TT:2005-51
- Keywords
- Palkkaryhmittely, Työehtosopimuksen tulkinta
- Year of case
- 2005
- Date of Issue
- Register number
- R 106/04
Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen mukaiseen palkkaryhmään I B kuuluvat vanhemmat ammattityöntekijät vaativissa ammattikoulutusta tai kokemusta edellyttävissä tehtävissä.
Kysymys siitä, kuuluivatko kaupungin palveluksessa vanhempina ammattityöntekijöinä työskennelleet putkiasentajat palkkaryhmään I B riippumatta siitä, kuinka vaativia putkiasentajan tehtäviä he tekivät.
TYÖTUOMIOISTUIN TUOMIO Nro 51
KANTAJA
Kunta-alan ammattiliitto KTV ry, Helsinki
VASTAAJA
Kunnallinen työmarkkinalaitos, Helsinki
KUULTAVA
Turun kaupunki
ASIA
Työehtosopimuksen tulkinta ynnä muuta
KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Suullinen valmistelu 24.11.2004
Pääkäsittely 31.1.2005
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksessa 2003-2004 on muun ohella seuraavat määräykset:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
20 § AMMATTIKEHITYS, OPPIAJAT JA LYHENNYKSET OPPIAIKOIHIN
1 Työskentelyaika
Työntekijälle, joka on hankkinut ammattipätevyyden oppisopimussuhteessa tai työskennellyt ammattityöntekijän apulaisena ammattiin kehittävässä työssä vähintään 3 vuotta, maksetaan nuoremman ammattityöntekijän palkka. Työntekijälle, joka on työskennellyt nuorempana ammattityöntekijänä 3 vuotta, maksetaan vanhemman ammattityöntekijän palkka.
2 Lyhennykset työskentelyaikoihin
Ammattityöntekijän palkan maksamisen edellytyksenä olevaa työskentelyaikaa lyhennetään työntekijän työalallaan hyväksytysti suorittaman 2-vuotisen ammattikoulun perusteella 18 kuukautta ja vähintään 3-vuotisen ammattikoulun perusteella 27 kuukautta.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Soveltamisohje
Tässä pykälässä tarkoitettuja ammatteja ovat:
autonasentajat, autosähköasentajat, hienomekaanikot, hitsaajat, jyrsijät, maalarit, pelti- ja levysepät, puhelinasentajat, putkiasentajat, puusepät, sepät, sorvarit, sähköasentajat, koneasentajat, viilarit ja muut vastaavat ammatit.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Mainitun työehtosopimuksen liitteessä 2, ammattien palkkaryhmiin sijoittelu, on muun ohella seuraavat määräykset:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
PALKKARYHMÄ I B
Vanhemmat ammattityöntekijät vaativissa ammattikoulutusta tai kokemusta edellyttävissä tehtävissä.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
PALKKARYHMÄ I C
Vanhemmat työntekijät vaativissa puisto- ja puutarha-alan ammattikoulutusta tai erittäin perusteellista kokemusta edellyttävissä tehtävissä.
Vanhemmat työntekijät vaativissa kokemusta edellyttävissä urheilukentän, ulkoilulaitosten- ja alueiden kunnossapito- ja korjaustöissä.
Erikois- ja kuorma-autonkuljettajat.
Työkoneen käyttäjät, jotka käyttävät kahta isoa konetta tai useampia pieniä koneita (traktoria, lakaisukonetta yms.).
PALKKARYHMÄ II A
Muut kuin I palkkaryhmässä mainitut ammattityöntekijät, autonkuljettajat ja koneenkäyttäjät.
Ammattiin kehittävissä töissä työskentelevät nuoremmat ammattityöntekijät.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
KANNE
Vaatimukset
Kunta-alan ammattiliitto KTV ry on vaatinut, että työtuomioistuin
vahvistaa, että Turun kaupungin palveluksessa työsopimussuhteessa olevien tuntipalkkaisten työntekijöiden A:n, B:n, C:n, D:n, E:n, F:n, G:n, H:n, I:n, J:n, K:n, L:n ja M:n työehtosopimuksen mukainen palkkaryhmä on 1.2.2003 alkaen kunnallisen tuntipalkkaisten työehtosopimuksen 2003-2004 ammattien palkkaryhmiin sijoittelua koskevan liitteen 2 mukainen palkkaryhmä I B ja
velvoittaa Kunnallisen työmarkkinalaitoksen ja Turun kaupungin yhteisvastuullisesti korvaamaan sen oikeudenkäyntikulut laillisine viivästyskorkoineen.
Perusteet
1.2.2003 voimaan tulleeseen tuntipalkkaisten työehtosopimukseen sisältyy uusi palkkaryhmän määrittelyä koskeva määräys. Sopimuksen 19 §:n 1.6 kohdan mukaan kullekin työntekijälle tulee määrätä palkkaryhmä. Palkkahinnoitteluliitteen mukaan tuntipalkkaisten palkkaryhmiä on kahdeksan. Palkkaryhmissä, lukuun ottamatta tilapäisten työntekijöiden ja oppilaiden palkkaryhmiä, määritellään palkkauksen ylä- ja alaraja. Palkkaryhmittelyä koskevan uudistuksen tavoitteena oli yhdenmukaistaa kuntien ja kuntayhtymien paikallisia palkkauskäytäntöjä ja ohjata eri tehtävissä työskentelevien ammattityöntekijöiden palkkausta yhdenmukaisemmaksi kunkin ammattialan sisällä.
Työehtosopimuksessa ei ole nimenomaista soveltamisohjetta tai muuta ohjausta siitä, mitä palkkaryhmän I B kohdassa on tarkoitettu vaativilla ammattikoulutusta tai kokemusta edellyttävillä tehtävillä. Sopijaosapuolet eivät ole tarkoittaneet, että olisi sovittu työnvaativuus -tyyppisestä palkkausjärjestelmästä. Sopijaosapuolten tarkoituksena on kuitenkin ollut, että vaativilla tehtävillä palkkaryhmä I B:ssä tarkoitetaan työehtosopimuksen 20 §:n soveltamisohjeen esimerkkiluettelossa lueteltuja ammattimiehiä. Palkkaryhmä I B:n ensimmäisen kohdan soveltamisen edellytyksenä on, että työntekijän ammattinimike on sopimuksen 20 §:ssä mainittu ammatti ja että työntekijä myös tosiasiallisesti työskentelee ammattinimikkeen mukaisissa tehtävissä ja että työntekijä on saavuttanut sopimuksen 20 §:ssä tarkoitetun vanhemman ammattimiehen aseman työkokemuksen ja koulutuksen perusteella. Mikäli nämä kolme edellytystä täyttyvät, tulee työntekijän palkkaus määrätä palkkaryhmän I B mukaan.
Haastehakemuksessa tarkoitetut putkiasentajat työskentelevät Turun kaupungin teknisten palvelujen osaston kiinteistöjen hoidon LVI-yksikössä. Tässä yksikössä käytiin kaupungin edustajien ja Kunta-alan ammattiliiton Turun yhteisjärjestö KTV ry:n välillä neuvottelut yksikön työntekijöiden palkkaryhmiin sijoittelusta. Asiassa ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen 14 putkiasentajan osalta. Turun kaupunki sijoitti osan putkiasentajista palkkaryhmään I B. Sen sijaan 12 putkiasentajaa, A, B, C, D, E, F, G, I, J, K ja M sijoitettiin palkkaryhmään I C. H ja L sijoitettiin puolestaan palkkaryhmään II A. Kaikki haastehakemuksessa mainitut putkiasentajat täyttävät edellä kerrotut palkkaryhmän I B soveltamisen edellytykset.
Turun kaupunki on katsonut, että vanhemmat putkiasentajat voidaan sijoittaa palkkahinnoitteluliitteen I B palkkaryhmään, mikäli asentajat työskentelevät yli puolet työajastaan vaativissa ammattikoulutusta tai kokemusta edellyttävissä tehtävissä. Turun kaupunki on määritellyt työn tällaiseksi, jos asentaja pystyy toimimaan vaihtelevien projektien etumiehenä sekä hoitamaan niitä myös itsenäisesti, jos asentaja omaa laajan ja kokonaisvaltaisen ammattitaidon oman toimialansa asennuksissa, muutostöissä ja kunnossapitotoiminoissa ja jos hallitsee opetushallituksen putkiasentajan erikoisammattitutkinnon perusteissa mainitut ammattitaitovaatimukset.
Palkkahinnoitteluliitteen 2 palkkaryhmän I B sopimusmääräys ei pidä sisällään sellaista hinnoittelun soveltamisohjetta, johon työnantaja on perustanut putkiasentajien palkkauksen määrittelyn. Sopijaosapuolet ovat tarkoittaneet, että putkiasentajan tehtävissä työskentelevien vanhempien ammattityöntekijöiden palkkaus määräytyy hinnoittelukohdan I B mukaan. Sopijaosapuolten tarkoitus ilmenee myös Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkina-asiamies N:n lehtiartikkelista Kuntatyönantaja -lehdessä 6/2002. Haastehakemuksessa mainittujen putkiasentajien työtehtävät ovat palkkaryhmän I B edellyttämällä tavalla vaativia. Tosiasiassa haastehakemuksessa mainitut putkiasentajat täyttävät myös Turun kaupungin palkkaryhmän I B soveltamiselle asettamat vaatimukset.
Turun kaupungin vesilaitoksella vanhemmat putkiasentajat on sijoitettu joko palkkaryhmiin I A tai I B. Kaupungin oma käytäntö sen toisessa laitoksessa osoittaa, että sopijaosapuolten tarkoitus on ymmärretty toisin kuin nyt puheena olevassa yksikössä. Muissa isoissa kaupungeissa vanhemmat putkiasentajat on sijoitettu I B:hen.
VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Kunnallinen työmarkkinalaitos ja Turun kaupunki ovat kiistäneet kanteen ja vaatineet sen hylkäämistä sekä oikeudenkäyntikulujensa korvaamista laillisine korkoineen.
Kanteen kiistämisen perusteet
Tehtävien vaativuus ratkaisee palkkaryhmään sijoittumisen. Työehtosopimuksen liitteen 2 otsikon sanamuodosta ilmenee, että liitteessä on määräykset "ammattien" eikä työntekijöiden palkkaryhmiin sijoittelusta. Työntekijän palkkaryhmä määräytyy sen tehtävän mukaan, jota hän tekee. Liitteessä 2 tehtävät on jaettu kahdeksaan palkkaryhmään. Vaativimmat tehtävät kuuluvat liitteen mukaan palkkaryhmään I A ja vähiten vaativat palkkaryhmään O, johon kuuluvat oppisopimuksen mukaiset tehtävät.
Vanhemman tai nuoremman ammattityöntekijän nimike ei liitteen 2 määräysten perusteella ratkaise työntekijän tehtävän sijoittumista tiettyyn palkkaryhmään. Esimerkiksi vanhemman ammattityöntekijän, jota tarkoitetaan työehtosopimuksen 20 §:n 1 kohdassa ja liitteessä 2 ja joka tekee puisto- ja puutarha-alan ammattikoulutusta ja kokemusta edellyttäviä tehtäviä, tehtäväkokonaisuus voi kuulua palkkaryhmään I B vain, jos tähän tehtäväkokonaisuuteen kuuluvat tehtävät ovat erittäin vaativia. Vastaavasti esimerkiksi putkiasentajan työtä tekevän vanhemman ammattimiehen tehtävä voi kuulua palkkaryhmään I B vain, jos tämä tehtävä on vaativa.
Palkkaryhmän II A vaativuustasokuvauksessa on tosin muiden palkkaryhmien vaativuustasokuvauksissa pääsäännön mukaan käytetyn, tehtyä työtä kuvaavan ilmaisun sijasta poikkeuksellisesti käytetty, palkkaryhmän O tehtävätasokuvauksen tapaan, epäjohdonmukaista ilmaisua "(m)uut kuin I palkkaryhmissä mainitut ammattityöntekijät..." ilman mainintaa tehtävien tasosta. Ilmaisulla ei kuitenkaan ole tarkoitettu sitä, että tehtävä voisi sijoittua palkkaryhmään II A pelkästään tehtävässä työskentelevän työntekijän ammattinimikkeen mukaan tämän tehtävän vaativuustasosta riippumatta. Ilmaisulla "muut kuin I palkkaryhmässä mainitut" tarkoitetaan palkkaryhmän II A tasokuvauksessa liitteen 2 määräyksiä kokonaisuutena ja etenkin palkkaryhmien I A, I B, I C ja II A määräyksiä toisiinsa verrattaessa sitä, että palkkaryhmään II A kuuluvat sellaiset tehtävät, jotka ovat vähemmän vaativia kuin palkkaryhmien I A, I B ja I C vaativuustasokuvauksissa tarkoitetut tehtävät. Tätä osoittaa sekin, että palkkaryhmän II A vaativuustasokuvauksen mukaan tähän palkkaryhmään kuuluvat myös ammattiin kehittävissä töissä työskentelevät nuoremmat ammattityöntekijät.
Turun kaupunki on sijoittanut palveluksessaan olevien tuntipalkkaisten putkiasentajien tehtävät niiden vaativuuden perusteella neljään palkkaryhmään, palkkaryhmiin II A (7 tehtävää), I C (11), I B (33) ja I A (9). Vaativia vanhemman putkiasentajan tehtäviä tekevien tehtävät on sijoitettu palkkaryhmään I B, vähemmän vaativia vanhemman putkiasentajan tehtäviä tekevien tehtävät palkkaryhmään I C ja nuoremman putkiasentajan tehtäviä tekevien tehtävät palkkaryhmään II A.
Palkkaryhmään I C sijoitettujen vanhempien putkiasentajien I ja J ja nuorempien putkiasentajien K ja M tehtävät ovat lähinnä palkkaryhmän II A mukaisia. Heidän tehtävänsä on sijoitettu työehtosopimusmääräysten edellyttämää korkeampaan palkkaluokkaan.
Jos työntekijä tekee eri palkkaryhmissä tarkoitettuja ja siten eri vaativuustasojen mukaisia tehtäviä, hänen tehtävänsä palkkaryhmä on se, jonka mukaisia tehtäviä hän pääasiassa eli yli 50 prosenttisesti tekee.
Palkkaryhmät perustuvat siis tehtävien vaativuustason määrittämiseen eikä siihen, että työntekijä on nuorempi tai vanhempi ammattityöntekijä. Tätä työehtosopimusosapuolten yhteistä tarkoitusta osoittaa esimerkiksi se, että työkoneen käyttäjien tehtävät sijoittuvat liitteen 2 mukaan eri palkkaryhmiin kuten palkkaryhmään I B, I C tai II A tehtävien vaativuuden eikä vanhemman tai nuoremman ammattityöntekijän nimityksen mukaan. Työehtosopimuksen 20 §:n ammattikehitystä koskevien määräysten soveltamisohjeessa oleva ammattien luettelo on vain luettelo mainitussa pykälässä tarkoitetuista ammateista, joissa työskentelemällä tai joita koskevan ammattikoulutuksen käymällä työntekijä voi siirtyä nuoremmaksi ammattityöntekijäksi tai vanhemmaksi ammattityöntekijäksi tai saavuttaa näin oikeuden joko nuoremman tai vanhemman ammattimiehen palkkaan. Luettelolla ei ole otettu kantaa siihen, ovatko ammateissa suoritettavat tehtävät liitteessä 2 tarkoitettuja vaativia tehtäviä. Luettelo on siten vain luettelo ammateista, joissa voidaan tehdä vaativuustasoltaan vaihtelevia tehtäviä. Palkkaryhmän I B soveltamisen edellytyksenä ei ole, että työntekijän ammattinimike on mainittu työehtosopimuksen 20 §:n soveltamisohjeissa. Edellytyksenä ei myöskään ole, että työntekijä työskentelee luettelossa mainitun ammattinimikkeen mukaisissa tehtävissä.
Kuntatyönantaja -lehden numerossa 6/2002 olleessa lehtiartikkelissa on esitetty vain esimerkki kuvitteellisesta tilanteesta, jossa vanhempi putkiasentaja tekee niin vaativia tehtäviä, että hänen tehtävänsä on sijoitettava palkkaryhmään I B. Esimerkistä ei voida tehdä johtopäätöstä, että kaikissa muissakin tilanteissa vanhemman putkimiehen tehtävät on sijoitettava palkkaryhmään I B riippumatta näiden tehtävien vaativuusasteesta.
Turun kaupunki on sijoittanut palkkaryhmään I B kaikki ne kiinteistöjen hoidon LVI-tehtävissä työskentelevät putkiasentajat, jotka täyttävät liitteen 2 mukaisen ehdon "vaativissa ammattikoulutusta tai kokemusta edellyttävissä tehtävissä" työskentelemisestä. Palkkaryhmään I B sijoitetut vähän yli 30 putkiasentajaa tekevät suurimman osan työajastaan mainittuja vaativia tehtäviä. Vastaavasti palkkaryhmään I C on sijoitettu ne asentajat, jotka eivät työskentele vaativissa tehtävissä, vaan tekevät suurimman osan työajastaan tavanomaisia putkiasennustöitä.
Haastehakemuksessa mainitut 13 putkiasentajaa tekevät suurimman osan työajastaan putkialan vähemmän vaativia perustöitä, jotka eivät ole liitteen 2 palkkaryhmää I B koskevassa määräyksessä tarkoitettuja vaativia tehtäviä. Vaativien töiden teettäminen edellyttää myös, että asentajan ammattitaito on tehtävien edellyttämällä tasolla. Sellaisilla asentajilla, joilla tällaista ammattitaitoa ei ole, ei voida teettää vaativia tehtäviä. Tämän vuoksi mainittujen 13 putkiasentajan tehtävät on sijoitettu palkkaryhmään I C lukuun ottamatta kahden ryhmään II A sijoitetun putkiasentajan (H ja L) tehtäviä. Putkiasentajan ammattitaidon kehittyessä ja tehtävien muuttuessa vaativammiksi palkkaryhmittelyä muutetaan tarvittaessa. Pelkkä työsuhteen kesto ei vaikuta palkkaryhmän määräytymiseen. Kuntien palveluksessa olevat putkiasentajat on sijoitettu käytännössä muutamaa hajatapausta lukuun ottamatta palkkaryhmiin II B (24 tehtävää), II A (11), I C (105), I B (476) ja I A (109).
Työehtosopimuksen liitteen 2 määräykset eivät estä soveltamasta vaativan tehtävän tunnusmerkkien määrittämiseen Turun kaupungin soveltamia perusteita. Näitä perusteita on sovellettu jo noin 10 vuotta, eikä työntekijäpuoli ole riitauttanut soveltamista.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Erimielisyys
A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L ja M ovat työskennelleet Turun kaupungin teknisten palvelujen osaston kiinteistöjen hoidon LVI-yksikössä työsopimussuhteessa tuntipalkkaisina työntekijöinä. H, K, L ja M ovat nuoremman putkiasentajan ja muut vanhemman putkiasentajan nimikkeellä. Heidät on sijoitettu palkkaryhmään I C lukuun ottamatta H:ta ja L:ää, jotka on sijoitettu palkkaryhmään II A.
Sovellettavan työehtosopimuksen mukaan palkkaryhmään I B kuuluvat vanhemmat ammattityöntekijät vaativissa ammattikoulutusta tai kokemusta edellyttävissä tehtävissä. Palkkaryhmään I C kuuluvat puolestaan vanhemmat työntekijät vaativissa puisto- ja puutarha-alan ammattikoulutusta tai erittäin perusteellista kokemusta edellyttävissä tehtävissä sekä vanhemmat työntekijät vaativissa kokemusta edellyttävissä urheilukentän, ulkoilulaitosten- ja alueiden kunnossapito- ja korjaustöissä, erikois- ja kuorma-autonkuljettajat ja työkoneen käyttäjät, jotka käyttävät kahta isoa konetta tai useampia pieniä koneita (traktoria, lakaisukonetta yms.). Palkkaryhmään II A kuuluvat muut kuin I palkkaryhmässä mainitut ammattityöntekijät, autonkuljettajat ja koneenkäyttäjät ja myös ammattiin kehittävissä töissä työskentelevät nuoremmat ammattityöntekijät.
Tulkintaerimielisyydessä on kysymys siitä, kuuluvatko työehtosopimuksen 20 §:n soveltamisohjeessa mainitut putkiasentajat vanhempina ammattityöntekijöinä vähintään palkkaryhmään I B riippumatta siitä, kuinka vaativia putkiasentajan tehtäviä he tekevät.
Työehtosopimusneuvotteluista esitetty selvitys
Työtuomioistuimessa on kuultu sopijapuolten tarkoituksesta ja sopimuksen sisällöstä asianosaisten yhteisesti nimeämänä todistajana Kunnallisen työmarkkinalaitoksen entistä työmarkkina-asiamiestä N:ää sekä kantajan nimeämänä todistajana KTV:n yksikön vastaavaa O:ta.
N on kertonut osallistuneensa työmarkkinalaitoksen palveluksessa ollessaan erityisesti tuntipalkkaisten työntekijöiden työehtosopimusneuvotteluihin ja olleensa neuvottelemassa myös palkkaryhmittelyn uudistamisesta. Todistajan mukaan työehtosopimuksen palkkaryhmämääräyksissä on kohdassa palkkaryhmä I B tarkoitettu vaativilla ammattikoulutusta tai kokemusta edellyttävillä tehtävillä työehtosopimuksen 20 §:ssä mainittuja ammatteja kuten esimerkiksi putkiasentajia, eli sellaisia ammatteja, joihin kehittyminen tapahtuu kolmiportaisesti ammattimiehen apulaisesta nuoremmaksi ammattimieheksi ja lopulta vanhemmaksi ammattimieheksi. Lähtökohtana on ollut, että putkiasentajan ammatti on jo sellaisenaan työehtosopimuksessa tarkoitettu vaativa tehtävä ja että kaikki vanhemmat ammattimiehet kykenevät tekemään palkkaryhmän I B mukaisia töitä. Putkiasentajille tulee sovellettavaksi vain neljä palkkaryhmää: I A, I B, II A ja ammattimiehen apulainen. Palkkaryhmään I A kuuluminen on poikkeuksellista. Kuitenkin esimerkiksi suuren työmaan nokkamiehenä putkiasentaja voisi kuulua tähän palkkaryhmään, jos hänellä olisi lisäksi erityisiä taitoja.
Myös O on kertonut olleensa mukana vuoden 2001 neuvotteluissa palkkaryhmittelyn uudistamiseksi. Palkkaryhmällä I B on tarkoitettu vaativia ammatteja, joihin kehittyminen kestää kuusi vuotta. Ammatit on lueteltu työehtosopimuksen 20 §:ssä. Palkkaryhmämääräykseen ei ollut otettu erikseen viittausta 20 §:n soveltamisohjeeseen, koska asia oli ollut sopijaosapuolille muutoinkin täysin selvä. Vanhempaa putkiasentajaa, joka tekee putkiasentajan tehtäviä, ei työehtosopimuksen mukaan voida sijoittaa palkkaryhmään II A, vaan ainoastaan palkkaryhmään I B tai siitä ylöspäin. Putkiasentajan tehtäviin kuuluu vaativia ja vähemmän vaativia tehtäviä, mutta putkiasentajan työ on kokonaisuutena vaativa ja edellyttää kaikenlaisten putkiasentajan tehtävien osaamista. Työehtosopimuksen palkkaryhmittely ei tunne sellaisia käsitteitä kuten vaativien putkitöiden tekijä tai vähemmän vaativien putkitöiden tekijä. Toimittuaan ensin kolme vuotta asentajan apulaisina nuoret putkiasentajat sijoitetaan palkkaryhmään II A, ja edelleen kolmen vuoden kuluttua palkkaryhmään I B. Tehtävien vaativuus palkkaryhmän sisällä voidaan ottaa huomioon perustuntipalkassa olevan, tällä hetkellä 1,37 euron suuruisen hintahaitarin puitteissa. Tehtävien vaativuus voidaan ottaa huomioon myös niin, että tehtävä tietyin edellytyksin sijoittuu palkkaryhmään I A.
Turun kaupungin palkkaryhmittelystä esitetty selvitys
Työtuomioistuimessa on kuultu vastaajan nimeämänä todistajana Turun kaupungin teknisten palvelujen kiinteistöjen hoidon LVI-päällikköä P:tä, joka on kertonut toimineensa lähes kymmenen vuoden ajan nykyistä vastaavissa tehtävissä Turun kaupungin palveluksessa. Kaupungin palveluksessa olevien putkiasentajien tehtävät jakautuvat joko vaativiin saneerauskohteisiin tai hälytystehtäviin eli viankorjaustöihin. Ensiksi mainitut tehtävät sijoittuvat palkkaryhmiin I A ja I B ja jälkimmäiset ryhmiin I C ja II A. Todistajan muistaman mukaan Turussa putkiasentajista kolme lähinnä työnjohtotehtävissä toimivaa putkiasentajaa on sijoitettu palkkaryhmään I A, 14 palkkaryhmään I B, 12 palkkaryhmään I C ja kymmenkunta palkkaryhmään II A.
P:n mukaan työehtosopimuksessa on määritelty vain vaativien tehtävien sijoittuminen palkkaryhmään I B ja harjoittelijoiden sijoittuminen palkkaryhmiin II A-B. Tavallista putkiasentajan työtä tekeville vanhemmille asentajille ei työehtosopimuksessa ole määritelty omaa palkkaryhmää, minkä vuoksi heidät on sijoitettu palkkaryhmään I C. Jako I B:hen ja I C:hen on perustunut todistajan ja työnjohdon arvioon siitä, mitä työntekijät osaavat tehdä. Turussa ei ole olemassa mitään ohjetta putkiasentajien lukumääräisestä jakamisesta eri palkkaryhmiin.
Edelleen P:n mukaan päästäkseen palkkaryhmään I B putkiasentajan on kyettävä toimimaan työmaan etumiehenä, lukemaan työpiirustuksia sekä toteuttamaan suunnittelijoiden laatimat piirustukset sekä hoitamaan työmaa alusta loppuun muutos- ja lisätöineen. Hitsaus- ja juottotaito on ehdoton edellytys I B:hen sijoittumiselle. Palkkaryhmä I B:hen sijoitetut putkiasentajat kykenevät tekemään itsenäisiä päätöksiä ja toteuttamaan tilaajan työltä edellyttämän laadun. Ne putkiasentajat, joilla ei ole taitoa tai halua kehittää itseään, sijoitetaan muihin palkkaryhmiin. Palkkaryhmiin I C ja II A sijoitetut putkiasentajat kykenevät pienimuotoisiin asennuksiin, mutta eivät työskentele vaativissa kohteissa ilman kokeneen asentajan läsnäoloa. Palkkaryhmiin I C ja II A sijoitetuilta putkiasentajilta ei myöskään edellytetä tarvittavien muutosten suunnittelua. Turun vesilaitoksen putkiasentajien työt eroavat täysin kiinteistönhoidon putkiasentajien töistä, vaikka ammattinimike onkin sama. Todistaja ei ollut tehnyt yhteistyötä vesilaitoksen edustajien kanssa palkkaryhmittelyä tehdessään.
Putkiasentajien työtehtävistä esitetty selvitys
Työtuomioistuimessa on kuultu todistelutarkoituksessa kanteessa mainituista Turun kaupungin palveluksessa olevista vanhemmista putkiasentajista C:tä, D:tä, E:tä, F:ää ja J:tä, jotka ovat kertoneet työtehtävistään ja niiden vaativuudesta.
Arviointi ja johtopäätökset
Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen liitteen 2, ammattien palkkaryhmiin sijoittelu, mukaan palkkaryhmään I B kuuluvat vanhemmat ammattityöntekijät vaativissa ammattikoulutusta tai kokemusta edellyttävissä tehtävissä. Työehtosopimuksen 20 §:n mukaan vähintään kolme vuotta nuorempana ammattityöntekijänä työskennelleelle työntekijälle maksetaan vanhemman ammattityöntekijän palkka. Soveltamisohjeen mukaan tämä määräys koskee muun muassa putkiasentajia.
Asiassa on riidatonta, että kaikille kanteessa mainituille putkiasentajille on heidän työskentelyaikansa puolesta kuulunut maksaa vanhemman ammattityöntekijän palkka.
Työehtosopimuksessa ei ole edellä kerrottua tarkemmin määritelty, millä perusteilla vanhemmat ammattityöntekijät tulee sijoittaa palkkaryhmiin. Työtuomioistuin toteaa, että määräyksen sanamuodosta on saatavissa tukea myös tulkinnalle, jonka mukaan vanhemmat ammattityöntekijät muissa kuin vaativissa ammattikoulutusta tai kokemusta edellyttävissä tehtävissä voitaisiin sijoittaa muuhunkin palkkaryhmään kuin I B:hen.
Palkkaryhmäuudistuksesta asianosaisliittojen edustajina neuvotelleet N ja O ovat kuitenkin yhteneväisesti kertoneet, että palkkaryhmä I B oli tarkoitettu nimenomaan sovellettavaksi työehtosopimuksen 20 §:ssä mainittuihin ammatteihin, joihin kuuluivat myös putkiasentajat. Vanhemman putkiasentajan tehtävä on jo sellaisenaan määräyksessä tarkoitettu vaativa tehtävä siitä riippumatta, että yksittäiset työtehtävät saattoivat olla myös vähemmän vaativia. Todistajien mukaan vanhemmat putkiasentajat tulee työehtosopimuksen mukaan sijoittaa vähintään palkkaryhmään I B. Tämän palkkaryhmän sisällä voivat perustuntipalkat kuitenkin tehtävien vaativuuden mukaan vaihdella sopimuksessa sovituissa rajoissa.
Työehtosopimuksen palkkaryhmittelymääräysten sanamuodon mukaan palkkaryhmä I C ei sovellu putkiasentajien tehtäviin. Myöskään N:n ja O:n kertoman mukaan tämä palkkaryhmä ei ole tarkoitettu sovellettavaksi näihin tehtäviin. Vanhemman putkiasentajan palkkaryhmäksi ei sovellu myöskään palkkaryhmä II A, joka on tarkoitettu nuoremmille, vasta ammattiin harjaantuville putkiasentajille.
Palkkamääräysten soveltamiskäytäntö Turussa ei ole ollut yhtenäistä. Esitetyn selvityksen mukaan kaupungin vesilaitoksella työskenteleviin putkimiehiin työehtosopimusta on sovellettu nyt kanteessa vaaditulla tavalla. Soveltamiskäytännöstä muissa kunnissa ei ole esitetty yksilöityä selvitystä.
Määräysten sanamuodon ja N:n sekä O:n todistajankertomusten perusteella työtuomioistuin katsoo selvitetyksi, että sopijapuolten yhteisenä tarkoituksena on ollut sopia palkkaryhmittelystä niin, että sopimuksen 20 §:n soveltamisohjeessa mainitut ammattityöntekijät kuten putkiasentajat kuuluvat vanhempina ammattityöntekijöinä vähintään palkkaryhmään I B.
Uusittu ammattien palkkaryhmiin sijoittelu on tullut ottaa käyttöön 1.2.2003 alkaen. Edellä todetuilla perusteilla kanteessa tarkoitetut Turun kaupungin palveluksessa teknisten palvelujen osastolla kiinteistöjen hoidon LVI-yksikössä putkiasentajina työskentelevät työntekijät, jotka täyttävät työehtosopimuksessa vanhemmalta ammattityöntekijältä edellytetyn työskentelyajan, on tullut mainitusta ajankohdasta lukien sijoittaa palkkaryhmään I B.
Oikeudenkäyntikulut
Kunnallinen työmarkkinalaitos ja Turun kaupunki ovat voineet tukeutua työehtosopimusmääräysten jossakin määrin tulkinnanvaraiseen sanamuotoon. Asia on muutenkin ollut siinä määrin epäselvä, että asianosaiset työtuomioistuimesta annetun lain 33 a §:stä ilmenevän oikeusohjeen mukaan saavat pitää heillä työtuomioistuimessa olleet oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin vahvistaa, että Turun kaupungin palveluksessa työsopimussuhteessa olevien tuntipalkkaisten työntekijöiden A:n, B:n, C:n, D:n, E:n, F:n, G:n, H:n, I:n, J:n, K:n, L:n ja M:n työehtosopimuksen mukainen palkkaryhmä on 1.2.2003 alkaen kunnallisen tuntipalkkaisten työehtosopimuksen 2003-2004 ammattien palkkaryhmiin sijoittelua koskevan liitteen 2 mukainen palkkaryhmä I B.
Asianosaiset vastaavat itse omista oikeudenkäyntikuluistaan.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Orasmaa puheenjohtajana sekä Suviranta, Vannela, Tuliara, Sulkunen ja Vertanen jäseninä. Sihteeri on ollut Aaltonen.
Tuomio on yksimielinen.