30.12.2021

Viipyminen - Oikaisuvaatimus - Verotus

Verotuksen oikaisuvaatimuksen käsittely viivästyi

Apulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti Verohallinnon huomiota velvollisuuteen käsitellä verotuksen oikaisuvaatimukset ilman aiheetonta viivytystä. Hän oli jo vuonna 2020 kiinnittänyt Verohallinnon huomiota samaan velvollisuuteen. Kantelijan oikaisuvaatimuksen käsittely oli kestänyt Verohallinnossa vähän yli kaksi vuotta. Käsittelyaikaa ei apulaisoikeuskanslerin sijaisen mielestä voitu pitää verovelvollisen kannalta kohtuullisena.

Verohallinnon selvityksestä ilmeni, että henkilöasiakkaiden tuloverotusta koskevien oikaisuvaatimusten käsittely oli ruuhkautunut ja käsittelyaikaennuste oli nyt 16-18 kuukautta. Käsittelyaikaennusteet olivat pitkiä useissa muissakin asiaryhmissä. Apulaisoikeuskanslerin mukaan tilanne oli verovelvollisen oikeusturvan kannalta epätyydyttävä. Hän pyysi Verohallintoa toimittamaan syyskuussa 2022 tiedot verotuksen oikaisuvaatimusten käsittelyaikojen kehittymisestä sekä ilmoittamaan toimenpiteistään niiden käsittelyn joutuisuuden edistämiseksi.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.