Go to front page
Statute Book of Finland

431/1990

Statute Book of Finland

Statutes published in the Statute Book of Finland as text and as PDF facsimiles

Elinkeinohallituksen päätös kypsyttämättömien juustojen ja munajuustojen mikrobiologisesta laadusta ja käytettävistä tutkimusmenetelmistä

Type of statute
Päätös
Date of Issue
Updated statute
431/1990

Text of original statute

Amendments and corrections are made to the up-to-date statute, not to the statute’s original text. Corrections are also published in the PDF version of the statute in the Statute Book.

Elinkeinohallitus on 7 päivänä huhtikuuta 1977 annetun juustoasetuksen (315/77) 11 a§:n nojalla, sellaisena kuin se on 4 päivänä heinäkuuta 1980 annetussa asetuksessa (518/80), päättänyt:

Soveltamisala

1 §

Tässä päätöksessä määrätään kaupan pidettävien kypsyttämättömien juustojen ja munajuustojen mikrobiologisesta laadusta ja käytettävistä tutkimusmenetelmistä.

Mikrobiologinen laatu

2 §

Kypsyttämättömien juustojen ja munajuustojen valmistuserästä tulee, mikäli mahdollista, ottaa viisi osanäytettä. Otetuista osanäytteistä saa yhdessä grammassa juustoa olla:

koliryhmän bakteerien määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 100, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 1 000;

fekaalisten kolimuotoisten bakteerien määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 10, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 100;

hiivojen määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 1 000, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 10 000;

homeiden määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 100, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 1 000; ja

Staphylococcus aureus -bakteerien määrä enintään kahdessa osanäytteessä suurempi kuin 100, mutta ei yhdessäkään osanäytteessä suurempi kuin 1 000.

3 §

Yksittäiseen osanäytteeseen sovelletaan 2§:ssä mainittua korkeampaa raja-arvoa.

4 §

Salmonella - suvun bakteerien määritystä varten tulee kypsyttämättömien juustojen valmistuserästä ottaa, mikäli mahdollista, viisi osanäytettä. Niistä yhdessäkään ei saa olla osoitettavissa Salmonella -suvun bakteereja 25 grammassa osanäytettä.

5 §

Kypsyttämättömissä juustoissa ja munajuustoissa ei saa olla mitään juustolle vieraita mikrobeja sellaisia määriä, että niistä on terveydellistä haittaa.

Tutkimusmenetelmät

6 §

Edellä 2 ja 4§:ssä tarkoitettuja laatuvaatimuksia koskevissa tutkimuksissa käytetään seuraavia tutkimusmenetelmiä:

Koliryhmän bakteerit: Kansainvälisen meijeriliiton julkaisema menetelmä FIL-IDF 73 A:1985;

Fekaaliset kolimuotoiset bakteerit: Pohjoismaisen elintarvikkeiden metodiikkakomitean julkaisema menetelmä NMKL 125:1987;

Hiivat ja homeet: Kansainvälisen meijeriliiton julkaisema menetelmä FIL-IDF 94 A:1985;

Staphylococcus aureus -bakteerit: Kansainvälisen meijeriliiton julkaisema menetelmä FIL-IDF 138:1986 tai Pohjoismaisen elintarvikkeiden metodiikkakomitean julkaisema menetelmä NMKL 66:1980; sekä

Salmonella -suvun bakteerit: Kansainvälisen meijeriliiton julkaisema menetelmä FIL-IDF 93 A:1985 tai Pohjoismaisen elintarvikkeiden metodiikkakomitean julkaisema menetelmä NMKL 71:1985.

Tietoja 1 momentissa mainituista tutkimusmenetelmistä ja niiden sisällöstä antaa tarvittaessa elinkeinohallitus, kesäkuun 1 päivästä 1990 alkaen elintarvikevirasto.

Erityisiä määräyksiä

7 §

Näytettä otettaessa on noudatettava 15 päivänä huhtikuuta 1983 annetun näytteenottoasetuksen (385/83) säännöksiä.

8 §

Tarkempia ohjeita tämän päätöksen soveltamisesta antaa tarvittaessa elintarvikevirasto.

9 §

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä kesäkuuta 1990 ja on voimassa kesäkuun loppuun 1993.

Helsingissä 14 päivänä toukokuuta 1990

Pääjohtaja Seppo RautioToimistopäällikkö Anna-Liisa Koskinen

Top of page