Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1109/1999

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Undervisningsministeriets beslut om anteckning av den nya samfundsordningen för religionssamfundet Finlands Adventkyrka i registret över religionssamfund

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
1109/1999
Ursprunglig publikation
Häfte 131/1999 (Publicerad 3.12.1999)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Religionssamfundet Finlands Adventkyrka har för anteckning i registret över religionssamfund anmält att det på sin extraordinarie generalförsamling den 10 juni 1999 ändrat den för samfundet den 7 februari 1994 fastställda och den 6 mars 1998 ändrade samfundsordningen, som efter detta lyder:

Samfundsordning

1 kap.

Samfundets namn, syfte och verksamhetsformer

1 §

Samfundets namn är Suomen Adventtikirkko, på svenska Finlands Adventkyrka och på engelska The Seventh-day Adventist Church in Finland. Dess verksamhetsområde är Finland och dess hemort är Tammerfors stad. Samfundet ingår som union (The Finland Union Conference of Seventh-day Adventists) i den internationella Sjundedags Adventisternas generalkonferens (The General Conference of Seventh-day Adventists) transeuropeiska division. Nedan benämns dessa generalkonferens och division.

2 §

Samfundets syfte är att fullfölja vår Herres och Frälsares Jesu Kristi missionsbefallning och förkunna hans eviga evangelium.

3 §

Samfundet arbetar för sitt syfte genom att förkunna ordet, anordna gudstjänster, andakter, bibelstudier och ge utbildning, genom att publicera och sprida tryckalster och audivisuellt material samt genom att utnyttja etermedia. Samfundet utövar humanitär verksamhet, hälso- och nykterhetsverksamhet samt bedriver yttre mission och utvecklingshjälp. Samfundets olika verksamhetsområden är indelade i avdelningar.

Samfundet kan grunda och underhålla skolor, hälsoanstalter, förlagshus, boktryckerier, lägerområden samt inrättningar för socialt arbete och för övrigt främja sin verksamhet på sätt som lagen tillåter.

4 §

Samfundet har rätt att ta emot gåvor, testamenten och kollekter och anordna insamlingar samt att använda sin egendom och dess avkastning för sin verksamhet.

2 kap.

Samfundets medlemmar

5 §

Till samfundet hör aktiva och passiva medlemmar. Till aktiv medlem intas en person som har döpts genom dop godkänt av samfundet och som omfattar samfundets trossyn och följer samfundets principer. Detta sker vid lokalförsamlings veckogudstjänst eller för ändamålet sammankallat möte genom de närvarande församlingsmedlemmarnas omröstning.

Passiva medlemmar är samfundsmedlemmarnas barn, som enligt 6 § i lagen om religionsfrihet följer föräldrarna. Om passiv medlem inte blivit aktiv medlem fram till 24 års ålder, utgår dennas medlemskap.

6 §

Person, som inte anses lämplig som samfundsmedlem, kan uteslutas i enlighet med beslut av i 28 § nämnd lokalförsamlings möte. Om församlingsmöte bestäms särskilt i Församlingshandboken och i bestämmelserna om lokalförsamlingen. En medlems frivilliga utträde ur samfundet sker enligt lagen om religionsfrihet genom personligt meddelande.

7 §

Samfundets medlemmar stöder dess verksamhet genom frivilliga tionden och gåvor.

3 kap.

Medlemmarnas rättigheter och skyldigheter

8 §

Aktiva medlemmar har i 5―7, 9, 10, 15 och 33 §§ nämnda rättigheter och skyldigheter.

9 §

Endast aktiva samfundsmedlemmar kan besluta om samfundets ärenden och väljas som delegater till generalförsamlingen och delegatmötet eller väljas till funktionärer.

Fullvärdiga delegater vid generalförsamlingen och delegatmötet är med avvikelse från 1 mom. även de närvarande medlemmarna i generalkonferensens styrelse, vilka får utgöra högst en tiondedel av antalet företrädare som valts av distrikten och församlingarna.

10 §

Vid samfundets årsmöte, generalförsamling samt delegatmöte har endast personligen närvarande medlem yttrande- och rösträtt.

Vid beslut om ansvarsfrihet, får de personer, som saken berör, inte delta i avgörandet om ärendet.

Ärendena avgörs med enkel röstmajoritet utom vid särskilt nämnda undantag.

Då rösterna faller jämnt avgör ordförandens röst, utom vid val, då lotten avgör.

Vid årsmötet, generalförsamlingen och delegatmötet förs protokoll, för vars justerande väljs två närvarande medlemmar eller så kan mötet självt godkänna protokollet.

Antalet delegater bestäms på basis av medlemsantalet per det föregående kalenderårets sista dag.

4 kap.

Samfundets generalförsamling

11 §

Samfundets högsta ledning handhas av generalförsamlingen samt styrelsen och de funktionärer som valts av mötet för fem år. Samfundet håller ordinarie eller extraordinarie generalförsamling. Samfundets ordinarie generalförsamling hålls vart femte (5) år på tid och plats som fastställs av kyrkans styrelse.

Då avvikande omständigheter kräver att ordinarie möte senareläggs, kan styrelsen uppskjuta det med högst två år, i fall minst två tredjedelar av styrelsens medlemmar ger sitt stöd.

Styrelsen kan vid behov sammankalla extraordinarie generalförsamling. Extraordinarie möte skall även sammankallas då ordinarie möte så beslutar eller över hälften av distriktens och missionernas styrelser eller divisionens eller generalkonferensens direktion så kräver. I en kallelse till extraordinarie möte skall anges de ärenden som skall behandlas.

Samfundets generalförsamling sammankallas genom annons på finska och svenska i samfundets församlingstidning eller genom att på annat sätt informera om saken till samfundets distrikt och missioner minst fyra veckor före mötet.

Mötet är beslutfört, då minst en tredjedel av de av distrikten och missionerna valda delegaterna är närvarande då mötets lagenlighet konstateras.

Endast delegaterna har yttrande- och rösträtt i generalförsamlingen.

12 §

Om val av generalförsamlingens delegater och om självskrivna delegater har bestämts särskilt i de kompletterande reglerna för samfundsordningen.

13 §

Samfundets ordinarie generalförsamling behandlar följande ärenden:

1) Beslut om godkännande av de av kyrkans styrelse föreslagna delegaterna.

2) Val av för mötet nödvändiga utskott.

3) Verksamhetsberättelser av föreståndaren, generalsekreteraren, ekonomen samt avdelningsledare och inrättningar.

4) Val av samfundets och missionernas funktionärer, ledare för avdelningarna, Finlands Adventkyrkas styrelse samt direktionerna för kyrkans inrättningar för följande verksamhetsperiod.

5) Val enligt revisionslagen av revisionssammanslutning eller två revisorer och revisorssuppleanter för följande verksamhetsperiod.

6) Val av en planeringskommitté med uppgift att under verksamhetsperioden förbereda ny verksamhetsplan.

7) Godkännande av kyrkans verksamhetsplan för följande verksamhetsperiod.

8) Vid behov revideras samfundsordningen.

9) Beslut om förslag gjorda av de utskott, som mötet tillsatt.

10) Ordinarie generalförsamling behandlar de årsmötesärenden som avses i 16 §.

11) Ärenden som rests av styrelsen och som generalförsamlingen godkänt för behandling.

Samfundets extraordinarie generalförsamling har samma fullmakter som ordinarie generalförsamlingen. Den har rätt att när som helst avskeda styrelsemedlem och välja en annan i dennes ställe.

14 §

För beredningen av ärenden tillsätter den ordinarie generalförsamlingen utskott. Särskilda bestämmelser om valet av utskott och om deras uppgift ingår i de kompletterande reglerna för samfundsordningen.

5 kap.

Samfundets årsmöte

15 §

Samfundets årsmöte hålls senast i september. Styrelsen utfärdar kallelse till samfundets årsmöte genom annons på finska och på svenska i samfundets församlingstidning eller genom att på annat sätt informera församlingarna om saken minst fyra veckor före mötet. Mötet hålls på tid och plats som styrelsen fastställer.

Det år, då samfundets ordinarie generalförsamling sammanträder, hålls inget särskilt årsmöte, utan generalförsamlingen behandlar årsmötesärendena.

Yttrande- och rösträtt vid årsmötet har alla aktiva medlemmar i samfundet.

16 §

Vid årsmötet behandlas följande ärenden:

1) verksamhetsberättelsen,

2) Finlands Adventkyrkas och dess inrättningars och missioners resultat- och balansräkningar,

3) revisorernas utlåtande,

4) fastställande av bokslutet, och

5) beviljande av ansvarsfrihet för de ansvarsskyldiga.

6 kap.

Samfundets styrelse

17 §

Samfundets verksamhet, förvaltning och ekonomi leds och sköts av styrelsen, som med i 11 § 2 mom. nämnda undantag väljs av den ordinarie generalförsamlingen för en verksamhetsperiod på fem år.

Till styrelsen hör genom sin befattning samfundets föreståndare, generalsekreterare och ekonom samt distriktens och missionernas föreståndare. Bland de av generalförsamlingen valda medlemmarna skall finnas avdelningsledare och inrättningsledare samt lekmän. De sist nämnda skall utgöra över hälften av antalet medlemmar.

Om en person blivit invald i styrelsen på grund av arbetsuppgift inom samfundet, så blir vid utbyte av uppgiftens innehavare dennas efterträdare omedelbart medlem i styrelsen i dennas ställe. Om en dylik arbetsuppgift dras in, upphör medlemskapet i styrelsen.

Divisionens och generalkonferensens funktionärer har rätt att, om de så önskar, delta i styrelsemötena. De har yttranderätt men inte rösträtt på mötena.

Styrelsen består av ordförande och minst tio (10) men högst tjugotvå (22) medlemmar, varav majoriteten skall vara finska medborgare. Styrelsen skall sammanträda minst tre gånger per år. Styrelsen sammanträder på kallelse av ordförande eller sekreteraren eller om minst hälften av medlemmarna på grund av ett av dem skriftligen framställt ärende så kräver. Styrelsen är beslutför då ordföranden och minst sex (6) andra medlemmar är närvarande och mötet har tillkännagetts alla medlemmar.

Styrelsen väljer ur sin krets ett arbetsutskott, som har i uppdrag att bereda de ärenden, som skall behandlas vid styrelsens möte, samt sköta andra uppgifter med fullmakt från styrelsen.

Vid styrelsens och utskottens möten förs protokoll, som undertecknas av ordföranden och protokollföraren.

18 §

Styrelsens fullmakter och uppgifter:

1) Styrelsen sköter under tiden mellan generalförsamlingarna om uppgifter som ankommer på generalförsamlingen, om dessa enligt stadgarna inte skall avgöras endast av generalförsamlingen.

2) Den har rätt att i samfundets tjänst anställa de funktionärer och andra arbetare den finner vara av nöden, ordna deras arbete och fastställa deras avlöning samt besätta styrelseposter som blivit vakanta genom dödsfall eller av annan orsak; skall ny föreståndare väljas, leds ordet vid mötet av divisionens föreståndare eller dennas representant.

3) Den beviljar fullmakter för sin verksamhetsperiod åt de anställda vid samfundets centralförvaltning och kyrkans inrättningar samt åt funktionärer vid missionerna.

4) Den har rätt att av särskilda skäl avskeda en av generalförsamlingens eller styrelsen vald funktionär, avdelningsledare, ledare för inrättning, styrelsemedlem och direktionsmedlem och väljä någon annan i stället, om minst två tredjedelar röstar för avskedande.

5) Styrelsen stadfäster de reglementen och instruktioner som gäller för kyrkan och inrättningarna i dess ägo.

6) Den väljer ledare för kyrkans inrättningar för sin verksamhetsperiod.

7) Styrelsen väljer direktionsordföranden för de inrättningar vars direktion väljs av generalförsamlingen.

8) Den beslutar om de avlöningsprinciper och den lönenivå som skall tillämpas inom samfundet.

9) Den fastställer budgeterna för samfundet och de inrättningar som kyrkan äger.

10) Den justerar vid behov distriktens och missionernas gränser.

11) Styrelsen för Finlands Adventkyrka fattar beslut om köp, försäljning och inteckning av fast egendom samt om pantsättning av lös egendom.

7 kap.

Tecknande av samfundets namn

19 §

Samfundets föreståndare, generalsekreterare och ekonom har envar rätt att ensam teckna samfundets namn samt att på samfundets vägnar kära och svara. Samma rätt har den, som styrelsen eller förutnämnd funktionär befullmäktigat att göra det för ett visst ändamål.

Tecknande av namn för fastigheter, som samfundet äger eller förfogar över, kan med styrelsens beslut för bestämd tid ges åt särskilt utnämnd person.

För de inrättningar, som tillhör samfundet och vars direktioner valts av generalförsamlingen, har inrättningens ledare eller ekonom rätt att teckna inrättningens namn i ärenden, som berör ifrågavarande inrättning.

För upptagning av lån, för borgensförbindelse och köp, försäljning och inteckning av fast egendom samt förpantning av lös egendom krävs beslut av styrelsen.

8 kap.

Samfundets funktionärer, avdelningsledare och revisorer

20 §

Till samfundets funktionärer hör föreståndaren, generalsekreteraren och ekonomen. Samma person kan väljas til generalsekreterare och ekonom. De är underställda styrelsen och är ansvariga direkt inför den. Deras uppgift som funktionärer är att tillsammans arbeta enligt planer, regler och beslut som generalförsamlingen och styrelsen har godkänt. Dessa planer, regler och beslut skall stämma överens med de trossatser och beslut som generalkonferensen har godkänt på sin generalförsamling.

Föreståndaren, som bör vara ordinerad pastor, leder och övervakar samfundets verksamhet, leder ordet i generalförsamlingen, på årsmötet och i styrelsen. Han övervakar att de reglementen som divisionen och generalkonferensen har godkänt följs och han arbetar i samförstånd med divisionens styrelse och funktionärer. Han företräder kyrkan i ärenden som gäller denna.

Generalsekreteraren bistår föreståndaren och verkar vid förhinder för föreståndaren som dennas ersättare, fungerar som sekreterare i generalförsamlingen, styrelsen, och vid årsmötet, svarar för uppgörande av föredragninslistor, för och offentliggör protokoll samt handhar övriga till befattningen hörande uppgifter.

Ekonomen förvaltar i överenstämmelse med de reglementen som godkänts av divisionen och generalkonferensen samfundets medel och egendom, ansvarar för räkenskapsföringen, uppgörandet och uppföljningen av budgeten, uppgörandet och offentliggörandet av bokslutsrapporterna. Han reviderar vid behov distriktens, missionernas och inrättningarnas räkenskaper samt sköter andra uppgifter som hör till befattningen.

21 §

Avdelningsledarna leder verksamheten inom sina avdelningar i enlighet med generalförsamlingens planer och styrelsens beslut och under ledning av samfundets föreståndare, verkar inom sitt område som rådgivare och experter gentemot distrikt, missioner, församlingar och inrättningar samt sköter kontakterna mellan sin avdelning och divisionen.

9 kap.

Förvaltning av samfundets egendom

22 §

Samfundets och dess distrikts egendom och penningmedel bör förvaltas med omsorg och ekonomiskt. De får inte användas för finansiering av samfundsextern verksamhet genom att ge lån, ställa säkerhet eller genom att på annat sätt bruka dem i strid med deras ursprungliga syfte. Vid förvaltning och redovisning av medel bör direktiven i Församlingshandboken, samfundsordningens kompletterande regler samt av samfundets generalförsamling utfärdade direktiv efterföljas.

Genom ett beslut av samfundets styrelse och styrelsen för ett distrikt kan samfundets centralförvaltning (unionen) ha gemensam bokföring. Användningen av medel skall då specificeras så att det framgår av resultaträkningen vilket förvaltningsorgan som har beslutanderätten över medlen. En gemensam balans och resultaträkning skall läggas fram och beslut om ansvarsfrihet fattas separat på både samfundets och distriktets årsmöte.

23 §

De av generalförsamlingen valda revisorerna reviderar samfundets och dess inrättningars och missioners förvaltning och räkenskaper.

Utöver de ovan nämnda har divisionens revisor och samfundets ekonom eller en av honom utsedd person rätt att företa intern revision i samfundets alla enheter.

Om ansvarsfrihet beslutar generalförsamlingen det år den sammankallats, annars årsmötet.

24 §

Räkenskapsåret för samfundets och dess inrättningar sammanfaller med kalenderåret.

10 kap.

Ändring av samfundsordning och upplösande av samfundet

25 §

Beslut om ändring av samfundsordningen och upplösande av samfundet kan endast fattas vid samfundets generalförsamling och om ärendet omnämnts i möteskallelsen.

Samfundsordningen kan ändras om minst två tredjedelar av de närvarande delegaterna röstar för detta.

Samfundet kan upplösas om minst tre fjärdedelar av de närvarande delegaterna röstar för detta. Divisionens utlåtande skall inbegäras om förslag till upplösande.

26 §

Upplöses samfundet, övergår alla dess tillgångar till för samma ändamål verkande förening, samfund eller inrättning i enlighet med av mötet fattat beslut. Beslutet bör godkännas av divisionen.

11 kap.

Vigsel till äktenskap

27 §

Sammanvigning till äktenskap utförs av en person som beviljats vigselrätt av samfundets styrelse. Vigseln sker i enlighet med samfundets regler och sedvänjor.

12 kap.

Distriktet och dess syfte

28 §

För samfundets verksamhet och administrativa arbetsfördelning kan verksamhetsområdet indelas i distrikt, som består av oregistrerade lokalförsamlingar och missioner. Ett distrikt åtnjuter i 2 kap. lagen om religionsfrihet avsedd ställning som registrerad församling. Som en administrativ enhet arbetar det inom sitt område för samfundets syften på de sätt och enligt de regler som avses i kap. 1. Det verkar som föreningslänk mellan de lokala församlingarna samt leder och övervakar deras verksamhet.

Grundande av distrikt på samfundets verksamhetsområde eller godkännande av ett distrikts anslutning till samfundet sker med samfundets styrelsebeslut, som bekräftas av följande generalförsamling.

Ett distrikts ärenden handhas av distriktets delegatmöte och den av mötet för tre eller två år valda styrelsen, avdelningsledarna och funktionärerna. På missioner tillämpas samma regler som på distrikt, om inte något annat nämns särskilt. Missionen har inte ett registrerad församlings ställning.

Vid grundande av lokalförsamling samt i dess verksamhet och administaration följs Församlingshandbokens direktiv och av samfundets styrelse godkända förhållningsregler.

13 kap.

Distriktets delegatmöte

29 §

Distriktet håller ordinarie eller extraordinarie delegatmöten.

Samfundets femåriga verksamhetsperiod fördelar sig i distriktet på två verksamhetsperioder, av vilka den första är tre år och den andra två år.

Distriktets ordinarie delegatmöte hålls vid verksamhetsperiodens slut på tid och plats som fastställs av distriktets styrelse.

Kräver avvikande förhållanden senareläggning av ordinarie möte, kan distriktets styrelse uppskjuta mötet med högst två år, om minst två tredjedelar av styrelsens medlemmar röstar för detta, och det godkänns av samfundets styrelse.

Extraordinarie delegatmöte kan vid behov hållas på kallelse av distriktets styrelse. Extraordinarie möte skall även sammankallas, då ordinarie möte så beslutar eller när minst 30 % av församlingarnas styrelser eller samfundets, divisionens eller generalkonferensens styrelse så kräver. Detta möte kan behandla samma ärenden som det ordinarie mötet. I kallelsen till ett extraordinarie möte skall anges de ärenden som skall behandlas.

Delegatmöte sammankallas genom annons i församlingens tidning eller genom att på annat sätt informera alla lokalförsamlingar om saken minst fyra veckor före mötet.

Mötet är beslutfört, då minst en tredjedel av de delegater som lokalförsamlingarna valt är närvarande vid konstaterandet av mötets lagenlighet.

Yttrande- och rösträtt vid delegatmötet har endast delegaterna.

30 §

Om val av delegatmötets delegater och om självskrivna delegater har bestämts särskilt i de kompletterande reglerna för samfundsordningen.

31 §

Distriktets ordinarie delegatmöte behandlar följande ärenden:

1) Godkännande av de av styrelsen föreslagna delegaterna.

2) Val av för mötet nödvändiga utskott.

3) Verksamhetsberättelser av distriktets föreståndare, sekreterare, ekonom och avdelningsledare för den avslutade verksamhetsperioden.

4) Val av distriktets funktionärer, avdelningsledare och distriktets styrelse för följande verksamhetsperiod.

5) Val enligt revisionslagen av revisionssammanslutning eller två revisorer och revisorssuppleanter för följande verksamhetsperiod.

6) Fastställande av distriktets verksamhetsplan för följande verksamhetsperiod.

7) Beslut av förslag gjorda av de utskott, som mötet tillsatt.

8) Ordinarie delegatmöte behandlar de årsmötesärenden som avses i 34 paragrafen.

9) Ärenden som rests av styrelsen och som delegatmötet godkänt för behandling.

Distriktets extraordinarie delegatmöte har samma fullmakter som ordinarie delegatmöte.

32 §

För beredningen av ärenden tillsätter det ordinarie delegatmötet utskott. Särskilda bestämmelser om valet av utskott och om deras uppgift ingår i de kompletterande reglerna för samfundsordningen.

14 kap.

Distriktets årsmöte

33 §

Distriktets årsmöte sammanträder senast i september. Årsmötet sammankallas av distriktets styrelse genom annons i församlingstidning eller genom att på annat sätt informera alla lokalförsamlingar om saken minst fyra veckor före årsmötet. Mötet hålls på tid och plats som bestäms av styrelsen.

Det år, då distriktets ordinarie delegatmöte sammanträder, hålls inget särskilt årsmöte, utan delegatmötet behandlar årsmötesärendena.

Yttrande- och rösträtt tillkommer varje närvarande aktiv medlem av distriktet samt medlem av samfundets styrelse.

34 §

Årsmötet behandlar följande ärenden:

1) verksamhetsberättelsen,

2) distriktets resultaträkning och balansräkning,

3) revisorernas utlåtande,

4) fastställande av bokslutet och

5) beviljande av ansvarsfrihet åt de ansvarsskyldiga.

15 kap.

Distriktets styrelse, styrelsens befogenheter och uppgifter

35 §

Distriktets verksamhet, förvaltning och ekonomi leds och sköts av styrelsen, som väljs av ordinarie delegatmötet.

Till styrelsen hör på grund av sin befattning distriktets föreståndare, sekreterare och ekonom. Till medlemmar i styrelsen bör väljas personer som är anställda vid distriktet och lekmän. Vid val av de sistnämnda skall uppmärksamhet fästas vid regional täckning. Lekmännen skall uppgå till mer än hälften av styrelsemedlemmarna.

Styrelsen består av ordförande och minst sex (6) men högst tjugotvå (22) medlemmar, av vilka majoriteten skall vara finska medborgare.

Unionens, divisionens och generalkonferensens funktionärer har rätt att delta i styrelsemötena. De har yttranderätt men inte rösträtt på mötena.

Om en person blivit invald i styrelsen på grund av arbetsuppgift inom samfundet, så blir vid ombyte av uppgiftens innehavare dennas efterträdare omedelbart medlem i styrelsen i dennas ställe. Om en dylik arbetsuppgift dras in, upphör medlemskapet i styrelsen.

Styrelsen sammanträder på ordförandes kallelse eller om minst hälften av medlemmarna på grund av ett av dem skrifligen framställt ärende så kräver. I tvingande fall kan distriktets sekreterare eller tre styrelsemedlemmar med tillstånd av föreståndaren för samfundet sammankalla styrelsen. Styrelsen är beslutför då ordförande och minst hälften av de övriga medlemmarna är närvarande.

Styrelsen väljer ett arbetsutskott, som har i uppdrag att bereda de ärenden som skall behandlas vid styrelsens möte samt att sköta andra uppgifter med fullmakter från styrelsen.

36 §

Styrelsen sköter under tiden mellan delegatmötena om uppgifter, som ankommer på delegatmötet, om dessa enligt stadgarna inte skall avgöras av delegatmötet.

Styrelsen har rätt att avlöna och avskeda arbetare och besätta poster, som blivit vakanta i styrelsen på grund av dödsfall eller av andra orsaker.

Styrelsen beviljar fullmakter för sin verksamhetsperiod åt distriktets anställda.

Styrelsen har rätt att av särskilda skäl avskeda en av delegatmötet eller styrelsen vald funktionär, avdelningsledare eller styrelsemedlem och välja någon annan i stället, om minst två tredjedelar röstar för avskedande.

Distriktets styrelse fattar beslut om köp, försäljning och intecknande av fast egendom samt om pantsättning av lös egendom.

16 kap.

Tecknande av distriktets namn

37 §

Distriktets föreståndare, sekreterare och ekonom har envar rätt att ensam teckna distriktets namn samt att på distriktets vägnar kära och svara. Samma rätt har den, som distriktets styrelse eller förutnämnd funktionär befullmäktigat att göra det för ett visst ändamål.

För upptagning av lån, borgensförbindelse, köp, försäljning eller förpantning av fastighet och bostadsaktier krävs beslut av distriktets styrelse.

17 kap.

Distriktets funktionärer, avdelningsledare och revisorer

38 §

Till distriktets funktionärer hör föreståndaren, sekreteraren och ekonomen. Samma person kan väljas till sekreterare och ekonom. De är underställda styrelsen och är i sina befattningar ansvariga direkt inför den. Deras uppgift är att tillsammans arbeta enligt de planer, regler och beslut som delegatmötet och styrelsen har godkänt. Dessa planer, regler och beslut bör stämma överens med de trossatser och beslut som generalkonferensen godkänt på sitt femårsmöte.

Föreståndaren, som bör vara ordinerad pastor, leder distriktets verksamhet och leder ordet på delegatmötet, årsmötet och i styrelsen. Han övervakar att unionens, divisionens och generalkonferensens reglementen följs och han arbetar i samförstånd med unionens styrelse och funktionärer.

Sekreteraren fungerar som sekreterare vid delegatmötet, årsmötet samt styrelsen, svarar för uppgörande av föredragningslistor och protokoll, samt fungerar som styrelsens vice ordförande. Han ansvarar för distriktets medlemsregister samt sköter övriga uppgifter som hör till tjänsten.

Ekonomen förvaltar distriktets medel och egendom i överensstämmelse med unionens, divisionens och generalkonferensens reglementen samt styrelsens direktiv och övervakar lokalförsamlingarnas räkenskaper.

39 §

Distriktets avdelningsledare leder sina avdelningars verksamhet i enlighet med styrelsens beslut och under ledning av distriktets föreståndare samt samarbetar med samfundets avdelningsledning som rådgivare och experter inom sitt gebit gentemot lokalförsamlingarna.

18 kap.

Förvaltning och redovisning av distriktets penningmedel

40 §

Distriktets penningmedel förvaltas så som bestäms i 22 §.

De av distriktets delegatmöte valda revisorerna reviderar årligen distriktets förvaltning och räkenskaper.

Dessutom kan divisionens revisor och samfundets ekonom eller av honom utsedd person företa intern revision.

Beslut om ansvarsfrihet fattas av delegatmötet det år det sammankallats, annars av årsmötet.

41 §

Distriktets räkenskapsår är ett kalenderår.

19 kap.

Delning, sammanslagning och upplösning av distrikt

42 §

Beslut om delning av distrikt eller sammanslagning av distrikt kan göras endast med samfundets styrelses godkännande vid distriktets ordinarie eller extraordinarie delegatmöte, om minst tre fjärdedelar av de givna rösterna är för delning eller sammanslagning och ärendet har nämnts i möteskallelsen. Om samma ärende tas upp under distriktets följande verksamhetsperiod, godkänns förslaget om minst två tredjedelar av de givna rösterna är för detta.

Vid sammanslagning av distrikt övergår egendomen till det gemensamma distriktet. Vid delning av distrikt utförs delningen av egendomen för de nybildade distrikten av delegatmötet som beslutat om delningen eller av en av mötet befullmäktigad kommitté.

Beslut om upplösande av distrikt kan göras endast med godkännande av samfundets styrelse vid distriktets ordinarie eller extraordinarie delegatmöte, om minst tre fjärdedelar av de givna rösterna är för upplösning och ärendet har nämnts i möteskallelsen.

Om distrikt upplöses, bör dess egendom överlåtas åt Finlands Adventkyrka.


Undervisningsministeriet har prövat ärendet.

Samfundsordningen för religionssamfundet Finlands Adventkyrka har gjorts med iakttagande av bestämmelserna i regligionsfrihetslagen (267/1922). På basis av detta har undervisningsministeriet godkänt samfundets nya samfundsordning för anteckning i registret över religionssamfund. På samma gång har undervisningsministeriet upphävt den förra samfundsordningen jämte ändringar.

Helsingfors den 15 november 1999

Kulturminister Suvi LindénÖverinspektör Joni Hiitola

Till början av sidan