24.03.2014

Esteellisyys - Hallintoasia

Esteellisyys hallintoasiassa

Kouluviranomaisen hallintopäällikkö oli päättänyt hankkia viranomaisen alaisen koulun virkamiesoikeudellisen asian käsittelyä varten asianajopalveluita asianajotoimistolta, jossa hänen siskonsa oli asianajajana ja osakkaana. Apulaisoikeuskanslerin mukaan hallintopäällikkö oli menetellyt tavalla joka oli omiaan vaarantamaan luottamusta hänen puolueettomuuteensa Ahvenanmaan maakunnan hallintolain 25 §:n 2 momentin 6 kohdassa tarkoitetulla tavalla.

Se seikka, että hallintopäällikön sisko ei henkilökohtaisesti käsitellyt asianajotoimistolle annettua asiaa ja että hänen omistuksensa osuus oli vain 10 % ei olennaisesti vaikuttanut asian arviointiin.

Hallintopäällikön olisi Ahvenanmaan maakunnan hallintolain 25 §:n mukaisesti tullut viipymättä ryhtyä toimiin esteettömän henkilön määräämiseksi hänen tilalleen käsittelemään hankinta-asiaa.

Apulaisoikeuskansleri totesi vielä, että vaikka ei voitaisikaan osoittaa, että hallintopäälliköllä olisi ollut tarkoitus muiden asianajotoimistojen kustannuksella suosia hänen siskonsa toimistoa tai että hänen johtamansa viranomainen olisi kärsinyt vahinkoa hänen menettelystään, on tärkeätä hallintoviranomaisten uskottavuuden ylläpitämiseksi, että esteellisyyttä hallintoasioissa koskevia säännöksiä sovelletaan sellaisella tavalla, että viranomaistoiminta myös ulospäin näyttää uskottavalta.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti hallintopäällikön huomiota Ahvenanmaan maakunnan hallintolain esteellisyyttä koskevien määräysten noudattamisen tärkeyteen hallintoasioita käsiteltäessä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.