30.09.2015

Esitutkinta - Syyteharkinta - Viipyminen

Rikoksen vanhentuminen syyteharkinnassa

Kihlakunnansyyttäjän syyteharkintaan oli tullut asia, jossa kaksi henkilöä oli epäiltynä viidessä vuodessa vanhentuvasta pahoinpitelystä ja kolmas henkilö kahdessa vuodessa vanhentuvasta järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta. Viimeksi mainittu rikos vanhentui syyteharkinnan aikana.

Syyttäjä oli saanut esitutkintapöytäkirjan vasta noin 2 1/2 kuukautta ennen lievemmän rikoksen vanhentumista, koska esitutkinta oli kestänyt varsin kauan, 21 kuukautta.

Syyttäjän laiminlyöntiä arvioitaessa voitiin lieventävänä seikkana ottaa huomioon se hänen kertomansa seikka, että hänen tarkoituksenaan oli joka tapauksessa ollut tehdä syyttämättäjättämispäätös mainitusta kahdessa vuodessa vanhentuvasta rikoksesta ja keskittyä vakavampaan rikokseen eli viidessä vuodessa vanhentuvaan pahoinpitelyyn.

Tämän vuoksi ja eräillä muillakin asiassa ilmenevillä perusteilla syyttäjän laiminlyönnillä voitiin siten katsoa olevan suurempi merkitys periaatteelliselta kannalta kuin käytännön seurauksiltaan.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti kuitenkin syyttäjänviranomaisten huomion joutuisuuden merkitykseen syyteharkintaan liittyvissä virkatehtävissä.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti myös esitutkinnan suorittaneen poliisilaitoksen huomion eräisiin näkökohtiin liittyen esitutkinnan joutuisan suorittamisen merkitykseen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.