Undervisningsministeriets beslut om anteckning av religionssamfundet Islamin Kutsu -Yhdyskunta i registret över religionssamfund
Up-to-date- Type of statute
- Beslut
- Administrative sector
- Undervisnings- och kulturministeriet
- Date of Issue
- Remark
- dag för 14.8.1998
- ELI identifier
- http://data.finlex.fi/eli/sd/1998/679/ajantasa/1998-08-14/swe
- Original statute published in the Statute Book of Finland
- SDK 679/1998
I en skrivelse till undervisningsministeriet har imamen Walid Hammoud och 19 andra personer, som uppgivit sin bostadsort och sitt yrke, i enlighet med 13 § religionsfrihetslagen anmält om bildande av ett religionssamfund med namnet Islamin Kutsu -Yhdyskunta, vars hemort är Helsingfors. Till anmälan har fogats en redogörelse för samfundets trosbekännelse och form för offentlig religionsutövning samt den godkända samfundsordningen som följer:
Trosbekännelse
Tro på en enda Gud, Hans Änglar, Hans skrifter, yttersta dagen, Hans profet Mohammed, samt alla Hans andra profeter.
Form för religionsutövning
1) Utöva och undervisa i islam och islams principer,
2) tjäna Gud enligt Koranens och profeten Mohammeds läror,
3) iaktta religiösa bestämmelser (Fatwa),
4) hjälpa fattiga och hjälpbehövande genom att årligen ge dem allmosor (Zakat),
5) fasta en gång om året under en månads tid,
6) göra en pilgrimsfärd till Mecka en gång i livet, om man själv har råd.
Samfundsordning
Allmänna bestämmelser
1 §
Namn och hemort
Samfundets namn är Islamin Kutsu -Yhdyskunta och dess hemort är Helsingfors stad.
2 §
Syfte och verksamhetens art
Samfundets syfte är att sköta sina medlemmars och deras minderåriga barns religiösa angelägenheter och ordna deras offentliga religionsutövning samt driva och genomföra verksamhet som svarar mot deras religiösa behov.
Samfundet och de medlemmar och församlingar som hör till samfundet bekänner till varje punkt Koranen som Guds sanna ord och enda till fullo gällande vägledning i läran, tron och livet.
Samfundet och de medlemmar och församlingar som hör till samfundet bekänner sig också till de islamiska grunderna, såsom sunna, eftersom de grundar sig på Koranen som besitter den högsta dömande makten i alla angelägenheter i den islamiska tron och i livet.
Samfundet kan ordna möten för offentlig eller enskild religionsutövning. Samfundet kan på olika sätt sprida kunskap om den islamiska tron.
Samfundets språk är finska och arabiska. Alla medlemmar har likväl rätt att använda det språk som de kan bäst.
Samfundet kan i syfte att lära ut islam till muslimer ordna religiösa kurser och föreläsningar liksom på andra sätt som är lämpliga för ändamålet verka för undervisning i islam.
Samfundet kan i anslutning till den islamiska uppfattningen om vardagliga angelägenheter (Fatwa) svara på alla förfrågningar och vid behov sända dem utomlands till kända lärda i islam för att få exakta svar.
Samfundet kan ordna islamiska festligheter.
Samfundet kan utfärda intyg över att någon är muslim.
Samfundet kan ordna begravningsceremonier enligt islam.
Medlemmar
3 §
Antagning och uteslutning av medlemmar
Varje i Finland bosatt muslim kan bli medlem i samfundet, om samfundet på framställning av styrelsen samtycker till antagningen vid ett samfundsmöte.
Samfundet kan på framställning av styrelsen utesluta en medlem, om medlemmen har försummat sin avgift till samfundet eller om medlemmen handlar i strid med samfundets intressen eller på något annat sätt stör samfundets verksamhet.
Församlingar
4 §
Församlingar
Församlingar som skall anslutas till samfundet bildas så att minst 20 personer som bor i samma kommun eller i flera kommuner skriftligt avtalar om att bilda en församling, godkänner denna samfundsordning och därefter lämnar in en ansökan till samfundets styrelse om att få ansluta församlingen till samfundet.
Som församling i samfundet kan antas en sammanslutning i Finland, om den verkar enligt den islamska tron och om samfundet på framställning av styrelsen samtycker till antagningen vid ett samfundsmöte.
Ett samfundsmöte kan på framställning av styrelsen utesluta en församling, om församlingen har försummat sin avgift till samfun- det eller församlingen handlar i strid med samfundets intressen eller på något annat sätt stör samfundets verksamhet.
En församling kan utträda ur samfundet om fyra femtedelar (4/5) av församlingens alla röstberättigade medlemmar har understött utträdet på ett församlingsmöte. Ärendet skall nämnas i möteskallelsen.
5 §
Församlingsmöten
Ett församlingsmöte skall sammankallas av styrelsen genom ett brev till medlemmarna senast fjorton (14) dagar före mötet.
Besluten fattas med enkel röstmajoritet. Om rösterna faller lika avgör ordförandens röst.
Högsta beslutanderätt i angelägenheter som rör församlingen utövas av församlingsmötet.
Överlåtande och inteckning av fast egendom är ärenden som skall behandlas av församlingsmötet. De skall nämnas i möteskallelsen.
Rösträtt vid ett församlingsmöte har alla myndiga medlemmar.
Över mötena förs protokoll, som undertecknas av ordföranden och sekreteraren. Protokollet skall godkännas genom underskrift av de protokolljusterare som valts till uppdraget.
6 §
Församlingens årsmöte
Församlingens årsmöte hålls senast i mars. Vid årsmötet behandlas följande ärenden:
1) öppnande av mötet,
2) val av ordförande för mötet, sekreterare, två protokolljusterare och två rösträknare,
3) konstaterande av mötets lagenlighet och beslutförhet,
4) godkännande av föredragningslistan för mötet,
5) behandling av årsberättelsen, räkenskaperna och revisorernas utlåtande,
6) beslut om beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen och andra redovisningsskyldiga,
7) fastställande av verksamhetsplanen, budgeten samt medlemsavgiftens storlek för innevarande år,
8) val av ny styrelse och företrädare för församlingen på samfundets årsmöte och övriga möten,
9) val av två (2) revisorer, vid behov,
10) övriga ärenden på föredragningslistan.
7 §
Församlingens styrelse
Församlingens angelägenheter sköts av styrelsen, som väljs av årsmötet för ett år i sänder. Till styrelsen hör en ordförande och en vice ordförande, vilka också är ordförande respektive vice ordförande för församlingen, en sekreterare, en kassör, tre ordinarie medlemmar.
Styrelsen antar och säger upp församlingens funktionärer.
Styrelsen kan avsättas under pågående mandatperiod om två tredjedelar (2/3) av församlingsmedlemmarna så kräver på ett församlingsmöte.
8 §
Församlingsstyrelsens uppgifter
Styrelsen har till uppgift att
1) sköta och övervaka församlingens angelägenheter,
2) ta initiativ och göra framställningar till årsmötet och andra församlingsmöten,
3) omsorgsfullt sköta församlingens ekonomi och egendom,
4) årligen sammanställa församlingens årsberättelse och räkenskapsberättelse samt bokslut,
5) sköta förteckningen över viljeyttringar om begravning,
6) utföra andra uppgifter som den anförtros.
9 §
Församlingsstyrelsens möte
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller om han är förhindrad på kallelse av vice ordföranden när de anser det nödvändigt eller om minst två styrelsemedlemmar kräver det.
Styrelsen är beslutför om minst två styrelsemedlemmar och ordföranden är närvarande. Besluten fattas med enkel röstmajoritet. Om rösterna faller lika avgör ordförandens röst.
Över styrelsemötena förs protokoll, som undertecknas av ordföranden och sekreteraren. Protokollet skall godkännas genom underskrift av de protokolljusterare som valts till uppdraget.
10 §
Namnteckning
Församlingens namn tecknas av ordförande eller vice ordförande var för sig tillsammans med antingen sekreteraren eller kassören.
11 §
Finansiering
Församlingen finansierar sin verksamhet med församlingsavgifter. Grunderna för bestämmandet av församlingsavgiften fastställs av årsmötet.
Församlingarna är ekonomiskt oberoende av samfundet.
12 §
Revisorer
Församlingen har två (2) revisorer som väljs av årsmötet tills vidare.
13 §
Räkenskapsperiod och revision
Församlingens räkenskapsperiod är ett kalenderår.
Bokslutet inklusive behövliga handlingar och styrelsens årsberättelse skall lämnas till revisorerna senast två (2) veckor före årsmötet. Revisorerna skall ge ett skriftligt utlåtande till styrelsen senast en vecka före årsmötet.
14 §
Upplösning av en församling
För upplösning av en församling krävs beslut av församlingsmötet och minst fem sjättedelar (5/6) av alla röstberättigade medlemmar i församlingen skall ha understött beslutet. Ärendet skall nämnas i möteskallelsen. Om en församling upplöses ges de återstående medlen till samfundet.
Samfundet
15 §
Samfundets styrelse
Samfundets angelägenheter sköts av styrelsen, som väljs av samfundsmötet för ett år i sänder. Till styrelsen hör en ordförande och en vice ordförande, en sekreterare, en kassör och tre andra ordinarie medlemmar.
Styrelsen kan avsättas under pågående mandatperiod, om ett samfundsmöte så beslutar med två tredjedelsmajoritet (2/3) av de närvarandes röster.
16 §
Samfundsstyrelsens uppgifter
Styrelsen har till uppgift att
1) sköta och övervaka samfundets angelägenheter,
2) ta initiativ och göra framställningar till rådet, årsmötet och andra samfundsmöten,
3) omsorgsfullt sköta samfundets ekonomi och egendom,
4) årligen sammanställa samfundets årsberättelse och räkenskapsberättelse samt bokslut,
5) när minderåriga medlemmar blivit myndiga, anteckna dem som röstberättigade i medlemsregistret,
6) utföra andra uppgifter som den anförtros,
7) samfundets styrelse har också till uppgift att kontrollera församlingarna och ge dem råd i församlingsärenden.
17 §
Samfundsstyrelsens möte
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller om han är förhindrad på kallelse av vice ordföranden när de anser det nödvändigt eller om minst två styrelsemedlemmar kräver det.
Styrelsen är beslutför om minst fyra styrelsemedlemmar och ordföranden är närvarande. Besluten fattas med enkel röstmajoritet. Om rösterna faller lika avgör ordförandens röst.
Över styrelsemötena förs protokoll, som undertecknas av ordföranden och sekreteraren. Protokollet skall godkännas genom underskrift av de protokolljusterare som valts till uppdraget.
Styrelsen antar och säger upp samfundets funktionärer.
18 §
Namnteckning
Samfundets namn tecknas av styrelsens ordförande eller vice ordförande var för sig tillsammans med antingen sekreteraren eller kassören.
19 §
Finansiering
Samfundet finansierar sin verksamhet med samfundsavgifter och samfundsersättningar. Församlingsmedlemmarna skall betala samfundsavgift och församlingarna samfundsersättning till samfundet, om samfundets årsmöte så beslutar.
Samfundets årsmöte fastställer vid behov årligen grunderna för hur avgifterna skall bestämmas.
Till stöd för verksamheten tar samfundet emot bidrag, donationer och testamenten.
20 §
Revisorer
Samfundet har två revisorer som väljs av årsmötet tills vidare.
21 §
Räkenskapsperiod och revision
Samfundets räkenskapsperiod är ett kalenderår. Bokslutet inklusive behövliga handlingar och styrelsens årsberättelse skall lämnas till revisorerna senast två (2) veckor före årsmötet. Revisorerna skall ge ett skriftligt utlåtande till styrelsen senast en vecka före årsmötet.
22 §
Granskning och tillsyn av samfundets egendomsförvaltning och religiösa verksamhet
Ett samfundsmöte kan grunda ett femmannaråd, vars medlemmar väljs bland samfundsmedlemmarna och tills vidare.
Rådet har till uppgift att:
― följa styrelsens arbete och sammankalla ett samfundsmöte om styrelsens verksamhet strider mot samfundets principer eller i övrigt ger anledning till det,
― följa bevarandet och övervakningen av samfundets egendom,
― följa uppnåelsen av samfundets syfte samt verksamhetens art,
― ge utlåtanden till styrelsen om användningen av samfundets egendom och om överlåtande och inteckning av den,
― vägleda och råda samfundet, församlingarna och medlemmarna i religiösa frågor.
23 §
Samfundets möten
Beslutanderätten i samfundets angelägenheter tillkommer samfundsmötet. Samfundets möten sammankallas av styrelsen, eller i de fall som avses i 22 § av rådet, med ett brev till medlemmarna senast fjorton (14) dagar före mötet. I kallelsen skall uppges var mötet hålls och när det börjar och, om det är möjligt, de frågor som kommer att tas upp på mötet. Kallelse till ett extra samfundsmöte skickas på samma sätt.
Varje församling har rätt att skicka minst två (2), högst 1/10 av sina röstberättigade medlemmar till ett möte och var och en har en (1) röst.
Överlåtande och inteckning av fast egendom är ärenden som skall behandlas av samfundsmötet. De skall nämnas i möteskallelsen.
Besluten fattas med enkel röstmajoritet. Om rösterna faller lika avgör ordförandens röst.
Rösträtt på ett samfundssmöte har alla ordinarie företrädare för en församling.
Över mötena förs protokoll, som undertecknas av ordföranden och sekreteraren. Protokollet skall godkännas genom underskrift av de protokolljusterare som valts till uppdraget.
24 §
Samfundets årsmöte
Årsmöte hålls årligen senast i mars. Vid årsmötet behandlas följande ärenden:
1) öppnande av mötet,
2) val av ordförande för mötet, sekreterare, två protokolljusterare och två rösträknare,
3) konstaterande av mötets lagenlighet och beslutförhet,
4) godkännande av föredragningslistan för mötet,
5) behandling av årsberättelsen, räkenskaperna och revisorernas utlåtande,
6) beslut om beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen och andra redovisningsskyldiga,
7) fastställande av verksamhetsplanen, budgeten samt medlemsavgiftens storlek för innevarande år,
8) val av ny styrelse,
9) val av två (2) revisorer, vid behov,
10) övriga ärenden på föredragningslistan.
25 §
Ändring av samfundsordningen
Beslut om ändring av samfundsordningen fattas av samfundsmötet. Ärendet skall nämnas i möteskallelsen. En ändring fås till stånd om minst fem sjättedelar (5/6) av alla mötesdeltagare har understött ändringsförslaget.
Ändringar i samfundets bekännelse eller lära kräver ett sådant beslut vid två på varandra följande samfundsmöten som förutsätts i 1 mom.
26 §
Upplösning av samfundet
Beslut om upplösning av samfundet fattas av samfundsmötet. Ärendet skall nämnas i möteskallelsen.
Samfundet upplöses om minst fem sjättedelar (5/6) av mötesdeltagarna vid två samfundsmöten som följer på varandra med minst två månaders mellanrum så beslutar.
Om samfundet upplöses skall underhand-lingar föras och avtal ingås om överföringen av de resterande medlen till någon annan registrerad sammanslutning i Finland som driver de islamiska anhängarnas sak eller om det inte finns någon sådan, skall medlen användas till förmån för sådan allmännyttig social verksamhet bland islamiska anhängare i Finland som samfundets sista möte beslutar.
Undervisningsministeriet har prövat detta ärende.
Samfundsordningen för religionssamfundet Islamin Kutsu -Yhdyskunta har utarbetats enligt religionsfrihetslagen av den 10 no- vember 1922 och samfundets trosbekännelse och formen för dess offentliga religionsutövning strider inte mot lag eller god sed.
Samfundets styrelse fyller de villkor som anges i 15 § religionsfrihetslagen.
Med stöd av detta bestämmer undervisningsministeriet att Islamin Kutsu -Yhdyskunta jämte dess församling skall införas i registret över religionssamfund.