Go to front page
Statute Book of Finland

848/2023

Statute Book of Finland

Statutes published in the Statute Book of Finland as text and as PDF facsimiles

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om växtsortlistan

Type of statute
Förordning
Date of Issue
Date of publication
Statute Book of Finland
Författningstext

Text of original statute

Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut

ändras i jord- och skogsbruksministeriets förordning om växtsortlistan ( 388/2020 ) 2, 3, 5 och 6 § samt

fogas en ny bilaga 4 som följer:

2 §Särskiljbarhet, stabilitet och enhetlighet

En sort anses vara

1) 

särskiljbar från andra sorter, oberoende av om sorten har upptäckts i naturen eller förädlats, om den på basis av ett eller flera för sorten utmärkande viktiga kännetecknen klart kan särskiljas från andra sorter av samma växtart som är kända i medlemsstaterna inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller i tredje land. Sortens kännetecken ska vara sådana att det utgående från dem är möjligt att identifiera sorten exakt och skilja den från andra sorter,

2) 

stabil , om de väsentliga kännetecknen enligt sortbeskrivningen är stabila och oföränderliga när sorten odlas eller uppförökas i flera generationer eller till slutet av den reproduktionscykel som förädlaren har avsett,

3) 

tillräckligt enhetlig , om de växter som utgör sortens växtbestånd, med mycket få avvikelser, är genetiskt identifierbara och sinsemellan lika vad de yttre kännetecknen beträffar.

Som sorter vilka är kända i sådana situationer som avses ovan i 1 mom. 1 punkten betraktas i medlemsstaterna inom EES alla de sorter som när en ansökan om godkännande av en ny växtsort har lämnats in för behandling

a) 

har nämnts i EU:s gemensamma sortlista för lantbruksväxter eller köksväxter, eller

b) 

har godkänts eller för vilka det ansökts om godkännande i Finland eller någon annan medlemsstat inom EES för certifiering och marknadsföring eller för användning som standardutsäde av köksväxter.

Sorten anses dock inte vara känd, om de ovannämnda förutsättningarna inte längre gäller i alla medlemsstater inom EES när beslutet om godkännande av den nya sorten fattas.

En sort anses vara särskiljbar, enhetlig och stabil om den vid en sortundersökning uppfyller kriterierna i de provningsriktlinjer som Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO) utfärdat för arten (bilaga 2) eller, om dessa saknas, kriterierna i de provningsriktlinjer som Internationella unionen för skydd av växtförädlingsprodukter (UPOV) utfärdat för arten (bilaga 3).

Om de provningsriktlinjer som CPVO utfärdat för arten tillämpas vid en sortundersökning, ska det hänvisas till alla sortegenskaper. Om de provningsriktlinjer som UPOV utfärdat för arten tillämpas vid en sortundersökning, ska det hänvisas till åtminstone de egenskaper som märkts med en asterisk (*) i kraven. Man kan låta bli att hänvisa till sortegenskaperna, om observationen av en egenskap omöjliggörs genom att en annan egenskap uttrycks eller om de miljöförhållanden under vilka undersökningen utförs hindrar att en egenskap uttrycks. Om CPVO:s eller UPOV:s provningsriktlinjer saknas, tillämpas gällande nationella bestämmelser på arten.

Med avvikelse från 4 mom. kan de ekologiska sorter som är lämpliga för ekologisk produktion och som tillhör de sorter som förtecknas i punkt 1 i bilaga 4 uppfylla villkoren i punkt 2 eller 3 i den bilagan när det gäller enhetlighet.

3 §Sortens odlingsvärde

En sorts odlings- eller bruksvärde ska anses vara tillfredsställande, om sorten och dess odlingsegenskaper eller skördens bruksegenskaper bedömda i sin helhet och jämfört med andra sorter som godkänts för växtsortlistan innebär en klar förbättring av sorturvalet. Om några av sortens egenskaper är mycket goda kan man bortse från svagheter i vissa egenskaper vid bedömningen.

Med avvikelse från 1 mom. kan de ekologiska sorter som är lämpliga för ekologisk produktion och som tillhör de sorter som förtecknas i punkt 1 i bilaga 4 uppfylla villkoren i punkt 4.2 i den bilagan när det gäller odlings- eller bruksvärde.

5 §Undersökning av sortens odlingsvärde

I odlingsvärdesförsök utreds sortens odlings- och bruksvärde. Försöken ska utföras så att åtminstone följande egenskaper hos sorten kan utredas:

1) 

avkastningsförmåga,

2) 

sjukdomsresistens,

3) 

reaktioner på miljöfaktorer,

4) 

kvalitetsegenskaper,

5) 

alternativitet om både vår- och höstformer av en växt finns, samt

6) 

beträffande gräsväxter också produktionsrytmen.

Med avvikelse från 1 mom. ska i odlingsvärdesförsöken när det gäller de ekologiska sorter som är lämpliga för ekologisk produktion och som tillhör de sorter som förtecknas i punkt 1 i bilaga 4 beaktas också den ekologiska jordbruksproduktionens särskilda behov och krav i enlighet med punkt 4.1 i den bilagan.

Varje sort ska ingå i försöken i åtminstone två år. Beträffande mångåriga växter ska försöken dock fortgå till dess att alla egenskaper som undersöks har noterats åtminstone en gång. Det är möjligt att en sort undersöks bara delvis eller inte alls undersöks, om den redan har genomgått officiella odlingsvärdesförsök i växt- och klimatförhållanden som motsvarar de finländska förhållandena eller om motsvarande försök med sorten samtidigt utförs i någon annan medlemsstat inom EES.

Resultaten från odlingsvärdesförsök får publiceras bara i form av sammandrag. De undersökningsmetoder som har använts ska anges i samband med undersökningsresultaten. Förädlaren kan förbjuda att uppgifter om förädlarens sort publiceras, om sorten inte godkänns för upptagande i växtsortlistan.

6 §Förfaranden i anslutning till sortundersökningar

För godkännande för upptagande i växtsortlistan ska en sorts kännetecken och odlingsvärde klarläggas i officiella undersökningar där det ingår ett tillräckligt antal motsvarande sorter som är kända i medlemsstaterna inom EES och i tredje land.

Med avvikelse från 1 mom. ska när det gäller de ekologiska sorter som är lämpliga för ekologisk produktion och som tillhör de sorter som förtecknas i punkt 1 i bilaga 4 iakttas kraven och förfarandena i den bilagan.

Om förädlaren har uppgett att en vall- och foderväxtsort inte är avsedd att odlas som foderväxt, ska undersökning av odlingsvärdet inte krävas. Undersökningsresultat beträffande övervintrande vallväxtsorters övervintringsegenskaper i Finland eller under förhållanden som motsvarar växtförhållandena i Finland ska dock visas.

Undersökning av odlingsvärdet ska inte heller krävas, om utsäde av en sort är avsett att framställas för marknadsföring i någon annan medlemsstat inom EES som har godkänt sorten med beaktande av dess odlingsvärde.

Om det för undersökningen av hybridsorter eller syntetiska sorter är nödvändigt att deras nedärvning eller föräldralinjer undersöks, ska undersökningsresultaten och beskrivningarna av föräldralinjerna behandlas konfidentiellt, om förädlaren begär detta.


Denna förordning träder i kraft den 30 juni 2023.

Kommissionens genomförandedirektiv (EU) 2022/1647 (32022L1647); EUT L248, 26.9.2022, s. 46–51

Kommissionens genomförandedirektiv EU) 2022/1648 (32022L1648); EUT L248, 26.9.2022, s. 52–56

Helsingfors den 31 maj 2023

Jord-och skogsbruksministerAntti KurvinenSpecialsakkunnigKati Lassi

Bilaga 4

Förfaranden och krav som gäller undersökning av kännetecknen och odlingsvärdet för ekologiska sorter som är lämpliga för ekologisk produktion

1 Växtarter i fråga om vilka kraven i punkt 2 och 3 i denna bilaga kan tillämpas på undersökning av kännetecknen för ekologiska sorter som lämpar sig för ekologisk produktion samt när det gäller lantbruksväxter kraven i punkt 4 dessutom kan tillämpas på undersökning av odlingsvärdet.

a) Köksväxter: morot och kålrabbi

b) Lantbruksväxter: korn, majs, råg, vete

2 Särskilda bestämmelser om provning av särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet för ekologiska sorter av köksväxtarter som är lämpliga för ekologisk produktion

2.1 Allmän regel

Följande ska gälla för ekologiska sorter av köksväxtarter som är lämpliga för ekologisk produktion:

2.1.1 Vad gäller särskiljbarhet och stabilitet ska alla egenskaper i de protokoll och riktlinjer som avses i bilagorna 2 och 3 iakttas och beskrivas.

2.1.2 Vad gäller enhetlighet ska alla egenskaper i de protokoll och riktlinjer som avses i bilagorna 2 och 3 iakttas och beskrivas, och följande ska gälla för de egenskaper som förtecknas i punkt 2.2:

a) dessa egenskaper får bedömas mindre strikt,

b) när det för dessa egenskaper anges ett undantag från respektive tekniskt protokoll i punkt 2.2 ska graden av enhetlighet inom sorten vara snarlik graden av enhetlighet hos jämförbara sorter som är allmänt kända i unionen.

2.2 Undantag från tekniska protokoll

2.2.1 Morot

För sorter av arten morot ( Daucus carota L.) får följande egenskaper i fråga om särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet i CPVO:s protokoll (CPVO-TP/049/3) för den provade sorten avvika från de krav avseende enhetlighet i respektive tekniskt protokoll från CPVO som anges i tabell 1.

Tabell 1.

Det nummer egenskapen har i CPVO:s protokoll

Krav som eventuellt avviker avseende enhetlighet

CPVO nr 4

Blad: flikighet

CPVO nr 5

Blad: den gröna färgens intensitet

CPVO nr 19

Rot: kärnans diameter i förhållande till total diameter

CPVO nr 20

Rot: kärnans färg

CPVO nr 21

Med undantag för sorter med vit kärna;Rot: intensitet hos kärnans färg

CPVO nr 28

Rot: tidpunkt för färgning av spets

CPVO nr 29

Växt: huvudflockens höjd vid blomningen

2.2.2 Kålrabbi

För sorter av arten kålrabbi ( Brassica oleracea L.) får följande egenskaper i fråga om särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet i CPVO:s protokoll (CPVO-TP/065/1 Rev.) för den provade sorten avvika från de krav avseende enhetlighet i respektive tekniskt protokoll från CPVO som anges i tabell 2.

Tabell 2.

Det nummer egenskapen har i CPVO:s protokoll

Krav som eventuellt avviker avseende enhetlighet

CPVO nr 2

Småplanta: intensitet hos hjärtbladens gröna färg

CPVO nr 6

Bladskaft: hållning

CPVO nr 8

Bladskiva: längd

CPVO nr 9

Bladskiva: bredd

CPVO nr 10

Bladskiva: spetsens form

CPVO nr 11

Bladskiva: småblad (på nedre delen av bladet)

CPVO nr 12

Bladskiva: antal inskärningar (på övre delen av bladet)

CPVO nr 13

Bladskiva: djupet på inskärningarna (på övre delen av bladet)

CPVO nr 14

Bladskiva: tvärsnittets form

CPVO nr 19

Kålrabbi: antal inre blad

3 Särskilda bestämmelser om provning av särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet för ekologiska sorter av lantbruksväxtarter som är lämpliga för ekologisk produktion

3.1 Allmän regel

Följande ska gälla för ekologiska sorter av lantbruksväxtarter som är lämpliga för ekologisk produktion:

3.1.1 Vad gäller särskiljbarhet och stabilitet ska alla egenskaper i de protokoll och riktlinjer som avses i bilagorna 2 och 3 iakttas och beskrivas.

3.1.2 Vad gäller enhetlighet ska alla egenskaper i de protokoll och riktlinjer som avses i bilagorna 2 och 3 iakttas och beskrivas, och följande ska gälla för de egenskaper som förtecknas i punkt 3.2:

a) dessa egenskaper får bedömas mindre strikt,

b) när det för dessa egenskaper anges ett undantag från respektive tekniskt protokoll i punkt 3.2 ska graden av enhetlighet inom sorten vara snarlik graden av enhetlighet hos jämförbara sorter som är allmänt kända i unionen.

3.2 Undantag från tekniska protokoll

3.2.1 Korn

För sorter av arten korn ( Hordeum vulgare L.) får följande egenskaper i fråga om särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet i CPVO:s protokoll (CPVO/TP-019/5) för den provade sorten avvika från de krav avseende enhetlighet som anges i tabell 3.

Tabell 3.

Det nummer egenskapen har i CPVO:s protokoll

Krav som eventuellt avviker avseende enhetlighet

CPVO nr 5

Flaggblad: antocyanfärgning av bladöron

CPVO nr 8

Flaggblad: bladslidans blådaggighet

CPVO nr 9

Borst: antocyanfärgning av spetsar

CPVO nr 10

Ax: blådaggighet

CPVO nr 12

Korn: antocyanfärgning av ytteragnets nerver

CPVO nr 16

Sterilt småax: hållning

CPVO nr 17

Ax: form

CPVO nr 20

Borst: längd

CPVO nr 21

Huvudax: längd på första internoden

CPVO nr 22

Huvudax: krökning av första internoden

CPVO nr 23

Centralt småax: längd på skärmfjäll och dess borst i förhållande till kornet

CPVO nr 25

Korn: tandning hos de inre sidonerverna på ytteragnets baksida

3.2.2 Majs

För sorter av arten majs ( Zea mays L.) får följande egenskaper i fråga om särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet i CPVO:s protokoll (CPVO-TP/002/3) för den provade sorten avvika från de krav avseende enhetlighet som anges i tabell 4.

Tabell 4.

Det nummer egenskapen har i CPVO:s protokoll

Krav som eventuellt avviker avseende enhetlighet

CPVO nr 1

Första bladet: antocyanfärgning av bladslida

CPVO nr 2

Första bladet: spetsens form

CPVO nr 8

Vippa: antocyanfärgning av skärmfjäll, utom bas

CPVO nr 9

Vippa: antocyanfärgning av ståndarknapp

CPVO nr 10

Vippa: vinkel mellan huvudaxel och sidogrenar

CPVO nr 11

Vippa: krökning av sidogrenar

CPVO nr 15

Stjälk: antocyanfärgning av luftrötter

CPVO nr 16

Vippa: småaxens täthet

CPVO nr 17

Blad: antocyanfärgning av bladslida

CPVO nr 18

Stjälk: antocyanfärgning av internoder

CPVO nr 19

Vippa: huvudaxelns längd ovanför den lägsta sidogrenen

CPVO nr 20

Vippa: huvudaxelns längd ovanför den högsta sidogrenen

CPVO nr 21

Vippa: längd på sidogren

3.2.3 Råg

För sorter av arten råg ( Secale cereale L.) får följande egenskaper i fråga om särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet i CPVO:s protokoll (CPVO-TP/058/1) för den provade sorten avvika från de krav avseende enhetlighet som anges i tabell 5.

Tabell 5.

Det nummer egenskapen har i CPVO:s protokoll

Krav som eventuellt avviker avseende enhetlighet

CPVO nr 3

Koleoptil: antocyanfärgning

CPVO nr 4

Koleoptil: längd

CPVO nr 5

Första bladet: bladslidans längd

CPVO nr 6

Första bladet: bladets längd

CPVO nr 8

Flaggblad: bladslidans blådaggighet

CPVO nr 10

Blad bredvid flaggbladet: bladets längd

CPVO nr 11

Blad bredvid flaggbladet: bladets bredd

CPVO nr 12

Ax: blådaggighet

CPVO nr 13

Stjälk: hårighet under axet

3.2.4 Vete

För sorter av arten vete ( Triticum aestivum L. subsp. aestivum ) får följande egenskaper i fråga om särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet i CPVO:s protokoll (CPVO-TP/003/5) för den provade sorten avvika från de krav avseende enhetlighet som anges i tabell 6.

Tabell 6.

Det nummer egenskapen har i CPVO:s protokoll

Krav som eventuellt avviker avseende enhetlighet

CPVO nr 3

Koleoptil: antocyanfärgning

CPVO nr 6

Flaggblad: antocyanfärgning av bladöron

CPVO nr 8

Flaggblad: bladslidans blådaggighet

CPVO nr 9

Flaggblad: bladets blådaggighet

CPVO nr 10

Ax: blådaggighet

CPVO nr 11

Strå: halsens blådaggighet

CPVO nr 20

Ax: form i profil

CPVO nr 21

Huvudaxets översta internod: hårbevuxet område på konvex yta

CPVO nr 22

Nedre skärmfjäll: basens bredd

CPVO nr 23

Nedre skärmfjäll: basens form

CPVO nr 24

Nedre skärmfjäll: spetsens längd

CPVO nr 25

Nedre skärmfjäll: spetsens form

CPVO nr 26

Nedre skärmfjäll: hårbevuxet område på inre yta

4 Särskilda bestämmelser och krav som gäller provning av odlings- eller bruksvärdet för ekologiska sorter av lantbruksväxtarter som är lämpliga för ekologisk produktion

4.1 Undersökning av sortens odlingsvärde

4.1.1 Provningen av odlings- eller bruksvärde ska utföras under ekologiska förhållanden i enlighet med bestämmelserna i förordning (EU) 2018/848, särskilt de allmänna principerna i artikel 5 led d, e, f och g och reglerna för växtproduktion i artikel 12.

4.1.2 Det ekologiska jordbrukets särskilda behov och mål ska beaktas vid sortprovningar och vid utvärdering av resultat. I odlingsvärdesförsöken ska resistens eller tolerans mot sjukdomar och anpassning till olika lokala mark- och klimatförhållanden utredas. I den utsträckning det är möjligt kan man på sökandens begäran undersöka specifika särdrag och egenskaper, om reproducerbara metoder finns tillgängliga.

4.1.3 Om en provning av en sorts odlings- eller bruksvärdet eller av en sorts vissa egenskaper, såsom mottaglighet för sjukdomar, inte är möjlig under ekologiska förhållanden kan provning utföras enligt ett av följande alternativ:

a) under den behöriga myndighetens tillsyn på anläggningar för ekologisk växtförädling eller ekologiska gårdar,

b) under förhållanden med begränsad användning av insatsmedel och med minimal behandling,

c) i en annan medlemsstat, om bilaterala avtal mellan medlemsstater har ingåtts om att utföra provning under ekologiska förhållanden.

4.2 Sortens odlings- eller bruksvärde

Odlings- eller bruksvärdet för en sort ska anses som tillfredsställande om sorten, dess odlingsegenskaper eller skördens bruksegenskaper som helhet, jämfört med andra ekologiska sorter som är lämpliga för ekologisk produktion och som godkänts för växtsortlistan innebär en klar förbättring av sorturvalet. Vid undersökning av odlings- och bruksvärdet skall sådana egenskaper anses särskilt värdefulla som är till fördel och viktiga med tanke på ekologisk livsmedels- och foderproduktion och odlingsmetoder.

Top of page