2.9.2010/2024 HFD:2010:54

Beskattning av personlig inkomst - Överlåtelsevinst - Donation - Bolagsandel i öppet bolag - Privata placeringar - Vinstandelar - Privatuttag - Negativt saldo på privatuttagskonto

A hade från år 1991 varit den andra ansvariga bolagsmannen i ett öppet bolag. År 1999 donerade han sin andel i bolaget till sin son och dennes maka. Vid donationen hade A:s privatuttagskonto ett negativt saldo på 65 241 mark, vilket var det belopp med vilket A:s privatuttag under hans tid som bolagsman hade överstigit det sammanlagda beloppet av hans privata insatser och vinstandelar i bolaget. A kunde beskattas för en kapitalinkomst om 65 241 mark, som ansågs utgöra vinst från överlåtelsen av bolagsandelen. Skatteåret 1999.

Inkomstskattelagen 46 § 4 mom.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.