Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

102/2015

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om utvinningsavfall

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Rättelser

Författningen har rättats. Se författningssamlingen i PDF och en lista över rättelserna.

Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut

ändras i statsrådets förordning om utvinningsavfall ( 190/2013 ) 4 § 2 mom., 6 § 2 mom., 8 § 3 mom., 10 §, 12 § 3 mom., 13 § 2 mom., 14 § 1 mom., punkt C i bilaga 2 och punkt C i bilaga 4 som följer:

4 §Innehållet i planen för hantering av utvinningsavfall


Den myndighet som behandlar planen för hantering av utvinningsavfall kan utöver vad som föreskrivs i 1 mom. kräva att det i planen lämnas andra uppgifter som behövs för bedömningen av huruvida minskningen av utvinningsavfallets mängd och skadlighet och återvinningen och bortskaffandet av avfallet ordnas på ett sätt som överensstämmer med miljöskyddslagen (527/2014) och avfallslagen (646/2011) och med denna förordning.

6 §Allmänna krav som gäller verksamhetsutövare för deponier för utvinningsavfall


Bestämmelser om den ansvariga personen för en deponi för utvinningsavfall finns i 141 § i avfallslagen och 115 § 3 mom. i miljöskyddslagen. Den ansvariga personen ska uppges för tillsynsmyndigheten.

8 §Hantering av den miljöbelastning som deponier för utvinningsavfall medför


Utvinningsavfall i fast eller flytande form eller i suspension får inte deponeras eller lakvatten eller annat avloppsvatten ledas ut i vattendrag så, att detta medför en överskridning av miljökvalitetsnormerna enligt statsrådets förordning om ämnen som är farliga och skadliga för vattenmiljön (1022/2006). Bestämmelser om de omständigheter som berör betydande förorening av vattendrag och nämns i vissa planer och program och som ska beaktas i miljötillståndet finns i 51 § 1 mom. i miljöskyddslagen.


10 §Säkerhet som ska ställas för en deponi för utvinningsavfall

Vid bedömning av beloppet av en säkerhet för en deponi för utvinningsavfall ska klassificeringen av deponin, det deponerade avfallets beskaffenhet, den framtida användningen av markområdet och andra omständigheter som upptas i bilaga 5 beaktas, utöver vad som föreskrivs i 60 § i miljöskyddslagen.  Dessutom ska det beaktas att de åtgärder som säkerheten avses täcka bedöms eller vidtas av någon annan än verksamhetsutövaren eller en myndighet.

13 §Tillsyn över deponier för utvinningsavfall


Bestämmelser om de villkor som miljötillståndet ska förenas med när det gäller planen om uppföljning och kontroll av deponin för utvinningsavfall och iakttagandet av planen samt rapporteringen av resultaten från uppföljningen och kontrollen till tillsynsmyndigheten finns i 62 § i miljöskyddslagen.


14 §Stängning och eftervård av deponier för utvinningsavfall

Villkor om stängning av en deponi för utvinningsavfall och de eftervårdsåtgärder som vidtas efter stängningen meddelas i miljötillståndet eller i ett beslut som meddelas med stöd av 94 § 3 mom. i miljöskyddslagen. En deponi ska betraktas som stängd när tillsynsmyndigheten har inspekterat deponin och godkänt stängningen, efter att ha konstaterat att både deponin och det markområde som har påverkats av deponin har återställts i ett tillfredsställande skick och att villkoren i tillståndet har iakttagits.



Denna förordning träder i kraft den 20 februari 2015.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/21/EG (32006L0021); EGT nr L 102, 11.4.2006, s. 15

Kommissionens beslut 2009/337/EG (32009D0337); EGT nr L 102, 22.4.2009, s. 7

Helsingfors den 5 februari 2015

MiljöministerSanni Grahn-LaasonenMiljörådKlaus Pfister

Bilaga 2

Klassificering som en deponi för utvinningsavfall som medför risk för storolycka

C. Mängden hälso- eller miljöfarliga kemikalier som deponeras på en deponi

1. En bedömning av klassificeringen av en deponi, som baserar sig på mängden hälso- eller miljöfarliga kemikalier som använts i processen och som deponeras, ska med tanke på olycksrisken göras enligt punkt 2—4 nedan.

Med farligt ämne eller farlig blandning (farlig kemikalie) avses ett ämne eller en blandning som klassificeras som farligt ämne eller farlig blandning i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar, ändring och upphävande av direktiven 67/548/EEG och 1999/45/EG samt ändring av förordning (EG) nr 1907/2006. Som farlig blandning betraktas till och med den 31 maj 2015 även blandningar som klassificeras som farliga blandningar enligt social- och hälsovårdsministeriets förordning om grunderna för klassificering samt märkning av kemikalier (807/2001).

2. I fråga om en deponi för anrikningsavfall ska följande förfarande tillämpas:

a) En inventering ska göras av de ämnen och blandningar som används i processen och som därefter släpps ut med avfallsslammet till deponin för anrikningsavfall.

b) För varje år av den planerade verksamheten ska en uppskattning göras av de årliga mängder av alla ämnen och blandningar som används i processen.

c) För varje ämne och blandning ska det fastställas om ämnet eller blandningen är en farlig kemikalie.

d) För varje år av den planerade verksamheten ska den årliga ökningen av innehållet vatten (ΔQ i ) i deponin för anrikningsavfall beräknas vid stationära förhållanden enligt följande formel:

ΔQ i = (ΔM i /D)*P, där

— ΔQ i = årlig ökning av innehållet vatten i deponin för anrikningsavfall (m 3 /år) under år "i",

— ΔM i = årlig mängd anrikningsavfall som tillförs deponin (ton torrvikt/år) under år "i",

— D = det deponerade anrikningsavfallets genomsnittliga torra skrymdensitet (ton/m 3 ) och

— P = det sedimenterade anrikningsavfallets genomsnittliga porositet (m 3 /m 3 ) definierat som förhållandet mellan håligheternas volym och det sedimenterade anrikningsavfallets totala volym.

Om exakta uppgifter saknas om skrymdensitet och porositet, ska man använda standardvärden som är D = 1,4 ton/m 3 och P = 0,5 m 3 /m 3 .

e) För varje farlig kemikalie som identifierats enligt punkt 2c, ska den maximala årskoncentrationen (C max ) i anrikningsavfallets vattenfas uppskattas enligt följande formel:

C max = maximum av förhållandet S i /ΔQ, där

—    S i = årlig mängd av varje farlig kemikalie enligt definitionen i punkt 2c som tillförs deponin under år "i".

En deponi ska klassificeras som en deponi för utvinningsavfall som medför risk för stor-olycka, om anrikningsavfallets vattenfas anses vara en farlig kemikalie utgående från den maximala årskoncentrationen (C max ).

3. Klassificeringen av en sådan deponi för anrikningsavfall som var i bruk den 13 juni 2008 kan också basera sig på en direkt kemisk analys av det vatten och fasta avfall som finns på deponin. En deponi ska klassificeras som en deponi för utvinningsavfall som medför risk för storolycka, om anrikningsavfallets vattenfas och dess innehåll anses vara en farlig kemikalie.

4. I fråga om sådana lakningsanläggningar där metaller utvinns från malmupplag genom perkolering av lakningslösningar, ska förekomsten av farliga lakningskemikalier undersökas vid stängningen av anläggningen. Som underlag ska man använda uppgifter om de lakningskemikalier som använts och restkoncentrationen av dessa i lakvattnet efter avslutad lakningsprocess. En deponi ska klassificeras som en deponi för utvinningsavfall som medför risk för storolycka, om lakvattnet anses vara en farlig kemikalie.

Bilaga 4

Säkerhetsprinciper för avvärjande av storolyckor, innehållet i den interna räddningsplanen och information som ska lämnas

C. Information som ska lämnas

Vid risk för storolycka ska åtminstone följande information kostnadsfritt lämnas till de personer och sammanslutningar som avses i 115 § 4 mom. i miljöskyddslagen:

1. Verksamhetsutövarens namn samt placeringsort och adress för deponin för utvinningsavfall.

2. Namn och befattning för den person som lämnar informationen.

3. Bekräftelse av att miljöskyddslagen och denna förordning samt de tillståndsvillkor som meddelats med stöd av dem ska iakttas vid deponiverksamheten och att den nödvändiga informationen om förebyggande av storolyckor har överlämnats till den behöriga myndigheten.

4. En redogörelse i enkla ordalag för hanteringen eller aktiviteterna vid deponin.

5. Vanliga eller generiska namn på eller allmän farlighetsklassificering av sådana ämnen och avfall i deponin som kan förorsaka risk för storolyckor samt uppgifter om deras viktigaste farliga egenskaper.

6. Allmänna upplysningar om riskerna för storolyckor, inbegripet möjliga följder av dessa olyckor för den omgivande befolkningen och miljön.

7. Adekvata och relevanta upplysningar om hur den berörda befolkningen kommer att varnas och hållas informerad i händelse av en storolycka.

8. Adekvata och relevanta upplysningar om vilka åtgärder den berörda befolkningen bör vidta och hur den ska förfara vid en storolycka.

9. Bekräftelse på att verksamhetsutövaren är skyldig att vidta lämpliga åtgärder på området och att särskilt kontakta räddningstjänsten, för att insatserna i samband med storolyckor ska vara ändamålsenliga och följderna av dem ska kunna begränsas.

10. Uppgifter om den externa räddningsplan som upprättats för att hantera alla följdverkningar utanför olycksområdet tillsammans med en uppmaning att följa alla instruktioner eller föreskrifter från räddningstjänsten när en olycka inträffar.

11. Uppgifter om var ytterligare relevant information finns att få, med beaktande av sekretessbestämmelser i lagstiftningen.

Till början av sidan