1038/2007

Given i Helsingfors den 16 november 2007

Inrikesministeriets beslut om placeringsorterna för polisinrättningarna och deras servicebyråer

Inrikesministeriet har med stöd av 6 § 1 mom. i polisförvaltningslagen av den 14 februari 1992 (110/1992), sådant det lyder i lag 100/2007, beslutat:

1 §
Definitioner

I detta beslut avses med

1) huvudpolisstation en polisinrättnings huvudsakliga administrativa verksamhetsställe, varifrån polisinrättningen leds,

2) polisstation ett verksamhetsställe för polisen där i regel alla polisens grundläggande funktioner är placerade (larm- och övervakningsverksamhet, undersökningstjänster samt tillståndstjänster),

3) annat serviceställe för polisen ett verksamhetsställe som upprätthålls av en polisinrättning och där serviceutbudet är mer begränsat än på en polisstation.

Förordningen om öppethållandet av statens ämbetsverk (332/1994) tillämpas på huvudpolisstationernas och i regel också på polisstationernas öppettider.

I lagen om samservice inom den offentliga förvaltningen (223/2007) föreskrivs om samservicekontor.

2 §
Placeringsorterna för huvudpolisstationerna och polisstationerna för polisinrättningarna i häradena

Södra Finlands län

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Helsingfors finns i staden Helsingfors.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Södra Karelen finns i staden Villmanstrand och polisinrättningen har en polisstation i staden Imatra.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Östra Nyland finns i staden Vanda och polisinrättningen har polisstationer i städerna Borgå och Lovisa.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Egentliga Tavastland finns i staden Tavastehus och polisinrättningen har polisstationer i städerna Forssa och Riihimäki.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Mellersta Nyland finns i staden Träskända och polisinrättningen har en polisstation i staden Hyvinge.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Kymmenedalen finns i staden Kotka och polisinrättningen har polisstationer i städerna Fredrikshamn och Kouvola.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Västra Nyland finns i staden Esbo och polisinrättningen har polisstationer i städerna Ekenäs och Lojo samt i kommunen Vichtis.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Päijänne-Tavastland finns i staden Lahtis och polisinrättningen har polisstationer i städerna Heinola och Orimattila.

Västra Finlands län

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Södra Österbotten finns i staden Seinäjoki och polisinrättningen har polisstationer i städerna Alavus, Kauhajoki och Lappo.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Mellersta Österbotten och Pedersöre finns i staden Karleby och polisinrättningen har polisstationer i staden Jakobstad och i kommunen Kaustby.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Mellersta Finland finns i staden Jyväskylä och polisinrättningen har polisstationer i städerna Jämsä, Keuruu, Saarijärvi och Äänekoski.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Birkaland finns i staden Tammerfors och polisinrättningen har polisstationer i städerna Ikalis, Mänttä, Nokia, Valkeakoski, Vammala och i kommunen Kangasala.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Österbotten finns i staden Vasa och polisinrättningen har polisstationer i staden Kristinestad och i kommunen Laihela.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Satakunta finns i staden Björneborg och polisinrättningen har polisstationer i städerna Kankaanpää, Kumo och Raumo.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Egentliga Finland finns i staden Åbo och polisinrättningen har polisstationer i städerna Loimaa, Nystad, Pargas, Reso, Salo och S:t Karins.

Östra Finlands län

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Södra Savolax finns i staden S:t Michel och polisinrättningen har polisstationer i städerna Nyslott och Pieksämäki samt i kommunen Juva.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Norra Karelen finns i staden Joensuu och polisinrättningen har polisstationer i städerna Kitee, Lieksa och Nurmes samt i kommunen Ilomants.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Norra Savolax finns i staden Kuopio och polisinrättningen har polisstationer i städerna Idensalmi, Juankoski, Suonenjoki och Varkaus.

Uleåborgs län

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Älvdalarna finns i staden Ylivieska och polisinrättningen har polisstationer i städerna Brahestad och Haapajärvi.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Kajanaland finns i staden Kajana och polisinrättningen har polisstationer i staden Kuhmo och i kommunen Suomussalmi.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Nordöstra Österbotten finns i staden Kuusamo och polisinrättningen har en polisstation i staden Pudasjärvi.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Uleåborg finns i staden Uleåborg och polisinrättningen har polisstationer i kommunerna Haukipudas och Limingo.

Lapplands län

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Lappland finns i staden Rovaniemi och polisinrättningen har polisstationer i staden Kemijärvi och i kommunerna Enare, Ranua och Sodankylä.

Huvudpolisstationen för polisinrättningen i Nordbotten finns i staden Torneå och polisinrättningen har polisstationer i staden Kemi och i kommunerna Kittilä, Muonio och Övertorneå.

3 §
Placeringsorterna för andra serviceställen

Inrikesministeriet beslutar om de andra serviceställen för polisen som nämns i 1 § 1 mom. 3 punkten i detta beslut efter att ha hört de berörda polisinrättningarna och polisens länsledning.

4 §
Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den 1 januari 2009.

Åtgärder som verkställigheten av beslutet förutsätter får vidtas innan beslutet träder i kraft.

Helsingfors den 16 november 2007

Inrikesminister
Anne Holmlund

Polisöverdirektör
Markku Salminen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.