7.12.2021

Käsittelyaika - Viipyminen - Turvapaikanhakija

Turvapaikkahakemuksen käsittelyn viipyminen

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti Maahanmuuttoviraston huomiota turvapaikkahakemusten käsittelyaikojen jatkuvan seurannan tärkeyteen. Maahanmuuttovirasto ei ollut käsitellyt hakijan turvapaikka-asiaa ilman aiheetonta viivytystä. Käsittely oli kestänyt kaksi vuotta ja kaksi kuukautta sen jälkeen, kun hallinto-oikeus oli palauttanut asian Maahanmuuttovirastolle osittain uudelleen käsiteltäväksi.

Apulaisoikeuskansleri otti seuraamusta harkitessaan huomioon Maahanmuuttovirastossa jo tehdyt toimenpiteet sen varmistamiseksi, että ns. priorisoimattomat hakemukset käsitellään nykyään nopeammin. Hän pyysi Maahanmuuttovirastoa ilmoittamaan, kun päätös hallinto-oikeudesta toistamiseen palautettuun asiaan oli tehty.

Selvityksen mukaan hakemuksen käsittelyaikaan oli vaikuttanut yhtäältä hallinto-oikeudesta palautuneiden asioiden suuri määrä ja toisaalta kesällä 2018 voimaan tullut turvapaikkahakemusten kuuden kuukauden käsittelyaikavelvoite ja sen piiriin kuuluvien hakemusten priorisointi. Kantelun kohteena olevan asian yhteydessä ei ollut ilmennyt mitään erityisiä tai tapauskohtaisia syitä mainittuun käsittelyaikaan, vaan pitkä käsittelyaika oli johtunut turvapaikkayksikön yleisestä tilanteesta.

Päätös lähetettiin tiedoksi myös sisäministeriölle.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.