TT 2016:55
- Keywords
- Osa-aikatyö, Työajan lyhennysvapaa, Työehtosopimuksen tulkinta
- Year of case
- 2016
- Date of Issue
- Register number
- R 131/15
Kysymys siitä, oliko työehtosopimuspöytäkirjan työajanlyhennysvapaata koskevaa määräystä sovellettava kaikkiin taloudellisista tai tuotannollisista syistä osa-aikaistettuihin työntekijöihin vai ainoastaan niihin, jotka sopimuksen tekohetkellä vuonna 2004 olivat osa-aikaistettuja. Työehtosopimuspöytäkirjan määräystä oli tulkittava sen sanamuodon mukaisesti. Määräyksessä ei ollut ajallista rajoitusta. Sanamuodon mukaista tulkintaa puolsi myös osa-aikatyöntekijöiden tasapuolista ja suhteellisuusperiaatteen mukaista kohtelua koskeva pakottava sääntely.
KANTAJA
Ammattiliitto Pro ry
VASTAAJA
Palvelualojen työnantajat PALTA ry
KUULTAVA
G4S Cash Solutions Finland Oy
ASIA
Työehtosopimuksen tulkinta, osa-aikaisen työntekijän oikeus työajanlyhennysvapaaseen
KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Suullinen valmistelu 30.3.2016
Pääkäsittely 16.5.2016
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Ammattiliitto Pro ry:n, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n ja Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n välistä 1.4.2014 – 31.10.2016 voimassa olevaa rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimusta täydentää G4S Cash Solutions Finland Oy:tä (yhtiö) koskeva työehtosopimuspöytäkirja 12.3.2010 (niin sanottu G4S-kotelo):
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
1 § Pöytäkirjan tarkoitus
Allekirjoittaneet työehtosopimuksen osapuolet ovat tällä pöytäkirjalla sopineet G4SCashSolutions Oy:tä koskevista poikkeuksista ja täydennyksistä
Rahankäsittelypalvelut -alan työehtosopimukseen. Tämä pöytäkirja uudistaa aikaisemmin 7.2.2002, 22.2.2002, 15.12.2004, 26.9.2006 ja 12.11.2007 allekirjoitetut pöytäkirjat. Tällä pöytäkirjalla ei muuteta edellä mainituissa pöytäkirjoissa sovittujen määräysten tarkoitusta.
G4S-kotelon 1 §:ssä viitattu 15.12.2004 allekirjoitettu pöytäkirja sisältää seuraavan määräyksen:
4 § Osa-aikaistetun työntekijän oikeus työajan lyhennysvapaaseen
Mikäli työntekijä on osa-aikaistettu taloudellisista tai tuotannollisista syistä, hänellä on oikeus yhteen työajan lyhennysvapaaseen kutakin kahdeksaatoista sellaista työssäolopäivää kohden, jona hänen työpäivänsä pituus on vähintään kahdeksan tuntia. Vapaat annetaan työehtosopimuksen 9 §:n mukaisesti.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
TES:n allekirjoituspöytäkirja :
7. Erilliset työehtosopimuspöytäkirjat
Todettiin, että tämän työehtosopimuksen ja allekirjoituspöytäkirjan lisäksi noudatetaan seuraavia työehtosopimuspöytäkirjoja:
‐ Työehtosopimuspöytäkirja tarvittaessa työhön kutsuttavien työntekijöiden työsuhteissa noudatettavista ehdoista (17.2.2012)
‐ Työehtosopimuspöytäkirja palkitsemisjärjestelmästä (31.1.2014)
‐ G4S Cash Solutions Finland Oy:tä koskeva työehtosopimuspöytäkirja ns. G4S-kotelo (12.3.2010)"
G4S-kotelossa on seuraava määräys:
5 § Osa-aikaistetun työntekijän oikeus työajanlyhennysvapaaseen
Mikäli työntekijä on osa-aikaistettu taloudellisista tai tuotannollisista syistä, hänellä on oikeus yhteen työajan lyhennysvapaaseen kutakin kahdeksaatoista sellaista työssäolopäivää kohden, jona hänen työpäivänsä pituus on vähintään kahdeksan tuntia. Vapaat annetaan työehtosopimuksen 9 §:n mukaisesti.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ASIAN TAUSTA JA ERIMIELISYYS
G4S-kotelon 2 § ja 3 § perustuvat sopimukseen 7.2.2002, 4 § sopimukseen 22.2.2002, 5 § sopimukseen 15.12.2004, 6 § sopimukseen 26.9.2006 ja 7 § sopimuksiin 22.2.2002, 15.12.2004 ja 12.11.2007. Asianosaiset ovat erimielisiä siitä, onko G4S-kotelon 5 §:ää sovellettava kaikkiin taloudellisista ja tuotannollisista syistä osa-aikaistettuihin työntekijöihin riippumatta siitä, milloin osa-aikaistaminen on tapahtunut.
Asiassa on käyty erimielisyysneuvottelut.
KANNE
Vaatimukset
Ammattiliitto Pro ry on vaatinut, että työtuomioistuin
- vahvistaa G4S-kotelon 5 §:n oikeaksi tulkinnaksi, että kaikilla taloudellisista tai tuotannollisista syistä osa-aikaistetuilla työntekijöillä on oikeus työajan lyhennysvapaaseen; ja
- velvoittaa Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n korvaamaan Ammattiliitto Pro ry:n oikeudenkäyntikulut 3.434,40 eurolla korkoineen.
Perusteet
G4S-kotelon 5 §:n määräystä on sovellettava kaikkiin taloudellisista tai tuotannollisista syistä osa-aikaistettuihin työntekijöihin siitä riippumatta, milloin osa-aikaistaminen on tapahtunut. Myös G4S-kotelon allekirjoittamisen jälkeen osa-aikaistetuilla työntekijöillä on oikeus työajanlyhennysvapaaseen.
Määräyksen sanamuodossa ei ole rajattu sen ajallista soveltamisalaa. Määräyksen sanamuodon mukaan ainoa rajoitus työajanlyhennysvapaan saamiseen on osa-aikaistamisen peruste, tuotannollinen ja taloudellinen syy. Määräyksen sanamuodon mukaan sitä sovelletaan kaikkiin taloudellisista tai tuotannollisista syistä osa-aikaistettuihin työntekijöihin. Mikäli osapuolilla olisi ollut tarkoitus sopia, että määräys koskee vain ennen määräyksen kirjaamista osa-aikaistettuja henkilöitä, tästä olisi nimenomaisesti sovittu.
Määräyksen tulkinnassa tulee huomioida, että joissakin G4S-kotelon määräyksissä soveltamisalaa on rajoitettu. Esimerkiksi G4S-kotelon 4 §:n määräyksien soveltamisalaa on rajattu ajallisesti seuraavasti: "seuraavia määräyksiä sovelletaan niihin työntekijöihin ja toimihenkilöihin, jotka ovat olleet työssä ja joihin on noudatettu 31.12.2001 saakka Postialan tehtäviä koskevaa työehtosopimusta". Sanotun 4 §:n kohdissa 1 ja 5 on vielä muulla tavoin täsmennettyjä ajallisia rajoituksia samoin kuin 7 §:ssä.
Edellä mainituissa määräyksissä on selkeästi asetettu määräyksen soveltamisalan rajoitukseksi, että työntekijän työsuhteen on tullut olla voimassa mainittuna päivänä. Mikäli määräyksen soveltamista on ajallisesti rajoitettu, siitä on mainittu määräyksessä. G4S-kotelon 5 §:n määräyksessä ei ole päivään tai muuhun aikaan sidottua rajoitusta. Päivään tai muuhun aikaan sidottua rajoitusta ei ole myöskään G4S-kotelon 2, 3 tai 6 §:ssä. Muut G4S-kotelon määräykset huomioon ottaen G4S-kotelon 5 §:n soveltamisalaa ei ole ollut tarkoitus rajoittaa ajallisesti ja sen sanamuoto vastaa sopijaosapuolten yhteistä tarkoitusta.
Työnantajapuoli on laatinut työehtosopimustekstin. Työntekijäpuoli on työehtosopimusmääräyksen voimaan tultua tiedottanut siitä jäsenilleen ja ilmoittanut myös tuotannollisista ja taloudellisista syistä osa-aikaistettujen työntekijöiden olevan jatkossa oikeutettuja työajan lyhennysvapaaseen. Työnantajapuoli ei ole korjannut nyt virheelliseksi väittämäänsä työntekijäpuolen tulkintaa yli 10 vuoteen. Yhtiössä ei ole osa-aikaistettu työntekijöitä työnantajan aloitteesta vuoden 2004 jälkeen. Näin ollen vastaajan väittämää sopimusmääräyksen vakiintunutta tulkintaa ei ole. Luottamusmies on välittömästi asiasta tiedon saatuaan riitauttanut työnantajapuolen näkemyksen sopimusmääräyksen rajatusta soveltamisalasta.
VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Palvelualojen työnantajat PALTA ry on vaatinut, että kanne hylätään ja että kantaja velvoitetaan korvaamaan sen oikeudenkäyntikulut 4.180 eurolla korkoineen.
Kanteen kiistämisen perusteet
Riidan kohteena olevasta määräyksestä sovittiin 15.12.2004 eikä sen sisältöä tai tarkoitusta ole tämän jälkeen muutettu. Määräyksen tulkinnan kannalta olennaista on, missä olosuhteissa määräyksestä sovittiin ja mikä oli osapuolten tarkoitus määräyksestä sovittaessa 15.12.2004. Käytännössä tulkinnan kohteena on siten 15.12.2004 sovitun työehtosopimuspöytäkirjan 4 § eikä G4S-kotelon 5 §.
G4S-kotelon 5 § koskee niitä työntekijöitä, jotka olivat osa-aikaistettuna tuotannollis-taloudellisin perustein 15.12.2004. Poikkeuksesta sovittiin, koska yhtiöllä oli tuolloin osa-aikaistettu suuri joukko työehtosopimuksen piirissä olevia työntekijöitä. Määräyksellä poikettiin rahankäsittelypalvelualan työehtosopimuksesta laajentaen työajan lyhennysvapaiden ansaintaa koskemaan myös määrättyjä osa-aikaistettuja työntekijöitä. Ilman laajennusta osa-aikaistetut työntekijät eivät ansaitsisi lyhennysvapaita. Kyse ei ole poikkeusmääräyksestä, jota sovellettaisiin kaikkiin tulevaisuudessa mahdollisesti osa-aikaistettaviin työntekijöihin. G4S-kotelon sopimisajankohta 12.3.2010 ei ole relevantti määräyksen soveltamisen kannalta.
Yhtiö on tällä hetkellä ainoa, joka noudattaa rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimusta. Vuonna 2004 työehtosopimusta sovellettiin kuitenkin muissakin yhtiöissä. Poikkeuksesta sovittaessa tarkoituksena ei ollut saattaa yhtiötä pysyvästi muita alan toimijoita epäedullisempaa asemaan sopimalla työehtosopimus pysyvästi kalliimmaksi sen kannalta. Näin ollen määräys on määrättyä ja suljettua työntekijäjoukkoa koskeva poikkeus.
Määräyksen sanamuodon mukaan työajan lyhennysvapaita ansaitsevat osa-aikaistetut työntekijät. Sanamuoto viittaa tapahtuneeseen osa-aikaistamiseen, ei tuleviin osa-aikaistamisiin. Määräyksen sanamuoto ei siten tue kantajan väitettä, että myös mahdollisesti myöhemmin osa-aikaistettaviin työntekijöihin sovellettaisiin poikkeusmääräystä. Poikkeusmääräystä tulee tulkita suppeasti.
Kaikkien G4S-kotelon lisäetujen soveltamisala on rajattu. Entisiä postilaisia koskevista poikkeuksista (G4S-kotelon 4 §) sovittiin pöytäkirjalla 22.2.2002 ja ne koskevat vain määrättyjä työntekijöitä. Soveltamisalan piiriin ei ole myöhemmin lisätty uusia työntekijöitä. Rajoitettu soveltamisala koskee myös ruuhkalisää (G4S-kotelon 7 §).
G4S-kotelo muodostettiin vuonna 2010 useista työehtosopimuspöytäkirjoista niiden sisältöä tai alkuperäistä tarkoitusta muuttamatta. Tämä kirjattiin G4S-kotelon 1 §:ään ja koskee myös riidanalaista, alun perin 15.12.2004 sovittua määräystä. Kirjaus olisi tarpeeton, mikäli kantajan vaatimus määräyksen tulkinnasta hyväksyttäisiin.
TODISTELU
Kantajan kirjalliset todisteet
1. Rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimuksen lisäpöytäkirja 15.12.2004
2. Falck Cash Services Oy:tä koskevan työehtosopimuksen lisäpöytäkirjan muuttaminen 15.12.2004
3. Rahankäsittelypalvelut-alan sopimus -artikkeli Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n Reitti-jäsenlehdestä nro 1/2005
4. Rahankäsittelypalvelut -alan työehtosopimuspöytäkirja 12.3.2010 (G4S-kotelo)
5. Rahankäsittelypalvelut-alan tehtäviä koskeva yrityskohtainen työehtosopimuspöytäkirja 12.9.2006
Vastaajan kirjalliset todisteet
l. Rahankäsittelypalvelut -alan työehtosopimuspöytäkirja 12.3.2010 (G4S-kotelo)
2. Rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimuksen lisäpöytäkirja 15.12.2004
3. Työehtosopimuspöytäkirja 22.2.2002
4. Rahankäsittelypalvelut-alan sopimus -artikkeli Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n Reitti-jäsenlehdestä nro 1/2005
Kantajan henkilötodistelu
1. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n liittosihteeri A
Vastaajan henkilötodistelu
1. G4S Cash Solutions Oy:n työturvallisuus- ja tarkastuspäällikkö B
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Kysymyksenasettelu
Rahankäsittelypalvelut -alan työehtosopimuspöytäkirjan 12.3.2010 eli niin sanotun GS4-kotelon 5 §:n mukaan mikäli työntekijä on osa-aikaistettu taloudellisista tai tuotannollisista syistä, hänellä on oikeus yhteen työajan lyhennysvapaaseen kutakin kahdeksaatoista sellaista työssäolopäivää kohden, jona hänen työpäivänsä pituus on vähintään kahdeksan tuntia.
Kantajan mukaan määräystä on sovellettava kaikkiin työnantajan taloudellisista tai tuotannollisista syistä osa-aikaistamiin työntekijöihin riippumatta siitä, milloin osa-aikaistaminen on tapahtunut. Vastaajan mukaan määräys koskee vain pöytäkirjan laatimishetkellä 15.12.2004 osa-aikaistettuina olleita työntekijöitä.
GS4-kotelon 5 §:n tulkinta
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n liittosihteeri A on työtuomioistuimessa kertonut osallistuneensa työehtosopimuspöytäkirjaa koskeneisiin neuvotteluihin vuosina 2004 ja 2010. Yhtiössä käytiin yhteistoimintaneuvotteluja vuonna 2004 ja pöytäkirjalla haluttiin varmistaa osa-aikaisten työntekijöiden oikeus työajanlyhennysvapaisiin. Määräystä oli tarkoitus soveltaa kaikkiin tuotannollisista tai taloudellisista syistä osa-aikaistettuihin työntekijöihin eikä määräykseen kirjattu ajallista rajausta toisin kuin esimerkiksi saman pöytäkirjan 4 ja 7 §:ään. Osapuolten erimielisyys määräyksen tulkinnasta ilmeni ensimmäisen kerran keväällä 2015, kun yhtiö ilmoitti osa-aikaistamisista ja siitä, ettei määräys koskisi vuoden 2004 jälkeen osa-aikaistettavia työntekijöitä.
G4S Cash Solutions Oy:n työturvallisuus- ja tarkastuspäällikkö B osallistui neuvotteluihin vuosina 2004 ja 2010. Neuvotteluissa keskusteltiin siitä, miten yhteistoimintaneuvotteluista aiheutuvien osa-aikaistamisten vaikutuksia voitaisiin lieventää. Pöytäkirjaan kirjattiin työntekijäpuolen aloitteesta tuotannollisista tai taloudellisista syistä osa-aikaistetuille työntekijöiden oikeus työajanlyhennysvapaaseen. Pöytäkirjalla oli tarkoitus "koteloida" yhtiötä koskevat määräykset eikä koteloon ollut tarkoitus jälkeenpäin lisätä ulkopuolisia henkilöitä. Työnantajapuolen tarkoituksena oli, että määräys koskee vain sopimushetkellä osa-aikaistettuina olevia työntekijöitä.
Edellä selostettujen kertomusten perusteella työtuomioistuin toteaa, etteivät työehtosopimuspöytäkirjan sopijapuolet ole vuosina 2004 tai 2010 käymiensä neuvottelujen aikana keskustelleet siitä, että ainoastaan sopimushetkellä 2004 tuotannollisista tai taloudellisista syistä osa-aikaistettuna olleilla työntekijöillä olisi oikeus työajanlyhennysvapaaseen sopimusmääräyksessä tarkoitetulla tavalla. Koska yhtiö ei ole osa-aikaistanut työntekijöitä tuotannollisilla tai taloudellisilla syillä vuoden 2004 jälkeen, määräyksestä ei ole esitettävissä vakiintunutta soveltamiskäytäntöä. Näin ollen työehtosopimuspöytäkirjan määräystä on tulkittava lähinnä sen sanamuodon mukaisesti.
Työtuomioistuin katsoo, että työehtosopimuspöytäkirjan 12.3.2010 eli niin sanotun GS4-kotelon 5 §:n (K4, V1) sanamuoto on selvä. Määräys viittaa kaikkiin taloudellisista tai tuotannollisista syistä osa-aikaistettuihin työntekijöihin. Toisin kuin kotelon joissakin muissa määräyksissä, nyt esillä olevassa määräyksessä ei ole ajallista rajoitusta. Sanamuodon mukaista tulkintaa puoltaa myös osa-aikatyöntekijöiden tasapuolista, suhteellisuusperiaatteen mukaista kohtelua koskeva pakottava sääntely, jonka työtuomioistuin on aikaisemminkin ottanut huomioon käsitellessään osa-aikatyöntekijöiden oikeutta työajan lyhennysvapaisiin (esim. TT 2001:52). GS4-kotelon 5 §:n määräystä on näillä perusteilla tulkittava kantajan esittämällä tavalla.
Oikeudenkäyntikulut
Asian hävitessään Palvelualojen työnantajat PALTA ry on työtuomioistuimesta annetun lain 33 a §:n 1 momentin nojalla velvollinen korvaamaan Ammattiliitto Pro ry:n oikeudenkäyntikulut. Ammattiliitto Pro ry:n oikeudenkäyntikuluvaatimus on määrältään myönnetty.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin vahvistaa G4S-kotelon 5 §:n oikeaksi tulkinnaksi, että kaikilla taloudellisista tai tuotannollisista syistä osa-aikaistetuilla työntekijöillä on oikeus työajan lyhennysvapaaseen.
Palvelualojen työnantajat PALTA ry velvoitetaan korvaamaan Ammattiliitto Pro ry:n oikeudenkäyntikulut 3.434,40 eurolla korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomion antopäivästä lukien.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Saloheimo puheenjohtajana sekä Kröger, Niittylä, Tuliara, Ahokas ja Lehto jäseninä. Sihteeri on ollut Taramaa.
Tuomio on yksimielinen.