19.8.2022

Poliisi - Palveluperiaate - Hakemusasia

Poliisin passin ja henkilökortin noutamista koskeva palvelu

Apulaisoikeuskanslerin mukaan poliisi ei menetellyt lainvastaisesti tai laiminlyönyt velvoitteitaan tiedottaessaan tai neuvoessaan passin ja henkilökortin hakemisen uudistuksesta.

Oikeuskanslerinvirastoon saapuneissa kanteluissa arvosteltiin poliisin verkkosivuja, joissa oli kanteluiden mukaan puutteellista tietoa siitä, miten passin ja henkilökortin noutaminen onnistuu henkilöltä, jolla ei ole voimassa olevaa tai hiljattain vanhentunutta passia tai henkilökorttia.

Apulaisoikeuskansleri tutki omasta aloitteestaan poliisin neuvonnan, ohjeistuksen ja tiedottamisen johdonmukaisuutta ja riittävyyttä.

Poliisin verkkosivuilla oli ollut osin puutteellista tietoa passin ja henkilökortin virastonoudosta. Tietoa oli kuitenkin lisätty verkkosivuille myöhemmin. Tietoa virastonoudon edellytyksistä oli ollut myös koko ajan saatavissa ainakin poliisin neuvontapalvelusta tai asioimalla henkilökohtaisesti poliisilaitoksella. Lisäksi poliisi oli vastannut esitettyihin kysymyksiin sosiaalisen median välityksellä. Poliisihallituksen selvityksen mukaan jokainen henkilöllisyysasiakirja oli saatu toimitettua hakijoille.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.