Lag om ändring av lagen om samhällstjänst
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 18/2001 (Publicerad 21.2.2001)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen den 12 december 1996 om samhällstjänst ( 1055/1996 ) 1 § 2 mom., 2 och 6 §, 7 § 2 mom., 8 § 1 mom., 9 § 1 mom., 11 § 1 mom. samt 12 och 13 § som följer:
1 §Samhällstjänst
Högst fem timmar av ett samhällstjänststraff kan dock avtjänas så att tjänster avsedda att minska rusmedelsproblem anlitas på ett sätt som kriminalvårdsväsendet godkänner.
2 §Verkställighet av samhällstjänst
För verkställigheten av samhällstjänst svarar krimialvårdsväsendet.
6 §Tjänstgöringsplan
För utförande av samhällstjänst fastställer kriminalvårdsväsendet en tjänstgöringsplan med ett detaljerat tidsschema och övriga villkor för samhällstjänsten.
Kriminalvårdsväsendet kan av särskilda skäl med högst tre månader i sänder förlänga den tid inom vilken samhällstjänst enligt tjänstgöringsplanen skall utföras. Tiden får inte heller då den förlängts på detta sätt överstiga ett år och tre månader.
7 §Tjänstgöringsvillkor
Om den dömde handlar i strid med tjänstgöringsplanen eller andra villkor, skall kriminalvårdsväsendet ge honom eller henne en muntlig eller skriftlig anmärkning.
8 §Grovt brott mot tjänstgöringsvillkoren
Om den dömde inte börjar utföra samhällstjänst eller om han eller hon avbryter den eller på något annat sätt grovt bryter mot villkoren för tjänsten, skall kriminalvårdsväsendet utan dröjsmål anmäla saken till allmän åklagare. Samtidigt skall kriminalvårdsväsendet förbjuda att samhällstjänst inleds eller bestämma att utförandet av tjänsten skall avbrytas.
9 §Hinder för utförande av tjänsten
Kan samhällstjänst av någon annan orsak än en som nämns i 8 § inte utföras inom den maximitid som anges i 5 § 1 mom., skall kriminalvårdsväsendet underrätta allmänna åklagaren om saken. Åklagaren för saken till den domstol som avses i 8 § 2 mom.
11 §Nytt fängelsestraff
Om åklagaren beslutar att åtala en person som utför samhällstjänst för ett brott som enligt åklagarens bedömning kan medföra fängelsestraff, kan åklagaren underrätta kriminalvårdsväsendet om saken i syfte att förbjuda verkställigheten av tjänstgöringen. Kriminalvårdsväsendet skall när det har fått meddelandet förbjuda att tjänstgöringen inleds eller fortsätts.
12 §Avdrag på grund av ett verkställt straff
Om en dom som avser samhällstjänst har gått i verkställighet fastän den inte har vunnit laga kraft och domen med anledning av ändringssökande ändras till fängelse, skall brottspåföljdsverket från fängelsestraffet dra av den tid som motsvarar den del av straffet som redan har verkställts som samhällstjänst.
Ett motsvarande avdrag skall göras när domstolen har förbjudit att samhällstjänst verkställs men inte har bestämt längden av den del av straffet som skall verkställas som fängelse, eller när en del av det gemensamma fängelsestraffet har avtjänats i form av samhällstjänst.
Brottspåföljdsverket skall från ett gemensamt samhällstjänststraff dra av den del som tidigare har utförts i form av samhällstjänst samt också en tid som motsvarar den del av straffet som har avtjänats som fängelse.
Vid beräknandet av avdrag iakttas samma förvandlingsrelation mellan fängelse och samhällstjänst som iakttogs när samhällstjänsten fastställdes. När avdraget räknas ut används det förvandlingssätt som är fördelaktigast för den dömde.
13 §Närmare bestämmelser
Genom förordning av statsrådet meddelas närmare bestämmelser om
anordnare av tjänstgöringsplats,
förfarandet vid utarbetande av lämplighetsutredning,
övervakning av utförande av samhällstjänst,
åtgärder och handlingar i anslutning till verkställighet av samhällstjänst samt övervakning av verkställigheten.
Justitieministeriet ger närmare anvisningar om verkställigheten av samhällstjänst och fastställer formulär för nödvändiga handlingar.
Denna lag träder i kraft den 1 augusti 2001.
RP 136/2000
LaUB 13/2000
RSv 212/2000
Helsingfors den 16 februari 2001
Republikens President TARJA HALONENJustitieminister Johannes Koskinen