16.8.2018

Määräaikaisuus - Toimivalta - Virkanimitys

Menettely määräaikaiseen virkasuhteeseen nimittämisessä

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti oikeusministeriön huomiota velvollisuuteen tuoda yhteensä yli vuoden kestävään määräaikaiseen virkasuhteeseen nimittäminen valtioneuvoston yleisistunnon päätettäväksi silloin, kun vastaavaan virkaan nimittäminen kuuluu valtioneuvoston toimivaltaan.

Valtion virkamiesasetuksen 20 §:n mukaan virkamieheksi nimittämisestä enintään vuoden kestävään määräaikaiseen virkasuhteeseen päättää asianomainen virasto. Nimittämisestä virkamieheksi yli vuoden kestävään määräaikaiseen virkasuhteeseen päättää se viranomainen, joka nimittäisi vastaavaan virkaan. Valtioneuvoston ohjesäännön 5 §:n 3 kohdan mukaan valtioneuvoston yleisistunto käsittelee ja ratkaisee nimittämisen yli vuodeksi kestävään määräaikaiseen virkasuhteeseen, kun vastaavaan virkaan nimittää tasavallan presidentti tai valtioneuvoston yleisistunto. Valtioneuvoston ohjesäännön 42 §:n mukaan neuvottelevan virkamiehen nimittää valtioneuvosto.

Oikeusministeriö oli tehnyt nimityspäätöksen neuvottelevan virkamiehen määräaikaiseen virkasuhteeseen 1.1.-31.12.2017 väliseksi ajaksi ja edelleen 1.1.-31.3.2018 väliseksi ajaksi eli yhteensä yli vuoden pituiseksi ajaksi. Vakiintuneen tulkinnan mukaan, kun alle vuoden pituista määräaikaa jatketaan yli vuoden kestäväksi, nimittämisestä päättää valtioneuvoston yleisistunto. Oikeusministeriö oli menettelyllään ylittänyt toimivaltansa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.