Go to front page
Market Court

9.4.1992

Market Court

Rulings of the current and previous Market Court since 1979

MD:1992:009

Keywords
Vilseledande, Dataskyddsskåp
Year of case
1992
Date of Issue
Register number
D:12/91

Kaso Oy mot TK-Turvakaappi-Yhtiö Oy. Marknadsdomstolen hade i sitt utslag 1989:6 förbjudit Insinööritoimisto Turvakaappi Oy att vid marknadsföringen av dataskyddsskåp använda förkortningen VDMA. Sagda bokstavskombination var en förkortning av namnet på en utländsk förening som testade skåp och som uppgjort testnormer för skåptestning. Marknadsdomstolen hade dessutom förbjudit svaranden att i marknadsföringen använda anteckningar hänvisande till VDMA:s testnormer. Då de skåp svaranden marknadsförde inte testats på det sätt VDMA:s regler förutsatte stred hänvisningen till testnormerna mot god affärssed.

Svaranden hade inte visat att de skåp som den marknadsförde testats med tillämpning av brandklassificeringen 120 DIS. Hänvisningen till brandklassen i fråga var vilseledande.

OtillbFörfL_1_§ och 2_§

KASO OY:S YRKANDEN

Sökanden har yrkat att TKTurvakaappiYhtiö Oy med stöd av 2, 6, 7 och 8 § lagen om otillbörligt förfarande i näringsverksamhet (OtillbFörfL) vid vite förbjuds att i sin marknadsföring använda termerna 60 P, 60 D, 60 DIS, 120 P, 120 D och 120 DIS eller uttryck som kan förväxlas med dessa termer eller hänvisa till tester utförda i Brandtekniska laboratoriet vid Statens tekniska forskningscentral om inte svaranden kan påvisa att dess produkter klarat ett sådant test som berättigar till testbeteckning. Sökanden har dessutom yrkat att förbudet meddelas temporärt tills ärendet slutligt är avgjort. Sökanden har utöver detta yrkat att svaranden förpliktas vidtaga lämplig rättelseåtgärd. Sökanden har ytterligare yrkat att svaranden förpliktas ersätta sökandens rättegångskostnader i ärendet jämte ränta.

Sökanden Kaso Oy är ett företag som är specialiserat sig på tillverkning av kassaskåp och skyddsskåp.

Marknadsdomstolen meddelade 16.5.1989 på ansökan av Kaso Oy i sitt utslag Insinööritoimisto Turvakaappi Oy ett förbud att vid marknadsföringen av dataskyddsskåp använda beteckningen VDMA, S 60 P, S 120 P, S 60 D, S 60 DIS och S 120 DIS. Förbudet förstärktes med ett vite av 100 000 mark. Insinööritoimisto Turvakaappi Oy har gått i konkurs och svaranden fortsätter dess verksamhet. Samma personer som ansvarade för förvaltningen av Insinööritoimisto Turvakaappi Oy svarar nu för förvaltningen i svarandebolaget.

Efter det att marknadsdomstolen förbjudit användningen av termerna S 60 P, S 120 P, S 60 D, S 60 DIS och S 120 DIS lämnade svarandens föregångare Insinööritoimisto Turvakaappi bort bokstaven S från termerna i fråga.

Svaranden marknadsför det konkursdrabbade Insinööritoimisto Turvakaappi Oy:s produkter med sådana broschyrer som sagda bolag använde i sin verksamhet.

Svaranden har i sin marknadsföring och i offerter till kunder använt termerna 60 P, 60 D, 60 DIS, 120 P, 120 D och 120 DIS.

Dessa beteckningar utvisar att produkterna godkänts vid tester. Beteckningarna används enbart av branschgruppen för kassaskåpstillverkare inom den tyska organisationen Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. (VDMA). Sökanden är medlem i branschgruppen för kassaskåpstillverkare.

Kontrollinrättningen för kassaskåp och valv inom VDMA har i VDMA:s normpublikation definierat minimikraven. Testförhållandena för stål- och pansarskåp som är avsedda för förvaring av datamaterial har definierats i den första delen av VDMA-normen 24991.

VDMA använder kvalitetsklasserna S 60 och s 120. Förvaringsskåpens användningsändamål anges genom beteckningar som fogats till klassificeringskoden: P = alla slags papper, D = datamaterial och DIS = disketter (inbegriper alla slags datamaterial). Tester enligt VDMA:s normklassificeringar får utföras enbart vid institutionen för byggnadsmaterial, massivkonstruktioner och brandsäkerhet vid Braunschweigs Tekniska Universitet. Märkningar som utvisar ovan angivna kvalitetsklasser kan användas enbart på sådana produkter som i ovan nämnda universitet testats enligt VDMA:s normer och som beviljats rätt att vara märkta med ett testmärke.

De skåp som svaranden marknadsför och som tillverkats av det redan konkursdrabbade Insinööritoimisto Turvakaappi Oy har inte testats i sagda universitet. Svaranden eller dess föregångare Turvakaappi Oy har inte beviljats rätt att använda beteckningarna i fråga. Varken svaranden eller Turvakaappi Oy har ens försökt delta i nämnda tester.

Svaranden har hänvisat till att dess produkter testats av VTT för "brandklass 120 DIS". Uttrycket 120 DIS är inte egentligen en testbeteckning enligt någon teststandard. Det är helt klart att svaranden haft för avsikt att ge en bild av att dess skåp klarat VDMA:s test.

Svaranden har använt beteckningar som enbart används av VDMA. Beteckningarna i fråga ger allmänheten en bild av att den produkt som svaranden gjort reklam för med hjälp av termerna testats och godkänts enligt VDMA:s mycket stränga normer.

Om det i marknadsföringen hänvisas till ett test är det väsentligt att testets betydelse inte överdrivs. Testbeskrivningen får inte skapa alltför dominerande el. dyl. bild. Svaranden använder beteckningar som inte motsvarar test enligt någon standard och vars enda syfte är att utnyttja det faktum att VDMA:s testbeteckningar är kända inom branschen.

Svaranden har i broschyrer, som varit bilaga till en offert daterad 24.4.1991, använt uttrycken 120 P och 120 DIS. I broschyrernas text konstateras: "Brandsäkerhetskraven för dataskyddsskåpen och deras egenskaper har testats år 1987 i Finland i Brandtekniska laboratoriet vid Statens tekniska forskningscentral. Testet är ett två timmar långt brandtest för brandklassen 120 DIS." Uttrycket "120 DIS" hänvisar till VDMA:s testbeteckning och ett test i enlighet med VDMA:s normer. Genom att använda termen 120 DIS påstår alltså svaranden att dess produkter testats enligt termens innehåll. Detta håller inte streck. Reklampåståendet är osant.

För att i VDMA:s test få kvalitetsbeteckningen RAL måste produkten genomgå följande test. Kvalitetsklass S 60:

Prov 1 (eldhållfasthetsprov): Ett testexemplar hettas över låga under 60 minuters tid. Under upphettningen skall eldens medeltemperatur uppgå till 1 090 øC. Under upphettningen och nedkylningsskedet efter upphettningen får temperaturen inte vid någon mätningspunkt överstiga initialtemperaturen (20 + -5 øC); när det gäller papper med 150 K, datamaterial med 50 K och disketter med 30 K. Under testet får den relativa fuktigheten inne i skåpet inte vid någon mätningspunkt överstiga 85 procent.

Prov 2 (flamm- och fallprov): Ett testexemplar hettas över låga under 30 minuters tid i en temperatur av 1 090 øC. Efter detta tas skåpet bort och fälls inom 4 minuter ned på ett underlag av grus eller makadam med en fallhöjd av 9,15 meter. Efter detta hettas testexemplaret på nytt över låga i 30 minuters tid.

Kvalitetsklass S 120: Testen är i stort sett identiska med dem som beskrivits ovan. Upphettningstiden är dock 120 minuter vid eldhållfasthetsprovet och 2x45 minuter vid flamm- och fallprovet.

Enligt vad VTT uppgivit har inte dess brandtekniska laboratorium alla behövliga anordningar för sådana testarrangemang som ett brandtekniskt test enligt standard VDMA, del 1, förutsätter.

Sökanden har i ett brev daterat 8.10.1990 frågat VTT:s brandtekniska laboratorium hur VTT kan tillåta att dess namn används i en annons som påstår att produkterna klarat testet i fråga.

VTT har 6.11.1990 i ett brev till sökanden konstaterat följande: "På basen av broschyrer som vi begärt att få av Turvakaappi Oy och en jämförelse av testresultaten har vi bett att Turvakaappi Oy drar bort från marknaden tre broschyrer i vilka VTT:s namn är nämnt och korrigerar dessa broschyrer när det gäller användningen av VTT:s namn."

Vid marknadsföringen av sina produkter använder svaranden samma broschyrer som VTT förbjudit Insinööritoimisto Turvakaappi Oy att använda. Broschyrerna har ändrats enbart i fråga om det marknadsförande bolagets namn- och adressuppgifter. Detta är fallet trots att svarandebolagets styrelse, som alltså också varit i ledningen för Insinööritoimisto Turvakaappi Oy, med säkerhet känner till VTT:s förbud att använda VTT:s namn i broschyrerna.

Svarandens omfattande vilseledande och osanna marknadsföring har förorsakat sökanden uppenbar skada.

TK-TURVAKAAPPI OY:S BEMÖTANDE

Svaranden har yrkat att sökandens yrkanden förkastas.

Sökanden har inte ägnat sig åt osann och vilseledande reklam vid marknadsföringen av sina produkter eller felaktigt försett dem med brandtestbeteckningar. Svaranden har strikt tillämpat marknadsdomstolens utslag av den 16 maj 1989. Svaranden har i sina broschyrer och sin annonsering avstått från användningen av beteckningarna VDMA, S 120 P, S 120 DIS och S 120 DIS/P.

Testbeteckningarna i svarandens produktbroschyrer baserar sig på testrapporter från Brandtekniska laboratoriet vid Statens tekniska forskningscentral: Undersökningsreferat nr. PAL 8507 b, DS-10 DIS referat av brandtest för dataskyddsskåp och undersökningsreferat nr. PAL 8507 d, M-10 DL referat av brandtest för kombinationsskyddsskåp. I testrapporten ingår ett off iciellt test av skåp i klass DIS.

I rapporterna i fråga konstateras att vardera produktserien klarat av kraven enligt standarden 120 DIS och 120 DIS/P avsedd för datamaterialskåp och arkivskåp. VTT använder i sina rapporter beteckningen DIS, som avser diskettklass. I rapporten nr. PAL 8507 b konstateras att testet är utfört enligt standarden NT Fire 017, Filing Cabinets and Data Cabinets: Fire Resistance. Också när det gäller det testade skåpets modellbeteckning använder VTT beteckningen DS-10 DIS.

Svaranden har förnyat alla sina produktbroschyrer. I broschyren Den internationella TK Skyddsskåpen har tydligt uppgivits vilka skåp som testats enligt VTT:s testnormer 120 DIS.

KONSUMENTOMBUDSMANNENS (KO) STÄLLNINGSTAGANDE

KO har meddelat att han inte vidtar åtgärder med anledning av ansökan.

BEVISNING

I ärendet har som av sökanden åberopat vittne hörts laboratoriechefen vid VTT:s Brandtekniska laboratorium Pentti Juhani Liikanen. Vittnet har berättat:

Undersökningsreferat PAL 7338 har avsett ett eldhållfasthetstest för svarandens TK-dataskyddsskåp. I sagda test har inte genomförts ett falltest enligt VDMA:s normer och inte något uppvärmningstest efter nedfällningen.

I testreferaten PAL 8507a och b har utförts ett brandtest som avsåg det datatskyddsskåp svaranden marknadsför. Enligt testreferat PASL 8507 a har i testet ingått testmetoden VDMA 24991 del 1. Endast första delen av testet har ingått varför falltestet inte utförts. Testet enligt testreferat PAL 8507b skall motsvara Nordtest NT Fire 017. Vid VTT har alltså utförts två testreferat, dvs. enligt VDMA och Nordtest. Testmetoderna står jämförelsevis nära varandra om endast första delen enligt VDMA:s metod tillämpas.

Nordtest tillämpar inte klassificeringarna P, D och DIS som ingår i VDMA:s test.

YRKANDET PÅ ETT TEMPORÄRT FÖRBUD

Vid behandlingen av ärendet 27.1.1992 har marknadsdomstolen förkastat sökandens yrkande på ett temporärt förbud.

MOTIVERINGEN TILL MARKNADSDOMSTOLENS AVGÖRANDE

Sökanden Kaso Oy tillverkar och marknadsför kassaskåp, s.k. skyddsskåp avsedda för förvaring av ADB-tillbehör. Också svaranden TK-Turvakaappi-Yhtiö Oy marknadsför sådana skåp.

Dessa skåp används för att mot hetta och fukt skydda de tillbehör som förvaras i dem. Skåptillverkarna låter skåpen genomgå test för att bl.a. konstatera brandhållfasthetsegenskaperna. Branschgruppen för kassaskåpstillverkare i den i Tyskland verksamma föreningen Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e. V är en inom branschen känd testare av skyddsskåp. Till föreningen hör bl.a. tillverkare av skyddsskåp i olika länder.

VDMA:s inrättning för forskning och kontroll av kassaskåp och valv har i samarbete med bl.a. vissa myndigheter gjort upp normer för skåpen i fråga. Testförhållandena för dataskyddsskåpen är definierade i norm 24 991. Kvalitetsklasserna för skåp utvisas enligt normen genom beteckningarna "S 60" och "S 120". Skåpens användningsändamål utvisas av beteckningarna P (=papper), D (=datamaterial) och DIS (=diskett och övrigt datamaterial). Enligt normen är testerna som utförs med skåp ett eldhållfasthetstest samt ett flamm- och falltest.

Marknadsdomstolen har i sitt avgörande 1989:6 förbjudit Insinööritoimisto Turvakaappi Oy att vid marknadsföringen av dataskyddsskåp använda märkningarna VDMA, S 60 P, S 120 P, S 60 D, S 120 D, S 60 DIS och S 120 DIS om det inte visas att skåpen klarat ett test som berättigar till sådana beteckningar eller ett motsvarande test.

Insinööritoimisto Turvakaappi Oy har 28.12.1990 försatts i konkurs. Efter detta har svaranden börjat marknadsföra dataskyddsskåp tillverkade av Insinööritoimisto Turvakaappi Oy.

Svaranden har år 1991 i marknadsföringen av skåpen i fråga använt broschyren "De finländska TK dataskyddsskåpen 120 DIS". Uttrycket "dataskyddsskåpet 120 DIS" återkommer accentuerat på många sidor i broschyren. Broschyren innehåller tabellen "Brandklassificeringar enligt norm". Den innehåller beteckningarna "60 P", 60 D", "60 DIS", "120 P", "120 D" och "120 DIS". Svaranden har i sin marknadsföring också använt broschyren "De finländska TK-kombinationsskåpen". Också den innehåller beteckningarna "120 P" och "120 DIS".

Under hösten 1991 har svaranden marknadsfört bl.a. av Insinööritoimisto Turvakaappi Oy tillverkade skåp med broschyren "De internationella TK skyddsskåpen". Också i denna broschyr har om dessa skåp bl.a. använts beteckningen "120 DIS".

Statens tekniska forskningscentral (VTT) har testat de skyddsskåp Insinööritoimisto Turvakaappi Oy tillverkat. I VTT:s undersökningsreferat 1.3.1990 N:ris PAL 8507b och 8507d har utförts ett brandtest med tillämpning av standard NT FIRE 017 (Nordtest).

I VTT:s undersökningsreferat 1.3.1990 N:r PAL 8507 har utförts ett brandtest enligt VDMA:s standard 24 991. I VTT:s undersökningsreferat 6.11.1987 N:r PAL 7338 har utförts ett brandhållfasthetstest enligt samma standard. VTT har inte undersökt de skåp svaranden marknadsfört enligt de andra försök standarden 24 991 förutsätter.

Svaranden har i marknadsföringen av sina skåp använt beteckningarna "60 P", "60 D", "60 DIS", "120 P", "120 D" och "120 DIS". Beteckningarna skiljer sig från beteckningar enligt VDMA:s normer enbart genom att bokstaven S utelämnats. Standarden NT FIRE 017 tillämpar inte klassificeringarna P, D och Dis. Användningen av dessa beteckningar i marknadsföringen ger en bild av att de skåp svaranden marknadsför motsvarar skåp som är testade enligt VDMA:s normer.

De dataskyddsskåp som tillverkats av Insinööritoimisto Turvakaappi Oy och som marknadsförs av svaranden är inte testade på det sätt VDMA:s normer förutsätter. En hänvisning till testbeteckningarna i fråga har stridit mot god affärssed.

I svarandens broschyrer "De finländska TK dataskyddsskåpen 120 DIS" och "De internationella TK Skyddsskåpen" finns bl.a. texten "Brandklasskraven för dataskyddsskåpen och deras egenskaper har testats år 1987 i Finland i Brandtekniska laboratoriet vid Statens tekniska forskningscentral. Testet är ett två timmar långt brandklassificeringstest för brandklass 120 DIS".

Hänvisningen till VTT:s test kan avse brandhållfasthetstestet och undersökningsreferatet 6.11.1987 N:r PAL 7338 som VTT utfört 1987. I referatet nämns inte brandklassen 120 DIS. Svaranden har inte heller presenterat någon annan undersökning enligt vilken dess skåp testats för brandklassificeringen 120 DIS. Hänvisningen till brandklassen i fråga har varit vilseledande.

Sökanden har inte anfört grunder för att marknadsdomstolen skall förplikta svaranden till rättelseåtgärder.

MARKNADSDOMSTOLENS AVGÖRANDE

Marknadsdomstolen prövar med stöd av 1, 3 och 6 § OtillbFörfL vid ett vite av tvåhundratusen (200 000) mark förbjuda TK-Turvakaappi-Yhtiö Oy att i marknadsföringen av kassaskåp och dataskyddsskåp

1. använda beteckningarna 60 P, 60 D, 60 DIS, 120 P, 120 D och 120 DIS om det inte påvisas att skåpen klarat av ett test som berättigar till användningen av sådana beteckningar eller ett test som motsvarar ett sådant test och

2. i anknytning till ett brandhållfasthetstest hänvisa till brandklassen 120 DIS om inte hänvisningen används av den som utfört testet.

Förbuden skall iakttas omedelbart.

Yrkandena förkastas i övrigt.

TK-Turvakaappi Oy förpliktas ersätta Kaso Oy:s rättegångskostnader med tjugotusen (20 000) mark jämte sexton (16) procent ränta från den dag detta utslag delges.

Närvarande: Huttunen, ordförande, Kurri, viceordförande, Pöyhönen, Aaltonen, Henriksson, Kortekangas, Kurkinen, Luukko och Mäkinen, P.

Top of page