Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

803/2025

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av marktäktslagen

Typ av författning
Lag
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i marktäktslagen ( 555/1981 ) 2 §, 4 b § 2 mom., 7 § 2 mom., 13 § 3 mom., 14 § 5 mom., 15 § 2 mom., 16 § 3 mom., 19 § 3 mom., 20 a §, 20 c § 2 mom., 23 § 3 mom., 23 a § 2 mom. och 23 b § 4 mom., sådana de lyder, 2 §, 7 § 2 mom., 15 § 2 mom., 16 § 3 mom., 19 § 3 mom. och 23 a § 2 mom. i lag 1577/2009, 4 b § 2 mom. och 14 § 5 mom. i lag 977/2017, 13 § 3 mom. och 20 c § 2 mom. i lag 1407/2019, 20 a § i lag 424/2015, 23 § 3 mom. i lag 764/2023 och 23 b § 4 mom. i lag 557/2021, som följer:

2 §Undantag beträffande tillämpningsområdet

Denna lag gäller inte

1) 

täktverksamhet som baserar sig på gruvlagen (621/2011),

2) 

tagande och nyttjande av substanser som lösgjorts i samband med byggande, då åtgärden grundar sig på ett tillstånd av en myndighet eller en plan som godkänts av en myndighet,

3) 

sådant tagande av substanser på vattenområde för vilket det enligt vattenlagen (587/2011) krävs tillstånd av Tillstånds- och tillsynsverket.

4 b §Styrning och tillsyn över täktverksamhet


Tillstånds- och tillsynsverket styr och övervakar verksamheten enligt denna lag samt verksamhet med ett gemensamt tillstånd enligt 4 a § i de fall då behandlingen av det tillståndsärende som gäller verksamheten omfattas av den statliga miljötillståndsmyndighetens behörighet.


7 §Tillståndsmyndighet och utlåtanden


Innan tillstånd beviljas ska tillståndsmyndigheten begära utlåtande av Tillstånds- och tillsynsverket, när

1) 

området är av riksomfattande eller annars av väsentlig betydelse med hänsyn till naturskyddet,

2) 

området är av betydelse med hänsyn till vattenvården, eller

3) 

täktverksamheten omedelbart påverkar ett område inom en annan kommun.


13 §Delgivning av och information om tillståndsansökan


Om ansökan gäller ett projekt som avses i lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning, ska Tillstånds- och tillsynsverket ges tillfälle att ge ett utlåtande om ansökan. Registrerade föreningar och stiftelser vars syfte är att främja miljöskydd, hälsoskydd eller naturvård eller trivseln i boendemiljön och inom vars verksamhetsområde miljökonsekvenserna uppträder kan framföra sin åsikt om ansökan.


14 §Tillsynsmyndighet och förvaltningstvångsärenden


De rättigheter och skyldigheter som tillsynsmyndigheten har enligt 1 och 2 mom. gäller Tillstånds- och tillsynsverket när det övervakar verksamhet med ett gemensamt tillstånd enligt 4 a § i kommunen.

15 §Avbrytande av täktverksamhet


Tillstånds- och tillsynsverket kan också på de grunder som föreskrivs i 1 mom. avbryta tagandet, om tagandet sker i ett område som är av riksomfattande eller annars av väsentlig betydelse med hänsyn till naturskyddet eller i ett område som är av betydelse med hänsyn till skyddet av ett viktigt eller annat för vattenförsörjning lämpligt grundvattenområde.


16 §Ändring av tillståndsbestämmelser, avvikelser från tillståndsbeslut och återtagande av tillstånd


En i 2 mom. avsedd ändring ska antecknas i tillståndshandlingarna och meddelas Tillstånds- och tillsynsverket.

19 §Delgivning av och information om tillståndsbeslut


Dessutom ska Tillstånds- och tillsynsverket utan dröjsmål underrättas om tillstånd för täktverksamhet.


20 a §Besvärsrätt

Följande har rätt att anföra besvär över tillståndsbeslut enligt denna lag:

1) 

parterna,

2) 

kommunmedlemmar,

3) 

registrerade föreningar eller stiftelser vars syfte är att främja miljöskydd, hälsoskydd eller naturvård eller trivseln i boendemiljön och inom vars verksamhetsområde miljökonsekvenserna uppträder,

4) 

den kommun där verksamheten är placerad och kommuner inom vars område verksamhetens miljökonsekvenser uppträder,

5) 

Tillstånds- och tillsynsverket och den kommunala miljövårdsmyndigheten i kommunerna inom det område som påverkas av verksamheten,

6) 

andra myndigheter som bevakar allmänt intresse i ärendet.

Tillstånds- och tillsynsverket har dessutom rätt att anföra besvär över sådana beslut där förvaltningsdomstolen har ändrat eller upphävt ett tillståndsbeslut som den kommunala miljövårdsmyndigheten har fattat, om besvären anförs för att ta tillvara ett allmänt miljö- eller naturskyddsintresse eller av någon annan grundad anledning.

20 c §Förfarandet i fullföljdsdomstolen


Förvaltningsdomstolens beslut ska skickas till ändringssökanden och en kopia av beslutet till de parter som har begärt det, samt i ärenden som gäller tillstånd till verksamhetsutövaren, om det inte är verksamhetsutövaren som sökt ändring. En kopia av beslutet ska dessutom skickas till den kommunala tillsynsmyndigheten samt till Tillstånds- och tillsynsverket.

23 §Tillsynsavgift och statsbidrag


När ett tillståndsärende enligt 4 a § avgörs av den kommunala miljövårdsmyndigheten ska bestämmelserna i 79 § i bygglagen om avgifter till kommunen för tillsyn över byggnadsarbeten tillämpas på indrivningen av kostnaderna för kontroll av tillståndsansökan och tillsyn över det gemensamma tillståndet. Om det är Tillstånds- och tillsynsverket som avgör ett tillståndsärende enligt 4 a § ska lagen om grunderna för avgifter till staten (150/1992) tillämpas på indrivningen av kostnaderna för kontrollen och tillsynen.

23 a §Anmälningsskyldighet


Tillståndsmyndigheten ska årligen, på grundval av anmälningarna enligt 1 mom., meddela Tillstånds- och tillsynsverket mängden och arten av substans som tagits.


23 b §Datasystem


Datasystemet förvaltas av Tillstånds- och tillsynsverket och Finlands miljöcentral, som är personuppgiftsansvariga enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning).


Denna lag träder i kraft den 1 januari 2026.

RP 13/2025

FvUB 15/2025

RSv 74/2025

Helsingfors den 27 juni 2025

Republikens PresidentAlexander StubbKommun- och regionministerAnna-Kaisa Ikonen

Till början av sidan