Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om växtsortlistan
- Type of statute
- Förordning
- Date of Issue
- Date of publication
- Statute Book of Finland
- Författningstext
Text of original statute
Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.
I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut
ändras i jord- och skogsbruksministeriets förordning om växtsortlistan ( 388/2020 ) 2, 3, 5 och 6 § samt
fogas en ny bilaga 4 som följer:
2 §Särskiljbarhet, stabilitet och enhetlighet
En sort anses vara
särskiljbar från andra sorter, oberoende av om sorten har upptäckts i naturen eller förädlats, om den på basis av ett eller flera för sorten utmärkande viktiga kännetecknen klart kan särskiljas från andra sorter av samma växtart som är kända i medlemsstaterna inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller i tredje land. Sortens kännetecken ska vara sådana att det utgående från dem är möjligt att identifiera sorten exakt och skilja den från andra sorter,
stabil , om de väsentliga kännetecknen enligt sortbeskrivningen är stabila och oföränderliga när sorten odlas eller uppförökas i flera generationer eller till slutet av den reproduktionscykel som förädlaren har avsett,
tillräckligt enhetlig , om de växter som utgör sortens växtbestånd, med mycket få avvikelser, är genetiskt identifierbara och sinsemellan lika vad de yttre kännetecknen beträffar.
Som sorter vilka är kända i sådana situationer som avses ovan i 1 mom. 1 punkten betraktas i medlemsstaterna inom EES alla de sorter som när en ansökan om godkännande av en ny växtsort har lämnats in för behandling
har nämnts i EU:s gemensamma sortlista för lantbruksväxter eller köksväxter, eller
har godkänts eller för vilka det ansökts om godkännande i Finland eller någon annan medlemsstat inom EES för certifiering och marknadsföring eller för användning som standardutsäde av köksväxter.
Sorten anses dock inte vara känd, om de ovannämnda förutsättningarna inte längre gäller i alla medlemsstater inom EES när beslutet om godkännande av den nya sorten fattas.
En sort anses vara särskiljbar, enhetlig och stabil om den vid en sortundersökning uppfyller kriterierna i de provningsriktlinjer som Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO) utfärdat för arten (bilaga 2) eller, om dessa saknas, kriterierna i de provningsriktlinjer som Internationella unionen för skydd av växtförädlingsprodukter (UPOV) utfärdat för arten (bilaga 3).
Om de provningsriktlinjer som CPVO utfärdat för arten tillämpas vid en sortundersökning, ska det hänvisas till alla sortegenskaper. Om de provningsriktlinjer som UPOV utfärdat för arten tillämpas vid en sortundersökning, ska det hänvisas till åtminstone de egenskaper som märkts med en asterisk (*) i kraven. Man kan låta bli att hänvisa till sortegenskaperna, om observationen av en egenskap omöjliggörs genom att en annan egenskap uttrycks eller om de miljöförhållanden under vilka undersökningen utförs hindrar att en egenskap uttrycks. Om CPVO:s eller UPOV:s provningsriktlinjer saknas, tillämpas gällande nationella bestämmelser på arten.
Med avvikelse från 4 mom. kan de ekologiska sorter som är lämpliga för ekologisk produktion och som tillhör de sorter som förtecknas i punkt 1 i bilaga 4 uppfylla villkoren i punkt 2 eller 3 i den bilagan när det gäller enhetlighet.
3 §Sortens odlingsvärde
En sorts odlings- eller bruksvärde ska anses vara tillfredsställande, om sorten och dess odlingsegenskaper eller skördens bruksegenskaper bedömda i sin helhet och jämfört med andra sorter som godkänts för växtsortlistan innebär en klar förbättring av sorturvalet. Om några av sortens egenskaper är mycket goda kan man bortse från svagheter i vissa egenskaper vid bedömningen.
Med avvikelse från 1 mom. kan de ekologiska sorter som är lämpliga för ekologisk produktion och som tillhör de sorter som förtecknas i punkt 1 i bilaga 4 uppfylla villkoren i punkt 4.2 i den bilagan när det gäller odlings- eller bruksvärde.
5 §Undersökning av sortens odlingsvärde
I odlingsvärdesförsök utreds sortens odlings- och bruksvärde. Försöken ska utföras så att åtminstone följande egenskaper hos sorten kan utredas:
avkastningsförmåga,
sjukdomsresistens,
reaktioner på miljöfaktorer,
kvalitetsegenskaper,
alternativitet om både vår- och höstformer av en växt finns, samt
beträffande gräsväxter också produktionsrytmen.
Med avvikelse från 1 mom. ska i odlingsvärdesförsöken när det gäller de ekologiska sorter som är lämpliga för ekologisk produktion och som tillhör de sorter som förtecknas i punkt 1 i bilaga 4 beaktas också den ekologiska jordbruksproduktionens särskilda behov och krav i enlighet med punkt 4.1 i den bilagan.
Varje sort ska ingå i försöken i åtminstone två år. Beträffande mångåriga växter ska försöken dock fortgå till dess att alla egenskaper som undersöks har noterats åtminstone en gång. Det är möjligt att en sort undersöks bara delvis eller inte alls undersöks, om den redan har genomgått officiella odlingsvärdesförsök i växt- och klimatförhållanden som motsvarar de finländska förhållandena eller om motsvarande försök med sorten samtidigt utförs i någon annan medlemsstat inom EES.
Resultaten från odlingsvärdesförsök får publiceras bara i form av sammandrag. De undersökningsmetoder som har använts ska anges i samband med undersökningsresultaten. Förädlaren kan förbjuda att uppgifter om förädlarens sort publiceras, om sorten inte godkänns för upptagande i växtsortlistan.
6 §Förfaranden i anslutning till sortundersökningar
För godkännande för upptagande i växtsortlistan ska en sorts kännetecken och odlingsvärde klarläggas i officiella undersökningar där det ingår ett tillräckligt antal motsvarande sorter som är kända i medlemsstaterna inom EES och i tredje land.
Med avvikelse från 1 mom. ska när det gäller de ekologiska sorter som är lämpliga för ekologisk produktion och som tillhör de sorter som förtecknas i punkt 1 i bilaga 4 iakttas kraven och förfarandena i den bilagan.
Om förädlaren har uppgett att en vall- och foderväxtsort inte är avsedd att odlas som foderväxt, ska undersökning av odlingsvärdet inte krävas. Undersökningsresultat beträffande övervintrande vallväxtsorters övervintringsegenskaper i Finland eller under förhållanden som motsvarar växtförhållandena i Finland ska dock visas.
Undersökning av odlingsvärdet ska inte heller krävas, om utsäde av en sort är avsett att framställas för marknadsföring i någon annan medlemsstat inom EES som har godkänt sorten med beaktande av dess odlingsvärde.
Om det för undersökningen av hybridsorter eller syntetiska sorter är nödvändigt att deras nedärvning eller föräldralinjer undersöks, ska undersökningsresultaten och beskrivningarna av föräldralinjerna behandlas konfidentiellt, om förädlaren begär detta.
Denna förordning träder i kraft den 30 juni 2023.
Kommissionens genomförandedirektiv (EU) 2022/1647 (32022L1647); EUT L248, 26.9.2022, s. 46–51
Kommissionens genomförandedirektiv EU) 2022/1648 (32022L1648); EUT L248, 26.9.2022, s. 52–56
Helsingfors den 31 maj 2023
Jord-och skogsbruksministerAntti KurvinenSpecialsakkunnigKati Lassi
Bilaga 4
Förfaranden och krav som gäller undersökning av kännetecknen och odlingsvärdet för ekologiska sorter som är lämpliga för ekologisk produktion
1 Växtarter i fråga om vilka kraven i punkt 2 och 3 i denna bilaga kan tillämpas på undersökning av kännetecknen för ekologiska sorter som lämpar sig för ekologisk produktion samt när det gäller lantbruksväxter kraven i punkt 4 dessutom kan tillämpas på undersökning av odlingsvärdet.
a) Köksväxter: morot och kålrabbi
b) Lantbruksväxter: korn, majs, råg, vete
2 Särskilda bestämmelser om provning av särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet för ekologiska sorter av köksväxtarter som är lämpliga för ekologisk produktion
2.1 Allmän regel
Följande ska gälla för ekologiska sorter av köksväxtarter som är lämpliga för ekologisk produktion:
2.1.1 Vad gäller särskiljbarhet och stabilitet ska alla egenskaper i de protokoll och riktlinjer som avses i bilagorna 2 och 3 iakttas och beskrivas.
2.1.2 Vad gäller enhetlighet ska alla egenskaper i de protokoll och riktlinjer som avses i bilagorna 2 och 3 iakttas och beskrivas, och följande ska gälla för de egenskaper som förtecknas i punkt 2.2:
a) dessa egenskaper får bedömas mindre strikt,
b) när det för dessa egenskaper anges ett undantag från respektive tekniskt protokoll i punkt 2.2 ska graden av enhetlighet inom sorten vara snarlik graden av enhetlighet hos jämförbara sorter som är allmänt kända i unionen.
2.2 Undantag från tekniska protokoll
2.2.1 Morot
För sorter av arten morot ( Daucus carota L.) får följande egenskaper i fråga om särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet i CPVO:s protokoll (CPVO-TP/049/3) för den provade sorten avvika från de krav avseende enhetlighet i respektive tekniskt protokoll från CPVO som anges i tabell 1.
Tabell 1.
Det nummer egenskapen har i CPVO:s protokoll | Krav som eventuellt avviker avseende enhetlighet |
CPVO nr 4 | Blad: flikighet |
CPVO nr 5 | Blad: den gröna färgens intensitet |
CPVO nr 19 | Rot: kärnans diameter i förhållande till total diameter |
CPVO nr 20 | Rot: kärnans färg |
CPVO nr 21 | Med undantag för sorter med vit kärna;Rot: intensitet hos kärnans färg |
CPVO nr 28 | Rot: tidpunkt för färgning av spets |
CPVO nr 29 | Växt: huvudflockens höjd vid blomningen |
2.2.2 Kålrabbi
För sorter av arten kålrabbi ( Brassica oleracea L.) får följande egenskaper i fråga om särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet i CPVO:s protokoll (CPVO-TP/065/1 Rev.) för den provade sorten avvika från de krav avseende enhetlighet i respektive tekniskt protokoll från CPVO som anges i tabell 2.
Tabell 2.
Det nummer egenskapen har i CPVO:s protokoll | Krav som eventuellt avviker avseende enhetlighet |
CPVO nr 2 | Småplanta: intensitet hos hjärtbladens gröna färg |
CPVO nr 6 | Bladskaft: hållning |
CPVO nr 8 | Bladskiva: längd |
CPVO nr 9 | Bladskiva: bredd |
CPVO nr 10 | Bladskiva: spetsens form |
CPVO nr 11 | Bladskiva: småblad (på nedre delen av bladet) |
CPVO nr 12 | Bladskiva: antal inskärningar (på övre delen av bladet) |
CPVO nr 13 | Bladskiva: djupet på inskärningarna (på övre delen av bladet) |
CPVO nr 14 | Bladskiva: tvärsnittets form |
CPVO nr 19 | Kålrabbi: antal inre blad |
3 Särskilda bestämmelser om provning av särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet för ekologiska sorter av lantbruksväxtarter som är lämpliga för ekologisk produktion
3.1 Allmän regel
Följande ska gälla för ekologiska sorter av lantbruksväxtarter som är lämpliga för ekologisk produktion:
3.1.1 Vad gäller särskiljbarhet och stabilitet ska alla egenskaper i de protokoll och riktlinjer som avses i bilagorna 2 och 3 iakttas och beskrivas.
3.1.2 Vad gäller enhetlighet ska alla egenskaper i de protokoll och riktlinjer som avses i bilagorna 2 och 3 iakttas och beskrivas, och följande ska gälla för de egenskaper som förtecknas i punkt 3.2:
a) dessa egenskaper får bedömas mindre strikt,
b) när det för dessa egenskaper anges ett undantag från respektive tekniskt protokoll i punkt 3.2 ska graden av enhetlighet inom sorten vara snarlik graden av enhetlighet hos jämförbara sorter som är allmänt kända i unionen.
3.2 Undantag från tekniska protokoll
3.2.1 Korn
För sorter av arten korn ( Hordeum vulgare L.) får följande egenskaper i fråga om särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet i CPVO:s protokoll (CPVO/TP-019/5) för den provade sorten avvika från de krav avseende enhetlighet som anges i tabell 3.
Tabell 3.
Det nummer egenskapen har i CPVO:s protokoll | Krav som eventuellt avviker avseende enhetlighet |
CPVO nr 5 | Flaggblad: antocyanfärgning av bladöron |
CPVO nr 8 | Flaggblad: bladslidans blådaggighet |
CPVO nr 9 | Borst: antocyanfärgning av spetsar |
CPVO nr 10 | Ax: blådaggighet |
CPVO nr 12 | Korn: antocyanfärgning av ytteragnets nerver |
CPVO nr 16 | Sterilt småax: hållning |
CPVO nr 17 | Ax: form |
CPVO nr 20 | Borst: längd |
CPVO nr 21 | Huvudax: längd på första internoden |
CPVO nr 22 | Huvudax: krökning av första internoden |
CPVO nr 23 | Centralt småax: längd på skärmfjäll och dess borst i förhållande till kornet |
CPVO nr 25 | Korn: tandning hos de inre sidonerverna på ytteragnets baksida |
3.2.2 Majs
För sorter av arten majs ( Zea mays L.) får följande egenskaper i fråga om särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet i CPVO:s protokoll (CPVO-TP/002/3) för den provade sorten avvika från de krav avseende enhetlighet som anges i tabell 4.
Tabell 4.
Det nummer egenskapen har i CPVO:s protokoll | Krav som eventuellt avviker avseende enhetlighet |
CPVO nr 1 | Första bladet: antocyanfärgning av bladslida |
CPVO nr 2 | Första bladet: spetsens form |
CPVO nr 8 | Vippa: antocyanfärgning av skärmfjäll, utom bas |
CPVO nr 9 | Vippa: antocyanfärgning av ståndarknapp |
CPVO nr 10 | Vippa: vinkel mellan huvudaxel och sidogrenar |
CPVO nr 11 | Vippa: krökning av sidogrenar |
CPVO nr 15 | Stjälk: antocyanfärgning av luftrötter |
CPVO nr 16 | Vippa: småaxens täthet |
CPVO nr 17 | Blad: antocyanfärgning av bladslida |
CPVO nr 18 | Stjälk: antocyanfärgning av internoder |
CPVO nr 19 | Vippa: huvudaxelns längd ovanför den lägsta sidogrenen |
CPVO nr 20 | Vippa: huvudaxelns längd ovanför den högsta sidogrenen |
CPVO nr 21 | Vippa: längd på sidogren |
3.2.3 Råg
För sorter av arten råg ( Secale cereale L.) får följande egenskaper i fråga om särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet i CPVO:s protokoll (CPVO-TP/058/1) för den provade sorten avvika från de krav avseende enhetlighet som anges i tabell 5.
Tabell 5.
Det nummer egenskapen har i CPVO:s protokoll | Krav som eventuellt avviker avseende enhetlighet |
CPVO nr 3 | Koleoptil: antocyanfärgning |
CPVO nr 4 | Koleoptil: längd |
CPVO nr 5 | Första bladet: bladslidans längd |
CPVO nr 6 | Första bladet: bladets längd |
CPVO nr 8 | Flaggblad: bladslidans blådaggighet |
CPVO nr 10 | Blad bredvid flaggbladet: bladets längd |
CPVO nr 11 | Blad bredvid flaggbladet: bladets bredd |
CPVO nr 12 | Ax: blådaggighet |
CPVO nr 13 | Stjälk: hårighet under axet |
3.2.4 Vete
För sorter av arten vete ( Triticum aestivum L. subsp. aestivum ) får följande egenskaper i fråga om särskiljbarhet, enhetlighet och stabilitet i CPVO:s protokoll (CPVO-TP/003/5) för den provade sorten avvika från de krav avseende enhetlighet som anges i tabell 6.
Tabell 6.
Det nummer egenskapen har i CPVO:s protokoll | Krav som eventuellt avviker avseende enhetlighet |
CPVO nr 3 | Koleoptil: antocyanfärgning |
CPVO nr 6 | Flaggblad: antocyanfärgning av bladöron |
CPVO nr 8 | Flaggblad: bladslidans blådaggighet |
CPVO nr 9 | Flaggblad: bladets blådaggighet |
CPVO nr 10 | Ax: blådaggighet |
CPVO nr 11 | Strå: halsens blådaggighet |
CPVO nr 20 | Ax: form i profil |
CPVO nr 21 | Huvudaxets översta internod: hårbevuxet område på konvex yta |
CPVO nr 22 | Nedre skärmfjäll: basens bredd |
CPVO nr 23 | Nedre skärmfjäll: basens form |
CPVO nr 24 | Nedre skärmfjäll: spetsens längd |
CPVO nr 25 | Nedre skärmfjäll: spetsens form |
CPVO nr 26 | Nedre skärmfjäll: hårbevuxet område på inre yta |
4 Särskilda bestämmelser och krav som gäller provning av odlings- eller bruksvärdet för ekologiska sorter av lantbruksväxtarter som är lämpliga för ekologisk produktion
4.1 Undersökning av sortens odlingsvärde
4.1.1 Provningen av odlings- eller bruksvärde ska utföras under ekologiska förhållanden i enlighet med bestämmelserna i förordning (EU) 2018/848, särskilt de allmänna principerna i artikel 5 led d, e, f och g och reglerna för växtproduktion i artikel 12.
4.1.2 Det ekologiska jordbrukets särskilda behov och mål ska beaktas vid sortprovningar och vid utvärdering av resultat. I odlingsvärdesförsöken ska resistens eller tolerans mot sjukdomar och anpassning till olika lokala mark- och klimatförhållanden utredas. I den utsträckning det är möjligt kan man på sökandens begäran undersöka specifika särdrag och egenskaper, om reproducerbara metoder finns tillgängliga.
4.1.3 Om en provning av en sorts odlings- eller bruksvärdet eller av en sorts vissa egenskaper, såsom mottaglighet för sjukdomar, inte är möjlig under ekologiska förhållanden kan provning utföras enligt ett av följande alternativ:
a) under den behöriga myndighetens tillsyn på anläggningar för ekologisk växtförädling eller ekologiska gårdar,
b) under förhållanden med begränsad användning av insatsmedel och med minimal behandling,
c) i en annan medlemsstat, om bilaterala avtal mellan medlemsstater har ingåtts om att utföra provning under ekologiska förhållanden.
4.2 Sortens odlings- eller bruksvärde
Odlings- eller bruksvärdet för en sort ska anses som tillfredsställande om sorten, dess odlingsegenskaper eller skördens bruksegenskaper som helhet, jämfört med andra ekologiska sorter som är lämpliga för ekologisk produktion och som godkänts för växtsortlistan innebär en klar förbättring av sorturvalet. Vid undersökning av odlings- och bruksvärdet skall sådana egenskaper anses särskilt värdefulla som är till fördel och viktiga med tanke på ekologisk livsmedels- och foderproduktion och odlingsmetoder.