26.4.2021

Digitaalisuus - Tietosuoja

Arviomuistio digitaalisen henkilöllisyyden kehittämiseksi

Apulaisoikeuskansleri piti arviomuistiossa esitettyä mallia digitaaliseksi identiteetiksi ja digitaalisen henkilöllisyyden osoittamiseksi kannatettavana ja tavoittelemisen arvoisena. Muistiossa esitetty tavoite valtion tuottamasta digitaalisen henkilöllisyyden osoittamisesta olisi omiaan toteuttamaan yhdenvertaisuutta ja helpottamaan julkisen hallinnon digitaalisten palveluiden kehittämistä ja tarjoamista. Julkisen hallinnon kaikille tarjoama ratkaisu on tärkeä perustuslain 2 §:n 2 momentissa tarkoitetun osallistumisoikeuden turvaamisen kannalta. Apulaisoikeuskanslerin käsityksen mukaan julkisessa hallinnossa digitaalisia palveluita tarjotaan nykyään niin laajalti, että julkisen hallinnon velvoite tarjota palveluiden käyttäjille yksityisistä yrityksistä riippumaton keino tunnistautua palveluissa on perustuslaissa turvattujen osallistumisoikeuden, yhdenvertaisuuden ja hyvän hallinnon toteuttamiseksi vahvistunut.

Jatkokehityksessä on kiinnitettävä huomiota siihen, että Digitaalinen lompakko toteutetaan tietoturvallisella tavalla niin, että digitaalista identiteettiä ei voi väärinkäyttää ja käyttäjän tietosuoja ei vaarannu. Digitaalisen identiteetin ja digitaalisen lompakon käytön tulee olla mahdollisimman suuren käyttäjäjoukon saavutettavissa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.