Go to front page
Market Court

16.12.2024

Market Court

Decisions of Market Court since 1979.

MAO:709/2024

Keywords
Ab Rafael > Mariehamns stad, offentlig upphandling, oklarhet i anbudsförfrågan, jämförelsegrunder
Year of case
2024
Date of Issue
Register number
388/2024

Bakgrund

Mariehamns stad (nedan även den upphandlande enheten) har med en 27.3.2024 publicerad
EU-upphandlingsannons, som gäller ett öppet förfarande, begärt anbud på ytbeläggningsarbeten med asfalt. Upphandlingen avser ramavtal för tiden 23.5.2024 — 31.3.2026.

Mariehamns stads stadsmiljönämnd har med ett upphandlingsbeslut 13.5.2024 § 40 rangordnat leverantörerna.

Enligt den upphandlande enheten har upphandlingens uppskattade totala värde exklusive mervärdesskatt varit 800 000 euro.

Upphandlingsbeslutet har inte verkställts.

Handläggningen i marknadsdomstolen

Besvären

Yrkanden

Ab Rafael har yrkat att marknadsdomstolen upphäver det överklagade upphandlingsbeslutet, förbjuder den upphandlande enheten att fortsätta det oriktiga upphandlingsförfarandet och ålägger den upphandlande enheten att korrigera sitt oriktiga förfarande.

Vidare har Ab Rafael yrkat att marknadsdomstolen ålägger den upphandlande enheten att ersätta dess rättegångskostnader, som exklusive mervärdesskatt uppgår till 10 904,35 euro, jämte dröjsmålsränta.

Grunder

Den upphandlande enheten har förfarit i strid mot upphandlingsreglerna då den inte har uteslutit Asfalt AX Ab:s anbud ur anbudstävlingen. Asfalt AX Ab har inte i sitt anbud angett när arbetena senast garanteras starta på det sätt som har förutsatts i anbudsförfrågan. Den upphandlande enheten har rangordnat Asfalt Ax Ab som första leverantör i alla entreprenader.

Upphandlingsdokumenten har saknat koppling till den upphandlande enhetens behov och intresset av effektiv offentlig ekonomi. Endast en bråkdel av priserna som efterfrågades i anbuden har beaktats vid anbudsjämförelsen.

Av anbudsjämförelsen har inte framgått under vilka omständigheter anbudsgivaren kan avstå från att leverera en produkt till det i anbudet angivna priset. Anbudsgivarna har således kunnat prissätta anbuden bara för att vinna anbudstävlingen och den upphandlande enheten kan inte lita på att arbetet utförs till angivet pris. Förfarandet riskerar leda till överprissättning av de enhetspriser som inte beaktas i anbudsjämförelsen. Upphandlingsdokumenten har inte möjliggjort anbud som är jämförbara, då det inte har varit klart i vilken mån anbudsgivarna avser fullfölja anbuden.

Den upphandlande enheten gjorde år 2021 en motsvarande upphandling med exakt samma jämförelsegrunder som anges i anbudsförfrågans punkt 1.41. Då genomfördes utvärderingen så att en vinnare utsågs på basis av varje enhetspris som efterfrågades i anbudsformulären. Det har inte framgått av upphandlingsdokumenten att anbuden skulle värderas på annorlunda sätt i den aktuella upphandlingen. I ljuset av att upphandlingsbeslutet år 2021 har anbudsgivarna inte kunnat förvänta sig att anbudsjämförelsen sker på det sätt som gjorts i den aktuella upphandlingen.

I anbudsförfrågan har förutsatts att anbudsgivarna i sina anbud uppger om de har möjlighet att ta emot återvinningsasfalt för händelsen att behov uppkommer under avtalstiden. Anbudsförfrågan har varit otydlig eftersom det inte har framgått hur detta ska beaktas vid anbudsjämförelsen.

Bemötande

Yrkanden

Mariehamns stad har yrkat att marknadsdomstolen avslår besvären och ålägger ändringssökanden att ersätta dess rättegångskostnader, som exklusive mervärdesskatt uppgår till 7 775 euro jämte dröjsmålsränta.

Grunder

Enligt anbudsförfrågan ska anbudsgivaren i anbudet uppge vilken vecka under våren arbetena senast garanteras starta. Asfalt AX Ab har i sitt anbud angett att arbeten kan påbörjas årligen i maj månad. Detta ska tolkas så att ytbeläggningsarbetena kan inledas årligen den första maj, och anbudet har således svarat mot anbudsförfrågan till denna del. Den upphandlande enheten har inte haft en skyldighet att utesluta anbudet på den grunden att en specifik vecka inte har angetts i anbudet, eftersom detta har varit ett ringa semantiskt fel som inte haft någon verklig betydelse för upphandlingen.

Det har tydligt framgått av upphandlingsdokumenten att drygt 85 procent av arbetena som upphandlingen avser förväntas vara arbeten som överstiger 100 kvadratmeter ytbeläggning. Det har också angetts i anbudsförfrågan att det totalekonomiskt fördelaktigaste anbudet är anbudet med det lägsta totalpriset beräknat på den uppskattade totala ytan 15 720 kvadratmeter. Av administrativa skäl är det mer effektivt för den upphandlande enheten att samtliga ytbeläggningsarbeten utförs av samma leverantör.

Ändringssökanden har haft möjlighet att påtala eventuella brister i upphandlingsdokumenten innan anbud lämnas in. Syftet med förfarandet i marknadsdomstolen är inte att en anbudsgivare ska kunna förhålla sig passiv innan upphandlingsbeslutet och först därefter åberopa felaktigheter i upphandlingsdokumenten. Enligt rättspraxis bär anbudsgivaren redan vid anbudsförfarandet ett ansvar att påtala eventuella underlåtenheter och det vore oproportionerligt att avbryta en upphandling enbart på grund av att den upphandlande enheten har försummat klargöra sådan information som anbudsgivaren hade kunnat fråga om under anbudstävlingen. Besvären ska således avslås även i den händelse att marknadsdomstolen skulle anse att den upphandlande enheten borde ha beaktat flera av de angivna priserna vid anbudsjämförelsen.

I upphandlingsdokumenten har samtliga anbudsgivare informerats om att leverantörer som saknar möjlighet att inleda specifika uppdrag inom en vecka från beställningen inte behöver genomföra arbetet i fråga.

Upphandlingens lönsammaste arbeten är de större arbetena som utgör ca 85 procent av uppdragen. Det är ytterst osannolikt att en vinnande anbudsgivare skulle avsäga sig de lönsammaste uppdragen och enbart utföra mindre lönsamma arbeten som bara uppgår till en bråkdel av upphandlingen. Anbudsjämförelsen har varit rimlig.

Den upphandlande enheten har bedömt att endast de fem ytbeläggningsarbeten vars enhetspriser har beaktats vid anbudsjämförelsen kommer att utföras under ramavtalet. Med beaktande av eventuella oväntade omständigheter kan det dock inte uteslutas att de övriga ytbeläggningsarbetena kan bli aktuella under avtalstiden. Den upphandlande enheten har därför begärt priser också för övriga ytbeläggningsarbeten även om deras omfattning sannolikt kommer att vara ringa och således inte har beaktats vid anbudsjämförelsen.

I anbudsförfrågan har anbudsgivarna ombetts uppge möjlighet att ta emot återvinningsasfalt om behov uppkommer. Detta har saknat betydelse för beräkningen av vilket anbud som är det totalekonomiskt förmånligaste. Då samtliga anbudsgivare ska ha denna förmåga har den upphandlande enheten inte beaktat detta i anbudsjämförelsen.

Utlåtande av den som hörts

Asfalt AX Ab har yrkat att marknadsdomstolen avslår besvären och ålägger ändringssökanden att ersätta dess rättegångskostnader, som exklusive mervärdesskatt uppgår till 8 043 euro jämte dröjsmålsränta.

Asfalt AX Ab har anfört att upphandlingsförfarandet och upphandlingsbeslutet har överensstämt med rättsreglerna som gäller för offentlig upphandling.

Asfalt AX Ab har i sitt anbud angett att arbetena kan påbörjas årligen i maj månad, vilket har inneburit att arbetena garanteras påbörjas senast sista veckan i maj. Tidsangivelsen har inte varit ett absolut krav i anbudsförfrågan och underlåtenhet att ange tiden har inte utgjort en grund för att utesluta anbud ur anbudstävlingen.

Jämförelsen av anbuden ska dikteras av entreprenadbehovet. Det saknar betydelse hur jämförelserna ha gjorts i tidigare upphandlingar. Av upphandlingsdokumenten har tydligt framgått på vilka grunder anbudsjämförelsen kommer att ske. Ändringssökandens påstående om att grunderna för anbudsjämförelsen skulle ha uppmuntrat till underprissättning av entreprenader som anbudsgivaren inte anser fullgöra är grundlöst. Asfalt AX Ab gynnas inte av att avstå från vissa entreprenader utan strävar efter så många entreprenader som möjligt.

På basis av den angivna utvärderingsmodellen kan inte härledas att den inte skulle tjäna den upphandlande enhetens intresse, eller att den upphandlande enheten skulle ha haft för avsikt att beställa andra arbeten än de som ingått i anbudsjämförelsen.

Eftersom upphandlingen avser ramavtal är anbuden inte bindande. Om en anbudsgivare avstår från att utföra en entreprenad får den upphandlande enheten anlita nästa entreprenör i rangordningen. När en upphandling gäller ett brett urval olika produkter kan anbudsjämförelsen fokusera på vissa specifika viktiga produkter.

Anbudsgivarna har inte kunnat anta att möjligheterna att ta emot återvinningsasfalt skulle sakna relevans eftersom det i anbudsförfrågan har angivits att möjligheterna till detta ska anges i anbuden.

Genmäle

Ab Rafael har i sitt genmäle anfört att anbudsförfrågan har varit oklar beträffande huruvida rangordningen som gjorts på basis av de fem enhetspriser som beaktas i anbudsjämförelsen kommer att tillämpas avseende samtliga 44 arbeten som har förutsatts prissättas i anbuden. Rangordning enligt lägsta pris borde göras per enhetspris på det sätt som den upphandlande enheten gjort vid sina upphandlingar år 2021 och 2018.

Anbudsjämförelsen har varit oproportionerlig eftersom de fem enhetspriserna som beaktades vid anbudsjämförelsen motsvarar en mycket begränsad del av den upphandlande enhetens faktiska behov. Det att 85 procent av uppdragen gäller större arbeten med över 100 kvadratmeters yta, betyder inte att de enhetspriserna som beaktas vid anbudsjämförelsen skulle representera en 85 procent av beställningarna. Tvärtom representerar de arbeten vars enhetspriser beaktades vid anbudsjämförelsen endast en dryg fjärdedel av den upphandlande enhetens faktiska behov med beaktande av beställningarna som gjordes år 2023. Den upphandlande enheten har således försummat att konkurrensutsätta tre fjärdedelar av de arbeten upphandlingen avser.

Ab Rafael har inte kunnat reagera tidigare på den felaktiga tillämpningen av utvärderingsmodellen, eftersom det stod klart först efter upphandlingsbeslutet att fem enhetspriser avgjorde rangordningen för samtliga arbeten. Utgående ifrån anbudsförfrågan kunde bolaget inte förutspå att utvärderingsmodellen skulle tillämpas på annat sätt än i tidigare motsvarande upphandlingar.

Om anbudsgivaren inte är bunden vid sitt anbud så blir anbuden inte jämförbara, eftersom det möjliggör för den vinnande anbudsgivaren att vid varje beställning ompröva sitt anbud samt huruvida arbetet är tillräckligt lönsamt för att genomföra. Det strider mot jämlikhetsprincipen att som grund för rangordningen jämföra anbud där anbudsgivarna inte har en leveransskyldighet. Rätten att avstå ifrån arbetet bör grunda sig på objektiva och verifierbara grunder, inte på leverantörens subjektiva uppfattning om huruvida den är intresserad att utföra arbetet till erbjudet pris.

Övriga skrivelser

Den upphandlande enheten har anfört bland annat att Ab Rafael har framfört en korrekt uppfattning om att fördelningen av beställningar år 2023 har sett annorlunda ut än den upphandlande enhetens planer för framtiden. Den upphandlande enheten har till skillnad från tidigare år planerat att uteslutande använda beläggningstypen Abt 16/120 vid planerade arbeten om 100 — 300 kvadratmeter samt beläggningstypen Abt 16/100 vid planerade arbeten som överstiger 300 kvadratmeter. Dessa former av arbeten kommer att utgöra majoriteten av den upphandlande enhetens uppdrag varför de har tillmätts majoriteten av viktningen vid bedömningen av det totalekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

Då den upphandlande enheten inte har planerat att använda mer än fem beläggningstyper har den upphandlande enheten inte heller beaktat de övriga beläggningstypernas priser vid val av anbud. Beslutet om vilka beläggningstyper som används faller inom den upphandlande enhetens prövningsrätt.

Det är inte föremål för denna rättegång att avgöra huruvida den upphandlande enheten i framtiden de facto utför upphandling såsom den upphandlande enheten har för avsikt att göra.

Ab Rafael har anfört att den upphandlande enhetens påståenden om dess behov och planerade användning uteslutande av beläggningstyperna Abt 16/120 och Abt 16/100 är en efterhandskonstruktion som varken motsvarar den upphandlande enhetens verkliga behov och agerande, eller det som uppges i anbudsförfrågan.

Den upphandlande enheten kan inte i efterhand inskränka föremålet för upphandlingen och omdefiniera sitt behov till mer begränsat än vad som uppges i anbudsförfrågan. Den upphandlande enheten borde inte begära prissättning av sådana varor som den inte har behov för.

Under perioden 5.7. — 13.9.2024 har den upphandlande enhetens beställningar av Asfalt AX Ab uppgått till ett betydligt högre pris än det Ab Rafael har angett i sitt anbud för beläggningstyperna Abt 16/120 och Abt 16/100. Detta visar att anbudsgivarna har haft möjlighet att tillämpa spekulativ prissättning och i praktiken också kompenserar sin låga prissättning på de utvärderade beläggningstyperna med höga priser på övriga beläggningstyper.

Den upphandlande enheten har anfört bland annat att dess framtidsplanering har förbättrats i väsentlig grad och den har betydligt bättre förutsättningar att förutse asfalteringsbehov, än inför tidigare upphandlingar. På grund av vattenläckage och andra brådskande behov har vissa mindre arbeten utförts under perioden 5.7. — 13.9.2024. De inför upphandlingen planerade arbetena har inte utförts. Fakturorna som ändringssökanden har hänvisat till ger således en missvisande bild av den upphandlande enhetens verkliga behov.

Asfalt AX Ab har anfört att advokatbyrån som ändringssökanden har anlitat är jävig eftersom byrån har representerat den upphandlande enheten under flera års tid i andra ärenden. Byrån har därför en lojalitetsplikt gentemot den upphandlande enheten som orsakar en jävssituation. Följaktligen får marknadsdomstolen inte ta i beaktande skrivelser, yrkanden och grunder samt bevis som byrån har upprättat eller lämnat in i detta ärende.

Den upphandlande enheten behöver inte uppge att dess behov har ändrats efter upphandlingar från tidigare år, utan behoven uppskattas skilt i varje anbudsförfrågan.

Påståendet om att den upphandlande enheten i efterhand skulle ha begränsat sitt behov till två materialtyper är felaktigt. I anbudsförfrågan har tydligt angivits att prissättningen av två beläggningstyper kommer att avgöra anbudsjämförelsen.

Anbudjämförelsen har inte skett i strid med rättsreglerna som gäller för offentlig upphandling. Ett förfarande där ändringssökanden hade kunnat förlita sig på tidigare upphandlingspraxis hade däremot stridit mot grundläggande upphandlingsrättsliga principer, eftersom ändringssökanden då hade fått otillbörlig fördel i förhållande till anbudsgivare som saknar den erfarenhet från tidigare upphandlingar.

I rättslitteraturen har framförts att ramavtal inte binder den upphandlande enheten till beställningar och den är inte tvungen att använda sig av ramavtalet för upphandlingarna.

Utgående ifrån fakturorna från ca två månaders tid kan man inte dra slutsatsen att den upphandlande enhetens verkliga behov skulle avvika från det som uppgivits i anbudsförfrågan. Faktureringen baserar sig inte på denna upphandling.

Ab Rafael och advokatbyrån som ändringssökanden anlitat har anfört att en jävsbedömning har gjorts innan ärendet inleddes. Advokatbyrån är inte jävig i ärendet.

Den upphandlande enheten har meddelat att den inte ger ett skriftligt yttrande med anledning av Asfalt AX Ab:s yrkande på jäv.

Marknadsdomstolens avgörande

Asfalt AX Ab:s yrkande på jäv

Som ovan framgått har Asfalt AX Ab yrkat att ändringssökandens ombud skulle vara jävigt eftersom den advokatbyrån som ändringssökanden anlitat har representerat den upphandlande enheten tidigare. Enligt ändringssökanden kan marknadsdomstolen följaktligen inte ta i beaktande skrivelser, yrkanden och grunder samt bevis som ändringssökandens ombud har upprättat eller lämnat in.

Marknadsdomstolen konstaterar att domstolen enligt 31 § 1 mom. lagen om rättegång i förvaltningsärenden kan förbjuda ett ombud eller biträde att uppträda som ombud eller biträde i ett visst ärende. Däremot innehåller nämnda lag inga bestämmelser som skulle möjliggöra att besvären eller övriga skrivelser som ett ombud eller biträde lämnat in kan lämnas obeaktade som följd av att ombudet eller biträdet skulle konstateras vara jävigt. Följaktligen kan Asfalt AX Ab:s yrkande på jäv inte leda till den följd som bolaget eftersträvar även om yrkandet skulle bifallas.

Med beaktande därtill av att ändringssökanden och advokatbyrån i fråga har anfört att inget jäv föreligger, saknas anledning för marknadsdomstolen att uttala sig om yrkandet.

Motivering i huvudsaken

Frågeställningen i marknadsdomstolen och tillämpliga rättsregler

I ärendet har marknadsdomstolen till följd av det som anförs i besvären att bedöma om den upphandlande enheten har handlat i strid med rättsreglerna som gäller för offentlig upphandling, då den inte har uteslutit Asfalt AX Ab:s anbud ur anbudstävlingen. Därtill har ändringssökanden anfört att jämförelsegrunderna har varit oproportionerliga och så otydliga att det utifrån dem inte har varit möjligt att lämna anbud som är jämförbara. Marknadsdomstolen bedömer först huruvida upphandlingsdokumenten har upprättats i enlighet med rättsreglerna som gäller för offentlig upphandling, och därefter vid behov ändringssökandens övriga argument.

Enligt 1 § 1 mom. landskapslagen om tillämpning på Åland av rikslagar om offentlig upphandling (ÅFS 80/2017; nedan landskapslagen) ska lagen om offentlig upphandling och koncession (nedan upphandlingslagen) tillämpas på Åland, med de avvikelser som anges i landskapslagen.

Av 1 § 2 mom. landskapslagen framgår att lagen ska tillämpas endast på upphandling som beräknas uppgå till minst de tröskelvärden som fastställs i EGs bestämmelser om offentlig upphandling.

Upphandlingen som besvären gäller överstiger EU-tröskelvärdet.

Enligt 3 § 1 mom. upphandlingslagen ska den upphandlande enheten behandla deltagare i upphandlingsförfaranden och andra leverantörer på ett likvärdigt och icke-diskriminerande sätt samt förfara öppet och med beaktande av proportionalitetskraven.

Enligt 42 § 1 mom. upphandlingslagen avses med ramavtal ett avtal som ingås mellan en eller flera upphandlande enheter och en eller flera leverantörer i syfte att fastställa priser och planerade kvantiteter för ingående av upphandlingskontrakt under en viss tidsperiod samt övriga villkor.

Enligt paragrafens 2 mom. ska den upphandlande enheten välja leverantörer för ramavtalet genom ett upphandlingsförfarande enligt denna lag i enlighet med vad som föreskrivs om förutsättningarna för användning av upphandlingsförfaranden och skyldigheterna i fråga om förfarandet vid konkurrensutsättning.

Enligt 67 § 1 mom. upphandlingslagen ska anbudsförfrågan, inbjudan att förhandla och bilagorna till dem ska utarbetas så tydligt att det utifrån dem är möjligt att lämna anbud som är jämförbara.

Enligt 93 § 1 mom. upphandlingslagen ska det anbud väljas som är det ekonomiskt mest fördelaktiga. Ekonomiskt mest fördelaktigt är det anbud som för den upphandlande enheten har det lägsta priset, är kostnadsmässigt mest fördelaktigt eller har det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet.

Enligt 93 § 4 mom. upphandlingslagen ska den upphandlande enheten i upphandlingsannonsen, anbudsförfrågan eller inbjudan att förhandla ange det kriterium för att ett anbud är det ekonomiskt mest fördelaktiga eller de jämförelsegrunder för förhållandet mellan pris och kvalitet som används. Den upphandlande enheten ska specificera den relativa viktningen av jämförelsegrunderna i upphandlingsannonsen, inbjudan att förhandla eller anbudsförfrågan. Viktningen kan även anges i form av ett lämpligt variationsintervall. Om en relativ viktning av jämförelsegrunderna av objektiva skäl inte är möjlig ska jämförelsegrunderna anges i fallande prioritetsordning.

Enligt bestämmelsens förarbeten (RP 108/2016 rd s. 209) ska den upphandlande enheten specificera den relativa viktningen av jämförelsegrunderna i upphandlingsannonsen, inbjudan att förhandla eller anbudsförfrågan. Enligt momentet har den upphandlande enheten frihet att bestämma hur den på förhand meddelar om sina jämförelsegrunder. Den upphandlande enheten bör åtminstone uppge de egentliga jämförelsegrunderna, t.ex. pris och tekniska egenskaper och deras viktningar, t.ex. ”priset 50 procent” och ”de tekniska egenskaperna 50 procent”.

Enligt 93 § 5 mom. upphandlingslagen ska jämförelsegrunderna vara kopplade till föremålet för upphandlingen i enlighet med 94 §, de får inte ge den upphandlande enheten obegränsad valfrihet och de ska vara icke-diskriminerande och säkerställa möjligheten till verklig konkurrens. Den upphandlande enheten ska bestämma jämförelsegrunderna så att anbudsgivaren kan verifiera de underliggande uppgifterna för att jämföra anbud. I oklara fall ska den upphandlande enheten de facto kontrollera att de uppgifter och bevis som anbudsgivarna har lämnat är korrekta.

Upphandlingsdokumenten till centrala delar

Den upphandlande enheten har begärt anbud på olika typer av ytbeläggningsarbeten. Upphandlingen avser ramavtal för tiden
23.5.2024 — 31.3.2026.

Av anbudsförfrågans punkt 1.31 ”Anbudets form och innehåll” framgår bland annat att anbudet ska ges i form av á-priser på anbudsformuläret. I anbudet ska också ingå priser för ”klistring med BIL 0” samt ”fräsning med ytfräs 70-90mm”. Vidare ska anbudsgivare i sitt anbud ange ”möjligheten, att ta emot återvinningsasfalt, om behovet uppkommer under entreprenadtiden”.

Anbuden har begärts lämnas in på två olika anbudsformulär. I formuläret ”Enhetspriser för små ytor” efterfrågas enhetspriser per kvadratmeter för sju olika beläggningstyper så att samtliga prissätts enligt följande storlekar sammanhängande ytor: 0 — 10, 10 — 50, 50 — 100, och 100 — 300 kvadratmeter.

I formuläret ”Sammanhängande ytor över 300 m2” efterfrågas enhetspriser per kvadratmeter för sju olika beläggningstyper för ytor över 300 kvadratmeter. Därtill efterfrågas enhetspriser per ton för ”AG”, ”Asfalt hämtat från verk Abt 11”, ”Asfalt hämtat från verk Abt16”, ”Oljegrus hämtat från asfaltverk 0-8mm”, ”Oljegrus hämtat från asfaltverk 0-16mm”, och ”utjämningsmassa”, samt enhetspriser i kvadratmeter för ”Klistring före asfaltering”, ”Klistring mot asfaltskant” och ”Ytfräsning”.

Av anbudsförfrågans punkt 1.41 ”Anbudsprövning / värderingsgrunder” framgår följande:

”Anbudsprövning kommer att ske på affärsmässiga grunder och ska uppfylla villkoren i pkt 1.31.

Eftersom det är ett ramavtal rangordnas leverantörerna enligt lägsta pris.

Anbuden kommer att utvärderas utifrån nedanstående kvaliteter och ytor och det från tabellen totalekonomiskt mest fördelaktiga anbudet kommer att antas som nr 1.

Antal m² inom varje grupp

Abt 11/80

Abt 11/80

Abt 11/100

Abt 16/120

Abt 16/100

0-10 m²

10-50 m²

50-100 m²

100-300 m²

över 300 m²

total yta

120

500

800

1 500

12 000

15 720

Ovanstående mängder kan variera (minska/öka) helt beroende på årliga budgetmedel.”

Anbudsgivarna har lämnat in ifyllda anbudsformulär i samband med sina anbud.

Enligt upphandlingsbeslutet 13.5.2024 § 40 antas ramavtalsanbud enligt bilaga B, utvärdering. I beslutet antecknas att det i anbudsförpliktelserna ingår att ta emot returasfalt från stadens projekt.

Av utvärderingen som bifogats till upphandlingsbeslutet kan härledas att den upphandlande enheten har multiplicerat de angivna enhetspriserna för de fem beläggningstyperna som angetts i tabellen i anbudsförfrågans punkt 1.41 med siffrorna i tabellens lägsta rad vilket har resulterat i ett i utvärderingen använt totalpris per beläggningstyp.

Utvärderingen har visat att Ab Rafaels anbud har varit det förmånligaste avseende de beräknade totalpriserna för beläggningstyperna ”Abt 11/80 0 — 10 m2”, ”Abt 11/80 10 — 50 m2”, och ”Abt11/100 50 — 100 m2”, medan Asfalt AX Ab:s anbud har varit det förmånligaste avseende totalpriserna för ”Abt 16/120 100 — 300 m2” och ”Abt 16/100 >300m2”. Utvärderingen har dessutom visat att Asfalt AX Ab:s anbud varit det förmånligaste när totalpriserna för de fem olika beläggningstyperna har räknats ihop.

Den upphandlande enheten har antagit Asfalt AX Ab som den första leverantören i ramavtalet på basis av utvärderingen.

Marknadsdomstolens bedömning

Av utredningen som ändringssökanden framfört i marknadsdomstolen framgår att den upphandlande enheten tidigare har beställt beläggningsarbeten som huvudsakligen har avsett andra beläggningstyper och ytor än de som används vid anbudsjämförelsen.

Den upphandlande enheten har i marknadsdomstolen anfört bland annat att den till skillnad från tidigare år har planerat att uteslutande använda beläggningstypen Abt 16/120 vid arbeten med en yta om 100 — 300 m2 och beläggningstypen Abt 16/100 vid planerade arbeten som överstiger 300 kvadratmeter, samt att dessa två former av arbete kommer att utgöra majoriteten av den upphandlande enhetens uppdrag.

Marknadsdomstolen konstaterar att den upphandlande enheten i enlighet med sina behov har en omfattande prövningsrätt när det gäller att bestämma föremålet för upphandlingen, jämförelsegrunderna och deras relativa viktning. Vid återkommande upphandlingar är den upphandlande enheten inte bunden att följa sin tidigare praxis, utan kan utveckla sina upphandlingar och beskrivningen av jämförelsegrunderna i upphandlingsdokumenten för att motsvara sina behov.

Med beaktande av vad den upphandlande enheten anfört i anbudsförfrågan och marknadsdomstolen om planerade uppdrag finner marknadsdomstolen, att den upphandlande enheten har haft orsak att använda jämförelsegrunder där enhetspriserna för vissa typer av ytbeläggningsarbeten har haft högre vikt än andra vid anbudsjämförelsen. I sådant fall bör det dock tydligt framgå av upphandlingsdokumenten vilka vikter de olika enhetspriserna kommer att tillmätas vid anbudsjämförelsen. Principerna om upphandlingsförfarandets öppenhet och jämlik behandling förutsätter att anbudsgivarna när de utarbetar sina anbud är medvetna om de kriterier som är av betydelse för avgörandet av anbudstävlingen. Kriterierna ska beskrivas i anbudsförfrågan med sådan noggrannhet att anbuden kan mätas med samma mått och är sinsemellan jämförbara. Kriterierna ska dessutom ha anknytning till föremålet för upphandlingen och de får inte vara diskriminerande eller ge den upphandlande enheten en obegränsad valfrihet vid jämförelsen av anbuden.

Som ovan framgått har det i anbudsförfrågans punkt 1.41 angetts att anbuden kommer att utvärderas utifrån kvaliteterna och ytorna i tabellen, samt att ”det från tabellen totalekonomiskt mest fördelaktiga anbudet kommer att antas som nr 1” i rangordningen.

Marknadsdomstolen finner att anbudsförfrågans ordalydelse ”utvärderas utifrån nedanstående kvaliteter och ytor” bör tolkas så att ”kvaliteter” hänvisar till ytbeläggningstyp och ”ytor” till de olika ytorna som ska prissättas. Anbudsförfrågan har inte innehållit någon tydlig information om vilken betydelse de i tabellen angivna siffrorna ”120”, ”500”, ”800”, ”1 500” och ”12 000” ska tillmätas vid jämförelsen av anbuden.

Som ändringssökanden anfört har den upphandlande enheten vid en tidigare upphandling år 2021 tillämpat identiska jämförelsegrunder som de som angetts i anbudsförfrågans punkt 1.41 så att ingen viktning av enhetspriserna har gjorts, utan anbudsgivarna har rangordnats skilt enligt samtliga olika 44 enhetspriser. Den upphandlande enheten har däremot i den nu aktuella upphandlingen utvärderat anbuden så att siffrorna ”120”, ”500”, ”800”, ”1500” och ”12 000” har dividerats med totalytan 15 720 för att bilda viktningskoefficienter för de fem enhetspriserna. Enhetspriset som anbudsgivarna angett för ”Abt 16/120 100 — 300 m2” har således haft den klart högsta viktningen i anbudsjämförelsen med cirka 76,4 procents vikt. Enhetspriset för ”Abt 16/100 >300m2” har haft 9,5 procents vikt, och tabellens övriga tre enhetspriser har tillsammans stått för cirka 14,1 procents vikt i anbudsjämförelsen. De övriga 39 enhetspriserna som efterfrågats i anbudsformulären har saknat betydelse vid anbudsjämförelsen.

Marknadsdomstolen konstaterar att det inte kan uteslutas att de i tabellen i anbudsförfrågans punkt 1.41 angivna siffrorna ”120”, ”500”, ”800”, ”1 500” och ”12 000” har kunnat tolkats som en uppskattning av vilka mängder av arbete den upphandlande enheten planerar genomföra under ramavtalstiden, men som lämnas obeaktade vid anbudsjämförelsen på det sätt som tidigare gjorts under tidigare upphandlingar.

Av ovan nämnda orsak finner marknadsdomstolen att de i anbudsförfrågan angivna jämförelsegrunderna varit otydliga avseende hur enhetspriserna som efterfrågats i anbudsformulären kommer att beaktas vid jämförelsen av anbud. Anbudsgivarna har således inte utgående ifrån anbudsförfrågan kunnat sluta sig till vilka kriterier som är av betydelse för avgörandet av anbudstävlingen. Särskilt det att endast ett av de 44 efterfrågade enhetspriserna har stått för cirka 76,4 procents vikt vid anbudsjämförelsen har varit oklart på basis av anbudsförfrågan då inga viktvärden för enhetspriserna tydligt har angetts på det sätt som förutsätts i 93 § 4 mom. upphandlingslagen. Anbudsförfrågan har således i detta avseende varit så otydlig, att anbudsgivarna inte har kunnat lämna anbud som är jämförbara på det sätt som förutsätts i 67 § 1 mom. upphandlingslagen.

Marknadsdomstolen konstaterar även att det i upphandlingsbeslutet 13.5.2024 har antecknats att det i anbudsförpliktelserna ingår att ta emot returasfalt från stadens projekt. Med beaktande av att det i anbudsförfrågans punkt 1.31 endast har förutsatts att anbudsgivarna uppger om de har möjlighet att ta emot återvinningsasfalt, har anbudsförfrågan också varit otydlig i att det skulle ha varit fråga om en förpliktelse. Anbudsförfrågan har således även i detta avseende varit så otydlig, att anbudsgivarna inte har kunnat vara medvetna om de kriterier som är av betydelse för avgörandet av anbudstävlingen.

Slutsats

På ovan nämnda grunder finner marknadsdomstolen att den upphandlande enheten har förfarit i strid med de bestämmelser som gäller för offentlig upphandling då den utformat anbudsförfrågan. I ärendet ska därför bestämmas en i upphandlingslagen avsedd påföljd.

På grund av ovan konstaterade brister i den upphandlande enhetens förfarande och med beaktande av det som nedan konstateras angående påföljderna, tar marknadsdomstolen inte ställning till ändringssökandens övriga påståenden.

Bestämmande av påföljd

Enligt 154 § 1 mom. upphandlingslagen kan marknadsdomstolen om det vid en upphandling har förfarits i strid med upphandlingslagen bl.a.

1) upphäva ett beslut av en upphandlande enhet,
2) förbjuda helt eller delvis den upphandlande enheten att tillämpa en oriktig punkt i ett dokument som gäller upphandlingen eller att annars iaktta ett oriktigt förfarande,
3) ålägga den upphandlande enheten att korrigera sitt oriktiga förfarande.

Enligt paragrafens 4 mom. kan en påföljd enligt 1 mom. dömas ut endast om det lagstridiga förfarandet har påverkat upphandlingsförfarandets resultat eller en parts ställning vid upphandlingsförfarandet.

Det ovan konstaterade felen i utformandet av upphandlingsannonsen och anbudsförfrågan har påverkat ändringssökandenas ställning i upphandlingsförfarandet på det sätt som avses i 154 § 4 mom. Enligt den upphandlande enheten har upphandlingsbeslutet inte verkställts. Således kan det överklagade upphandlingsbeslutet upphävas och verkställandet av det förbjudas med stöd av 154 §
1 mom. upphandlingslagen.

Enligt 161 § 1 mom. upphandlingslagen kan marknadsdomstolen förena ett förbud eller ett åläggande enligt denna lag med vite.

Eftersom anbudsförfrågan har varit lagstridig, kan den upphandlande enhetens felaktiga förfarande i detta fall endast rättas genom att upphandlingen konkurrensutsätts på nytt.

Ifall Mariehamns stad avser att upphandla ytbeläggningsarbeten med asfalt som en offentlig upphandling, bör Mariehamns stad ordna ett nytt anbudsförfarande med beaktande av vad som sagts i detta beslut.

Ersättning för rättegångskostnader

På ersättning för rättegångskostnaderna i ett upphandlingsärende tillämpas enligt 149 § 2 mom. upphandlingslagen i övrigt 95 — 101 § lagen om rättegång i förvaltningsärenden, dock inte 95 § 3 mom.

Enligt 95 § 1 mom. lagen om rättegång i förvaltningsärenden är en delaktig i rättegången skyldig att helt eller delvis ersätta en annan delaktigs rättegångskostnader, om det särskilt med beaktande av avgörandet i ärendet är oskäligt att denne själv ska stå för sina rättegångskostnader. Enligt paragrafens 2 mom. kan när ersättningsskyldighetens skälighet bedöms hänsyn dessutom tas till ärendets rättsliga oklarhet, de delaktigas egna åtgärder och ärendets betydelse för parten.

Med beaktande av avgörandet i ärendet är det oskäligt att Ab Rafael själv får stå för sina rättegångskostnader i sin helhet. Den upphandlande enheten ska därför åläggas att ersätta Ab Rafaels rättegångskostnader med ett belopp som marknadsdomstolen finner skäligt. Vid detta slutresultat får den upphandlande enheten och Asfalt AX Ab stå för sina egna rättegångskostnader.

Slutresultat

Marknadsdomstolen upphäver Mariehamns stads stadsmiljönämnds upphandlingsbeslut 13.5.2024
§ 40 och förbjuder Mariehamns stad att sluta ett upphandlingskontrakt på basis av beslutet eller att på annat sätt verkställa beslutet vid ett nu förelagt vite om 50 000 euro.

Marknadsdomstolen ålägger Mariehamns stad att ersätta Ab Rafaels rättegångskostnader med 6 000 euro jämte dröjsmålsränta. Dröjsmålsräntan bestäms enligt den räntefot som anges i 4 § 1 mom. räntelagen från det att en månad förflutit från den dag då detta beslut gavs.

Marknadsdomstolen avslår Mariehamns stads yrkande på ersättning för rättegångskostnaderna.

Marknadsdomstolen avslår Asfalt AX Ab:s yrkande på ersättning för rättegångskostnaderna.

Hur besvär anförs

Enligt 165 § lagen om offentlig upphandling och koncession får detta beslut överklagas genom besvär hos högsta förvaltningsdomstolen endast om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd.

Med stöd av 168 § 1 mom. lagen om offentlig upphandling och koncession ska ett beslut av marknadsdomstolen iakttas även om besvär anförts, om inte högsta förvaltningsdomstolen bestämmer något annat.

En besvärsanvisning finns som bilaga.

Ärendet har avgjorts enhälligt av marknadsrättsdomarna Pertti Virtanen, Tobias von Schantz och Liisa Kauramäki.

Observera

Beslutet har överklagats. Den som vill veta om besluten har vunnit laga kraft ska kontakta högsta förvaltningsdomstolen.

Top of page