20.12.2018

Esitutkinta - Poliisi

Poliisin menettely poliisimiehen tekemäksi epäillyn rikoksen esitutkinnassa

Apulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti kahden rikoskomisarion huomiota vastaisen varalle poliisimiehiä koskevien rikosilmoitusten lainmukaiseen käsittelyjärjestykseen sekä asiasta annettuun ohjeistukseen.

Kantelija oli tehnyt useita rikosilmoituksia, joissa kertoi useiden nykyisten ja entisten poliisimiesten syyllistyneen rikolliseen menettelyyn häntä kohtaan.

Asioissa tutkinnanjohtajina toimineet rikoskomisariot olivat tehneet tutkinnan päätökset vastoin voimassa olevaa esitutkintalakia ja Poliisihallituksen antamaa ohjetta. Poliisilla ei ollut toimivaltaa ratkaista kysymystä esitutkinnan aloittamisesta poliisimiehen tekemäksi epäillyn rikoksen johdosta, vaan asiat olisi tullut siirtää Valtakunnansyyttäjänviraston harkittavaksi.

Kun saadusta selvityksestä kävi ilmi myös, että poliisilaitoksella oli aiemminkin ollut kantelijan tekemien tutkintailmoitusten käsittelyn osalta epäselvyyttä lainmukaisista toimintatavoista, saattoi apulaisoikeuskanslerin sijainen näkemyksensä myös poliisilaitoksen tietoon.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.