TT 2016:40
- Keywords
- Lakko, Työtaistelu, Valvontavelvollisuuden laiminlyönti
- Year of case
- 2016
- Date of Issue
- Register number
- R 6/16
Lakon syynä oli yhtiön porakoneverstaan siirtäminen toiselle paikkakunnalle ja siihen liittyvä huoli työpaikkojen säilymisestä. Työtaistelu kohdistui voimassa olevan työehtosopimuksen työnantajan työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen.
Työpaikan pääluottamusmies oli muistuttanut työntekijöitä työrauhavelvoitteesta muttei ollut onnistunut säilyttämään työrauhaa työpaikalla. Ammattiosastojen ei selvitetty ryhtyneen enempiin toimenpiteisiin työtaistelun päättämiseksi ja työrauhan palauttamiseksi. Ne tuomittiin hyvityssakkoon valvontavelvollisuutensa laiminlyömisestä.
KANTAJA
Teknologiateollisuus ry
VASTAAJA
Metallityöväen Liitto ry
KUULTAVAT
Tampereen Metallityöväen Ammattiosasto ry
Tampereen seudun metallityöntekijäin ammattiosasto ry
ASIA
Työrauha
TYÖTAISTELUTOIMENPITEET
Sandvik Mining and Construction Oy:n Tampereen toimipaikan tuotannon työntekijät aloittivat työtaistelun perjantaina 11.12.2015 kello 5. Työtaistelu päättyi samana päivänä kello 22. Lakkoon osallistui yhteensä 351 työntekijää.
Työntekijöiden pääluottamusmies ilmoitti lakosta valmistuspäällikölle puhelimitse torstaina 10.12.2015 työmaakokouksen jälkeen. Lakon syyksi hän ilmoitti porakoneverstaan siirtämisen Tampereelta Lahden tehtaalle. Työntekijät olivat huolissaan työpaikkansa puolesta, ja halusivat ilmaista mielipiteensä porakoneverstaan siirtämisestä. Lakkoon ryhtymisestä päätettiin työmaakokouksessa, johon myös luottamusmiehet osallistuivat. Saatuaan tietää työtaistelusta työnantaja vaati pääluottamusmiestä ryhtymään toimenpiteisiin lakon estämiseksi.
Pääluottamusmies tai muu ammattiosastojen edustaja ei osallistunut lakkoon.
Tampereen Metallityöväen Ammattiosasto ry nro 7:ssä on maksavia jäseniä 2593 ja Tampereen seudun metallityöntekijäin ammattiosasto ry nro 195:ssä 1295.
KANNE
Vaatimukset
Teknologiateollisuus ry on vaatinut, että työtuomioistuin
- tuomitsee Tampereen Metallityöväen Ammattiosasto ry:n työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisen valvontavelvollisuutensa laiminlyömisestä hyvityssakkoon,
- tuomitsee Tampereen seudun metallityöntekijäin ammattiosasto ry:n työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisen valvontavelvollisuutensa laiminlyömisestä hyvityssakkoon ja
- velvoittaa Tampereen Metallityöväen Ammattiosasto ry:n ja Tampereen seudun metallityöntekijäin ammattiosasto ry:n korvaamaan yhteisvastuullisesti Teknologiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 2.500 eurolla korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.
Perusteet
Tampereen Metallityöväen Ammattiosasto ry ja Tampereen seudun metallityöntekijäin ammattiosasto ry ovat laiminlyöneet työehtosopimuslain mukaan niille kuuluvan valvontavelvollisuuden sallimalla jäsentensä ryhtyä työehtosopimuslain ja työehtosopimuksen vastaiseen työtaisteluun ja laiminlyöneet ryhtyä riittäviin toimenpiteisiin työrauhan ylläpitämiseksi.
Lakolla pyrittiin painostamaan työnantajaa työehtosopimusmääräyksien vastaisesti suostumaan työntekijäpuolen haluamiin ratkaisuihin asioissa, jotka kuuluvat työnantajan työnjohto-oikeuden piiriin. Työtaistelu kohdistui siten voimassa olevan työehtosopimuksen työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja erottaa työntekijä ja määrätä työn johtamisesta.
Tampereen Metallityöväen Ammattiosasto ry ja Tampereen seudun metallityöntekijäin ammattiosasto ry tai niiden edustajat eivät ole ryhtyneet riittäviin toimenpiteisiin lakon estämiseksi tai lakon päättämiseksi ja työrauhan palauttamiseksi.
Lakon johdosta menetettiin yhteensä 2.635 työtuntia ja vahinkoa aiheutui noin 142.000 euron edestä.
Työehtosopimuksen 43.3.4 kohdassa ei edellytetä osapuolten neuvottelua mielenilmauksen kestäessä.
VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Metallityöväen Liitto ry on vastauksessaan, johon Tampereen Metallityöväen Ammattiosasto ry ja Tampereen seudun metallityöntekijäin ammattiosasto ry ovat yhtyneet, vaatinut, että kanne hylätään ja Teknologiateollisuus ry velvoitetaan korvaamaan sen oikeudenkäyntikulut 500 eurolla korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.
Kanteen kiistämisen perusteet
Ennen mielenilmausta työpaikalla järjestettiin työmaakokous, jossa työntekijät päättivät mielenilmauksesta ilman henkilöstön edustajien myötävaikutusta. Työpaikan pääluottamusmies muistutti työntekijöitä työrauhavelvoitteesta, mutta ei onnistunut säilyttämään työrauhaa työpaikalla. Kukaan ammattiosastojen edustajista ei osallistunut työtaisteluun.
Työnantaja kieltäytyi neuvottelemasta mielenilmauksesta sen kestäessä, vaikka työehtosopimuksen 43.3.4 kohdassa edellytetään, että työtaistelutilanteessa työnantaja ja pääluottamusmies yhdessä toteavat muun muassa työrauhan rikkoutumiseen johtaneet syyt, ja toimenpiteet, joilla voidaan rajoittaa työtaistelutoimesta aiheutuvia vahinkoja.
Koska pääluottamusmies on yrittänyt säilyttää työpaikalla työrauhan eikä ole millään tavoin asettunut tukemaan sitä, ja koska mielenilmaus on kestänyt vain kaksi työvuoroa, ei kuultavien ammattiosastojen voida katsoa laiminlyöneen valvontavelvoitettaan.
Mahdollisen hyvityssakon määrässä tulee huomioida mielenilmauksen lyhyt kesto sekä pääluottamusmiehen pyrkimykset säilyttää työrauha. Mahdollisen hyvityssakon määrässä tulee huomioida myös se, että työnantaja itse on toiminut työehtosopimuksen 43.3.4 kohdan vastaisesti kieltäytyessään neuvottelemasta mielenilmauksesta sen kestäessä.
TODISTELU
Kantajan kirjallinen todiste
1. Vaatimus työehtosopimuksen vastaisen työtaistelun lopettamiseksi
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Työtaistelutoimenpiteet ja kohdistuminen työehtosopimukseen
Sandvik Mining and Construction Oy:n Tampereen toimipaikassa järjestettiin edellä kuvatuin tavoin työtaistelu, joka alkoi perjantaina 11.12.2015 kello 5 ja päättyi samana päivänä kello 22. Työtaisteluun osallistui 351 työntekijää.
Työtaistelun syynä oli porakoneverstaan siirtäminen Tampereelta Lahden tehtaalle. Työntekijät olivat huolissaan työpaikkansa puolesta, ja halusivat ilmaista mielipiteensä porakoneverstaan siirtämisestä. Työtaistelu kohdistui siten voimassa olevan Teknologiateollisuus ry:n ja Metallityöväen Liitto ry:n välisen työehtosopimuksen I osion työnjohto-oikeutta koskevan 6 kohdan määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja erottaa työntekijä sekä määrätä työn johtamisesta.
Ammattiosastojen vastuu
Työpaikan pääluottamusmies on muistuttanut työntekijöitä työrauhavelvoitteesta muttei ole onnistunut säilyttämään työrauhaa työpaikalla. Ammattiosastojen ei ole selvitetty ryhtyneen enempiin toimenpiteisiin työtaistelun päättämiseksi ja työrauhan palauttamiseksi. Ammattiosastojen toimenpiteitä ei voida pitää riittävinä. Ne ovat siten laiminlyöneet valvontavelvollisuutensa.
Hyvityssakko
Työehtosopimuslain 10 §:n mukaan hyvityssakkoon tuomittaessa on otettava huomioon kaikki esiin tulleet asianhaarat, kuten vahingon suuruus, syyllisyyden määrä, toisen osapuolen rikkomukseen mahdollisesti antama aihe ja yhdistyksen tai yrityksen koko. Erityisestä syystä voidaan hyvityssakko jättää tuomitsematta.
Työtuomioistuin on hyvityssakkojen määrää harkitessaan ottanut huomioon työehtosopimuslain 10 §:ssä mainitut seikat.
Oikeudenkäyntikulut
Tampereen Metallityöväen Ammattiosasto ry ja Tampereen seudun metallityöntekijäin ammattiosasto ry ovat asian hävitessään työtuomioistuimesta annetun lain 33 a §:n nojalla velvollisia yhteisvastuullisesti korvaamaan Teknologiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut. Oikeudenkäyntikuluvaatimus on määrältään myönnetty.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Tampereen Metallityöväen Ammattiosasto ry:n maksamaan Teknologiateollisuus ry:lle hyvityssakkoa valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä 3.200 euroa ja Tampereen seudun metallityöntekijäin ammattiosasto ry:n maksamaan Teknologiateollisuus ry:lle hyvityssakkoa valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä 3.000 euroa.
Tampereen Metallityöväen Ammattiosasto ry ja Tampereen seudun metallityöntekijäin ammattiosasto ry velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Teknologiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 2.500 eurolla, mille määrälle on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentin mukaista viivästyskorkoa kuukauden kuluttua tuomion antopäivästä lukien.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Wirén puheenjohtajana sekä Saarensola, Lindström, Nybondas, Koskinen ja Ahokas jäseninä. Esittelijä on ollut Anttila.
Tuomio on yksimielinen.