Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1022/2001

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om djursjukdomskrav i fråga om vissa varor som importeras från tredje land

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
1022/2001
Ursprunglig publikation
Häfte 141/2001 (Publicerad 23.11.2001)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av 5 och 30 § 2 mom. lagen den 20 december 1996 om veterinär gränskontroll (1192/1996), sådan 5 § delvis lyder i lag 397/1998:

1 kap.Allmänna bestämmelser

1 §Syfte och tillämpningsområde

Syftet med denna förordning är att förhindra spridning av vissa djursjukdomar i landet i samband med import av varor från länder utanför Europeiska gemenskapen ( tredje land ).

I förordningen bestäms villkoren för import av varor från tredje land.

2 §Avgränsning av tillämpningsområdet

Förordningen tillämpas inte på

1)

könsceller och embryon av djur,

2)

honung avsedd som livsmedel, eller

3)

fågelägg avsedda som livsmedel.

Förordningen tillämpas inte heller, med undantag av vad som föreskrivs i 20 och 21 §, på

1)

kött och köttvaror avsedda som livsmedel,

2)

fisk och fiskerivaror avsedda som livsmedel,

3)

mjölk och mjölkbaserade produkter avsedda som livsmedel, eller på

4)

äggprodukter avsedda som livsmedel.

Förordningen tillämpas inte heller på varor som genom Finland transiteras från ett tredje land till ett annat eller till en annan medlemsstat.

3 §Definitioner

I denna förordning avses med

1)

varor föremål, produkter, avfall eller ämnen,

2)

import leverans av ett importparti till gemenskapens område eller marknad,

3)

kommissionen Europeiska gemenskapernas kommission,

4)

fågelägg sådana befruktade eller obefruktade ägg av fåglar som inte är avsedda att kläckas,

5)

orensad fisk fisk som har slaktats men inte är urtagen,

6)

rensavfall färskt, fryst eller syrat avfall som fås i samband med rensning av fisk,

7)

mjölkbaserade produkter:

a)

mjölkprodukter , dvs. produkter vilkas ursprungliga råvara uteslutande är mjölk och till vilka endast har tillsatts ämnen som är nödvändiga för tillverkningen, utan att någon beståndsdel i mjölken har ersatts helt eller delvis, och

b)

sammansatta mjölkprodukter , dvs. produkter i vilka mjölk eller mjölkprodukter utgör en väsentlig del, antingen kvantitativt eller för att karakterisera produkten, och där ingen del ersätter eller avses ersätta någon mjölkbeståndsdel,

8)

råa hudar och skinn hudar och skinn som inte har bearbetats så som avses i 9 punkten,

9)

bearbetade hudar och skinn hudar och skinn som är torra eller som har

a)

torr- eller våtsaltats i minst 14 dygn,

b)

saltats i minst 7 dygn med havssalt med tillsats av 2 % natriumkarbonat, eller

c)

torkats i minst 42 dygn vid en temperatur av minst 20°C,

10)

sjukdomsmottaglig djurart en djurart som kan få en viss smitta oberoende av om djuret insjuknar eller ej,

11)

Animo-meddelande ett meddelande om en vara vilket via Animo-nätet skickas till den behöriga myndigheten på destinationsorten,

12)

animaliskt protein protein som framställts av djur eller djurdelar, såsom köttmjöl, benmjöl, köttbenmjöl, blodmjöl, fjädermjöl, hornmjöl, klövmjöl, hovmjöl och fiskmjöl,

13)

biodlingsprodukter produkter som fås i samband med biodling, såsom honung eller bivax,

14)

naturprodukt ett livsmedel som är avsett att förtäras av människor pga. den specialverkan produktens beståndsdelar har (specialpreparat, näringsämnespreparat)

15)

naturläkemedel ett preparat som i huvudsak används som ett medicinskt preparat och där den verksamma beståndsdelen eller de verksamma beståndsdelarna härstammar från växt- eller djurriket, från bakterier eller mineralämnen,

16)

animaliskt avfall

a)

pälsdjurskroppar,

b)

sådana för livsmedelsproduktionen avsedda djurkroppar eller kroppar av uppfödda fiskar eller delar av kroppar eller andra produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel eller som inte kan användas som livsmedel, dock inte matavfall, renar som dött ute i terrängen, vilda djur eller avsöndringar och exkrementer av djur,

c)

uppfödda fiskar som inte är avsedda att användas som livsmedel, fiskkroppar och delar av fisk som fångats på öppna havet för framställning av fiskmjöl, dock inte akvariefiskar eller foderfisk som skaffats genom fiske,

17)

animaliskt lågriskavfall sådant animaliskt avfall som definieras i 3 § 3 punkten jord- och skogsbruksministeriets förordning om behandling av animaliskt avfall (1022/2000), samt

18)

animaliskt högriskavfall sådant animaliskt avfall som definieras i 3 § 2 punkten jord- och skogsbruksministeriets förordning om behandling av animaliskt avfall.

2 kap.Villkoren för import av olika varor

4 §Allmänna villkor för import

Varor som kan vara till nackdel för livsmedelshygienen eller foderhygienen eller medföra risk för spridning av djursjukdomar får inte importeras.

5 §Fågelägg

Färska fågelägg får importeras bara med ett importtillstånd som jord- och skogsbruksministeriet har beviljat.

6 §Fisk, som är avsedd som djurfoder eller för något annat ändamål, och rensavfall av fisk

Import av vild fisk och rensavfall av vild fisk för andra ändamål än som fiskfoder är tillåten från alla tredje länder. Import av orensad lax, regnbåge, öring och röding samt rensavfall av dessa fiskarter är ändå förbjuden.

I fråga om fiskmjöl som är avsett för utfodring av djur tillämpas kraven i 11 §.

7 §Mjölk och mjölkbaserade produkter

Mjölk och mjölkbaserade produkter får importeras från de länder som uppräknas i bilaga 1 eller bilaga 2. Detta förutsätter att det importerade partiet har behandlats så som bestäms i bilaga 1 och 2 och att det åtföljs av ett intyg enligt förlagan i bilagan i fråga. Av förpacknings- eller behållarpåskrifterna skall framgå vilken produkt det är fråga om. Vid import av mjölk eller mjölkbaserade produkter för att användas i djurfoder skall mjölken eller produkterna härstamma från en tillverkningsanläggning som är godkänd av jord- och skogsbruksministeriet.

Utöver vad som föreskrivs i 1 mom. skall mjölk och mjölkbaserade produkter som importeras från ett sådant land eller en sådan landsdel där mul- och klövsjuka har konstaterats under de senaste tolv månaderna före import eller där vaccinering mot mul- och klövsjuka har utförts under samma tid ha behandlats som följer:

1)

sterilisering så, att Fc-värdet är minst 3, eller

2)

en inledande värmebehandling som till sin verkan motsvarar minst värmebehandling i 72°C i 15 sekunder och varefter produkten ger negativ reaktion på fosfatastest, följt av

a)

en andra värmebehandling, som är antingen pastörisering i hög temperatur, ultrapastörisering eller sterilisering och till följd av vilken produkten ger negativ reaktion på peroxidastest,

b)

i fråga om mjölkpulver eller någon annan torrmjölksbaserad produkt en andra värmebehandling som motsvarar minst den inledande värmebehandlingen och efter vilken produkten ger negativ reaktion på fosfatastest och som följts av torkning, eller

c)

syrning, där produktens pH-värde har sänkts till under 6 i minst en timme.

8 §Hudar och skinn av klöv- och hovdjur samt av fåglar

Råa hudar och skinn av klöv- och hovdjur får importera i enlighet med bilaga 3. Detta förutsätter att det importerade partiet åtföljs av ett djurhälsointyg enligt förlagan i bilaga 3.

Bearbetade hudar och skinn av klöv- och hovdjur får importeras i enlighet med bilaga 4. Detta förutsätter att de åtföljs av ett djurhälsointyg enligt förlagan i bilaga 4. Bearbetade hudar och skinn av andra klövdjur än svin får dessutom importeras från alla tredje länder. Detta förutsätter att de hudar och skinn som hör till det importerade partiet utan avbrott skall ha hållits åtskilda från djur och andra animaliska varor i minst 21 dagar, eller att de har befunnit sig under oavbruten transport i minst 21 dagar, och att de åtföljs av en officiell anmälan enligt förlagan i bilaga 5.

Hudar och skinn av fåglar får importeras bara med ett importtillstånd som jord- och skogsbruksministeriet har beviljat.

De hudar och skinn som avses i 1 och 2 mom. skall genast efter importen föras för bearbetning till en anläggning som godkänts med stöd av jord- och skogsbruksministeriets förordning om behandling av animaliskt avfall. Importörerna av dessa varor skall göra en skriftlig förhandsanmälan till jord- och skogsbruksministeriet i enlighet med 29 §.

De transportmedel, containrar eller balar som är avsedda för sådana hudar och skinn som avses i 1―3 mom. skall ha förseglats av den behöriga myndigheten i det exporterande landet.

Bestämmelserna i denna paragraf tillämpas dock inte på

1)

picklade eller beredda skinn och hudar,

2)

s.k. wet blue-skinn och wet blue-hudar,

3)

hudar och skinn som i minst åtta timmar legat i kalksaltlösning med ett pH-värde av 12―13, eller på

4)

hudar och skinn av vilda djur och hovdjur som nedlagts av enskilda på jaktexpeditioner och som importeras för eget bruk i enlighet med 16 §.

9 §Foder för sällskapsdjur

Foder för sällskapsdjur, inklusive tuggben, som tillverkats av animaliskt hög- eller lågriskavfall får importeras i enlighet med bilaga 6. Detta förutsätter att det importerade partiet har behandlats på det sätt som bestäms i bilaga 6 och att det åtföljs av ett hälsointyg enligt förlagan i bilaga 6.

På import av råprodukter för tillverkning av foder för sällskapsdjur tillämpas bestämmelserna i 5―8, 10―13, 20 och 23 §.

Vid import av foder skall dessutom foderlagen (396/1998) och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den iakttas.

10 §Ben, horn, hovar och klövar samt produkter som tillverkats av dem

Ben, horn, hovar och klövar samt produkter som tillverkats av dem får importeras för användning direkt som djurfoder utan vidareförädling bara om de uppfyller kraven i jord- och skogsbruksministeriets förordning om kött och köttvaror som importeras från tredje land (17/2001).

Ben, horn, hovar och klövar samt produkter som tillverkats av dem får importeras för vidareförädling på följande villkor:

1)

varan importeras i torkad form, och den är inte kyld eller djupfryst,

2)

varan importeras med direkttransport från ursprungslandet till en veterinär gränskontrollstation inom Europeiska gemenskapen och omlastas inte utanför gemenskapen,

3)

efter den veterinära gränskontrollen förs varan direkt för vidareförädling till en anläggning som godkänts med stöd av jord- och skogsbruksministeriets förordning om behandling av animaliskt avfall, eller

4)

a)

av de handelsdokument som medföljer varan framgår de uppgifter som avses i punkt A i bilaga 7 och varan åtföljs av en skriftlig försäkran av importören enligt förlagan i punkt A i bilaga 7, eller

b)

av de handelsdokument som medföljer varan framgår de uppgifter som avses i punkt B i bilaga 7, varan åtföljs av en skriftlig försäkran av importören enligt förlagan i punkt B i bilaga 7 och varan används inte efter vidareförädlingen i livsmedel eller djurfoder.

Vid veterinär gränskontroll, transport och vidareförädling av varor som avses i 2 mom. skall följande iakttas:

1)

gränsveterinären vid den veterinära gränskontrollstationen ( gränskontrollstation ) skall kontrasignera den försäkran som avses i 2 mom. 4 punkten och stämpla den,

2)

den försäkran som avses i 1 punkten skall medfölja varan till den vidareförädlingsanläggning som nämns i försäkran och förvaras vid vidareförädlingsanläggningen i minst ett år från att varan har anlänt,

3)

varan skall transporteras i förseglade containrar eller bilar eller som bulkvara i fartyg,

4)

containrarna och handlingarna skall märkas med vidareförädlingsanläggningens namn och adress samt följande anteckning: "ej avsedda att användas i livsmedel eller djurfoder",

5)

från gränskontrollstationen skall avsändas ett Animo-meddelande eller om detta inte är möjligt ett telefax med motsvarande uppgifter för varje varuparti till tjänsteveterinären på den ort där vidareförädlingsanläggningen är belägen eller till någon annan behörig myndighet, samt

6)

vidareförädlingsanläggningen skall bokföra den använda varans mängd och kvalitet så, att man kan förvissa sig om att varan har använts för det uppgivna ändamålet.

Importörerna av de varor som avses i 2 mom. skall i enlighet med 29 § göra en skriftlig förhandsanmälan till jord- och skogsbruksministeriet.

Bestämmelserna i denna paragraf tillämpas inte på ben-, horn-, hov- eller klövmjöl. På dem tillämpas bestämmelserna i 11 §.

11 §Animaliskt protein som är avsett för utfodring av djur

Animaliskt protein som är avsett för utfodring av djur och vid vars framställning högrisk- eller lågriskavfall från däggdjur eller fåglar har använts, eller blandningar som är avsedda för utfodring av djur och som innehåller sådant animaliskt protein får importeras bara med ett importtillstånd som jord- och skogsbruksministeriet har beviljat.

Animaliskt protein som är avsett för utfodring av djur och vid vars framställning fisk eller andra vattendjur, utom vattendäggdjur, har använts eller blandningar som är avsedda för utfodring av djur och som innehåller sådant animaliskt protein får importeras från de länder som uppräknas i bilaga 8 och förutsatt att varan åtföljs av ett hälsointyg enligt förlagan i bilaga 8. Foder för tropiska akvariefiskar kan emellertid importeras utan hälsointyg från alla tredje länder.

Bestämmelserna i denna paragraf tillämpas inte på

1)

användningsklart foder för sällskapsdjur; på sådana produkter tillämpas kraven i 9 §, och inte heller på

2)

kött och andra delar av djur som är avsedda för utfodring av djur; på sådana produkter tillämpas kraven i 20 och 23 §.

Vid import av animaliskt protein som är avsett för utfodring av djur skall dessutom bestämmelserna i jord- och skogsbruksministeriets förordning om import och export av animaliskt protein samt användningen av detta vid utfodring av djur (1238/2000) och jord- och skogsbruksministeriets förordning om animaliskt protein och foderfabrikat innehållande sådant (1239/2000) iakttas.

12 §Blod och blodprodukter av klöv- och hovdjur samt av fåglar

Serum från hästdjur får importeras från de länder som uppräknas i bilaga 9. Detta förutsätter att serumet åtföljs av ett intyg enligt förlagan i bilagan.

Blod av klöv- och hovdjur samt av fåglar och därav framställda blodprodukter, som förs direkt till ett laboratorium, där de används och destrueras efter användningen, får importeras i enlighet med bilaga 10. I övrigt får blod av klöv- och hovdjur samt av fåglar och därav framställda blodprodukter importeras endast med ett importtillstånd som jord- och skogsbruksministeriet har beviljat.

Bestämmelserna i denna paragraf tillämpas inte på blodmjöl. På det tillämpas bestämmelserna i 11 §.

13 §Fett av klöv- och hovdjur, samt av fåglar och fiskar

Renat och utsmält fett, ister eller talg som härrör från klöv- eller hovdjur får importeras i enlighet med bilaga 11. Med varan skall också finnas ett intyg över att varan har upphettats till minst 80°C. Talgbollar avsedda för fåglar får dock importeras utan ovan nämnda intyg.

I övrigt får fett som härrör från klöv- eller hovdjur eller från fåglar eller fiskar importeras bara med ett importtillstånd som jord- och skogsbruksministeriet har beviljat.

14 §Biodlingsprodukter avsedda att användas till biodling

Biodlingsprodukter som är avsedda att användas till biodling får importeras, förutsatt att de uppgifter som avses i bilaga 12 framgår av de medföljande handelsdokumenten.

15 §Jakttroféer som härrör från klöv- och hovdjur samt från fåglar

Jakttroféer som enbart består av ben, hornvävnad, tänder, hudar eller skinn och härrör från klöv- eller hovdjur eller fåglar får importeras, förutsatt att de åtföljs av ett intyg enligt förlagan i bilaga 13.

Jakttroféer som innehåller hela djurdelar av klöv- eller hovdjur eller fåglar får importeras i enlighet med bilaga 14. Kravet är att de åtföljs av ett djurhälsointyg enligt förlagan i bilaga 14.

De jaktroféer som avses i 2 mom. skall genast efter import föras för bearbetning till en anläggning som godkänts med stöd av jord- och skogsbruksministeriets förordning om behandling av animaliskt avfall. Importörerna av dessa varor skall göra en skriftlig förhandsanmälan till jord- och skogsbruksministeriet i enlighet med 29 §.

Bestämmelserna i denna paragraf tillämpas inte på jakttroféer som är beredda eller uppstoppade eller har behandlats på något annat sådant sätt som säkerställer hållbarheten i rumstemperatur. Bestämmelserna i paragrafen tillämpas inte heller på jakttroféer av villebråd som under jaktexpeditioner har fällts av enskilda, då troféerna importeras för privat bruk och i enlighet med 16 §.

16 §Import för eget bruk av hudar, skinn och jakttroféer av villebråd som fällts under jaktexpeditioner

Utan hinder av vad som föreskrivs i 15 § får enskilda importera jakttroféer som härrör från klöv- och hovdjur samt från fåglar som följer:

1)

utan ett intyg eller en handling enligt förlagan i bilaga 13 jakttroféer som tillverkats av endast ben, hornvävnad, tänder, skinn eller hudar samt

2)

utan ett djurhälsointyg enligt förlagan i bilaga 14 jakttroféer som innehåller hela delar av djur i enlighet med bilaga 14.

Från Karelska republiken i Ryssland och från Estland, Lettland och Litauen får enskilda importera jakttroféer av klöv- och hovdjur samt fåglar som fällts under jaktexpeditioner utan de intyg som avses i 1 mom.

De jakttroféer som avses i denna paragraf, förutom sådana som behandlats på ett i 5 mom. avsett sätt, skall genast efter importen föras för bearbetning till en anläggning som godkänts med stöd av jord- och skogsbruksministeriets förordning om behandling av animaliskt avfall.

Importörerna av varor som avses i 1 och 2 mom. skall göra en skriftlig förhandsanmälan till jord- och skogsbruksministeriet i enlighet med 29 §.

Utan hinder av vad som föreskrivs i denna paragraf är det ändå tillåtet att importera sådana jakttroféer som är beredda eller uppstoppade eller har behandlats på något annat sådant sätt som säkerställer hållbarheten i rumstemperatur.

17 §Djurspillning och gödselmedel av klöv- och hovdjur samt av fåglar

Spillning av klöv- och hovdjur samt av fåglar och gödselmedel som framställts av spillningen får importeras bara med ett importtillstånd som jord- och skogsbruksministeriet har beviljat.

Utan hinder av vad som föreskrivs i 1 mom. är import av guano ändå tillåten från alla tredje länder.

18 §Svinborst

Svinborst får importeras från de länder som uppräknas i bilaga 15. Detta förutsätter att borsten åtföljs av ett intyg enligt förlagan i nämnda bilaga. Borsten skall omedelbart efter införseln föras till den vidareförädlingsanläggning eller det lager som nämns i intyget. I lagret skall borsten hållas åtskilda från andra produkter.

19 §Fårull, hår och tagel från idisslare samt borst och fjädrar

Fårull, hår och tagel från idisslare samt fjädrar och andra borst än svinborst får importeras på följande villkor:

1)

varan är torr och innesluten i förpackningar, samt

2)

varan förs omedelbart till mottagaranläggningen så, att risk för spridning av sjukdomar inte föranleds.

Bestämmelserna i 1 mom. tillämpas inte på

1)

ull, hår, tagel eller borst som har fabrikstvättats eller uppsamlats i samband med beredning,

2)

fjädrar eller fjäderdelar som har ångtvättats eller behandlats med någon annan metod som förstör sjukdomsalstrande mikrober, eller på

3)

fjädrar eller fjäderdelar som enskilda för med sig för eget bruk.

20 §Tarmar, urinblåsor och magsäckar från klöv- och hovdjur samt från fåglar

Tarmar, urinblåsor och magsäckar från klöv- och hovdjur samt från fåglar får importeras förutsatt att de uppfyller kraven i jord- och skogsbruksministeriets förordning om kött och köttvaror som importeras från tredje land.

Tarmar, urinblåsor och magsäckar från klöv- och hovdjur samt från fåglar får i övrigt bara importeras med ett importtillstånd som jord- och skogsbruksministeriet har beviljat.

21 §Naturprodukter

Ett villkor för import av bruksfärdiga naturprodukter som innehåller ingredienser av animaliskt ursprung är att de ingredienser av animaliskt ursprung, som ifrågavarande naturprodukt innehåller, skall uppfylla samma krav som föreskrivs för motsvarande animaliska livsmedel i följande förordning och beslut av jord- och skogsbruksministeriet:

1)

jord- och skogsbruksministeriets förordning om kött och köttvaror som importeras från tredje land,

2)

jord- och skogsbruksministeriets beslut om fiskerivaror samt råa bearbetade och beredda produkter av dem som importeras från tredje land (395/1998),

3)

jord- och skogsbruksministeriets beslut om mjölk och mjölkbaserade produkter som importeras från tredje land (304/1997), och

4)

jord- och skogsbruksministeriets beslut om äggprodukter som importeras från tredje land (286/1997).

När det gäller import av animaliskt protein som är avsett för tillverkning av naturprodukter tillämpas det som i ovan i 1 mom. nämnda förordning och beslut av jord- och skogsbruksministeriet föreskrivs om animaliska livsmedel som motsvarar ifrågavarande protein.

22 §Naturmedel

Om villkoren för import av naturmedel som innehåller ingredienser av animaliskt ursprung föreskrivs i läkemedelslagen (395/ 1987) och bestämmelser som utfärdats med stöd av den.

När det gäller import av animaliskt protein som är avsett för tillverkning av naturmedel tillämpas det som i 21 § 1 mom. nämnda förordning och beslut av jord- och skogsbruksministeriet föreskrivs om animaliska livsmedel som motsvarar ifrågavarande protein.

23 §Animaliskt avfall och döda klöv- och hovdjur samt fåglar

Annat animaliskt lågriskavfall än sådant som avses i 5―20 § får importeras bara med ett importtillstånd som jord- och skogsbruksministeriet har beviljat. Det är förbjudet att importera animaliskt högriskavfall.

Döda fåglar och vilda klöv- och hovdjur samt obehandlade delar av dessa får importeras bara med ett importtillstånd som jord- och skogsbruksministeriet har beviljat.

I fråga om jakttroféer tillämpas bestämmelserna i 15 och 16 §.

24 §TSE-riskmaterial

Om villkor, begränsningar och intyg för import av TSE-riskmaterial stadgas i bilaga XI till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) Nr 999/2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati.

25 §Sjukdomsalstrande mikrober och parasiter

Mikrober eller parasiter som orsakar sådana djursjukdomar som skall bekämpas enligt 3 § 2 mom. lagen om djursjukdomar (55/1980) eller andra allvarliga djursjukdomar som kan jämföras med sådana samt odlingar, vävnader, sekret eller motsvarande varor som innehåller sådana får importeras bara med ett importtillstånd som jord- och skogsbruksministeriet har beviljat.

26 §Andra varor som förorsakar risk för spridning av djursjukdomar

Följande varor får importeras endast om de har rengjorts eller bearbetats på ett sådant sätt att det inte finns någon risk för spridning av djursjukdomar:

1)

kläder, utrustning, torrströ och andra föremål som använts vid produktionen och skötseln av klöv- och hovdjur och fåglar samt i de utrymmen där dessa hållits,

2)

föremål som använts vid förvaring, förpackande och transport av levande och döda klöv- och hovdjur och fåglar, av delar och av embryon och könsceller av dessa samt av de produkter som fås av djuren i fråga, samt

3)

jordbruksmaskiner som har använts.

I övrigt får de varor som avses i 1 mom. importeras bara med ett importtillstånd som jord- och skogsbruksministeriet har beviljat.

27 §Hö och halm

Hö och halm för klöv- eller hovdjur eller andra djur i djurhållningsutrymmen får importeras bara från de länder som uppräknas i bilaga 16. Varan skall åtföljas av ett intyg som utfärdats av en tjänsteveterinär i ursprungslandet och av vilket framgår att varan härstammar från detta ursprungsland, att den har lagrats åtskild från djurhållningsutrymmena i minst två månader och att det inte finns skäl att misstänka att den sprider någon smittsam djursjukdom.

Bestämmelserna i denna paragraf tillämpas inte på hö och halm som har bearbetats, såsom briketter och pellets.

28 §Import från Färöarna, Norge, Liechtenstein och Island

Bestämmelserna i denna förordning tillämpas inte på import av varor från Färöarna, Norge och Liechtenstein. Bestämmelserna i 6 § tillämpas inte på import av fisk från Island och bestämmelserna i 11 § 2 mom. inte heller på import från Island av sådant animaliskt protein som avses i momentet.

På import enligt 1 mom. tillämpas bestämmelserna i jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelnings beslut om djursjukdomskrav för vissa djur och varor på Europeiska gemenskapens inre marknad (27/1995).

3 kap.Övriga bestämmelser

29 §Förhandsanmälan och transport

Importörerna av sådana varor som avses i 8 § 1 och 2 mom., 10 § 2 mom., 15 § 2 mom. samt i 16 § 1 och 2 mom. skall senast fem vardagar före den första införseln göra en skriftlig förhandsanmälan till jord- och skogsbruksministeriets om importen. Följande uppgifter skall ingå i förhandsanmälan:

1)

importörens namn, adress och telefonnummer,

2)

den anläggning till vilken varan först förs ( mottagaranläggning ), samt anläggningens adress och telefonnummer,

3)

den vara som avses bli importerad, samt

4)

det land från vilket varan avses bli importerad.

Ett villkor för import är att mottagaranläggningen med stöd av jord- och skogsbruksministeriets förordning om behandling av animaliskt avfall har godkänts som anläggning för bearbetning av animaliskt högriskavfall, som anläggning för bearbetning av animaliskt lågriskavfall, som fabrik för foder för sällskapsdjur eller som anläggning för framställning av tekniska eller farmaceutiska produkter. Förhandsanmälan skall förnyas årligen före utgången av januari.

Varor som avses i 1 mom. skall transporteras till mottagaranläggningen med ett transportmedel, vars transportutrymme är tätt. Transportutrymmet skall rengöras och desinficeras efter transporten.

30 §Förteckning

De mottagaranläggningar som avses i 29 § skall föra en förteckning över alla de importförsändelser de har tagit emot. Följande uppgifter skall framgå av förteckningen:

1)

försändelsens ankomstdatum,

2)

försändelsens innehåll (vara och mängd),

3)

ursprungsland,

4)

exportörens namn och adress, samt

5)

den anläggning från vilken varan har avgått och anläggningens adress.

Förteckningen skall förvaras i minst två år efter införseln. Förteckningen skall på begäran visas för en tjänsteveterinär.

31 §Intyg och andra handlingar

Utöver vad som på något annat ställe i denna förordning bestäms om intyg och handlingar skall varorna åtföljas av en handling varav framgår varan och ursprungslandet.

De intyg som avses i denna förordning skall vara originalintyg, numrerade, avfattade på ett enda pappersark och ifyllda enligt bestämmelserna i denna förordning. Intygen skall avfattas på minst ett av de officiella språken i den medlemsstat som utför den veterinära gränskontrollen. Om ett importparti avsett för Finland införs via en veterinär gränskontrollstation i Finland får intygen avfattas även på engelska. I intyget skall ingå namnet på representanten för den behöriga myndigheten i exportlandet, hans tjänsteställning och underskrift samt den behöriga myndighetens officiella stämpel. Underskriften och stämpeln skall vara av annan färg än den tryckta texten i intyget.

Importören skall förvara alla intyg och övriga handlingar om vilka föreskrivs i denna förordning i minst två år från införseln.

32 §Varuprover

Utan hinder av vad som föreskrivs i denna förordning kan jord- och skogsbruksministeriet bevilja importtillstånd av varuprover. Importtillstånd kan beviljas endast för sådana varuprover som saknar kommersiellt värde och som importeras för undersökning och förstörs efter undersökningen.

33 §Gränskontroll

Varor som avses i 5―15, 17―25 och 27 § genomgår en veterinär gränskontroll på det sätt som särskilt föreskrivs i jord- och skogsbruksministeriets beslut om veterinära gränskontroller av animaliska livsmedel och andra varor (785/1999).

34 §Skyddsbeslut

Utöver vad som föreskrivs i denna förordning skall de skyddsbeslut iakttas som jord- och skogsbruksministeriet eller kommissionen särskilt utfärdar med anledning av förändringar i exportlandets djursjukdoms- eller hälsosituation.

35 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 10 december 2001.

Genom denna förordning upphävs jord- och skogsbruksministeriets beslut av den 18 februari 1997 om djursjukdomskrav i fråga om vissa varor som importeras från tredje land (180/1997), samt de ändringar som senare gjorts till detta beslut.

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) 999/2001 (32001R0999); EGT nr L 147, 31.5.2001, s. 1

Rådets direktiv 92/118/EEG (31992L0118); EGT nr L 62, 15.3.1993, s. 49

Kommissionens beslut 93/13/EEG (31993D0013); EGT nr L 9, 15.1.1993, s. 33

Kommissionens beslut 94/143/EG (31994D0143); EGT nr L 62, 5.3.1994, s. 41

Kommissionens beslut 94/278/EG (31994D0278); EGT nr L 120, 11.5.1994, s. 44

Kommissionens beslut 94/309/EG (31994D0309); EGT nr L 137, 1.6.1994, s. 62

Kommissionens beslut 94/344/EG (31994D0344); EGT nr L 154, 21.6.1994, s. 45

Kommissionens beslut 94/435/EG (31994D0435); EGT nr L 180, 14.7.1994, s. 40

Kommissionens beslut 94/446/EG (31994D0446); EGT nr L 183, 19.7.1994, s. 46

Kommissionens beslut 94/860/EG (31994D0860); EGT nr L 352, 31.12.1994, s. 69

Kommissionens beslut 95/340/EG (31995D0340); EGT nr L 200, 24.8.1995, s. 38

Kommissionens beslut 95/341/EG (31995D0341); EGT nr L 200, 24.8.1995, s. 42

Kommissionens beslut 96/500/EG (31996D0500); EGT nr L 203, 13.8.1996, s. 13

Kommissionens beslut 97/168/EG (31997D0168); EGT nr L 67, 7.3.1997, s. 19

Helsingfors den 19 november 2001

Jord- och skogsbruksminister Kalevi HemiläVeterinärinspektör Carmela Hellsten

Bilagor 1-16

Till början av sidan