Lag om ändring av 1 kap. tvångsmedelslagen
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 85/2003 (Publicerad 19.6.2003)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
fogas till 1 kap. 1 § tvångsmedelslagen av den 30 april 1987 ( 450/1987 ), sådant detta lagrum lyder delvis ändrat i lag 615/2002, nya 4 och 5 mom. och till kapitlet en ny 2 a § som följer:
1 kap.Gripande, anhållande och häktning
Gripande
1 §Allmän rätt att gripa
Om den som skall gripas gör motstånd eller flyr, får den gripande använda sådana maktmedel som är nödvändiga för att gripa personen i fråga och som utifrån en helhetsbedömning kan anses försvarliga. Vid bedömningen skall hänsyn tas till brottets art, hur den som skall gripas uppträder samt situationen också i övrigt.
Bestämmelser om excess i samband med användning av maktmedel finns i 4 kap. 6 § 3 mom. och 7 § strafflagen (39/1889).
2 a §Laglig självtäkt
För återfående av lös egendom som har förlorats genom brott eller annars tappats skall myndighetshjälp anlitas. Åtgärder som syftar till att återta sådan egendom är dock tillåtna som självtäkt
om egendomen har förlorats genom brott och åtgärder för återtagande av egendomen har vidtagits omedelbart efter det att brottet skett, eller
om den förlorade eller tappade egendomen i andra fall återtas från den som obehörigt har egendomen i sin besittning, och tillräcklig myndighetshjälp inte kan fås i rätt tid.
I de situationer som avses ovan får sådana maktmedel användas som är nödvändiga för att få tillbaka egendomen och som utifrån en helhetsbedömning kan anses försvarliga. Vid bedömningen skall hänsyn tas till hur uppenbar rättskränkningen är samt hur stor och sannolik den hotande rättsförlusten är.
Bestämmelser om straffbar egenhandsrätt finns i 17 kap. 9 § strafflagen.
Denna lag träder i kraft den 1 januari 2004.
RP 44/2002
LaUB 28/2002
RSv 261/2002
Helsingfors den 13 juni 2003
Republikens President TARJA HALONENJustitieminister Johannes Koskinen