Handels- och industriministeriets förordning om ändring av handels- och industriministeriets förordning om förpackningspåskrifter för livsmedel
- Type of statute
- Förordning
- Date of Issue
- Original publication
- Booklet 177/2007 (Published 18.12.2007)
Text of original statute
Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.
I enlighet med handels- och industriministeriets beslut
ändras 24 ja 25 § i handels- och industriministeriets förordning av den 2 december 2004 om förpackningspåskrifter för livsmedel, samt bilaga 3 sådan den lyder i handels- och industriministeriets förordning 724/2007, som följer:
24 §Uppgift om koksaltsmängden
På förpackningen till följande livsmedel skall mängden av koksalt (natriumklorid) meddelas i viktprocent:
ostar;
köttprodukter, inklusive korv;
fiskprodukter;
matbröd, knäckebröd och surskorpor;
buljong, soppor och såser, även i pulverform eller som koncentrat;
andra halvfabrikat eller färdigmat; samt
kryddprodukter som innehåller koksalt.
25 §Uppgift om att vissa livsmedel är kraftigt saltade
På förpackningen till följande livsmedel skall utöver vad som bestäms i 24 §, göras påskriften "kraftigt saltat" eller "tillsatt mycket salt" om livsmedlets salthalt (natriumklorid) är:
i ostar mer än 1,3 viktprocent;
i uppskuren korv, matkorv och råkorv mer än 1,7 viktprocent;
i övriga köttprodukter som används som pålägg mer än 1,9 viktprocent;
i fiskprodukter mer än 1,9 viktprocent;
i matbröd mer än 1,2 viktprocent;
i knäckebröd och surskorpor mer än 1,6 viktprosent;
i frukosttillverkningar med spannmålsbas mer än 1,6 viktprosent;
i buljong, soppor och såser samt i pulver och koncentrat för tillverkning av sådana i konsumtionsfärdiga varan mer än 0,9 viktprosent; samt
i andra halvfabrikat eller färdigmat, inklusive kryddade kött- och fiskberedningar som är avsädda att gräddas, mer än 1,1 viktprosent.
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2008.
Genom denna förordning upphävs handels- och industriministeriets förordning av den 10 november 2005 om temporär strykning av vissa ämnen i bilaga 3 till handels- och industriministeriets förordning om förpackningspåskrifter för livsmedel (888/2005) från och med den 26 november 2007.
Produkter som inte uppfyller kraven i 24 och 25 § får inte säljas eller på annat sätt överlåtas till konsummenterna efter den 31 maj 2009. Produkter som har släppats ut på marknaden före detta datum får dock säljas slut under förutsättning att produkterna uppfyller de krav som gällde innan denna förordning trädde i kraft.
Kraven i bilaga 3 tillämpas från och med den 26 november 2007. Produkter som inte uppfyller kraven i bilaga 3 får inte säljas eller på annat sätt överlåtas till konsummenterna efter den 31 maj 2009. Produkter som har släppats ut på marknaden före detta datum får dock säljas slut under förutsättning att produkterna uppfyller de krav som gällde innan denna förordning trädde i kraft.
Kommissionens direktiv 2007/68/EG (32007L0068); EUT nr L 310, s. 11
Helsingfors den 13 december 2007
Handels- och industriminister Mauri PekkarinenKonsultativ tjänsteman Anne Haikonen
Bilaga 3
Beståndsdelar som orsaker överkänslighet som avses i 23 §
1) spannnål som innehåller gluten (vete, råg, korn, havre, spelt, kamut eller hybridiserade sorter därav) och produkter därav, med följande undantag:
a) vetebaserad glukossirap, inklusive dextros (1)
b) vetebaserade maltodextriner (1)
c) kornbaserad glukossirap
d) spannmål som används för framställning av destillat eller etanol av jordbruksprodukter för spritdrycker och andra alkoholhaltiga drycker
2) kräftdjur och produkter därav
3) ägg och produkter därav
4) fisk och produkter därav, med följande undantag:
a) fiskgelatin som används som bärare för vitamin- eller karotenoidpreparat
b) fiskgelatin eller husbloss som används som klaringsmedel i öl och vin
5) jordnötter och produkter därav
6) sojabönor och produkter därav, med följande undantag:
a) fullständigt raffinerad sojaolja och fullständigt raffinerat sojafett (1)
b) naturliga blandade tokoferoler (E306), naturligt D-alfa-tokoferol, naturligt D-alfa-tokoferolacetat och naturligt D-alfa-tokoferolsuccinat från sojabönor
c) fytosteroler och fyrosterolestrar utvunna ur vegetabiliska oljor som härrör från sojabönor
d) fytostanolestrar framställda av steroler från vegetabiliska oljor som härrör från sojabönor
7) mjölk och produkter därav (inklusive laktos), med följande undantag:
a) vassle som används för framställning av destillat eller etanol av jordbruksprodukter för spritdrycker och andra alkoholhaltiga drycker
b) laktitol
8) nötter: mandel ( Amygdalus communis L .), hasselnöt ( Corylus avellana ), valnöt ( Juglans regia ), cashewnöt ( Anacardium occidentale ), pekannöt ( Carya illinoiesis(Wangenh) K. Koch ), paranöt ( Bertholletia excelsa ), pistaschmandel ( Pistacia vera ), Macadamianöt och Queenslandsnöt ( Macadamia ternifolia ) samt produkter därav, med följande undantag:
a) nötter som används för framställning av destillat eller etanol av jordbruksprodukter för spritdrycker och andra alkoholhaltiga drycker
9) selleri och produkter därav
10) senap och produkter därav
11) sesamfrön och produkter därav
12) svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter uttryckt som SO 2
13) lupin och produkter därav
14) blötdjur och produkter därav.
(1) gäller även produkter framställda därav, förutsatt att bearbetningsprocessen inte förmodas ha ökat den allergenicitet som Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet fastställt för den produkt de härrör från.