Turun HO 20.02.1981 PÄ-1160

Konkurssi - Takaisinsaanti konkurssipesään (KS 46 §:n d kohta) - Velan erääntyminen

A oli, toimitettuaan tavaraa B:lle, syyskuussa 1979 lähettänyt laskun, johon oli merkitty maksuehdoksi "14 pv - 2 %, 30 pv netto laskutuskk:n päättymisestä" ja viivästyskoroksi 16 prosenttia.
B, joka oli 26.10.1979 tekemästään hakemuksesta asetettu konkurssiin, oli maksanut laskun 25.10.1979. Maksuehdon ei katsottu sisältäneen määräystä velan erääntymisestä eikä erääntymisajasta ollut näytetty muutoinkaan sovitun. Velan oli siten katsottava erääntyneen ennen konkurssin alkamista ja B:llä oli velkakirjalain 5 §:n säännökseen katsoen ollut oikeus maksaa velka heti laskut saatuaan haluamanaan aikana. KS 46 §:n d-kohdan nojalla ajettu takaisinsaantikanne hylättiin. (Ään.)

Läsnä: P. Suominen (erim.) - Tuomola - Hirsikangas (apuj.) Esittelijä: Leskinen

KKO:n ratkaisu:

Tuomio n:o 1342/18.3.1982; ann. 27.8.1982

Selostus: KKO, jossa B:n konkurssipesä haki muutosta, myönsi muutoksenhakuluvan ja katsoi, että A:n saaminen B:ltä oli syntynyt elokuussa 1979 ja että A ei ollut merkitsemällä laskuun yllä selostetut maksuehdot tarkoittanut myöntää B:lle luottoa määräajaksi vaan oli sovittanut kauppahinnan lopullisen määrän suoritusajankohdan mukaan. Koska B:n suorittama velan maksu ei siten ollut ollut konkurssisäännön 46 §:n d kohdassa tarkoitettu ennenaikainen suoritus, vaan oli koskenut ennen B:n konkurssin alkua maksettavaksi joutunutta velkaa, KKO jätti hovioikeuden tuomion lopputuloksen pysyväksi.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.