29.09.2015

Valtioneuvosto - Lain valmistaminen - Virhe

Eduskunnan vastauksen esittelemisessä tapahtunut virhe

Lain vahvistamisen jälkeen havaittiin, että vahvistaminen oli esitelty virheellisesti valtioneuvostolle ja tasavallan presidentille. Suomen- ja ruotsinkielistä lakitekstiä oli muutettu ministeriössä eduskunnan hyväksymisen jälkeen.

Virheen havaitsemisen jälkeen asianomainen ministeriö ryhtyi toimenpiteisiin virheen korjaamiseksi. Lain vahvistaminen esiteltiin uudelleen valtioneuvostolle ja tasavallan presidentille. Presidentti päätti poistaa aikaisemman päätöksen ja vahvistaa lain eduskunnan hyväksymässä muodossa. Virhe saatiin korjattua niin, että lain voimaantulo oikean sisältöisenä ei viivästynyt.

Apulaisoikeuskansleri katsoi ratkaisussaan, että perustuslain 118 §:ssä säädetty esittelijän vastuu sisältää lain vahvistamisen esittelyssä muun muassa sen, että laki vahvistetaan sellaisena kuin eduskunta on sen hyväksynyt. Apulaisoikeuskansleri kiinnitti asianomaisen esittelijän vakavaa huomiota esittelyssä vaadittavaan osaamiseen ja huolellisuuteen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.