21.12.2021

Poliisi - Takavarikko - Järjestys - Suhteellisuusperiaate

Poliisin menettely median kulkukortin haltuun ottamisessa

Apulaisoikeuskansleri saattoi Poliisihallituksen ja Helsingin poliisilaitoksen tietoon käsityksensä, jonka mukaan poliisilla ei esittämillään perusteilla ollut oikeutta ottaa henkilöltä pois media-akkreditoinnin osoituksena ollutta kulkukorttia.

Kantelun mukaan henkilölle myönnetty lehdistökortti oli peruttu, mutta hän oli siitä huolimatta pyrkinyt Finlandia-talolla elokuussa 2019 järjestettyyn EU:n jäsenmaiden puolustus- ja ulkoministerikokoukseen. Kokouspaikan vartiointipisteellä poliisi oli ottanut henkilöltä pois kulkukortin ja luovuttanut sen kokousjärjestäjälle. Poliisi perusteli toimenpidettä poliisilain säännöksillä.

Poliisilla ei ollut esittämillään poliisilain perusteilla oikeutta toimenpiteiseen, vaan toimivaltaperuste kyseiselle menettelylle olisi tullut löytyä muualta laista. Apulaisoikeuskansleri totesi muun ohella, että poliisilain tehtävämäärittely ei ole toimivaltasäännös, joka antaisi poliisille toimivaltaa ryhtyä minkä tyyppisiin toimiin tahansa tehtävien suorittamiseksi.

Menettelyn moitittavuutta arvioitaessa otettiin kuitenkin huomioon, että poliisilain 2 luvun 10 § mukainen toimivaltasäännös on tulkinnanvarainen. Ratkaisu saatettiin myös sisäministeriön tiedoksi ja harkittavaksi, tulisiko säännöksiä täsmentää.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.