Handels- och industriministeriets beslut om högsta tillåtna halt för nitrat i vissa grönsaker
- Type of statute
- Beslut
- Date of Issue
- Updated statute
- 371/1997
- Original publication
- Booklet 50/1997 (Published 30.4.1997)
Text of original statute
Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.
Handels- och industriministeriet har med stöd av 48 § livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/1995) beslutat:
1 §Tillämpningsområde
Genom detta beslut bestäms om ett interimistiskt tillstånd enligt artikel 2 punkt 2 i kommissionens förordning (EG) nr 194/97 av den 31 januari 1997 om fastställande av högsta tillåtna halt för vissa främmande ämnen i livsmedel.
2 §Högsta tillåtna halter
På färsk sallat och spenat som produceras och avses att konsumeras i Finland tillämpas inga gränsvärden under förutsättning att god produktionspraxis och andra förfaranden följs för att gränsvärden stegvis skall kunna nås.
3 §God produktionspraxis och andra förfaranden
Rekommendationer, närmare anvisningar och upplysningar om god produktionspraxis och förfaranden som syftar till att sänka nitrathalten lämnas av Livsmedelsverket och Lantbrukets forskningscentral.
4 §Tillsyn
Livsmedelsverket sköter undersökningen av proverna på sallat och spenat enligt överenskommelsen inom Europeiska gemenskapen.
5 §Beslutets giltighetstid
Detta beslut gäller fram till slutet av 1997, varefter handeln får sälja ut de produkter som avses i detta beslut och som levererats till den före nämnd tidpunkt.
6 §Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 28 april 1997.
194/97/EG, EGT nr L 31, 1.2.1997, s. 48
Helsingfors den 22 april 1997
Handels- och industriminister Antti KalliomäkiÖverinspektör Liisa Rajakangas