Handels- och industriministeriets förordning om renhetskrav för tillsatsämnen för livsmedel och vissa bestämningsmetoder
- Type of statute
- Förordning
- Date of Issue
- Updated statute
- 546/2007
- Original publication
- Booklet 80/2007 (Published 16.5.2007)
Text of original statute
Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.
I enlighet med handels- och industriministeriets beslut föreskrivs med stöd av 48 § i livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/1995):
1 §Tillämpningsområde
Denna förordning gäller krav på renhet hos ett tillsatsämne för livsmedel och vissa krav som gäller identifikation.
Till denna förordnings tillämpningsområde hör inte ett tillsatsämne som har framställts med andra metoder eller av andra råämnen än ett tillsatsämne som omfattas av dess bedömning. Ett sådant tillsatsämne bör inges till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet för en fullständig bedömning med särskild tonvikt på renhetskrav.
2 §Tillsatsämnets egenskaper
Ett tillsatsämne för livsmedel skall uppfylla de krav rörande identifikation, renhet och bestämningsmetoder som har fastställts i följande EG-regelverk:
Sötningsmedel: Kommissionens direktiv 95/31/EG om särskilda renhetskriterier för sötningsmedel som används i livsmedel, ändrat genom kommissionens direktiv 98/66/EG, 2000/51/EG, 2001/52/EG, 2004/46/EG och 2006/128/EG.
Färgämnen: Kommissionens direktiv 95/45/EG om särskilda renhetskriterier för färgämnen som används i livsmedel, ändrat genom kommissionens direktiv 1999/75/EG, 2001/50/EG, 2004/47/EG och 2006/33/EG.
Andra tillsatsämnen för livsmedel än sötningsmedel och färgämnen: Kommissionens direktiv 96/77/EG om särskilda renhetskriterier för andra livsmedelstillsatser än färgämnen och sötningsmedel, kompletterat genom kommissionens direktiv 98/86/EG, 2000/63/EG, 2001/30/EG, 2002/82/EG, 2003/95/EG, 2004/45/EG och 2006/129/EG.
3 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 18 maj 2007.
Genom denna förordning upphävs handels- och industriministeriets förordning av den 30 november 2004 om renhetskrav för tillsatsämnen för livsmedel och vissa bestämningsmetoder (1078/2004).
Kommissionens direktiv: 95/31/EG (31995L0031); EUT nr L 178, 28.7.1995, s. 1, 95/45/EG (31995L0045); EUT nr L 226, 22.9.1995, s. 1. 96/77/EG (31996L0077); EUT nr L 339, 30.12.1996, s. 1, 98/66/EG (31998L0066); EUT nr L 257, 19.9.1998, s. 35, 98/86/EG (31998L0086); EUT nr L 334, 9.12.1998, s. 1, 1999/75/EG (31999L0075); EUT nr L 206, 5.8.1999, s. 19, 2000/51/EG (32000L0051); EUT nr L 198, 4.8.2000, s. 41, 2000/63/EG (32000L0063); EUT nr L 277, 30.10.2000, s. 1, 2001/30/EG (32001L0030); EUT nr L 146, 31.5.2001, s. 1, 2001/50/EG (32001L0050); EUT nr L 190, 12.7.2001, s. 14, 2001/52/EG (32001L0052); EUT nr L 190, 12.7.2001, s. 18, 2003/95/EG (32003L0095), EUT nr L 283, 31.10.2003, s. 71, 2004/45/EG (32004L0045), EUT nr L 113, 20.4.2004, s. 19, 2004/46/EG (32004L0046), EUT nr L 114, 21.4.2004, s. 15, 2004/47/EG (32004L0047), EUT nr L 113, 20.4.2004, s. 24, 2006/33/EG (32006L0033); EUT nr L 82, 21.3.2006, s. 10, 2006/128/EG (32006L128); EUT nr L 346, 9.12.2006, s. 6 och 2006/129/EG (32006L0129); EUT nr L 346, 9.12.2006, s. 15
Helsingfors den 4 maj 2007
Handels- och industriminister Mauri PekkarinenÖverinspektör Liisa Rajakangas