Lag om ändring av lagen om befolkningsdatasystemet och Befolkningsregistercentralens certifikattjänster
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen om befolkningsdatasystemet och Befolkningsregistercentralens certifikattjänster ( 661/2009 ) 8 och 16 §, 17 § 1 mom. 3 punkten, 23 § 1 mom. 1 punkten, 36 § och 80 § 1 mom. som följer:
8 §Begränsningar som gäller föremålen för registrering
I befolkningsdatasystemet får följande uppgifter inte registreras:
uppgifter om utländska medborgare som är anställda hos en främmande stats diplomatiska beskickning eller beskickning av annat slag i Finland eller vid ett konsulat som förestås av en utsänd konsul,
uppgifter om utländska medborgare som är anställda hos Förenta nationerna, något av dess fackorgan eller någon annan internationell organisation som kan jämställas med ett sådant,
uppgifter om familjemedlemmar till en person som avses i 1 eller 2 punkten eller om utländska medborgare i denna persons privata tjänst,
uppgifter om sådana fastigheter eller andra registerenheter, byggprojekt, byggnader eller lägenheter eller lokaler vars uppgifter inte enligt lag eller förordning eller föreskrifter som utfärdats med stöd av dem ska registreras i befolkningsdatasystemet.
Närmare bestämmelser om de enheter som avses i 1 mom. får utfärdas genom förordning av statsrådet.
Uppgifter om en person som avses i 1 mom. 1—3 punkten får dock på hans eller hennes egen begäran registreras i befolkningsdatasystemet i enlighet med det som föreskrivs i denna lag.
16 §Lägenhets- och lokaluppgifter som registreras i systemet
Följande uppgifter om bostadslägenheter och andra lokaler som är föremål för registrering ska registreras i befolkningsdatasystemet:
lägenhetsbeteckning eller någon annan uppgift som specificerar lägenheten eller lokalen,
uppgifter som beskriver lägenheten eller lokalen och dess egenskaper,
uppgifter om besittningsrätten till och användningen av en bostadslägenhet.
Närmare bestämmelser om registreringen av de uppgifter som avses i 1 mom. och om registrering av tillägg, ändringar och rättelser som gäller dem samt om det detaljerade innehållet i uppgifterna utfärdas genom förordning av statsrådet.
17 §Andra uppgifter som registreras i systemet
Följande uppgifter får också registreras i befolkningsdatasystemet som uppgifter om personer som är föremål för registrering:
fullständigt namn, födelsetid, kön, civilstånd, medborgarskap, adress och dödsdag för en sådan i utlandet bosatt person som är make, barn eller förälder till den som avses i 13 § och som inte har tilldelats någon personbeteckning,
23 §Rätt att få uppgifter från myndigheter
Trots sekretessbestämmelserna har den registeransvarige rätt att för att uppdatera och i övrigt behandla uppgifterna i befolkningsdatasystemet få följande uppgifter:
av domstolarna uppgifter om domstolsavgöranden som gäller personers civilstånd, familjerättsliga ställning, vårdnaden om barn och vad vårdnaden omfattar, begränsningar av handlingsbehörigheten, intressebevakning och dödförklaring, förvärv av, lagfart på och nyttjanderätt till fastighet, samt av Brottspåföljdsmyndigheten uppgifter om att en person vistats i en straffanstalt i mer än tre månader,
36 §Spärrmarkering och informationsskyldighet
Om en person har grundad och uppenbar anledning att misstänka att hans eller hennes eller familjens hälsa eller säkerhet är hotad, kan en spärrmarkering på ansökan göras i befolkningsdatasystemet. Efter det att spärrmarkeringen gjorts i systemet får uppgifter om hemkommun och bostad samt adress och andra kontaktuppgifter som gäller personen lämnas ut endast till en myndighet vars rätt att behandla uppgifterna baserar sig på utförande av en arbetsuppgift, en åtgärd eller ett uppdrag som föreskrivs i eller med stöd av lag och som berör personens rättigheter eller skyldigheter. Spärrmarkeringen gäller också uppgifter som specificerar och lokaliserar sådana fastigheter, byggnader, lägenheter eller lokaler som personen äger eller innehar, om uppgifterna inte kan behandlas separat från de uppgifter som omfattas av spärrmarkeringen när hans eller hennes uppgifter lämnas ut från befolkningsdatasystemet.
Den berörda personen eller dennes lagliga företrädare ska skriftligen eller på något annat bevisligt sätt ansöka om spärrmarkering hos magistraten. När en person ansöker om spärrmarkering ska magistraten ge personen möjlighet att anmäla en sådan kontaktadress för registrering i befolkningsdatasystemet som får lämnas ut även till andra än de myndigheter som avses i 1 mom.
En spärrmarkering kan första gången gälla i högst fem år. Efter det kan giltighetstiden på ansökan förlängas med två år i sänder. Av särskilda skäl kan spärrmarkeringen gälla tills vidare.
Magistraten ska informera sökanden om spärrmarkeringens direkta konsekvenser.
80 §Övergångsbestämmelser
1. Befolkningsregistercentralen ska se till att det datasystem för befolkningsdatasystemet som drivs med hjälp av automatisk databehandling och det tekniska servicesystemet för certifierad elektronisk kommunikation är förenliga med denna lag inom fyra år från ikraftträdandet av denna lag.
Denna lag träder i kraft den 1 mars 2013.
Åtgärder som krävs för verkställigheten av denna lag får vidtas innan lagen träder i kraft.
RP 142/2012
FvUB 23/2012
RSv 1/2013
Helsingfors den 15 februari 2013
Republikens PresidentSAULI NIINISTÖFörvaltnings- och kommunministerHenna Virkkunen