09.11.2004/2838 HFD:2004:94

Handikapptjänster - Gravt handikappad - Ekonomiskt stöd- Ändringsarbeten i bostad - Avlägsnande av hinder i bostadens omedelbara närhet - Handikapphiss - Skäliga kostnader

En person som bodde i en egen aktielägenhet i tredje våningen i ett höghus ansökte om att få ersättning för kostnaderna för en handikapphiss. Ansökan avslogs. Avsikten var att handikapphissen skulle löpa utmed trappräcket i trappan mellan första och tredje våningen i höghusets trapphus, som var en del av husets gemensamma utrymmen. Hissen ansågs inte vara en lyftanordning som hörde fast samman med personens egen bostad eller heller annars vara en ändring eller ombyggnad som skulle utföras i bostaden. Installeringen av hissen kunde inte heller betraktas som avlägsnande av hinder i bostadens omedelbara närhet, eftersom kostnaderna för installationen inte längre var skäliga på det sätt som avsågs i lagen om service och stöd på grund av handikapp. Lagen om service och stöd på grund av handikapp hade inte som syfte att såsom kostnader för ändringsarbeten i en bostad ersätta kostnader för att avhjälpa olägenheter som berodde på att en person bodde i ett höghus som saknade hiss. Att bygga hissen var därför inte ett ändringsarbete som kommunen med stöd av lagen om service och stöd på grund av handikapp skulle ha särskild skyldighet att ersätta.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.