2.11.2020/4176

Lagen om grundläggande utbildning - Fri transport till förskoleundervisning - Resa i en riktning - Kompletterande småbarnspedagogik

Enligt 32 § 1 mom. i lagen om grundläggande utbildning har en elev i förskoleundervisning rätt till fri transport hemifrån direkt till förskoleundervisningen eller från småbarnspedagogiken till förskoleundervisningen och från förskoleundervisningen hem eller till småbarnspedagogiken. Ett alternativ till fri transport är ett tillräckligt understöd för transport eller ledsagande.

Tjänsteinnehavaren hade beviljat ett barn i förskoleundervisningen rätt till transport under de dagar så barnet färdades direkt hemifrån till förskoleundervisningen och därifrån tillbaka hem. Rätt till transport hade inte alls beviljats för de dagar barnet efter förskoleundervisningen stannade kvar på samma ställe i kompletterande småbarnspedagogik.

Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att ett barn i förskoleundervisning om morgonen har rätt till fri transport i en riktning från sitt hem direkt till den plats där förskoleundervisningen ordnas trots att barnet inte efter förskoleundervisningen återvänder hem, utan stannar kvar för kompletterande småbarnspedagogik på samma plats. Rätten till fri transport förutsätter inte att barnet har rätt till transport för resan både hemifrån till förskoleundervisningen och för resan hem från förskoleundervisningen. Ärendet återförvisades till tjänsteinnehavaren för ny handläggning.

Lagen om grundläggande utbildning 1 § 2 mom. (1136/2003) och 32 § 1 mom. (1139/2003)

Ärendet har avgjorts av justitieråden Anne E. Niemi, Outi Suviranta, Janne Aer, Toomas Kotkas och Antti Pekkala. Föredragande Milla Wartiovaara.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.