Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygienen vid primärproduktion av livsmedel
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut
ändras i jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygienen vid primärproduktion av livsmedel ( 1368/2011 ) 2 och 4 §, kap. 1.2 i bilaga 2 samt kap. 1, 2 och 5 i bilaga 3, av dem kap. 1.2 i bilaga 2 sådant det lyder i förordning 84/2017, kap. 1 i bilaga 3 sådant det lyder i förordning 449/2013 samt kap. 5 i bilaga 3 sådant det lyder delvis ändrat i förordning 84/2017 som följer:
2 §Begränsningar av tillämpningsområdet
Primärproduktionen av vilda växter och svampar omfattas inte av kraven på vattenkvalitet och undersökning av vattnet i bilaga 1 till denna förordning.
Jakt på frilevande vilt omfattas inte av kraven på vattenkvalitet och undersökning av vattnet i bilaga 1 till denna förordning eller av kraven på uppgifter om slaktdjur i bilaga 2 till denna förordning.
Fiske och vattenbruk omfattas inte av kraven på vattenkvalitet och undersökning av vattnet i bilaga 1 till denna förordning.
4 §Egenkontroll
Bestämmelser om egenkontroll finns i artikel 4 och i bilaga I till den allmänna förordningen om livsmedelshygien, i bilagorna II och III till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung samt i 19 § i livsmedelslagen.
Denna förordning träder i kraft den 1 februari 2020.
Europaparlamentets och rådets förordning 852/2004/EG (32004R0852); EGT L 226, 25.06.2004, s. 3-21
Europaparlamentets och rådets förordning 853/2004/EG (32004R0853); EGT L 226, 25.06.2004, s. 22-82
Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/624 (32019R0624); EUT L 131, 17.5.2019, s.1-17
Helsingfors den 22 januari 2020
Jord- och skogsbruksministerJari LeppäSpecialsakkunnigMaaria Hackzell
Bilaga 2
BRANSCHSPECIFIKA KRAV PÅ PRIMÄRPRODUKTION
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Kapitel 1. Slaktdjur
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
1.2. Inledande av avlivning på primärproduktionsstället
1.a) Bison och hägnade klövdjur samt hägnade strutsfåglar får med tillstånd av en officiell veterinär börja slaktas på primärproduktionsstället i enlighet med avsnitt III punkt 3 och 4 i bilaga III till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung.
b) Dessutom får sådana enstaka renar som mellan den 1 maj och den 30 september vistas på odlingsmark eller gårdar inom det renskötselområde som avses i 2 § i renskötsellagen (848/1990) och inte kan fångas in eller återbördas till sina naturliga betesmarker avlivas med skjutvapen på primärproduktionsstället med stöd av det särskilda undantag som anges i artikel 12.1 b i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/624 om särskilda bestämmelser för utförandet av offentlig kontroll av produktion av kött och för produktions- och återutläggningsområden för levande musslor i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625.
2.Fjäderfä får med tillstånd av en officiell veterinär börja slaktas på primärproduktionsstället i enlighet med avsnitt II kapitel VI i bilaga III till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung.
Bilaga 3
KRAV VID ÖVERLÅTELSE ELLER LEVERANS AV PRIMÄRPRODUKTER I ENLIGHET MED 2 OCH 3 § I FÖRORDNINGEN OM VERKSAMHETER MED LÅG RISK
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Kapitel 1. Primärprodukter av växter och svampar samt honung
När primärprodukter av växter och svampar samt honung överlåts direkt till konsumenten i enlighet med 2 § 1 punkten i förordningen om verksamheter med låg risk eller levereras till lokal detaljhandel i enlighet med 3 § 1 punkten i samma förordning, tillämpas på primärproduktion, överlåtelse och leverans de krav i denna förordning som gäller primärproduktion av växter, svampar och honung, med undantag för kraven i bilaga 1 på vattenkvalitet och undersökning av vattnet.
På produktion av groddar i enlighet med förordningen om verksamheter med låg risk tillämpas dock alla de krav på primärproduktion av växter som anges i denna förordning.
Kapitel 2. Fiskeriprodukter som primärprodukter
När fiskeriprodukter överlåts direkt till konsumenter i enlighet med 2 § 2 punkten i förordningen om verksamheter med låg risk, tillämpas på primärproduktion och överlåtelse de krav som gäller primärproduktion i avsnitt VIII i bilaga III till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung samt kraven på fiske och vattenbruk i denna förordning.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Kapitel 5. Ägg
5.1 Ägg som överlåts direkt till konsumenten
När ägg levereras till detaljförsäljning i enlighet med 2 § 6 och 7 punkten i förordningen om verksamheter med låg risk, tillämpas på primärproduktion och överlåtelse de krav som gäller primärproduktion i avsnitt X i bilaga III till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung, de krav i denna förordning som gäller äggproduktion och dessutom följande krav:
Äggen får inte vara spruckna, och de får inte tvättas.
5.2 Ägg som levereras till detaljförsäljning
När ägg levereras till detaljförsäljning i enlighet med 3 § 4 och 5 punkten i förordningen om verksamheter med låg risk, tillämpas på primärproduktion och leverans de krav som gäller primärproduktion i avsnitt X i bilaga III till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung, de krav i denna förordning som gäller äggproduktion och dessutom följande krav:
Äggen får inte vara spruckna, och de får inte tvättas.