pohjanmaan ammatillisen koulutuksen kuntayhtymälle, jolle oppilaitoksen ylläpitäminen jo on siirretty (1 §:n 9 kohta), Uudenmaan maaseutuopiston kiinteistö Hyvinkään kaupungille, jolle oppilaitoksen ylläpitäminen jo on siirretty (1 §:n 10 kohta) ja Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksen Vehmaan toimipisteen kiinteistöt Vakka-Suomen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymälle (1 §:n 11 kohta).
2.Esityksen vaikutukset
Ehdotuksen mukaan oppilaitosten kiinteistöt ja oppilaitosten irtaimisto luovutettaisiin kunnalliselle ylläpitäjälle korvauksetta. Niin ikään valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti oppilaitosten opetusmaatilat luovutettaisiin vain koulutustehtävän edellyttämässä laajuudessa ja metsä- ja puutalousoppilaitosten opetusmetsät sekä oppilaitosten hallinnassa olevat suojelualueet jäisivät valtion omistukseen. Samoin valtion omistukseen jätettäisiin opetusmaatilojen välittömästi taaja-asutuksen yhteydessä olevat yhdyskuntarakentamisen kannalta erityistä arvoa omaavat ja muut vastaavat maa-alueet.
Luovutettavan kiinteän omaisuuden arvo on yhteensä noin 260 miljoonaa markkaa ja irtaimen omaisuuden arvo noin 18 miljoonaa markkaa.
3.Asian valmistelu
Toimenpiteiden käynnistäminen valtion ammatillisten oppilaitosten kunnallistamiseksi tavoitteena ylläpitojärjestelmän yhtenäistäminen mainitaan hallinnon hajauttamiskomitean mietinnössä (komiteanmietintö 1986:12) vuodelta 1986. Valtion vuoden 1987 tulo- ja menoarviossa oli kannanotto, jonka mukaan valtion ammatilliset oppilaitokset pyritään kunnallistamaan ja selvittämään mahdollisuudet laaja-alueellisten kuntainliittojen muodostamiseen.
Valtioneuvoston 18 päivänä kesäkuuta 1993 tarkistaman, vuosille 1991-96 hyväksymän koulutuksen ja korkeakouluissa har-joitettavan tutkimuksen kehittämissuunnitel-man mukaan ammatillisen koulutuksen oppi-laitosverkkoa on tarkoitus kehittää siten, että ammatillisten oppilaitosten ylläpitäjien määrää vähennetään kokoamalla oppilaitoksia mahdollisuuksien mukaan seutukunnittain saman ylläpitäjän alaisuuteen. Lisäksi saman suunnitelman mukaan valtion ammatillisia oppilaitoksia kunnallistetaan tai yksityistetään.
Eräiden valtion ammatillisten oppilaitosten kiinteistöjen luovuttamisesta kunnalle tai kuntayhtymälle annetulla lailla (329/94) opetusministeriö oikeutettiin luovuttamaan korvauksetta 13 sekä 8 päivänä joulukuuta 1994, 30 päivänä kesäkuuta ja 1 päivänä joulukuuta 1995 annetuilla saman nimisillä laeilla (1094/94, 917/95 ja 1334/95), ensiksi mainitulla 54, toisella 14 ja viimeisellä 26 oppilaitoksen kiinteistöt, rakennukset ja irtaimistot kunnalliselle ylläpitäjälle.
Opetusministeriön tarkoitus on luovuttaa valtion ammatillisten oppilaitosten, lukuun ottamatta valtion ammatillisia erityisoppilaitoksia, ylläpitäminen vuoden 1997 alkuun mennessä kunnalliselle tai yksityiselle ylläpitäjälle. Ministeriö on tehnyt vuoden 1994 alusta kuluvan vuoden toukokuuhun mennessä päätökset yhteensä 100 valtion ammatillisen oppilaitoksen kunnallistamisesta ja kolmen oppilaitoksen yksityistämisestä. Kuluvan vuoden aikana on tarkoitus tehdä päätökset 23 valtion ammatillisen oppilaitoksen ylläpitämisen siirtämisestä kunnalliselle tai yksityiselle ylläpitäjälle.
Tämän ehdotuksen mukaisia ammatillisten oppilaitosten kunnallistamishankkeita on valmisteltu opetusministeriössä asianomaisten laitosten, kunnallisten ylläpitäjien ja eräissä tapauksissa lääninhallitusten kanssa.
Valtion kiinteistölaitos ja ympäristöministeriö ovat antaneet esitysluonnoksesta lausuntonsa. Lausunnot on otettu huomioon valmistelussa.
4.Voimaantulo
Lain olisi tultava voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty.
Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:
Lakiehdotus
1Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:
1 §
Opetusministeriö oikeutetaan luovuttamaan määräämillään ehdoilla kunnalle tai kuntayhtymälle korvauksetta 1―11 kohdassa yksilöidyt valtion ammatillisten oppilaitosten kiinteistöt rakennuksineen ja irtaimistoineen:
1) Helsingin kaupungin 12. kaupunginosan korttelissa 357 sijaitseva tontti n:o 5.
2) Hämeenlinnan kaupungin 7. kaupunginosan korttelissa 54 sijaitseva tontti n:o 1401 lukuun ottamatta Rinnetie-nimiseen katualueeseen kuuluvaa 219 neliömetrin suuruista määräalaa ja korttelissa 57 sijaitseva tontti n:o 431 lukuun ottamatta Rinnetie-nimiseen katualueeseen kuuluvaa 193 neliömetrin suuruista määräalaa.
3) Jyväskylän kaupungin 11. kaupunginosan korttelissa 22 sijaitseva tontti n:o 3.
4) Kuhmon kunnan Korpisalmen kylässä sijaitseva Ammattikoulu-niminen kiinteistö RN:o 288:1.
5) Kittilän kunnan Kittilän kylässä sijaitsevasta Ounasjoen koulutila-nimisestä kiinteistöstä RN:o 45:9 noin 61,5 hehtaarin suuruinen määräala.
6) Miehikkälän kunnan Kruununpuistossa sijaitsevasta Kruununpuisto-nimisestä rekisteriyksiköstä RN:o 1 noin 32 hehtaarin suuruinen määräala.
7) Lahden kaupungin Lahden kylässä sijaitsevasta Mäkelä-nimisestä kiinteistöstä RN:o 6:9, Kujalanpippo-nimisestä kiinteistöstä RN:o 12:71 ja Seppälä-nimisestä kiinteistöstä RN:o 15:36 yhteensä noin 72 hehtaarin suuruiset määräalat.
8) Suonenjoen kaupungin Herralan kylässä sijaitsevat Rajakorpi-niminen kiinteistö RN:o 1:61 ja Varikko-niminen kiinteistö RN:o 1:44 sekä Jauhomäen kylässä sijaitseva Varikko-niminen kiinteistö RN:o 8:128.
9) Taivalkosken kunnan Valtion metsämaalla sijaitsevasta Opinmaa-nimisestä kiinteistöstä RN:o 10:4 yhteensä noin 12 hehtaarin suuruiset määräalat.
10) Hyvinkään kaupungin Hyvinkään kylässä sijaitsevasta Kivikko-nimisestä kiinteistöstä RN:o 18:267 1/2-osuus.
11) Vehmaan kunnan Huruisten kylässä sijaitsevat Vähätalo-niminen kiinteistö RN:o 1:20 lukuun ottamatta yhteensä noin 55 hehtaarin suuruisia määräaloja ja Isotalo-niminen kiinteistö RN:o 2:15 lukuun ottamatta noin 19 hehtaarin suuruista määräalaa, joka 30 päivänä kesäkuuta 1995 tehdyllä vaihtokirjalla on luovutettu Mirja Rantasalo-Nymanille, Lallisen kylässä sijaitsevat Tanhuanpään yhteislaidun-niminen kiinteistö RN:o 1:21, Haanperän yhteislaidun-niminen kiinteistö RN:o 1:22, Konela-niminen kiinteistö RN:o 1:24 ja Maahenki-niminen kiinteistö RN:o 1:1, Laukkapellon kylässä sijaitseva Laukapelto-niminen kiinteistö RN:o 4, Ukkilan kylässä sijaitseva Kruununniittu-niminen kiinteistö RN:o 5, Vikaisen kylässä sijaitsevat Peräpelto-niminen kiinteistö RN:o 1:14 ja Vikainen-niminen kiinteistö RN:o 1:29 lukuun ottamatta noin 14 hehtaarin suuruista määräalaa, Vähähermulan kylässä sijaitseva Kylmälähde-niminen kiinteistö RN:o 1:18 sekä Ylöjärven kylässä sijaitseva Ylöjärvi-niminen kiinteistö RN:o 1:13.
2 §
Tässä laissa tarkoitettujen maa-alueiden ja rakennusten toiselle luovuttamiseen, käyttötarkoituksen muuttamiseen, toiminnan lopettamiseen sekä tarkoitetun omaisuuden tuhoutumisesta tai vahingoittumisesta saatuihin korvauksiin noudatetaan, mitä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (705/92) 44 §:n säädetään.
3 §
Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 1996.
Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Helsingissä 10 päivänä toukokuuta 1996
Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARIOpetusministeri Olli-Pekka Heinonen