Undervisningsministeriets beslut om anteckning av religionssamfundet Al-Risala Islamilainen Yhdyskunta i registret över religionssamfund
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 754/2001
- Ursprunglig publikation
- Häfte 109/2001 (Publicerad 31.8.2001)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I en skrivelse till undervisningsministeriet har läraren Hossein Al-Hadi Mostafa och 19 andra personer, som uppgivit boningsort och yrke, i enlighet med 13 § religionsfrihetslagen (267/1922) anmält att de bildat religionssamfundet Al-Risala Islamilainen Yhdyskunta, vars hemort är Vanda. Till anmälan har fogats en redogörelse för samfundets trosbekännelse och formen för dess offentliga religionsutövning samt den godkända samfundsordningen. Dessa lyder:
Trosbekännelse
Tro på en enda Gud, Hans Ängel, Hans böcker, yttersta dagen, Hans Profet Muhammed, samt på alla Hans övriga profeter.
Formen för religionsutövning
1) Utöva islam och undervisa i islams principer.
2) Tjäna Gud enligt Koranens och profeten Mohammeds läror, be fem gånger om dagen.
3) Fasta en gång per år under en månads tid.
4) Göra en pilgrimsfärd till Mecka en gång i livet, om man bara har råd.
5) Hjälpa fattiga och hjälpbehövande genom att årligen ge dem allmosor (Zakat).
6) Hålla religiösa sammankomster (avslutning på Ramadan, Imamernas födelsedagsfest).
7) Ordna begravning enligt islamsk tro och vigsel, om undervisningsministeriet särskilt beviljar samfundet vigselrätt.
Samfundsordning
1 §
Namn och hemort
Samfundets namn är Al-Risala Islamilainen Yhdyskunta och dess hemort är Vanda stad.
2 §
Syfte och verksamhetens art
Samfundets syfte är att sköta sina medlemmars och deras minderåriga barns religiösa angelägenheter och ordna deras offentliga religionsutövning samt driva och ordna sådan verksamhet som motsvarar deras religiösa behov. Samfundets språk är finska, arabiska och persiska. Alla medlemmar har dock rätt att använda det språk som de kan bäst. Samfundet kan ordna möten för offentlig eller enskild religionsutövning.
3 §
Medlemmar
Varje muslim som bor i Finland kan ansluta sig som medlem, om samfundet styrelse i övrigt godkänner honom. En medlem har rätt att utträda ur samfundet genom att skriftligen anmäla detta till styrelsen. Styrelsen har rätt att utesluta en medlem som skadar samfundets rykte.
4 §
Styrelsen
Samfundets angelägenheter sköts av styrelsen, som väljs av årsmötet för ett år i sänder. Styrelsen består av en ordförande och en vice ordförande, vilka även är ordförande och vice ordförande för samfundet, en sekreterare, en kassör, tre andra medlemmar och två ersättare.
Styrelsen har till uppgift att
1) sköta och övervaka samfundets angelägenheter,
2) ta initiativ och göra framställningar till årsmötet och samfundets övriga möten,
3) omsorgsfullt sköta samfundets ekonomi och egendom,
4) anta och utesluta medlemmar och funktionärer i samfundet,
5) årligen uppgöra samfundets årsberättelse och räkenskapsberättelse samt bokslut, samt
6) utföra andra uppgifter som anförtros den.
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller vid förhinder för honom, av vice ordföranden, när dessa anser det nödvändigt, eller om minst två styrelsemedlemmar kräver det. Styrelsen är beslutför när minst fyra medlemmar samt ordföranden är närvarande. Besluten fattas med enkel röstmajoritet. Vid lika röstetal avgör ordförandens röst. Samfundets namn tecknas av ordföranden och vice ordföranden var för sig tillsammans med antingen sekreteraren eller kassören. Styrelsen kan avsättas under mandattiden, om två tredjedelar (2/3) av medlemmarna i samfundet kräver det.
5 §
Finansiering
Samfundet finansierar sin verksamhet genom medlemsavgifter. Grunderna för bestämmandet av medlemsavgiften fastställs av årsmötet. Till stöd för sin verksamhet kan samfundet ta emot donationer och testamenten.
6 §
Räkenskapsperiod
Bokslutsdagen för samfundet är kalenderårets sista dag. Räkenskaperna, den av styrelsen uppgjorda verksamhetsberättelsen och andra behövliga handlingar skall lämnas till revisorerna senast trettio (30) dygn före årsmötet.
7 §
Revision
Samfundet har två revisorer. Revisorerna skall lämna sin revisionsrapport till styrelsen senast fjorton (14) dygn före årsmötet.
8 §
Möten
Samfundets möten sammankallas av styrelsen genom brev som sänds till medlemmarna senast fjorton (14) dagar före mötet. Besluten fattas med enkel röstmajoritet. Vid lika röstetal avgör ordförandens röst, vid val dock lotten.
Högsta beslutanderätten i samfundets angelägenheter utövas av samfundets möten. Överlåtelse och inteckning av fast egendom är ärenden som skall behandlas av samfundets möte.
Rösträtt vid samfundets möte har alla myndiga medlemmar i samfundet. Över mötena förs protokoll, som undertecknas av ordföranden och sekreteraren. Protokollet skall upprättas och justeras inom fjorton (14) dagar efter mötet. Extraordinarie möte hålls när ett samfundsmöte så beslutar eller när styrelsen anser det påkallat eller när minst en tiondedel (1/10) av samfundets röstberättigade medlemmar skriftligen hos styrelsen yrkar på detta för behandlingen av ett ärende som anmälts särskilt. Mötet skall hållas inom trettio dygn efter att yrkandet har framlagts hos styrelsen.
9 §
Årsmöte
Samfundets årsmöte hålls senast i mars. Vid årsmötet behandlas följande ärenden:
1) öppnande av mötet,
2) val av mötesordförande, sekreterare, två protokolljusterare och två rösträknare,
3) konstaterande av mötets lagenlighet och beslutförhet,
4) godkännande av föredragningslistan för mötet,
5) behandling av årsberättelsen, räkenskaperna och revisorernas utlåtande,
6) beslut om beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen och övriga redovisningsskyldiga,
7) fastställande av verksamhetsplanen, budgeten och medlemsavgiften för kalenderåret,
8) val av ny styrelse,
9) val av två revisorer, och
10) behandling av övriga ärenden på föredragningslistan.
10 §
Ändring av samfundsordningen och upplösning av samfundet
För ändring av samfundsordningen krävs av samfundets möte ett beslut, som understöds av minst fyra femtedelar (4/5) av samfundets alla röstberättigade medlemmar.
För upplösning av samfundet krävs av samfundets möte ett beslut, som minst fem sjättedelar (5/6) av samfundets alla röstberättigade medlemmar har understött på två efter varandra följande möten.
Vid en upplösning av samfundet används medlen för fattiga och hjälpbehövande som bekänner sig till islam i Finland.
Undervisningsministeriet har prövat detta ärende.
Samfundsordningen för religionssamfundet Al-Risala Islamilainen Yhdyskunta har uppgjorts enligt religionsfrihetslagen och varken samfundets trosbekännelse eller formen för dess religionsutövning strider mot lag eller god sed.
Med stöd av 15 § 2 mom. religionsfrihetslagen har undervisningsministeriet särskilt beslutat att flertalet av medlemmarna i samfundets styrelse kan bestå av andra än finska medborgare. Samfundets styrelse fyller således de villkor som anges i 15 § religionsfrihetslagen.
På basis av detta har undervisningsministeriet godkänt Al-Risala Islamilainen Yhdyskunta för anteckning i registret över religionssamfund.
Helsingfors den 8 augusti 2001
Kulturminister Suvi LindénÖverinspektör Joni Hiitola