TT:1981-52
- Keywords
- Työtaistelu, kohteena, / työehtosopimuksen palkkausmääräykset, Työtaistelutoimenpide, / määräaikainen lakko
- Year of case
- 1981
- Date of Issue
- Register number
- D:1980/59
Työntekijät olivat palkkausta koskevien neuvottelujen aikana palkkavaatimuksiaan tukeakseen ryhtyneet määräaikaiseen lakkoon. Molempien ammattiosastojen työpaikalle asettamat luottamusmiehet olivat osallistuneet lakkoon. Ammattiosastoista toinen oli päättänyt kehottaa työntekijöitä palaamaan töihin. Ammattiosastojen ei ollut väitetty muutoin ryhtyneen toimenpiteisiin työrauhan palauttamiseksi. Osastot tuomittiin työehtosopimuksen palkkausmääräyksiin kohdistuneiden työtaistelutoimenpiteiden johdosta hyvityssakkoon.
Asianosaiset: Metsäteollisuuden Työnantajaliitto r.y. Paperiliitto r.y. Suomen Sähköalantyöntekijäin Liitto r.y.
RATKAISU
Metsäteollisuuden Työnantajaliiton ja Paperiliiton välillä 28.2.1979 solmitussa paperi ja puumassateollisuuden työehtosopimuksessa on muun muassa seuraavat määräykset:
I YLEISET MÄÄRÄYKSET
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
4 § Työrauhavelvoite
1. Ryhtyminen lakkoon, saartoon, työsulkuun tai muuhun siihen verrattavaan toimenpiteeseen tämän sopimuksen muuttamiseksi sen voimassaoloaikana tai lisäyksen saamiseksi siihen samoin kuin joukkoirtisanominen tai joukkoirtisanoutuminen saman tarkoituksen saavuttamiseksi on kielletty.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
III PALKKAMÄÄRÄYKSET
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
11 § Aikapalkat
1. Kausipalkat sovitaan kussakin teollisuuslaitoksessa erikseen ottamalla huomioon työntekijäin ammattitaito, työn vaativuus ja muut työn suoritukseen vaikuttavat tekijät niin, että palkat tulevat ammateittain oikeudenmukaisessa suhteessa porrastetuiksi ja että ammattiryhmien A1-K1 kausipalkka on vähintään 900 mk. Palkka-asteikon määräämisperusteena käytetään liitteessä II olevaa tai paikallisesti sovittua ja liittojen vahvistamaa ammattiryhmittelyä sekä ammatti- tai muuhun koulutukseen perustuvaa kokemusta. Kausipalkkasopimuksesta ilmenevä työntekijän tuntipalkka saadaan jakamalla hänen kausipalkkansa työehtosopimuksen 13 §:ssä sovitulla tuntikertoimella, joka on keskeytymättömässä vuorotyössä 82 ja muissa työaikamuodoissa 80.
(Kts. TESA 1 § 1.)
Muist. 1. Jos niissä olosuhteissa, joiden perusteella kausipalkat ovat 1. kohdan mukaan sovitut, tapahtuu oleellisia muutoksia, sovitaan paikallisesti uusista kausipalkoista.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
2. Paikallisia kausipalkkasopimuksia noudatetaan osana tätä sopimusta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
5. Työnantajan ja Paperiliiton paikallisen osaston valitseman pääluottamusmiehen välillä sovitut ja allekirjoitetut kausipalkkasopimukset, jotka laaditaan liitteessä olevan kaavakkeen mukaisesti neljänä kappaleena, on lähetettävä liitoille hyväksyttäväksi. Ellei paikallisissa kausipalkkoja koskevissa neuvotteluissa päästä tulokseen, menetellään kuten tämän sopimuksen 30 §:ssä sanotaan.
(Kts.sov.ohjeet)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
VI NEUVOTTELUJÄRJESTYSMÄÄRÄYKSET
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
30 § Sopimuksen tulkinta
1. Jos tämän tai sopimuspuolten välillä tehtyjen muiden sopimusten tai pöytäkirjojen sisällöstä, määräysten tulkinnasta tai soveltamisesta syntyy erimielisyyttä, jota asianomaiset eivät saa heidän välisissään neuvotteluissa selvitetyksi, on asia siirrettävä sopijapuolten ratkaistavaksi.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Metsäteollisuuden Työnantajaliiton ja Suomen Sähköalantyöntekijäin Liiton välillä 28.2.1979 solmitussa, Metsäteollisuuden Työnantajaliiton paperi- ja puumassateollisuusosaston jäsenyritysten palveluksessa oleviin sähköalantyöntekijöihin sovellettavassa työehtosopimuksessa on muun ohella edelle jäljennettyjä asiallisesti vastaavat määräykset.
Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on työtuomioistuimessa lausunut, että liiton jäsenyrityksen Oy Nokia Ab:n Metsäteollisuuden Nokian tehtailla oli kevään kuluessa neuvoteltu sähkömiesten palkoista työntekijäpuolen tekemän korotusesityksen johdosta. Useidenkaan neuvottelujen jälkeen ei ratkaisuun asiassa ollut päästy, koska ei ollut olemassa työehtosopimuksen mukaisia palkankorotusperusteita. Kun työnantajapuoli oli tehnyt asiassa oman esityksensä, oli Suomen Sähköalantyöntekijäin Liiton jäsenyhdistyksen Nokian Sähkötyöntekijät r.y:n valitsema luottamusmies ilmoittanut työnantajapuolelle 4.3.1980 noin kello 18, että sähkö- ja instrumenttimiehet aloittavat lakon 5.3. kello 6 ja että lakko päättyisi 10.3. kello 6. Luottamusmies oli ilmoittanut, että höyryvoimalaitos ja hätätyöt jäisivät lakon ulkopuolelle. Lakon syyksi oli ilmoitettu työnantajan kielteinen asenne työntekijäpuolen palkankorotusehdotukseen. Lakko oli alkanut ilmoitettuna ajankohtana, ja siihen oli osallistunut 45 työntekijää. Nokian Sähkötyöntekijät r.y:n ja Paperiliiton jäsenyhdistyksen Paperiteollisuuden Työntekijäin Liiton Nokian osasto n:o 2 r.y:n työpaikalle asettamat luottamusmiehet olivat osallistuneet lakkoon. Ammattiosastot eivät olleet ryhtyneet mihinkään toimenpiteisiin lakkojen estämiseksi tai lopettamiseksi.
Edellä kerrotuilla perusteilla Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on pyytänyt, että työtuomioistuin tuomitsisi Nokian Sähkötyöntekijät r.y:n ja Paperiteollisuuden Työntekijäin Liiton Nokian osasto n:o 2:n hyvityssakkoon työehtosopimuslain mukaisten velvollisuuksien rikkomisesta.
Paperiliitto on työtuomioistuimessa lausunut, että syynä kantajan kertomaan työtaisteluun oli ollut työnantajan käyttäytyminen paikallisissa palkankorotuksia koskevissa neuvotteluissa. Paperiteollisuuden Työntekijäin Liiton Nokian osasto n:o 2:n työpaikalle asettama pääluottamusmies oli saanut tiedon tapahtumista hyvin myöhään illalla 5.3.1980. Näin hänellä ei käytännössä ollut mitään mahdollisuutta estää seuraavana aamuna tapahtuviksi aiottuja toimenpiteitä eikä edes tavoittaa siihen mahdollisesti osallistuvia osaston jäseniä. Osaston jäsenistä lakkoon oli osallistunut kuusi henkilöä. Kyseessä olevista neuvotteluista oli vastannut Suomen Sähköalantyöntekijäin Liiton alainen ammattiosasto. Neuvottelujen osalta Paperiliitto on viitannut siihen, mitä Suomen Sähköalantyöntekijäin Liitto on asiassa esittänyt. Näillä perusteilla Paperiliitto on vaatinut kanteen hylkäämistä.
Suomen Sähköalantyöntekijäin Liitto on kanteeseen vastatessaan lausunut, että kanteessa kerrotun työnseisauksen syynä oli ollut työnantajan menettely olosuhdelisäneuvottelujen yhteydessä. Työnantajan neuvotteluissa esittämä menettely ei ollut tyydyttänyt sähkö- ja instrumenttiosaston työntekijöitä, koska siinä ei ollut otettu huomioon sähkö- ja instrumenttiosaston erikoisluonnetta. Ammattiosasto ei ollut etukäteen saanut tietoa mahdollisesta työnseisauksesta. Sähkö- ja instrumenttiosaston työntekijät olivat 4.3.1980 kello 18 pitäneet kokouksen, jossa he olivat työnantajan neuvottelumenettelyn vuoksi päättäneet määräaikaisesta työnseisauksesta kanteessa kerrottuna ajankohtana. Kun ammattiosasto oli saanut tiedon työnseisauksen alkamisesta, oli osaston puheenjohtaja kutsunut ammattiosaston toimikunnan koolle 6.3.1980, jolloin toimikunta oli tuominnut työnseisauksen ja vaatinut työrauhan palauttamista välittömästi. Koska työnseisaus oli ajoittunut viikonloppuun, oli ammattiosaston ollut mahdotonta saada yhteyttä työnseisaukseen osallistuviin. Ammattiosasto oli näin ollen tehnyt voitavansa työrauhan palauttamiseksi. Näillä perusteilla Suomen Sähköalantyöntekijäin Liitto on vaatinut kanteen hylkäämistä.
Metsäteollisuuden Työnantajaliitto ja Paperiliitto ovat vaatineet korvausta oikeudenkäyntikuluistaan.
Nokian Sähkötyöntekijät r.y. ja Paperiteollisuuden Työntekijäin Liiton Nokian osasto n:o 2 ovat olleet jutussa kuultavina.
Työtuomioistuin on tutkinut jutun ja katsoo selvitetyksi, että Oy Nokia Ab:n Metsäteollisuuden Nokian tehtaiden 45 sähkö- ja instrumenttityöntekijää on palkkaustaan koskevien neuvottelujen aikana palkkavaatimuksiaan tukeakseen ollut lakossa kanteessa kerrotuin tavoin 5.3.1981 kello 6:sta 10.3.1981 kello 6:een. Lakko on kohdistunut työtaistelutoimenpiteenä työehtosopimuksen palkkausta koskeviin määräyksiin. Lakkoon on osallistunut 39 Nokian Sähkötyöntekijät r.y:n ja kuusi Paperiteollisuuden Työntekijäin Liiton Nokian osasto n:o 2:n jäsentä. Molempien ammattiosastojen työpaikalle asettamat luottamusmiehet, joiden toiminnasta ammattiosastot ovat vastuussa, ovat osallistuneet lakkoon kanteessa kerrotuin tavoin. Nokian Sähkötyöntekijät r.y:n toimikunta on 6.3.1981 todennut työtaistelutilanteen sopimusten ja sääntöjen vastaiseksi ja velvoittanut työntekijät palaamaan heti töihin ja saattamaan tilanteen normaaliksi. Päätöstä ei ole kuitenkaan edes yritetty saada lakossa olevien ammattiosaston jäsenten tietoon, eikä kummankaan ammattiosaston ole väitetty muutoin ryhtyneen toimenpiteisiin työrauhan palauttamiseksi.
Edellä mainituilla perusteilla työtuomioistuin harkitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla oikeaksi tuomita Nokian Sähkötyöntekijät r.y:n maksamaan Metsäteollisuuden Työnantajaliitolle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 3 500 markkaa ja Paperiteollisuuden Työntekijäin Liiton Nokian osasto n:o 2:n 2 500 markkaa sekä molemmat yhteisvastuullisesti korvaamaan mainitun liiton oikeudenkäyntikulut 900 markalla.
Työtuomioistuimessa läsnä juttua ratkaistaessa: Suviranta, puheenjohtaja, V. Hämäläinen, Sarkko, Pyrhönen, Äimälä, Parkkinen, Leivo, P. Virtanen ja Olin.
Tuomio oli yksimielinen.