Go to front page
Market Court

24.2.1981

Market Court

Rulings of the current and previous Market Court since 1979

MD:1981:4

Keywords
Varumärke, Avtalsförhållande
Year of case
1981
Date of Issue

EF Colleges Ltd (EF) mot Oy Suomen Kielimatkat - Finlands Språkresor Ab (SKM), Kurt Forsman och Tom Forsman. Svarandenas rätt till ifrågavarande kännetecken var en avtalsrättslig fråga, som inte hörde till marknadsdomstolens kompetens. I övrigt ansågs svarandena i sin marknadsföring inte ha förfarit otillbörligt.

OtillbFörfL_1_§

EF COLLEGES LTD:S YRKANDE

EF har yrkat, att svarandena med stöd av 1 och 2 §§ lagen om otillbörligt förfarande i näringsverksamhet (OtillbFörfL) vid vite måtte förbjudas att vid marknadsföringen av researrangemang fortsätta eller upprepa användningen av kännetecknet SIS i någon form och referera till språkreseelever, som deltagit i arrangemang av SIS.

EF har jämlikt 8 § samma lag även yrkat, att förbudet måtte meddelas interimistiskt till dess saken är slutligt avgjord vid marknadsdomstolen.

Ytterligare har EF med stöd av 8 § nämnda lag yrkat att SKM vid vite ålägges att såsom rättelseåtgärder,

a) återinförskaffa och bevisligen förstöra återstående exemplar av SKM:s broschyr för år 1980 och övrigt material i vilket beteckningen SIS förekommer och som distribuerats till kontaktpersoner m.fl. i Finland,

b) skriftligen delge marknadsdomstolens beslut för de språklärare, resebyråer och andra kontaktpersoner, som erhållit reklammaterial av SKM,

c) skriftligen gelge marknadsdomstolens beslut för alla som sedan 1 oktober 1979 beställt eller köpt språkresearrangemang av SKM,

d) omedelbart till EF eller VRC överlämna alla förteckningar över kunder, agenter, försäljare, leverantörer e.d. avseende språkresor liksom SIS berörande försäljningsmaterial, lager av studiematerial, väskor, skjortor mm. samt

e) på egen bekostnad publicera marknadsdomstolens beslut i ett söndagsnummer av Hufvudstadsbladet, Helsingin Sanomat, Turun Sanomat och Aamulehti senast inom två veckor från det beslutet delgivits SKM och ytterligare i en ledande tidskrift inom språklärar- eller lärarbranschen och resebyråbranschen.

EF:s finska dotterbolag Eurooppalainen Kielikoulu har förenat sig med EF:s talan i saken.

EF har den 30.3.1979 av det svenska företaget Vingresor/Clubb 33 Ab (VRC) köpt och övertagit SIS rörelsen och alla rättigheter till kännetecknet SIS, inbegripet ensamrätt till varumärket SIS i Finland.

VRC anlitade tidigare såsom återförsäljare av SIS arrangemang i Finland Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab, vars direktör Kurt Forsman var. I samband med att VRC sade upp återförsäljaravtalet ändrade bolaget sitt namn till Oy Suomen Kielimatkat - Finlands Språkresor Ab (SKM). Det nya bolaget SKM varken förmedlar eller säljer SIS språkresor. Trots detta har SKM olovligen utnyttjat kännetecknet SIS i sin marknadsföring och reklam för sina researrangemang.

Pärmbilden på SKM:s broschyr för år 1980 upptar såsom blickfång beteckningen SIS. SKM:s eget kännetecken är tryckt tvärs över pärmen och är till storleken ca en tredjedel av beteckningen SIS. SKM vilseleder konsumenterna genom att tillgodagöra sig SIS rörelsens good-will. SKM försöker bibringa konsumenterna den uppfattningen att SKM tillhandahåller SIS arrangemang, d.v.s. att konsumenten genom att köpa ett researrangemang av SKM skulle erhålla en SIS resa, att SKM och SIS rörelsen skulle ha något samarbete och att SKM även i fortsättningen skulle förmedla SIS arrangemang.

På en affisch, som en längre tid funnits t.ex. i fönstret till en banks filialkontor i Helsingfors samt i skolor, säger bolaget: "SIS är nu SKM". Enligt detta skulle SIS rörelsen ha upphört att existera. Samma påstående och föreställning ges även i broschyren för år 1980, i vilken sägs: "Adjö SIS". Konsumenterna uppfattar saken sålunda, att de genom att köpa en resa genom SKM fortfarande erhåller ett SIS arrangemang, men under annat namn.

SKM har härutöver i telefonkatalogen låtit införa SIS Språkkurser med hänvisning till Oy Suomen Kielimatkat - Finlands Språkresor Ab och dess telefonnummer. Härmed förväxlas de verkliga SIS resorna ytterligare med SKM:s resor.

Då VRC överlåtit hela SIS rörelsen till EF, var EF medveten om att VRC hade haft ett samarbetsavtal med Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab. EF motsåg även samarbete med nämnda företag. I stället för att samarbeta med EF ändrade direktörerna Forsman firmanamnet på återförsäljarbolaget, vilket var förknippat med kännetecknet SIS, till SKM och vägrade att samarbeta med EF. SKM började med utnyttjande av kännetecknet SIS och dess logo marknadsföra egna resor. SKM har trots upprepade uppmaningar inte heller överlämnat till EF med SIS arrangemangen förknippat säljmaterial, elevförteckningar mm.

Avtalet mellan VRC och Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab gällde endast återförsäljning av SIS resor. Återförsäljaren hade ingen ensamrätt till kännetecknet SIS i Finland. Avtalet har aldrig gett SKM rätt att producera egna resor och i ingen händelse att marknadsföra dem under beteckningen SIS med utnyttjande av dess good-will och logotype.

Genom att utnyttja beteckningen SIS har SKM lyckats med att överföra en stor del av SIS eleverna till sig. SKM hänvisar i detta syfte även i sin broschyr till ett större antal namngivna personer från 241 skolor runt om i Finland och ger därmed sken att dessa referenser skulle ha deltagit i de researrangemang som SKM nu förmedlar. Ifrågavarande elever har emellertid inte deltagit i de arrangemang SKM förmedlar, utan i SIS arrangemang vilka av Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab i tiden förmedlats. Dessa personer vet således ingenting om de arrangemang SKM för närvarande förmedlar.

Största delen av dem som på basen av SKM:s marknadsföring och i synnerhet broschyren för år 1980 bokat en resa genom SKM vet säkerligen inte, att de inte deltar i ett SIS researrangemang. Dessa elever kan inte räkna med de fördelar SIS rörelsen erbjuder. Det skulle emellertid vara av vikt för såväl språkreseeleverna som för EF att det uttryckligen görs klart, att SIS rörelsen inte har något med SKM att skaffa.

SKM:s förfarande att i förtjänstsyfte överföra SIS eleverna till sig genom att för konsumenten skapa och upprätthålla en felaktig bild av sitt bolags förhållande till SIS rörelsen strider mot god affärssed samt förorsakar EF stor skada i form av kundbortfall. Då SKM i sin verksamhet utnyttjat den good-will som SIS rörelsen såväl inom som utom Finland uppnått, har de ekonomiska förutsättningarna för bedrivande av SIS rörelsen i Finland, vartill EF har ensamrätt, minskat och försvårats.

OY SUOMEN KIELIMATKAT - FINLANDS SPRÅKRESOR AB:S, KURT FORSMANS OCH TOM FORSMANS BEMÖTANDE

Svarandena har motsatt sig förbudsansökan och bestridit att de skulle ha handlat i strid med bestämmelserna i OtillbFörfL.

Svarandenas rätt till beteckningen SIS sträcker sig tillbaka i tiden till år 1967. Då grundade SIS rörelsens upphovsman, konsul Lars Magnusson från Göteborg, i Finland bolaget Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab, vars uppgift var att marknadsföra SIS språkresor. Direktör Kurt Forsman var en av bolagets aktieägare. Han har alltsedan dess stått för bolagets ledning.

VRC övertog hela SIS organisationen 1975. I samband med detta övergick det finska bolaget Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab i sin helhet i finsk ägo och har sedan dess verkat som en av utomstående oberoende språkresebyrå. Rätten till varumärket SIS med logotype garanterades genom samarbetsavtal med VRC.

Den SIS produkt svarandena har marknadsfört sedan VRC övertog SIS rörelsen har i högsta grad varit svarandenas egen produkt. Resan till och från kurslandet samt undervisningen har i sin helhet planerats av svarandena. Undervisningsmaterialet har gjorts i Finland uteslutande för svarandenas kunder. VRC har stått för de lokala arrangemangen på kursorten, men även i dessa avseenden har svarandena kunnat lägga fram önskemål, som också har beaktats. Någon enhetlig internationell SIS produkt har inte existerat, ej heller sommaren 1980. Den produkt svarandena erbjudit 1980 innebär heller ingen förändring för konsumenten.

Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab:s samarbetsavtal med VRC bestod inte i återförsäljning av VRC:s resor. Det stod i avtalet att Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab skall äga rätt att använda kännetecknet SIS i Finland under den tid avtalet var i kraft. Beträffande eventuella tvister gällande samarbetsavtalet med VRC hade i avtalet stadgats, att dessa tvister skall lösas genom skiljemannaförfarandet enligt svensk lag om skiljemän.

Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab ändrade sitt namn till Oy Suomen Kielimatkat - Finlands Språkresor Ab (SKM) hösten 1979. Emedan SKM är samma juridiska person som Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab, var det naturligtvis lika mycket bundet vid avtalet som tidigare.

VRC sade 21.8.1979 upp avtalet till upphörande fr. o.m. 30.9.1980. VRC hade meddelat i brevet av 8.6.1979 bl.a. att en av förutsättningarna som VRC uppställde för överlåtelsen av varumärket SIS var att SIS-Finland skulle beredas tillfälle att fortsätta sin verksamhet på normalt sätt fram till den tidpunkt då samarbetsavtalet kontraktsenligt kunde bringas till upphörande, d.v.s. 30.9.1980. Fr. o.m. detta datum har svarandena upphört med all användning av kännetecknet SIS.

Svarandena har för konsumenterna redogjort för den nya faktiska situationen. Vid marknadsföringen har lämnats endast med sanningen överensstämmande uppgifter. Ingenting har heller framförts, som på något sätt skulle vara ägnat att skada utomstående. Till telefonföreningen har likaså lämnats in en ny text som motsvarar den nya situationen.

Det marknadsföringsmaterial som ännu kan tänkas finnas kvar hos konsumenterna saknar allt marknadsföringsvärde, eftersom det uteslutande behandlar kursverksamheten sommaren 1980. Den förteckning över elever som deltagit i kurser, vilken finns upptagen i kursbroschyren 1980, är en förteckning över kunder till SKM. Dessa elever känner produkten, de är välinformerade om alla förändringar och de är medvetna om att produkten inte förändrats väsentligt till någon del.

Svarandena har varit de enda som i Finland marknadsfört SIS resor och använt kännetecknet SIS. Användningen har således inte kunnat förorsaka risk för förväxling. Så länge avtalet med VRC gällde skulle däremot varje försök av någon annan att marknadsföra en SIS produkt i Finland ha varit ägnat att förvirra konsumenten och skada det namn svarandena inarbetat på den finska marknaden sedan 1967. Svarandena har inte i något skede gått utöver det de varit berättigade till enligt avtalet.

KONSUMENTOMBUDSMANNENS (KO) STÄLLNINGSSTAGANDE

KO har undersökt saken i enlighet med bestämmelserna i 2 kap. konsumentskyddslagen. KO har till marknadsdomstolen meddelat, att enligt hans åsikt är det primära problemet i saken anknutet till avtalssituationen mellan SKM, VRC och EF och till tolkningen av samarbetsavtalet mellan VRC och Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab. Då tvisten gällande nämnda avtals tolkning faller utanför KO:s kompetensområde och då han anser att det eventuella konsumentintresset i ärendet är anknutet till SKM:s rätt att använda varumärket SIS, konstaterade KO att han inte kommer att vidta vidare åtgärder i ärendet innan frågan om SKM:s rätt att använda varumärket SIS i sin marknadsföring för år 1980 har avgjorts.

YRKANDET PÅ INTERIMISTISKT FÖRBUD

Vid behandlingen av ärendet 19.1.1981 har marknadsdomstolen förkastat EF:s yrkande på ett interimistiskt förbud.

GRUNDERNA FÖR MARKNADSDOMSTOLENS AVGÖRANDE

Svarandena, som har marknadsfört s.k. SIS språkresor, har hösten 1979 låtit trycka en broschyr framställande SKM:s språkresearrangemang under säsongen 1980. Broschyren upptar beteckningen SIS som kännetecken för svarandenas språkresor. Svarandena har i sin marknadsföring ännu under sommaren 1980 utspritt även annat reklammaterial, i vilket beteckningen SIS förekommit.

Svarandenas rätt att använda nämnda kännetecken baserar sig på ett samarbetsavtalmellan VRC och Oy Suomi-Finland International Summer Schools Ab, som hösten 1979 ändrat sitt namn till Oy Suomen Kielimatkat - Finlands Språkresor Ab (SKM). Enligt avtalet hade "SIS-Finland" rätt att på det sätt och i den utformning VRC godkände använda kännetecknet SIS i Finland under avtalstiden. VRC hade 21.8.1979 sagt upp avtalet till upphörande fr.o.m. 30.9.1980.

SKM har i Helsingforsnejdens telefonkatalog för år 1980 låtit införa texten "SIS Oy Ab ks. se Suomen Kielimatkat Finlands Språkresor Oy Ab". Svarandena har inte efter avtalets upphörande, d.v.s. 30.9.1980, visats på något annat sätt ha använt kännetecknet SIS.

SKM:s rätt till kännetecknet SIS är en avtalsrättslig fråga och en angelägenhet mellan SKM och VRC. Tolkningen av nämnda avtal faller utanför marknadsdomstolens kompetens. Emedan det sagda avtalsrättsliga förhållandet är oklart, kan marknadsdomstolen ej heller ta ställning till frågan om lagenligheten av SKM:s marknadsföring till denna del.

I övrigt finner marknadsdomstolen, att svarandena inte i sin marknadsföring har använt förfarande som strider mot god affärssed eller eljest är otillbörligt mot EF. Svarandena har ej heller visats i sin marknadsföring ha använt sig av osant eller vilseledande uttryck, som skulle vara ägnat att inverka på efterfrågan på eller utbud av nyttighet eller att skada EF:s näringsverksamhet.

Beträffande de av EF påyrkade rättelseåtgärderna anser marknadsdomstolen, att näringsidkare jämlikt 8 § OtillbFörfL inte kan åläggas att vidtaga en sådan rättelseåtgärd som EF yrkar på under punkt d i sin ansökan.

MARKNADSDOMSTOLENS AVGÖRANDE

Marknadsdomstolen finner med stöd av 1 och 2 §§ OtillbFörfL rättvist att förkasta EF:s yrkanden i ärendet.

Jämlikt 14 § 2 momentet lagen om marknadsdomstolen ålägges EF att ersätta staten det ur dess medel i ärendet utbetalda vittnesarvodet 130 mark.

Närvarande: Huttunen, ordförande, Valkonen, viceordförande, Wilhelmsson, Heiniö, Henriksson, Tammilehto, Heikkilä och Kortekangas.

Top of page