Go to front page
Labour Court

1.10.2010

Labour Court

Rulings and opinions of the Labour Court since 1970

TT:2010-114

Keywords
Lakko, Työrauhavelvollisuuden rikkominen, Työtaistelu, Valvontavelvollisuus
Year of case
2010
Date of Issue
Register number
R 117/10

Työtaistelulla oli vastustettu työnantajan yhteistoimintaneuvottelujen päättymisen jälkeen tekemää päätöstä irtisanoa työntekijöitä. Työehtosopimuksen 5 §:n 1 kohdan mukaan työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja erottaa työntekijä sekä määrätä työn johtamisesta. Työtaistelu oli näin ollen kohdistunut työehtosopimuksen tähän määräykseen.

Ammattiosastot olivat lakon toimeenpannessaan rikkoneet työrauhavelvollisuutensa.

Näyttämättä oli jäänyt, että työntekijäliitto olisi laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa.

TYÖTUOMIOISTUIN TUOMIO Nro 114

KANTAJA

Metsäteollisuus ry

VASTAAJA

Paperiliitto ry

KUULTAVAT

Paperiliiton Kuusankosken osasto n:o 19 ry
Paperiliiton Ammattiosasto Kuusanniemi-Voikkaa 85 ry

ASIA

Työrauhavelvollisuuden rikkominen ynnä muuta

KANNE

Vaatimukset

Metsäteollisuus ry on vaatinut, että

  • Paperiliitto ry tuomitaan valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä hyvityssakkoon ja Paperiliiton Kuusankosken osasto n:o 19 ry ja Paperiliiton Ammattiosasto Kuusanniemi-Voikkaa 85 ry tuomitaan hyvityssakkoon ensisijaisesti työrauhavelvollisuuden rikkomisesta ja toissijaisesti valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä.

Metsäteollisuus ry on lisäksi vaatinut Paperiliitto ry:n ja sen edellä mainittujen ammattiosastojen velvoittamista yhteisvastuullisesti korvaamaan Metsäteollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen kuukauden kuluttua työtuomioistuimen tuomion antamisesta lukien.

Perusteet

Saatuaan työnantajan ilmoituksen yhteistoimintaneuvottelujen päättymisen jälkeen tehdystä päätöksestä irtisanoa työntekijöitä UMP-Kymmene Oyj:n Kymin tehtaan työntekijät ovat toimeenpanneet lakon, joka alkoi 20.4.2010 kello 20.30 ja päättyi 22.4.2010 kello 6. Kymin tehtaalla on yhteensä 594 paperiteollisuuden työehtosopimuksen soveltamispiiriin kuuluvaa työntekijää. Lakossa oli yhteensä 320 työntekijää, loput työntekijöistä olivat lakon aikana vapailla. Lakossa olleesta 320 työntekijästä 300 ovat kuultavina olevien Paperiliitto ry:n ammattiosastojen jäseniä. Lakosta aiheutui noin 2 miljoonan euron suuruiset taloudelliset menetykset. Paperiliiton Kuusankosken osasto n:o 19 ry ja Paperiliiton Ammattiosasto Kuusanniemi-Voikkaa 85 ry toimeenpanivat lakon jäsenilleen antamansa ilmoituksen mukaisesti.

Työnantaja antoi 16.4.2010 kello 13.30 henkilöstölle ilmoituksen yhteistoimintaneuvottelujen perusteella tehdystä päätöksestä irtisanoa työntekijöitä. Ammattiosastojen puheenjohtajat pyysivät tapaamista tehtaanjohtajan ja henkilöstöpäällikön kanssa 20.4.2010 kello 8. Työntekijöiden edustajat halusivat selvittää ilmoitukseen liittyviä henkilölukuja koskevia epäselvyyksiä. Tapaamisessa työnantaja kertoi työntekijöiden edustajille, että henkilölukumäärän muuttuminen johtuu aiemmin työntekijävahvuudesta poistettujen työntekijöiden lisäämisestä vähennettävien lukumäärään. Ammattiosastojen puheenjohtajat ilmoittivat 20.4.2010 kello 16 tehtaanjohtajalle toimikuntien päätöksestä, jonka mukaan työntekijät ryhtyvät lakkoon 21.4.2010 kello 6, jos luvuissa esiintyviä epäselvyyksiä ei selvitetä. Lakon he ilmoittivat kestävän 3.5.2010 kello 6 saakka. Samanaikaisesti Paperiliiton Kuusankosken osasto n:o 19 ry:n pääluottamusmies antoi lausunnon Yleisradiolle lakon alkamisesta.

Työntekijöiden edustajien pyynnöstä ilmoituksesta neuvoteltiin osastojen edustajien ja työnantajan edustajien välillä aina puoleen yöhön asti. Neuvotteluissa työnantaja muistutti henkilöstön edustajia heidän velvollisuudestaan pitää työrauhaa yllä. Paperiliiton Ammattiosasto Kuusanniemi-Voikkaa 85 ry:n pääluottamusmies antoi alasajokäskyn sellutehtaan henkilöstölle 20.4.2010 kello 20.30. Paperikoneiden alasajo alkoi 21.4.2010 kello 1. Osastojen puheenjohtajat, pääluottamusmiehet tai kukaan muukaan ammattiosastojen edustaja ei ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin työrauhan turvaamiseksi tai palauttamiseksi. Paperiteollisuuden työehtosopimuksen piiriin kuuluville tehtaan työntekijöille ilmoitettiin lakosta muun muassa ammattiosastojen internet-sivuilla. Toimenpiteillään työntekijöiden ammattiosastot ovat syyllistyneet työrauhavelvollisuuden rikkomiseen

Saatuaan tiedon työtaistelusta Metsäteollisuus ry:n varatoimitusjohtaja oli 21.4.2010 yhteydessä Paperiliitto ry:n puheenjohtajaan kehottaen liittoa ryhtymään välittömästi toimenpiteisiin työrauhan palauttamiseksi UPM-Kymmene Oyj:n Kymin tehtaalla. Metsäteollisuus ry:n vaatimuksista huolimatta työtaistelu ei päättynyt. Paperiliitto ry ei ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin työtaistelun lopettamiseksi. Paikallinen sovintosopimus työtaistelun päättämisestä neuvoteltiin osallisten liittojen avustuksella ja allekirjoitettiin 21.4.2010 kello 21. Henkilöstö palasi töihin 22.4.2010 kello 6 lukuun ottamatta Kymin voiman henkilöstöä, joka palasi työhön kello 14. Tehdas saatiin normaaliin tuotannolliseen toimintaan 23.4.2010 aikana.

Työtaistelulla on vastustettu työnantajan yhteistoimintaneuvottelujen päättymisen jälkeen tekemää päätöstä irtisanoa työntekijöitä. Työehtosopimuksen 5 §:n 1 kohdan mukaan työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja erottaa työntekijä sekä määrätä työn johtamisesta. Työtaistelu on näin ollen kohdistunut työehtosopimuksen tähän määräykseen.

Paperiteollisuuden työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan 8 kohdassa on sovittu sopimusosapuolten tehostetusta työrauhavelvollisuudesta. Metsäteollisuus ry:stä on esitetty Paperiliitto ry:lle vaatimus työrauhan palauttamisesta 21.4.2010. Koska työtaistelu ei päättynyt Metsäteollisuus ry:n esittämästä vaatimuksesta huolimatta, Paperiliitto ry:n toimia työrauhan palauttamiseksi ei voida pitää riittävinä. Näin ollen liitto on laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa.

Hyvityssakkoa Paperiliitto ry:lle ja sen ammattiosastoille määrättäessä tulee korottavana seikkana ottaa huomioon, että lakko on aiheuttanut huomattavat, noin kahden miljoonan euron taloudelliset menetykset.

VASTAUS

Vastaus kannevaatimuksiin

Paperiliitto ry on vastauksessaan, johon kuultavina olevat ammattiosastot ovat yhtyneet, kiistänyt kanteen ja vaatinut sen hylkäämistä.

Kanteen kiistämisen perusteet

Kymin tehtaalla on kanteessa kerrotulla tavalla ollut mielenilmaus, joka on alkanut sellutehtaan osalta 20.4.2010 kello 20.30. Välittömästi väärinkäsityksen tehtaalla selvittyä, työntekijöitä on alettu luottamushenkilöiden toimesta soittaa yövuoroon, joka on alkanut 21.4.2010 kello 22. Sen johdosta koneet on saatu käyntiin heti aamuvuoron alusta.

Kymin tehtaalla on käyty yhteistoimintaneuvotteluja, joiden lopputuloksen työnantaja on ilmoittanut työntekijöille 16.4.2010 kello 13.30. Työnantaja on ilmoittanut päätöksenään, että tehtaalta irtisanotaan 83,5 henkilöä. Päätös ei ole johtanut minkäänlaisiin mielenilmauksiin tehtaalla eikä sellaisista ole edes keskusteltu. Tämän jälkeen 20.4.2010 Kymin tehtaan johtaja on todennut julkisuuteen, että yhteistoimintamenettelyn lopputuloksesta riippumatta irtisanottavien työntekijöiden määrä olisikin 102,5. Tehtaan johtajan julkisuuteen antaman tiedon mukaan ero johtuisi siitä, että pidemmällä sairauslomalla olevat ja lomautetut työntekijät irtisanottaisiin jo aiemmin ilmoitettujen lisäksi ilman yhteistoimintamenettelyä. Luottamushenkilöille tehtaan johtaja on lisäksi ilmoittanut, että luonnollisestikin myös äitiyslomalta palaavat tultaisiin irtisanomaan välittömästi työhön paluunsa yhteydessä. Tehtaan johtajan menettely tulee ottaa työehtosopimuslain 10 §:n mahdollistamalla tavalla huomioon asiaa ratkaistaessa.

Metsäteollisuus ry:n varatoimitusjohtaja on ollut yhteydessä Paperiliitto ry:n puheenjohtajaan aamupäivällä 21.4.2010 ja vaatinut Paperiliitto ry:tä ryhtymään toimenpiteisiin asiassa. Välittömästi yhteydenoton jälkeen Paperiliitto ry:n puheenjohtaja on ryhtynyt järjestämään tapaamista Kuusankoskelle, johon myös Metsäteollisuus ry:n varatoimitusjohtaja ja UPM:n edustaja ovat osallistuneet paikallisten osapuolten ohella. Tilaisuudessa on käyty läpi voimassa olevaa lainsäädäntöä ja todettu, että yhteistoimintaneuvottelun päättyessä ilmoitettu määrä on oikea. Välittömästi tämän jälkeen työntekijät ovat alkaneet soittaa työntekijöitä jo alkavaan yövuoroon tehtaan ylösajamiseksi mahdollisimman pian. Näin ollen Paperiliitto ry on täyttänyt valvontavelvollisuutensa välittömästi asiasta tiedon saatuaan.

Mielenilmaus ei ole miltään osin kohdistunut alan työehtosopimukseen eikä mielenilmauksella ole myöskään yritetty painostaa työnantajaa millään tavoin. Tätä näkemystä tukee muun ohella se seikka, että mielenilmauksen yhteydessä ei ole esitetty mitään vaatimuksia eikä mitään ehtoja paluulle työhön. Edellä kerrotuin perustein kysymyksessä ei siis ole ollut työtaistelutoimenpide.

Paperiliiton Kuusankosken osasto n:o 19 ry:n työssäkäyvien jäsenten määrä on 543 ja Paperiliiton Ammattiosasto Kuusanniemi-Voikkaa 85 ry:n työssäkäyvien jäsenten määrä on 275.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Työtaistelutoimenpiteet ja niiden kohdistuminen työehtosopimukseen

UMP-Kymmene Oyj:n Kymin tehtaan työntekijät ovat kanteessa kerrotuin tavoin olleet lakossa 20.4.2010 kello 20.30 - 22.4.2010 kello 6.

Työtaistelulla on vastustettu työnantajan yhteistoimintaneuvottelujen päättymisen jälkeen tekemää päätöstä irtisanoa työntekijöitä. Työehtosopimuksen 5 §:n 1 kohdan mukaan työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja erottaa työntekijä sekä määrätä työn johtamisesta. Työtaistelu on näin ollen kohdistunut työehtosopimuksen tähän määräykseen.

Ammattiosastojen vastuu

Paperiliiton Kuusankosken osasto n:o 19 ry ja Paperiliiton Ammattiosasto Kuusanniemi-Voikkaa 85 ry ovat päättäneet lakon toimeenpanosta. Ammattiosastot eivät ole ryhtyneet toimenpiteisiin työrauhan ylläpitämiseksi tai palauttamiseksi. Ammattiosastot ovat lakon toimeenpannessaan rikkoneet työrauhavelvollisuutensa.

Työntekijäliiton vastuu

Paperiteollisuuden työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan 8 kohdan mukaan liiton katsotaan laiminlyöneen sille kuuluvan valvontavelvollisuuden, jos työrauhaa on rikottu eikä työrauhaa palauteta olosuhteet huomioon ottaen nopeasti sen jälkeen, kun työrauhan rikkominen on tullut liiton tietoon. Määräyksellä on työtuomioistuimen käytännössä katsottu tarkoitetun asettaa työehtosopimukseen osallisille työehtosopimuslakia tiukemmat velvoitteet työrauhan säilymiseksi.

Paperiliitto ry:n ei ole väitetty olleen etukäteen tietoinen 20.4.2010 kello 20.30 järjestetystä työtaistelusta tai muutoinkaan olleen sitä toimeenpanemassa. Metsäteollisuus ry:n varatoimitusjohtaja on aamupäivällä 21.4.2010 ollut yhteydessä Paperiliitto ry:n puheenjohtajaan ja vaatinut Paperiliitto ry:tä ryhtymään toimenpiteisiin työrauhan palauttamiseksi. Puheenjohtaja on tämän johdosta ryhtynyt järjestämään Kuusankoskelle osapuolten välistä tapaamista. Tapaaminen on saatu järjestettyä saman päivän iltana kello 19 ja siihen ovat osallistuneet työntekijäpuolen lisäksi Metsäteollisuus ry:n varatoimitusjohtaja ja yhtiön edustaja. Se johti heti toimenpiteisiin tehtaan käynnistämiseksi. Kun työrauha on saatu palautumaan olosuhteet huomioon ottaen nopeasti työrauhan rikkomisen tultua liiton tietoon, työtuomioistuin katsoo jääneen näyttämättä, että Paperiliitto ry olisi laiminlyönyt työehtosopimuslain mukaisen valvontavelvollisuutensa.

Hyvityssakkojen määrä

Ammattiosastoille tuomittavien hyvityssakkojen määrissä on otettu huomioon työtaistelun kesto ja laajuus ja siitä työnantajalle aiheutuneet menetykset samoin kuin muut työehtosopimuslain 10 §:n nojalla huomioon otettavat seikat. Näyttämättä on jäänyt, että työnantaja olisi omilla toimillaan antanut hyvityssakkoon tuomitsemiseen tai sen määrään vaikuttavalla tavalla aihetta työtaistelun toimeenpanemiseen.

Oikeudenkäyntikulut

Paperiliiton Kuusankosken osasto n:o 19 ry ja Paperiliiton Ammattiosasto Kuusanniemi-Voikkaa 85 ry ovat työtuomioistuimesta annetun lain 33a §:n nojalla velvolliset korvaamaan Metsäteollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut. Kulujen määräksi on ilmoitettu 700 euroa. Määrä on riidaton.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Paperiliiton Kuusankosken osasto n:o 19 ry:n ja Paperiliiton Ammattiosasto Kuusanniemi-Voikkaa 85 ry:n maksamaan Metsäteollisuus ry:lle työrauhavelvollisuuden rikkomisesta hyvityssakkoa, Paperiliiton Kuusankosken osasto n:o 19 ry:n 4.000 euroa ja Paperiliiton Ammattiosasto Kuusanniemi-Voikkaa 85 ry:n 3.000 euroa.

Paperiliitto ry:tä vastaan esitetty hyvityssakkovaatimus hylätään.

Paperiliiton Kuusankosken osasto n:o 19 ry ja Paperiliiton Ammattiosasto Kuusanniemi-Voikkaa 85 ry velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Metsäteollisuus ry:n oikeuden-käyntikulut 700 eurolla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Saloheimo puheenjohtajana sekä Pärnänen, Äimälä, Tuliara, Ahokas ja Lehto jäseninä. Esittelijä on ollut Salonen.

Tuomio on yksimielinen.

Top of page