Statsrådets förordning om statsunderstöd för effektivisering av kommunernas verksamhet och för en reform av social- och hälsovården och räddningsväsendet
Up-to-date- Type of statute
- Förordning
- Administrative sector
- Finansministeriet
- Date of Issue
- Date of publication
- Entry into force
- ELI identifier
- http://data.finlex.fi/eli/sd/2020/7/ajantasa/2020-01-16/swe
- Original statute published in the Statute Book of Finland
- SDK 7/2020
I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 § i statsunderstödslagen (688/2001) och 7 c § 1 mom. i lagen om statsbudgeten (423/1988) , av dem det sistnämnda sådant det lyder i lag 689/2001:
1 §Tillämpningsområde
Denna förordning innehåller bestämmelser om beviljande, utbetalning och användning av statsunderstöd som anvisats för projekt som stödjer en effektivisering av kommunernas verksamhet och en reform av social- och hälsovården och räddningsväsendet. Bestämmelser om statsunderstöd finns dessutom i statsunderstödslagen (688/2001) .
2 §Förutsättningar för beviljande av statsunderstöd
Statsunderstöd kan beviljas för ett projekt som är gemensamt för flera kommuner och som stödjer en effektivisering av kommunernas verksamhet eller som innebär en reform av social- och hälsovården eller räddningsväsendet, förutsatt att projektet hänför sig till
utvecklande och förenhetligande av verksamhetsmodellerna för och styrningen av ordnandet och produktionen av service,
utarbetande av utredningar och planer som gäller servicenätet,
fastställande av servicekedjor och servicehelheter,
utvecklande av ledningen av servicenätet och servicekedjorna samt ledning genom information,
förenhetligande av informations- och kommunikationstekniska lösningar, eller
beredning av andra åtgärder för att stävja kostnadsutvecklingen än de som avses i 1–5 punkten.
Det sammanräknade invånarantalet i de kommuner och samkommuner som deltar i projektet ska vara minst 80 procent av invånarantalet i landskapet eller något annat område som fastställts av en särskild grundad anledning enligt 3 mom. Med landskap avses andra landskap än landskapet Åland och vilka avses i bestämmelser som utfärdats med stöd av 1 § 2 mom. i lagen om landskapsindelning (1159/1997) enligt situationen den 1 januari 2021.
Statsunderstöd kan beviljas för projekt som avviker från den landskapsbaserade områdesindelningen, om det finns en sådan särskild grundad anledning till det som hänför sig till ordnandet och utvecklandet av social- och hälsovårdstjänsterna och räddningsväsendets tjänster.
Vid beviljande av understöd bedöms särskilt projektets samhälleliga och ekonomiska genomslag samt projektets allmänna betydelse.
3 §Statsunderstödstagare
Statsunderstöd kan beviljas en kommun eller en samkommun.
Understödet beviljas och betalas till den kommun eller samkommun som har förbundit sig att ansvara för användningen av statsunderstödet under hela projektet (projektadministratören). Projektadministratören ska ingå avtal med de andra aktörer som deltar i genomförandet av projektet.
4 §Statsunderstödets maximibelopp
Maximibeloppet för det statsunderstöd som beviljas kan uppgå till högst 80 procent av de kostnader för projektet som berättigar till statsunderstöd. Vid beräkningen av maximibeloppet godkänns den andel av mervärdesskatten som inte är en slutlig kostnad för understödstagaren inte som kostnader.
5 §Godtagbara kostnader
Kostnader som berättigar till statsunderstöd är följande kostnader till skäliga belopp som behövs med tanke på genomförandet och bedömningen av projektet
personalkostnader,
resekostnader,
hyror för lokaler, anordningar och utrustning,
kostnader för material, tillbehör och motsvarande produkter samt andra verksamhetskostnader,
kostnader för forskning, expertis och konsultation som skaffats från externa källor samt kostnader för motsvarande sakkunnigtjänster.
De kostnader som kommunens eller samkommunens egna verksamhetsenheter tar ut ska basera sig på de faktiska kostnaderna i bokföringen.
Projekten ska ha en separat projektbokföring.
6 §Statsbidragsmyndigheter
Statsbidragsmyndigheter i enlighet med 3 kap. i reglementet för statsrådet (262/2003) i fråga om statsunderstöd enligt denna förordning är social- och hälsovårdsministeriet, finansministeriet och inrikesministeriet inom sina respektive ansvarsområden.
De uppgifter som anknyter till utbetalningen av understöd som beviljats av social- och hälsovårdsministeriet sköts av regionförvaltningsverket i enlighet med ministeriets anvisningar.
7 §Ansökan om statsunderstöd
Statsunderstöd söks på det sätt och vid den tidpunkt som statsbidragsmyndigheten meddelar separat.
Av ansökan ska framgå
projektets mål, de åtgärder som planerats för att målen ska uppnås och de resultat som eftersträvas,
en plan för hur projektets resultat ska utnyttjas,
tidtabellen för genomförandet av projektet samt organiseringen av projektet,
projektadministratören,
andra aktörer som förbundit sig att delta i genomförandet av projektet,
projektets totala finansiering, en uppskattning av deltagarnas finansieringsandelar samt de totala kostnaderna,
projektets förhållande till målområdets övriga centrala projekt och genomförandet av dem.
8 §Skyldighet att samarbeta
De kommuner och samkommuner som deltar i projektet och projektadministratören ska förbinda sig att delta i diskussioner mellan regionens aktörer och ministerierna om ordnandet och produktionen av servicen i regionen och om verksamhetens kostnadseffektivitet.
Statsunderstödstagaren ska rapportera om hur projektet framskrider i enlighet med statsbidragsmyndighetens anvisningar.
9 §Redogörelse
Statsunderstödstagaren ska på det sätt som statsbidragsmyndigheten meddelat utarbeta en redogörelse för de resultat och det genomslag som uppnåtts med projektet, för ändrade verksamhetssätt, för hur resultaten kan utnyttjas samt för genomförandet av och kostnaderna för projektet. Till redogörelsen ska det fogas ett revisorsutlåtande om användningen av understödet. Redogörelsen ska lämnas inom den i statsunderstödsbeslutet angivna tidsfristen från det att projektet avslutades. Projektadministratören ska sörja för att redogörelsen lämnas till statsbidragsmyndigheten.
10 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 20 januari 2020.