Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

697/2002

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om rehabilitering som ordnas av folkpensionsanstalten

Typ av författning
Lag
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 102/2002 (Publicerad 15.8.2002)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen den 27 mars 1991 om rehabilitering som ordnas av folkpensionsanstalten ( 610/1991 ) 4 §, 5 § 4 mom. samt 9 och 14 §, av dessa lagrum 5 § 4 mom. sådant det lyder i lag 1064/1994, 9 § sådan den lyder delvis ändrad i lag 121/1995 och 14 § sådan den lyder i lag 1374/1999, samt

fogas till 5 §, sådan den lyder i nämnda lag 1064/1994, ett nytt 5 mom., till 8 §, sådan den lyder i lag 333/1997, ett nytt 4 mom., till lagen nya 9 a och 9 b §, till lagen en ny 10 § i stället för den 10 § som upphävts genom lag 623/1999, till 11 §, sådan den lyder i nämnda lag 333/1997, ett nytt 3 mom. samt till lagen en ny 11 a § som följer:

4 §Annan yrkesinriktad och medicinsk rehabilitering

Folkpensionsanstalten kan dessutom ersätta och ordna annan yrkesinriktad eller medicinsk rehabilitering än sådan som avses i 2 och 3 §. För detta ändamål skall årligen användas minst ett så stort belopp som svarar mot fyra procent av det belopp som influtit i försäkrades sjukförsäkringspremier. Riksdagen bestämmer årligen i samband med budgetbehandlingen om hur stort ett större belopp för ovan nämnda ändamål högst får vara.

Det belopp som avses i 1 mom. kan också användas för förebyggande av sjukdomar samt för forsknings- och utvecklingsverksamhet som avser rehabilitering och förebyggande av sjukdomar samt vid behov för utgifter för grundlig förbättring av rehabiliteringsanstalter som arbetar inom ramen för Folkpensionsanstaltens samarbetsstiftelser och av andra anstalter som Folkpensionsanstalten har understött, samt för stöd för dessa anstalters drift.

Folkpensionsanstalten skall årligen för användningen av de medel som avses i 1 och 2 mom. göra upp en plan för de tre följande kalenderåren. Närmare bestämmelser om planens innehåll utfärdas genom förordning av statsrådet.

5 §Ansökan och beslut


Folkpensionsanstalten skall underrätta pensionsskyddscentralen om sådana beslut om yrkesinriktad rehabilitering som avses i denna lag.

Folkpensionsanstalten skall underrätta läroanstalten, den som tillhandahåller rehabilitering samt andra instanser som ansvarar för vården och rehabiliteringen av rehabiliteringsklienten samt för uppgörandet av en rehabiliteringsplan om beslut enligt denna lag till den del uppgifterna behövs för genomförandet av rehabiliteringen.

8 §Ändringssökande


Ändring får inte sökas genom besvär i beslut som Folkpensionsanstalten med stöd av 4 § 1 mom. meddelat om den försäkrades möjlighet att få annan än i 2 och 3 § avsedd yrkesinriktad eller medicinsk rehabilitering.

9 §Erhållande av uppgifter på begäran

Folkpensionsanstalten och besvärsinstanserna enligt denna lag har utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter rätt att få de uppgifter som är nödvändiga för avgörandet av en förmån eller sådana nödvändiga uppdrag som annars skall beaktas vid verkställigheten av uppdrag som föreskrivs i denna lag, i överenskommelser om social trygghet som är bindande för Finland eller i andra internationella författningar om social trygghet. Uppgifter skall lämnas av

1)

statliga och kommunala myndigheter samt andra offentligrättsliga samfund,

2)

pensionsskyddscentralen, pensions- och försäkringsanstalter samt andra som beviljar eller betalar ut pension eller annan ersättning,

3)

patientförsäkringscentralen och trafikförsäkringscentralen,

4)

arbetsgivare, arbetslöshetskassor och arbetsplatskassor,

5)

läroanstalter.

Utöver vad som bestäms i 1 mom. har Folkpensionsanstalten och besvärsinstanserna enligt denna lag på begäran rätt att för avgörandet av en förmån av läkare eller andra yrkesutbildade personer enligt lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994) samt av verksamhetsenheter för hälso- och sjukvård enligt 2 § 4 punkten lagen om patientens ställning och rättigheter (785/1992), av socialserviceproducenter eller av andra vårdinrättningar eller andra som tillhandahåller rehabilitering få ett utlåtande och nödvändiga uppgifter ur journalhandlingarna för den som söker en förmån samt uppgifter om hans eller hennes hälsotillstånd, sjukdom, handikapp, arbets- och funktionsförmåga samt vård och rehabilitering.

För det förhandlingsförfarande som avses i 3 a § har Folkpensionsanstalten utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter på begärand rätt att få uppgifter som är nödvändiga för avgörandet av ett ärende och som gäller en verksamhetsenhets verksamhet, lokaliteter, antalet anställda, innehållet i vården, dess art och omfattning, avtal som ingåtts om vården och ersättning som betalas för vården. Folkpensionsanstalten har dessutom rätt att vid nämnda förhandlingsförfarande få för avgörandet nödvändiga sekretessbelagda uppgifter ur journalhandlingarna, uppgifter om hälsotillståndet för den som får vår vård samt om hans eller hennes läkemedel och inkomster av myndigheter eller inrättningar inom kommunens social- och hälsovårdsväsen eller av ifrågavarande statliga eller privata verksamhetsenhet för hälso- och sjukvård. Vad som ovan bestäms om Folkpensionsanstaltens rätt att få sekretessbelagda uppgifter gäller även social- och hälsovårdsministeriet.

Utöver vad som bestäms ovan skall den som tillhandahåller rehabiliteringsservice utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter lämna Folkpensionsanstalten sådana uppgifter som är nödvändiga för anordnande av rehabiliteringsservice enligt denna lag samt för övervakningen och kvalitetsutvärderingen av servicen.

Folkpensionsanstalten och besvärsinstanserna enligt denna lag har rätt att avgiftsfritt få de uppgifter som nämns i denna paragraf. En yrkesutbildad person enligt lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården eller en socialserviceproducent har dock rätt att få ett skäligt arvode för de utlåtanden han eller hon gett på grundval av den skyldighet att ge uppgifter som föreskrivs i 2 mom., om inte arvodet ingår i den ersättning som betalas för rehabiliteringstjänsten.

9 a §Rätt att få uppgifter

För verkställigheten av förmåner enligt denna lag skall pensionsanstalten utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter meddela Folkpensionsanstalten uppgifter om rehabiliteringsåtgärder och förmåner i anslutning till dem.

För verkställigheten av förmåner enligt denna lag skall försäkringsanstalten utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra bestämmelser om erhållande av uppgifter underrätta Folkpensionsanstalten om beslut om ersättning av rehabilitering som fattats och rehabiliteringsåtgärder som vidtagits med stöd av lagen om rehabilitering som ersätts enligt lagen om olycksfallsförsäkring (625/1991) och lagen om rehabilitering som ersätts enligt trafikförsäkringslagen (626/1991). Samma skyldighet föreskrivs för Statskontoret i fråga om lagen om olycksfall i militärtjänst (1211/1990) och lagen om skada, ådragen i militärtjänst (404/1948).

För verkställigheten av förmåner enligt denna lag skall en inrättning enligt 3 a § utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter underrätta Folkpensionsanstalten om att en försäkrad blivit intagen för anstaltsvård.

För verkställigheten av förmåner enligt denna lag skall rättsskyddscentralen för hälsovården utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter lämna Folkpensionsanstalten uppgifter ur centralregistret över den yrkesutbildade hälsovårdspersonalen samt ändringar i dem gällande läkare, psykologer, tal-, ergo-, psyko- och fysioterapeuter samt andra i centralregistret införda yrkesutbildade personer som ger rehabilitering.

För verkställigheten av förmåner enligt denna lag skall undervisningsministeriet och utbildningsstyrelsen utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter lämna Folkpensionsanstalten uppgifter om dem som anordnar yrkesutbildning.

Folkpensionsanstalten har rätt att avgiftsfritt få de uppgifter som nämns i denna paragraf. Om de uppgifter som avses i 4 mom. behövs i en viss form och rättsskyddscentralen för hälsovården åsamkas väsentliga merkostnader för det, skall kostnaderna ersättas.

9 b §Användning av uppgifter

När Folkpensionsanstalten behandlar en förmån enligt denna lag har den i enskilda fall rätt att använda sådana uppgifter som den fått för skötseln av andra uppdrag som ålagts den, om det är uppenbart att de påverkar en förmån enligt denna lag och om uppgifterna enligt lag skall beaktas vid beslutsfattandet och om Folkpensionsanstalten även annars har rätt att få uppgifterna särskilt.

10 §Rätt att utlämna uppgifter

Folkpensionsanstalten har utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter rätt att till den som tillhandahåller rehabilitering, den som tagit initiativ till rehabilitering, den instans som ansvarar för vården och rehabiliteringen av rehabiliteringsklienten samt för uppgörandet av en rehabiliteringsplan lämna sådana uppgifter som Folkpensionsanstalten erhållit vid skötseln av förmåner enligt denna lag, till den del de är nödvändiga för rehabiliteringen.

11 §Utmätnings- och överföringsförbud


Folkpensionsanstalten har utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter rätt att för utmätning, på begäran av en behörig myndighet utlämna uppgifter om beloppen av de förmåner och ersättningar som utbetalas med stöd av denna lag, dock inte om sådana förmåner som inte beaktas vid beräkningen av det skyddade beloppet enligt 4 kap. 7 § utsökningslagen (37/1895). Folkpensionsanstalten har dessutom rätt att uppge vilka andra inrättningar som veterligen betalar ut rehabiliteringsförmåner.

11 a §Teknisk anslutning

Utöver vad som föreskrivs i 29 § 3 mom. lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet har Folkpensionsanstalten rätt att på de villkor som anges i momentet öppna en teknisk anslutning till sådana uppgifter i sina personregister som den med stöd av 5 § 4 och 5 mom., 10 § och 11 § 3 mom. har rätt att utlämna till de mottagare som avses i paragraferna.

Vad som i 1 mom. bestäms om öppnande av en teknisk anslutning och utlämnande av uppgifter gäller även Folkpensionsanstaltens rätt att med hjälp av teknisk anslutning få sekretessbelagda uppgifter enligt 9 och 9 a §.

Med hjälp av en teknisk anslutning som öppnats med stöd av denna paragraf får också sökas sekretessbelagda uppgifter utan samtycke av den vars intressen skyddas genom sekretessen. Innan den tekniska anslutningen öppnas skall den som begär uppgifter lägga fram en utredning om att uppgifterna skyddas på behörigt sätt.

14 §Organisering av verksamheten

Om inte något annat bestäms i denna lag, skall i tillämpliga delar dessutom iakttas 35―37, 40 och 44 §, 45 § 1 och 4 mom., 46, 46 i, 46 j, 59, 63, 81, 82, 84―86 och 88 § folkpensionslagen.


Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2002.

Genom denna lag upphävs i förordningen den 23 augusti 1991 om rehabilitering som ordnas av folkpensionsanstalten (1161/1991) 5 och 6 §, av dessa lagrum 6 § sådan den lyder delvis ändrad i förordning 1512/1995.

RP 9/2002

ShUB 16/2002

RSv 96/2002

Helsingfors den 9 augusti 2002

Republikens President TARJA HALONENSocial- och hälsovårdsminister Maija Perho

Till början av sidan