534/2008

Given i Helsingfors den 14 augusti 2008

Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om gränsövergångsställen och fördelningen av gränskontrolluppgifter vid dem

I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från inrikesministeriet,

ändras i statsrådets förordning av den 19 oktober 2006 om gränsövergångsställen och fördelningen av gränskontrolluppgifter vid dem (901/2006) 3 §, 5 § 1 mom. och 8 § som följer:

3 §
Gränsövergångsställenas öppettider

De internationella gränsövergångsställena vid landgränsen mellan Finland och Ryssland är alltid öppna, om inte annat följer av trafiksäkerhetsarrangemang eller om inte annat har avtalats med Ryssland. De tillfälliga gränsövergångsställena är öppna enligt vad gränsfullmäktigen närmare bestämmer efter att ha kommit överens om saken med tullen.

De flygplatser som är internationella gränsövergångsställen är öppna enligt vad som den myndighet som genomför gränskontrollen kommer överens med ledningsenheten för flygplatsen. När det gäller genomförande av gränskontroll på ett internationellt gränsövergångsställe avsett enbart för helikoptrar samt enbart för flygplan som startar och landar på vatten ska överenskommelse ingås med den behöriga förvaltningsenheten inom gränsbevakningsväsendet.

De hamnar som är internationella gränsövergångsställen är öppna enligt vad som den myndighet som genomför gränskontrollen kommer överens med hamninnehavaren. De sjöbevakningsstationer som är gränsövergångsställen är öppna mellan klockan 8 och 22, om inte annat följer av att gränsbevakningsväsendet tillfälligt utför någon brådskande lagstadgad uppgift.

5 §
Gränsövergångsställen vid landgränsen mellan Finland och Ryssland

Internationella gränsövergångsställen vid landgränsen mellan Finland och Ryssland är Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Rajajooseppi, Salla, Vaalimaa, Vainikkala och Vartius. Internationellt gränsövergångsställe enbart för spårbunden trafik är Vainikkala.


8 §
Internationella gränsövergångsställen inom sjötrafiken

Internationella gränsövergångsställen inom sjötrafiken för andra fartyg än sådana fritidsbåtar som avses i förordningen om gränspassage är följande hamnar: Björneborg, Borgå, Brahestad, Dalsbruk, Eckerö, Ekenäs, Fredrikshamn, Färjsundet, Förby, Hangö, Haukipudas, Helsingfors, Ingå, Jakobstad, Kalajoki, Karleby, Kaskö, Kemi, Kimito, Kotka, Kristinestad, Kyrkslätt, Lovisa, Långnäs, Mariehamn, Nuijamaa, Nystad, Nådendal, Olkiluoto, Pargas, Pernå, Pojo, Raumo, Salo, Sastmola, Sibbo, Torneå, Uleåborg, Vasa, Villmanstrand och Åbo.

Internationella gränsövergångsställen inom sjöfarten för sådana fritidsbåtar som avses i förordningen om gränspassage är Aspö, Hangö, Mariehamns och Sveaborgs sjöbevakningsstationer samt Santio.


Denna förordning träder i kraft den 1 september 2008.

Helsingfors den 14 augusti 2008

Inrikesminister
Anne Holmlund

Regeringsrådet
Tomi Vuori

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.